Adevarul despre abdominoplastie, lifting si liposuctie

 
Indiferent cate kilograme ati pierdut, mai multe sau mai putine, puteti sa va remodelati pielea folosind cateva proceduri nu foarte complicate dupa ce ati scazut in greutate. Acestea sunt cele mai frecvente si — in masura in care le folositi pentru scopul indicat — cele mai decente solutii pentru diferitele probleme.


Cuprins articol:


Abdominoplastia

Gratie numarului mare de emisiuni de televiziune dedicate chirurgiei plastice, abdomenele plate sunt peste tot. In prezent, abdominoplastia nu vizeaza persoanele cu scaderi masive in greutate, ci in principal pe cele care s-au ales cu un balon cat o minge de fotbal sub ombilic (marea majoritate se adreseaza femeilor care au ramas cu un adevarat marsupiu dupa nastere).

Ce este abdominoplastia? Avantajele si dezavantajele abdominoplastiei

Iata cum se procedeaza: excesul de piele este „ciupit”, iar faldul de piele este indepartat. In partea superioara a muschiului drept abdominal (acesta este un muschi format din alti sase), se gaseste o captuseala asemanatoare celofanului; aceasta seamana cu un sac gros, cu aspect de piele, care va impacheteaza toate maruntaiele la un loc, cam ca matul pentru carnati.

Atunci cand va ingrasati, nu doar pielea dumneavoastra se intinde, ci si aceasta captuseala. In cazul plastiei abdominale, in afara de taierea si reconectarea pielii, medicii trag si de aceasta captuseala, pana cand ajunge intinsa si plata. La femeile care au nascut copii cu greutate peste medie, muschii abdominali se pot desprinde; oricate abdomene ar face, nu pot rezolva aceasta problema, dar chirurgia plastica o poate face.

Alt avantaj: pentru ca rectul este atasat de muschii oblici externi (muschii din partile laterale ale torsului), aceasta intarire va ameliora tonusul general al tuturor muschilor abdominali — ameliorand durerile de spate si imbunatatind postura si forta din partea inferioara a corpului.






Liftinguri faciale si ale gatului

Realitatea genetica este ca unii oameni au un numar mai mare de barbii decat discurile de platina ale lui Elvis. Daca, din cauza stramosilor dumneavoastra, stocati grasime in zona gatului, chiar daca restul corpului este la fel de suplu ca al unui jaguar, puteti indeparta foarte usor aceste gulere de morsa.

Ce este liftingul facial? In ce consta liftingul facial?

Pentru a va intinde pielea la nivelul fetei, chirurgul va face taieturi in spatele liniei de insertie a parului, pornind din partile laterale ale fruntii, coborand paralel cu linia de insertie a parului pe tample ies din par chiar deasupra urechilor, apoi trec prin fata urechilor sub lobi si din nou in parul din spatele urechilor. De asemenea, chirurgul poate face o taietura sub barbie pentru a lucra la nivelul gatului. Ulterior, pielea va este separata de tesuturile si muschii de dedesubt (in majoritatea cazurilor, acestea sunt si ele intarite).

Apoi chirurgul poate indeparta grasimea excesiva prin liposuctiune (vezi mai jos), va trage pielea faciala in sus si in spate, taie excesul si o capseaza pe linia pe care au fost facute taieturile initiale. Daca aveti un par bogat si frumos si daca aveti un chirurg bun, va fi dificil sa vedeti cicatricele acestei interventii (spre deosebire de plastia abdomenului).


Liposuctia

Paiele extrag sucul din pahare si aspiratoarele scot firimiturile dintre fibrele covorului, dar cand este vorba de procesul de indepartare a grasimilor, liposuctia face o treaba pe cinste. Avand in vedere ca este o interventie destul de sigura (care are o perioada de recuperare de 3-5 zile), liposuctia isi are locul printre elementele planului de control al taliei.

Ce este liposuctia? In ce consta liposuctia?

Dar tineti cont: liposuctia nu este o tehnica de slabire mai buna decat amputarea unui membru. Liposuctia este o tehnica sculpturala; va va ajuta sa indepartati grasimea din zonele cu probleme, dar nu va va ajuta sa pierdeti o greutate semnificativa.

Asa ca, inainte de a lua in calcul efectuarea liposuctiei, trebuie sa va intrebati: este vorba despre un aspect intolerabil al corpului dumneavoastra, a carui disparitie v-ar face fericiti? De exemplu, sunteti disproportionati? Sau grasimea este dispusa intr-o singura zona a corpului (cum ar fi colaceii abdominali la barbati?).

Liposuctia are efect minim asupra greutatii deoarece grasimea este usoara. Un litru de grasime cantareste aproximativ 900 g (iar cantitatea maxima de grasime eliminata de liposuctie este de 5 l). Pacientul ideal depaseste cu doar 10% greutatea ideala, cu grasimea izolata intr-o singura arie (iar acea arie este adesea determinata genetic; cu alte cuvinte, toti membrii unei familii sunt modelati cu un exces de grasime in zona respectiva). De asemenea, persoanele care au scazut mult in greutate pot apela la liposuctie, dar aceasta trebuie folosita alaturi de alte interventii pentru a-si aduce corpurile la proportiile pe care le doresc.

Iata cum se procedeaza: cu aproximativ cincisprezece minute inainte de procedura de suctiune, dar in timpul anesteziei, vi se injecteaza fluide in zona tinta. Fluidul contine sare (o solutie salina), norepinefrina (pentru a controla sangerarea) si lidocaina (pentru amortirea durerii). Daca interventia se efectueaza sub anestezie generala, vi se vor administra doze diferite din aceste substante, ceea ce este important pentru ca administrarea unei cantitati prea mari de lidocaina provoaca numeroase complicatii severe asociate cu liposuctia. Dupa ce lichidele sunt administrate, va veti umfla, pentru ca veti primi o cantitate de lichide egala cu cea a grasimii care va fi indepartata (circa un litru de fluid pentru fiecare litru de grasime indepartata, in functie de tehnica folosita).

In continuare, medicii absorb lichidul si grasimile folosind una dintre cele doua cai de mai jos. In cursul primei interventii, medicii iau un tub de metal, ca un pai, il introduc sub piele si il imping in zona tinta. Il imping in interior si il trag afara in mod repetat, taind mici tunele de grasime, care este astfel indepartata. In cea de-a doua procedura, medicii folosesc un instrument puternic care arata ca un filtru de cafea. La o frecventa de 4 000 de vibratii/minut, acest instrument rupe celulele de grasime si le aspira. Ambele sunt interventii acceptabile daca sunteti pe maini bune, iar modelarea este precisa.






Recomandari

Pastrati-va propriul model. Inainte de a suferi orice interventie chirurgicala pe pielea dumneavoastra, medicul ar trebui sa insiste asupra unei alimentatii sanatoase — in principal pentru a va vindeca cat mai usor dupa interventie (asta insemnand sa mentineti o dieta cu ingrediente sanatoase). De asemenea, ati avea o evolutie mult mai buna daca v-ati antrena pentru operatia chirurgicala ca pentru o cursa de automobile, facand exercitii. Dupa interventia chirurgicala veti deveni sedentar, astfel incat o forma fizica buna va va permite sa va recuperati mai bine.

De asemenea, medicul dumneavoastra va apela la dieta si exercitii pentru a va evalua capacitatea de a va mentine nivelul actual de greutate. Medicul va dori sa stie daca greutatea dumneavoastra a fost stabila in ultimele sase sau douasprezece luni. Daca ati variat in sus sau in jos, nu are sens sa faceti operatia. Daca sunteti predispus sa va ingrasati, va veti intinde din nou si veti anula efectul interventiei chirurgicale. Daca ati scazut in greutate, operatia ar putea reprezenta o risipa de bani, deoarece cresteti riscul de a va scofalci din nou dupa operatie.

Luati pulsul realitatii. Multi oameni trec prin incercari grele incercand sa se adapteze la viata din era chirurgiei plastice. De ce? Motivele sunt psihologice: cresterea ponderala este lenta — si, de cele mai multe ori, cu exceptia unor interventii chirurgicale, pierderea ponderala se realizeaza la fel de lent. Aveti timp sa va adaptati psihologic la noul dumneavoastra corp, indiferent ca se mareste sau se micsoreaza. Dar, atunci cand recurgeti la chirurgia plastica (mai ales cand pielea este indepartata), schimbarile sunt rapide, drastice si, in unele cazuri, impresionante pana la „a ti se opri inima in piept”. Dureaza zece ani sa va ingrasati si, la nivel mental, va adaptati la aceasta noua imagine de sine, dar atunci cand cineva indeparteaza zece kilograme de grasime si piele in exces si te coase ca pe goblenul bunicii, este nevoie de o abordare diferita pentru a face fata acestor efecte.

