La ce boli ajuta kiwi? Caror persoane li se interzice consumul de kiwi?

 
Kiwi este un fruct tropical cu un aspect unic, cu o coaja verde si un miez galben sau verde, plin de seminte mari negre. Este originar din China, dar acum este cultivat in nenumarate alte locatii din intreaga lume. Kiwi este bogat in vitamina C, vitamina K si vitamina E, precum si in compusi cu proprietati antiinflamatorii. Consumul de kiwi poate ajuta la imbunatatirea digestiei si poate reduce riscul de boli cardiovasculare.


Ce afectiuni/boli pot fi tratate cu kiwi?

Kiwi este bogat in vitamina C, vitamina K si vitamina E, precum si in compusi cu proprietati antiinflamatorii. Acest lucru face ca consumul regulat de kiwi sa ajute la prevenirea sau tratarea unor boli.






• Proprietatile antiinflamatorii ale acestui fruct pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.

• Vitamina C din kiwi poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea racelii si a gripei.

• Kiwi poate ajuta la imbunatatirea digestiei si poate reduce constipatia.

• Consumul de kiwi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.

• Kiwi poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii, ochilor si a oaselor.






Precautii si contraindicatii

Kiwi este un fruct sanatos si poate fi consumat de majoritatea persoanelor, dar exista cateva precautii si contraindicatii de luat in considerare.

• Kiwi poate cauza reactii alergice la unii oameni, cum ar fi mancarime, umflaturi sau dificultati de respiratie. Daca aveti o alergie la fructe, ar trebui sa evitati consumul de kiwi.

• Kiwi contine vitamina K, care poate interfera cu unele medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina. Daca luati acest tip de medicamente, ar trebui sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma kiwi.

• Kiwi poate irita stomacul si poate cauza aciditate sau arsuri la stomac la unii oameni. Daca aveti probleme cu aciditatea stomacului, ar trebui sa evitati sau sa limitati consumul de kiwi.

Daca aveti probleme dentare, ar trebui sa evitati sau sa limitati consumul de kiwi, deoarece acesta poate irita dintii si poate cauza carii datorita aciditatii sale.

• Este important ca persoanele cu diabet sa tina cont de indicele glicemic al fructului, acesta fiind mai mare decat al altor fructe. Este recomandat sa se consume cu moderatie si sa se tina cont de acest aspect.




 

Cartofii dulci - ce afectiuni de sanatate combat?

 
Ce afectiuni de sanatate combat cartofii dulci?
Aceasta leguma radacinoasa, originara din America Centrala, este una dintre cele mai grozave surse naturale de betacaroten. Este extrem de sanatos daca este consumat cu regularitate.

Cartoful dulce, cu o forma lunguiata ceva mai mare decat cartoful clasic, are miezul galben deschis sau portocaliu si contine glutation, un compus ce intareste sistemul imunitar si intervine in diferite etape ale metabolismului.


Minunile din compozitie...

Cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complecsi, fibra dietetica, betacaroten, vitamina C si vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabila din compozitia cartofului dulce - 100 de grame asigura de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru aceasta vitamina!






In ciuda gustului lui dulceag, prin prezenta carbohidratilor complecsi ajuta la reglarea glucidelor, scade rezistenta la insulina, fiind benefica persoanelor cu diabet. De asemenea, in compozitia cartofului dulce se afla cantitati importante de minerale (mangan, cupru, potasiu, fier si calciu).

Cartofii dulci contin, de asemenea si proteine, cu capacitati antioxidante importante. Practic, un cartof mediu produce o treime din cati antioxidanti produce in mod normal organismul, singur.


Ce afectiuni de sanatate combat cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt excelenti pentru digestie deoarece sunt bogati in fibre si, consumati cu coaja, combat constipatia, prevenind, in timp, aparitia cancerului de colon. Sunt bogati in acid folic, esential pentru dezvoltarea celulelor si tesuturilor sanatoase ale fatului, consumul lor fiind indicat femeilor insarcinate.






Avand un continut ridicat de potasiu, consumul cartofilor dulci ajuta la prevenirea declansarii atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si a lichidelor din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale si reglarea functiei cardiace.

Tot continutul bogat in potasiu il face benefic in atenuarea crampelor musculare, aceasta deoarece deficientele de potasiu pot cauza crampe musculare si leziuni ale muschilor. Prin adaugarea lor in dieta zilnica, veti avea un plus de energie.


Cum se consuma cartofii dulci?

La fel ca in cazul cartofului clasic, se poate gati cu coaja pe el, dar spalat foarte bine, dar si curatat de coaja, in diverse piureuri, supe, mancaruri deosebit de gustoase si nutritive. De asemenea, este indicat sa adaugati putina grasime naturala cand ii mancati pentru ca aceasta ajuta la o mai buna absorbtie a betacarotenului.






Reteta culinara: cartof dulce copt cu branza si chives...

Ingrediente: 2 cartofi dulci mari, 1/4 cana de smantana, un pumn de chives tocat, 50 g branza cu mucegai, 1 ou, parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare. Cartofii se spala, se tin la copt circa 30 de minute. Dupa ce s-au copt (verificati cu furculita) se taie in doua, se scobesc putin, se adauga branza de mucegai rasa, se pun sare si piper dupa gust si se dau la cuptor sa se topeasca branza. Se scot, se adauga parmezan ras si chives tocate marunt. Se toarna smantana deasupra.

Imagine: sanatate.bzi.ro




 

Ce boli vindeca lamaia?

 
Astazi, lamaia este asociata cu cele mai in voga staruri de la Hollywood, care o folosesc pentru a slabi. Dar acest fruct prezinta mult mai multe motive pentru care merita sa fie mai bine cunoscut - si anume, virtutile sale in materie de sanatate.


Ce boli vindeca lamaia? Vindeca hemoroizii si picioarele umflate...

Lamaia amelioreaza circulatia, mai ales in vasele mici de sange. Flavonoizii continuti in ea intaresc peretii acestora si le diminueaza permeabilitatea. Iar esenta de lamaie contine cumarine, care fluidizeaza sangele, facilitandu-i curgerea.

In caz de criza acuta: luati 1-2 picaturi de ulei esential de lamaie, amestecate cu miere sau cu ulei alimentar.

Doza: de 2-3 ori pe zi, vreme de o saptamana.

Preventiv: 2 picaturi pe zi, intre 2-3 saptamani.






Lamaia detoxifica ficatul...

Daca aveti ficatul lent si incarcat, din cauza exceselor din timpul iernii (o alimentatie prea bogata in grasimi sau in alcool), faceti o cura cu zeama de lamaie. „Stimuland producerea bilei, lamaia ajuta ficatul”, explica expertii. Faciliteaza descompunerea si eliminarea grasimilor, astfel ca digestia devine mai eficienta.


Lamaia previne maladiile cardiovasculare...

Lamaia este bogata in fibre solubile care diminueaza trecerea colesterolului prin peretii intestinali. Stimuland productia de bila, lamaia favorizeaza descompunerea colesterolului si evacuarea lui.

Se iau zilnic 2 picaturi de infuzie de coaja de lamaie sau de ulei esential, vreme de 2-3 saptamani si se completeaza cu zeama proaspata de lamaie (1-2 lamai pe zi, intr-un pahar de apa).






Lamaia combate refluxul acid si greata...

Poate parea surprinzator, dar lamaia combate aciditatea prin concentratia mare de potasiu, o veritabila substanta-tampon pentru stomac. Sucul de lamaie vindeca, de asemenea, hiperaciditatea, inclusiv pe cea produsa de stres sau de calatoriile lungi.

Este eficient, de asemenea, impotriva greturilor, mai ales a celor provocate de sarcina. Zeama unei lamai diluata cu un pahar de apa este suficienta.


Lamaia protejeaza impotriva infectiilor si distruge bacteriile...

Uleiul esential de lamaie este un foarte bun antiseptic, mai cu seama difuzat in aer, de 2-3 ori pe zi. Anumiti compusi ai esentei sunt expectoranti si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar.

In functie de tipul infectiei, lamaia se foloseste sub forma de masaj (uleiul esential), de infuzie (coaja), de suc sau de gargara (o lingurita de ulei esential amestecat cu apa si scuturat inainte de folosire).

Dar ea poate, de asemenea, elimina bacteriile dintr-o apa "„indoielnica” (se pune o felie de lamaie in sticla de apa) sau sa indeparteze mirosul neplacut al gurii.






Lamaia opreste hemoragiile usoare...

Aplicata local, lamaia poate opri sangerarile usoare. O virtute extrem de utila pentru ingrijirea cavitatii bucale in caz de gingivita, de pilda.


Ce boli mai vindeca lamaia? Trateaza tenul gras si da stralucire parului...

Lamaia regularizeaza sebumul pielii si al parului, favorizeaza circulatia si regenereaza tesuturile. Preferati zeama de lamaie uleiului esential, puternic fotosensibilizant.

Pentru ingrijirea pielii puteti incorpora zeama (o lingurita) intr-o masca proaspata cu avocado sau de dovleac.






Exista contraindicatii?

• Uleiul esential de lamaie nu se recomanda in primele trei luni de sarcina. Ulterior, el poate fi utilizat pulverizat in aer (de 3-4 ori pe zi).
• Lamaia poate fi iritanta, in cazul ulcerului de stomac.
• Nu trebuie asociata lamaia cu pansamentele gastrice pe baza de saruri de aluminiu.
• A se evita combinatia: ulei esential de lamaie + medicamente anticoagulante.
• Nu se fac cure cu lamaie in caz de calculi biliari.


Cateva recomandari:

• Daca utilizati coaja, cumparati neaparat lamai bio.
• Zeama de lamaie trebuie consumata imediat dupa stoarcere, pentru a beneficia de toate atuurile ei. In contact cu aerul, acidul ascorbic (vitamina C) se oxideaza.
• Uleiul esential este foarte fotosensibilizant. Intre aplicarea lui pe piele si expunerea la soare trebuie sa treaca minimum 8 ore.