Meniu pentru refacerea florei intestinale

 
Meniu pentru refacerea florei intestinale
Ce este, de fapt, flora intestinala? E vorba de totalitatea microorganismelor care vietuiesc la nivel intestinal, formand un univers microscopic alcatuit din peste 500 de tipuri de bacterii, printre care unele considerate „bune” (cele care alcatuiesc flora de fermentatie), iar altele considerate „rele” (cele care alcatuiesc flora de putrefactie).

Si bacteriile prietenoase, si cele neprietenoase au rolul lor in organism. O buna stare de sanatate a acestuia inseamna 85% bacterii de fermentatie si 15% bacterii de putrefactie. Cand aceasta proportie este serios perturbata, balanta inclinand in favoarea bacteriilor de putrefactie, se ajunge la scaderea imunitatii, cresterea sensibilitatii la infectii si imbolnaviri de tot felul, la nivel intestinal, dar nu numai.






Cauzele si urmarile dezechilibrului

Incepand de la medicamente, printre care la loc de frunte se situeaza antibioticele si antiinflamatoarele nesteroidiene, continuand cu excesele alimentare - abuz de alcool, dulciuri, carne si grasimi, bauturi carbogazoase - si dietele drastice de slabit, mancatul pe fuga, fumatul si stresul de durata, toate pot dezechilibra flora intestinala, permitand unor minuscule bacterii care colonizeaza tubul digestiv sa se inmulteasca peste masura, creand conditii propice imbolnavirilor de tot felul.

Lista neplacerilor provocate pare fara de sfarsit: balonari, digestie defectuoasa, oboseala, afectiuni dermatologice, dificultati de concentrare, dureri de cap, tulburari de memorie, depresie, transpiratie urat mirositoare, diabet, afectiuni cardiovasculare, obezitate, ba chiar si cancer.






Cum se trateaza?

Nu cu medicamente. Si-atunci? Printr-o dieta anume, respectata, in functie de nevoi, intre 1 si 6 luni. Doar prin excluderea alimentelor care influenteaza negativ flora intestinala si alegerea celor care o pot reface, se va restabili echilibrul.


Alimente vindecatoare

  • Lactate fermentate. Iaurtul si chefirul sunt doua alimente ideale pentru restabilirea echilibrului florei intestinale, fapt pus pe seama continutului de bacterii vii prietenoase. Consumand cate 200 g de iaurt zilnic, timp de cel putin o saptamana, iti poti imbunatati considerabil starea florei intestinale.
  • Alte alimente fermentate: varza acra, bors, castraveti murati (in saramura, nu in otet) sunt bogate in probiotice cu rol important in digestie.
  • Alimente bogate in fibre: fructe, cereale integrale, seminte de in, sfecla rosie, gulii, banane, ceapa, usturoi, praz, sparanghel, anghinare, paine integrala, fulgi de ovaz.
  • Alimente sarace in grasimi. Adica, lapte degresat in loc de lapte integral, carne de curcan in loc de pate de ficat sau mezeluri, cartofi copti in loc de cartofi prajiti, carne de pui in loc de carne de porc, peste macar o data sau de doua ori pe saptamana, dand preferinta prepararii la gratar sau cuptor, iar pentru prajit si salate, ulei presat la rece, de rapita sau de masline.

Alimente care perturba flora intestinala

Sunt cele care trebuie excluse din dieta pe durata perioadei in care se doreste refacerea florei intestinale. Iar asta inseamna fara zahar, fara prajeli, fara margarina, produse de cofetarie, patiserie si tip fast-food, precum si fara alcool si fara exces de cafea.






Stiai?

Sistemul imunitar depinde in proportie de 70% de activitatea tractului digestiv. Altfel spus, prin intermediul bacteriilor prietenoase din tractul digestiv, flora intestinala contribuie la imunizarea organismului, aparandu-l de tot felul de boli ce s-ar putea instaura din cauza scaderii imunitatii.

Sursa imagine: omnibiotics.com