Trebuie sa va pregatiti pentru cicatrici, pentru ajustarile organismului, pentru atentia care vi se va acorda. In timp ce unii oameni se lafaie in fata complimentelor pe care le primesc pentru noile lor corpuri, altii se simt jenati sau rusinati de laudele primite, deoarece acesta le aminteste de cat de obezi au fost la un moment dat. Multi obezi nu se uita niciodata in oglinda, asa ca s-ar putea sa le ia ceva timp pana se obisnuiesc cu noul lor corp. Exista si motive psihologice pentru care oamenii sunt dezamagiti de chirurgia plastica. Nu functioneaza ca si cum ti-ai sufla nasul. Unele dintre aceste tehnici chirurgicale sunt invazive, sunt acompaniate de tuburi de drenare, secretii, durere, imobilizare si alte neplaceri. Unii pacienti se asteapta ca, atunci cand totul este gata, sa arate cu douazeci si cinci de ani mai tineri. Acest lucru nu este posibil. In cel mai bun caz, puteti sa va asteptati la un aspect mai suplu, mai odihnit, cu zece ani mai tanar.

Recurgeti la propriile verificari. Unele interventii asupra pielii par la indemana oricui. Dar, pentru fiecare dintre aceste proceduri aveti nevoie de un chirurg plastician atestat. Medicii cu experienta realizeaza multe interventii pe an, iar cei specializati in reduceri masive ale pielii ar trebui sa faca macar una, preferabil mai multe, pe luna. Chirurgii plasticieni atestati vor fi pregatiti pentru a face fata complicatiilor (amintiti-va, in liposuctie grasimea este impunsa, iar unul dintre riscuri este de a strapunge un organ vital sau alte lucruri care sangereaza abundent sub sau chiar in grasime).

Doar pentru ca cineva va sugereaza „ultima” sau „cea mai noua” sau „cea mai revolutionara” tehnica, nu inseamna ca trebuie sa si stati la coada. Domeniul chirurgiei plastice este plin de fraude si nu doriti sa fiti sobolanul de laborator in experimentul altcuiva. Asigurati-va ca instrumentele, tehnicile sau procedurile au sustinere stiintifica. Un punct de plecare: verificati site-ul chirurgului pentru a-i vedea rezultatele sau solicitati-i „portofoliul” in care sunt exemplificate cazuri asemanatoare cu al dumneavoastra. Unii chirurgi plasticieni se specializeaza in cazuri de slabire extrema si va pot arata imagini cu disparitia unor „aripi de liliac” sau fotografii cu si fara sorturi abdominale.






Dar, retineti ca nimeni nu va va arata imaginile complicatiilor sau ale rezultatelor mai slabe, asa ca trebuie sa solicitati foarte multe fotografii. Va va fi de folos daca chirurgul este recunoscut de o societate de chirurgie plastica — ceea ce inseamna ca va trebui sa-i urmati pe cei mai mari si mai tari. Si cereti recomandari. La urma urmei, doar pentru ca plasticianul de dupa colt cumpara un instrument foarte scump, nu inseamna ca dumneavoastra trebuie sa i-l finantati.

Acum puneti punct. Am vazut fotografii cu ei; sunt oameni care trateaza operatiile estetice ca pe masaje. Cu cat au mai multe, cu atat se simt mai bine. Dar, adevarul este ca acesti oameni detin mai mult plastic decat un student inglodat in datorii.

Da, este tentant sa apelezi la interventii suplimentare, dar chirurgia plastica poate duce la dependente. Semnul care va arata ca sunteti in cautarea „perfectiunii” este faptul ca va planificati urmatoarea operatie de indata ce ati terminat-o pe precedenta. Asa ca, intr-adevar, identificati-va zonele problema si hotarati ce v-ar face fericiti.

Apoi alegeti un punct final in care doriti sa se gaseasca organismul dumneavoastra si acceptati realitatea: modul in care veti arata cand veti ajunge in acel punct. Priviti-va in oglinda, spuneti-va ce schimbari v-ar aduce satisfactie si puneti punct. Daca nu va puteti opri — daca sunteti in permanenta obsedat de lipo-nu-stim-ce sau de plastia-nu-stim-cui — atunci nu pielea dumneavoastra are nevoie de verificari, ci capul.

In concluzie: inainte de a va hotari asupra unei proceduri, trebuie sa acceptati faptul ca nu urmariti perfectiunea; cautati sa aduceti ameliorari ale corpului si fericirii dumneavoastra.

Bibilografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: www.esteticapremium.ro, maxilodexeus.com, abdominalesfuertes.com.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa