Aqua gym. Beneficiile gimnasticii in apa

 
Aqua gym. Beneficiile gimnasticii in apa

Arhimede ne invata ca, atunci cand suntem in apa, suntem mai usori, deci efortul muscular presupus de miscarea in apa este mai mic. Cum insa apa exercita asupra corpului nostru o presiune mult mai mare decat aerul, orice miscare facuta in apa are efectul unui masaj. Deci, mai multe beneficii cu mai putin efort!

In plus, apa atenueaza socul asupra articulatiilor. Daca tinem cont si de faptul ca statul in apa relaxeaza, rezulta clar ca exercitiile fizice in apa sunt recomandabile mai ales varstnicilor sau persoanelor care trebuie sa treaca printr-o recuperare dupa o entorsa, fractura sau alta problema osteoarticulara.






Din pacate, la noi, unde pensionarii abia isi duc zilele de la o pensie la alta, nici nu se pune problema practicarii gimnasticii in apa pentru alte motive decat cele medicale. In schimb, in Occident, orice varstnic care vrea sa se mentina in forma se duce saptamanal la piscina.

Aqua gym reprezinta cea mai blanda si mai eficienta forma de gimnastica, intrucat mentine tonusul muscular si buna functionare a articulatiilor. Aceasta forma de miscare fizica in apa este accesibila tuturor, atat inotatorilor cat si celor care nu stiu sa inoate, deoarece exercitiile se fac in apa de cea 1,20 m adancime.

Insa aqua gym nu este indicata doar pensionarilor si celor cu o conditie fizica mai modesta. Tinand cont de presiunea data de densitatea apei, o jumatate de ora de aqua gym echivaleaza cu 90 de minute de gimnastica in sala, timp in care se consuma in jur de 600 de calorii.


Multe femei ezita sa recurga la fitness sau aerobic, de teama ca efortul fizic le-ar putea gonfla muschii in mod inestetic. Lasand la o parte faptul ca, pentru a semana cu o culturista trebuie sa te antrenezi la fel de mult, gimnastica in apa, ca si Pilates, modeleaza corpul prin elongarea fibrei musculare.

Dupa o sedinta de gimnastica in apa, muschii devin mai fermi, iar masajul apei asupra intregului corp combate celulita. Pe scurt, ajuta la slabit! Asta face ca aqua gym-ul sa fie deosebit de apreciat de catre femei. Alta mare calitate, din perspectiva doamnelor, o reprezinta faptul ca acest tip de gimnastica actioneaza armonios asupra tuturor zonelor corpului - abdomen, fese, brate si picioare - nu doar asupra unui singur grup muscular.

Cum am mai spus, presiunea apei are un efect benefic asupra circulatiei sangvine si limfatice, ceea ce combate varicele, retentia de lichide si senzatia de „greutate in picioare”. Iar ameliorarea circulatiei inseamna si oxigenarea tesuturilor, deci vitalizare.

Miscarea si apa, combinate intr-un mod inteligent si placut, pot ajuta in ameliorarea artrozei, spondilozei cervicale, lombare si dorsale, a durerilor post si preoperatorii, a reumatismului degenerativ si a circulatiei sangvine.

Foto: bery-fitness-spa.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa