Cum sa citim corect eticheta produselor integrale sau asa-zis „integrale”

 
Cum sa citim corect eticheta produselor integrale sau asa-zis „integrale”
In prezent, aproape orice este etichetat ca fiind „integral”. Cereale integrale, grau integral si sanatate integrala: este ultima gaselnita in marketingul alimentelor. De ce? Pentru ca fabricantii de alimente stiu ca, in realitate, graul integral este unul dintre cele mai sanatoase ingrediente pe care le puteti manca. Desigur, din ce in ce mai multe alimente sunt facute cu el, dar asta nu inseamna ca toate sunt facute la fel. De ce? Pentru ca aceste cuvinte de marketing nu prezinta intotdeauna o imagine corecta a ceea ce se gaseste in aliment.

Pentru a intelege exact cum stau lucrurile, mai intai trebuie sa stiti ce inseamna grau integral si cum actioneaza. Termenul de „grau integral” presupune ca bobul are inca cele trei elemente originale: coaja exterioara sau tarata, care contine fibre si vitamine B; germenele, care contine fitochimicale si vitamine B si endospermul, care contine carbohidrati si proteine.






Esential este ca graul sa fie „integral”, si nu „rafinat” prin indepartarea taratelor si a germenului. In loc de asta, bobul integral ar trebui sa ramana intact — ceea ce inseamna ca aveti mai multe fibre si mai multi micronutrienti care va ajuta sa va aparati impotriva bolilor. De asemenea, aceste cereale integrale sunt sanatoase pentru ca sunt absorbite mult mai lent decat fainurile albe sau imbogatite; astfel cresc mai putin nivelurile de glucoza si de insulina — mentinandu-va satul timp mai indelungat si incetinindu-va digestia. Dar nu toate alimentele care aparent sunt cu grau integral sau cu cereale integrale sunt si sanatoase.

Pentru a va asigura ca primiti beneficiile dietetice si de sanatate ale graului si ale celorlalte cereale integrale, ar trebui sa cititi pe eticheta „grau integral 100%” sau „cereale integrale 100%”. Orice altceva inseamna ca alimentul este facut si cu fainuri rafinate sau imbogatite, care sunt mai putin benefice. Amintiti-va sa le ocoliti pe cele ce contin zahar sau fructoza din sirop de porumb.

  • Fabricate cu: pot avea un strop de cereale integrale, dar daca nu sunt facute in intregime din ele, nu veti beneficia de toate avantajele posibile.
  • Grau 100%: aceasta inseamna ca ar putea avea (mai mult sau mai putin) sau chiar deloc grau integral.
  • Multi-cereale: acest termen nu va comunica nimic despre calitatea cerealelor: integrale sau rafinate. Chiar daca aveti 38 de cereale, asta nu este mult mai bine daca sunt toate rafinate.
  • Cereale integrale: daca pe eticheta nu scrie „cereale integrale 100%” poate avea multe amestecuri.
  • Feriti-va de termeni ca: imbogatita, albita, colorata, gris, grau dur si faina de orez.
  • Amestecuri: „Amestec de cereale integrale” inseamna de obicei ca nu prea are numeroase cereale integrale.
  • Sursa verificata (sau buna): inseamna ca are 8 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 15,3%. Nu confundati cerealele integrale cu fibrele; 8 g de cereale integrale pot avea mai putin de un gram de fibre.
  • Sursa excelenta: inseamna ca are 16 g de cereale integrale pentru o portie sau cel putin 25%.
  • Intretine sanatatea inimii: despre orice aliment se poate spune ca „sustine" un organ. Ceea ce doriti sa vedeti pe eticheta este: „poate reduce riscul de..." Acest lucru inseamna ca alimentul are ingredientele dovedite a fi eficiente clinic in reducerea riscului de, sa zicem, afectiune coronariana sau de crestere a colesterolului, in functie de aliment.

Sfaturi:
Pentru a fi sigur ca alimentele cu grau sau fainuri integrale sunt absorbite mai lent de sistemul digestiv, coborand astfel nivelurile de zahar si de insulina din sange, asociati-le cu lipide in cantitate mica: o jumatate de lingura de ulei de masline sau sase nuci, doisprezece alune, douazeci de arahide. Consumati-le cu douazeci de minute inainte de a manca alimente cu faina integrala.











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa