Colagenul si acidul hialuronic

 
Colagenul si acidul hialuronic
Colagenul este cea mai raspandita proteina din corpul uman si se gaseste in cartilagii, ligamente, tendoane, oase si piele. El este responsabil pentru felul in care arata pielea. De altfel, pielea este colagen in proportie de 70%. Cantitatea de colagen incepe sa scada inca de la o varsta frageda, dupa 20 ani. Distrugerea colagenului este accelerata si de unii factori nocivi precum fumatul, poluarea, radicalii liberi. Vestea buna este ca sunt suficiente modalitati de a stimula productia de colagen.


Cuprins articol:


Ce stimuleaza productia de colagen?

  • O dieta bogata in vitamina C (legumele verzi - spanacul, varza kale, citricele), in acizi grasi omega 3 si 6 (somon, ton), in antioxidanti (legumele rosii, fructele de padure), in vitamina A (legumele oranj).
  • O foarte buna hidratare interna (consumul a minim doi litri de lichide pe zi) ajuta pielea sa se dezvolte normal, deci sa produca colagen.
  • Conform unui studiu realizat de Kingston University, ceaiul alb protejeaza proteinele din structura pielii, in special colagenul. Se pare ca acesta previne activitatea enzimelor care distrug colagenul, provocand aparitia ridurilor.
  • Proteinele din albusul de ou sunt bogate in lizina si prolina, precum si in colagen, deci daca includeti albusurile de ou in dieta, veti sustine productia naturala de colagen in corp. Pentru vegetarieni sunt recomandate nucile, ele avand rezerve de lizina.


Acidul hialuronic

  • Acidul hialuronic joaca un rol important si in sinteza colagenului, proteina cel mai des intalnita in organism. Surse de acid hialuronic: legumele radacinoase contin amidon care stimuleaza productia de acid hialuronic - cartilajele si articulatiile de origine animala; soia fermentata - contine proteine care imita estrogenul ce incurajeaza productia de acid hialuronic.
  • Administrarea orala de suplimente cu acid hialuronic pare a fi o buna solutie pentru obtinerea unor efecte care se observa pe termen lung.
  • Pentru netezirea ridurilor se pot face injectii cu filiere. Acestea pot fi de doua feluri: naturale si sintetice.
Acidul hialuronic asigura hidratarea fibrelor de colagen si elastina. De asemenea, s-a demonstrat ca acidul hialuronic ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si la estomparea cicatricilor.

Foto: www.perfecte.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa