Bolile pneumococice la copii - informatii pentru parinti

 
Bolile pneumococice la copii - informatii pentru parinti
Bolile pneumococice sunt bolile produse de Streptococcus pneumoniae, bacterie care constituie principala cauza a pneumoniilor, dar nu numai; aceasta bacterie este responsabila de numeroase alte tipuri de infectii pneumococice, incluzand: otita medie, sinuzita acuta, meningita, bacteriemia, septicemia si altele.

Bolile pneumococice pot fi impartite, dupa gravitate si frecventa, in:
- boli grave (uneori letale), dar mai putin frecvente (pneumonia, meningita, bacteriemia, septicemia);
- boli mai putin grave, dar mult mai des intalnite, care afecteaza calitatea vietii bebelusilor si copiilor din intreaga lume (otita medie, sinuzita).






Va prezentam cateva informatii despre cele mai frecvente boli pneumococice de care pot suferi bebelusii si copiii mici si va invitam sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a discuta despre posibilitatile de prevenire a acestor boli.


Ce trebuie sa stiu despre otita medie?

Otita medie este una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii - o infectie a urechii medii care afecteaza in special sugarii si copiii mici cu varste intre 3 luni si 3 ani. 3 din 4 copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de 3 ani.

Otita medie are ca simptome: durerea (uneori severa), febra, tulburarile somnului.

In cazul in care are loc si acumularea de lichid in ureche, secretia poate determina pierderea auzului. Daca boala se agraveaza, poate necesita interventii chirurgicale.

Complicatiile otitei medii sunt rare, dar grave: mastoidita, paralizie faciala, meningita etc.

Formele repetate si netratate duc la scaderea treptata a calitatii auzului, care are implicatii pe termen lung, afectand:
- atentia copilului;
- dezvoltarea limbajului;
-procesul de invatare;
- integrarea in colectivitate.

Otita medie are cauze diferite, incluzand bacteriile si virusurile, care ingreuneaza preventia.

Principalele cauze sunt:
- Streptococcus pneumoniae
- Haemophilus influenzae non-tipabil;
- Moraxella catarrhalis.

De-a lungul timpului, s-a constatat ca aparitia otitei medii este asociata cu factori cum sunt:
- varsta (copiii sub 2 ani sunt mai predispusi la aparitia bolii);
- expunerea la fumatul pasiv;
- intrarea in colectivitati (cresa);
- absenta alimentatiei naturale;
- utilizarea tetinei.


Ce trebuie sa stiu despre pneumonia pneumococica?

Pneumonia pneumococica este o boala inflamatorie a plamanilor, cauzata de Streptococcus pneumoniae.






Boala este grava, uneori fatala, si apare in principal la varstele extreme (copilaria si batranetea).

Principalele simptome sunt: tuse cu expectoratie, febra ridicata, frisoane, dureri in piept.

Pneumococul reprezinta o cauza subestimata a pneumoniilor intra-spitalicesti.


Ce trebuie sa stiu despre meningita pneumococica?

Meningita este o inflamatie a membranei care inveleste creierul si maduva spinarii.

Meningita pneumococica se intalneste mai ales la copiii cu varsta sub 2 ani, dar si la batrani, fiind o forma grava de infectie a sistemului nervos central, uneori fatala.

80% dintre cazurile de meningita pneumococica se vindeca, jumatate dintre ele fara probleme serioase. Totusi, este una dintre cele mai periculoase forme de meningita, supravietuitorii prezentand un risc crescut de complicatii ulterioare, cum sunt pierderea auzului sau leziuni ale creierului.


Ce pot face pentru a-mi proteja mai bine copilul?

Bolile pneumococice pot fi prevenite prin vaccinare. Cereti sfatul medicului despre cum va puteti proteja copilul, prin vaccinare, de bolile pneumococice grave (cum sunt meningita si pneumonia), dar si de bolile mai frecvente care pot afecta calitatea vietii copilului dumneavoastra (cum este otita medie).

Foto: www.protejamcopilaria.ro





 

Afectiuni musculo-scheletale: stadii, factori de risc, recomandari

 
Afectiuni musculo-scheletale: stadii, factori de risc, recomandari
Este foarte greu sa avem un stil de viata echilibrat/sanatos, atunci cand munca presupune petrecerea unei perioade indelungate la birou, in fata calculatorului, in cabinet, la ghiseu, in farmacie sau la volan.

Pozitia inadecvata in scaun poate da multe batai de cap. Lipsa unui spatar adecvat genereaza o biomecanica anormala a coloanei vertebrale. Curburile coloanei sunt afectate si actioneaza asupra nervilor, cu aparitia unor simptome precum amorteala sau furnicaturi.

De multe ori apar si suferinte ale nervului sciatic. Pentru a evita aceste situatii, se recomanda un suport lombar adecvat, talpile trebuie sa fie fixate pe podea sau pe un suport de picioare, nu trebuie sa existe nicio presiune cauzata de marginea din fata a sezutului scaunului la nivelul coapselor.


Partea superioara a corpului trebuie sa fie in pozitie verticala, iar partea inferioara a spatelui, ferm sprijinita de spatarul scaunului sau de suportul lombar. Umerii trebuie sa fie relaxati, nu indoiti, iar coatele si antebratele sa fie apropiate de corp.

Frecvent adoptam posturi gresite care genereaza dureri musculo-scheletale, dureri la nivelul coloanei, umerilor, bratelor, degetelor, dureri de cap.

Este foarte important sa nu petrecem timp indelungat in pozitie sezanda. Pauzele de 1-2 minute la fiecare 25- 0 de minute si plimbarile scurte evita instalarea oboselii la nivelul musculaturii de sustinere.


Afectiuni musculo-scheletale

Cunoscand semnele si simptomele obisnuite ale afectiunilor musculo-scheletale (AMS) putem preveni aparitia leziunilor. Semnele pot fi vazute, cum ar fi roseata, umflatura, sau doar se fac simtite fara a fi vizibile: parestezii, furnicaturi sau durere (ascutita, surda), sensibilitate, caldura sau senzatie de arsura, intepaturi, senzatie de greutate, senzatie de ameteala si slabiciune.


Stadii ale afectiunilor musculo-scheletale

Recunoscand semnele si simptomele aparitiei afectiunilor musculo-scheletale si stiind raspunsul la ele putem preveni afectiunile viitoare.

In stadiul de debut al afectiunii, disconfortul cum ar fi senzatia de durere sau oboseala pot fi prezente la locul de munca, dar se diminueaza sau dispar dupa repaus sau odihna (de exemplu - pauzele de masa, peste noapte sau in weekenduri). De obicei, nu sunt afectate activitatile zilnice. Acest stadiu dureaza saptamani sau luni.

In stadiul acut al bolii, durerea si oboseala sunt prezente si la serviciu si acasa. Semnele vizibile sunt si ele prezente, iar simptomele nu dispar dupa perioada de repaus. Activitatile zilnice pot fi afectate intr-o anumita masura. Acest stadiu poate dura cateva luni.

In afectiunile cronice, durerea si oboseala pot fi prezente tot timpul, chiar si atunci cand portiunea afectata a corpului se afla in repaus. Activitatile zilnice si somnul sunt semnificativ afectate, chiar si activitatile usoare sunt dificil de indeplinit. Acest stadiu poate dura luni sau ani.

Leziunile aparute in stadiile incipiente sau acute au o sansa mare de ameliorare daca se respecta perioada de repaus sau sarcinile de serviciu sunt modificate pentru a reduce presiunea pe partea de corp afectata. In stadiile cronice, leziunile nu pot fi vindecate complet, dar efectele pot fi minimizate daca sunt tratate asa cum trebuie.


Intelegerea factorilor de risc al afectiunilor musculo-scheletale

Intelegerea factorilor de risc si identificarea momentului si locului cand ei apar pot preveni afectiunile musculo-scheletale.

Efortul. Efortul fizic, care suprasolicita muschii, tendoanele, ligamentele si articulatiile cresc nevoile energetice ale organismului si maresc posibilitatea de afectare a unor anumite parti ale corpului. De exemplu, manipularea unor obiecte grele presupune depunerea unui efort puternic. Chiar si sarcinile mai usoare pot provoca leziuni daca sunt mentinute pe o perioada lunga. Pe cat se poate, solicitati ajutor cand ridicati obiecte grele.

Postura statica. Pozitia nemiscata a corpului pentru o lunga perioada de timp. Muschii obosesc repede in postura statica deoarece fluxul sangvin este limitat.

Postura incorecta. Apare atunci cand sarcinile de serviciu presupun ca o parte a corpului sa stea intr-o pozitie „nefireasca”.

Repetitia. O atributie de serviciu repetitiva este o sarcina care presupune utilizarea in mod repetat a acelorasi grupe de muschi. Muschii si tendoanele implicate in respectivele miscari repetitive, acumuleaza oboseala, nu au timpul necesar pentru revenire si poate exista pe termen mediu si lung o afectare importanta la nivelul respectiv (exemplu: sindromul de tunel carpian care are semne si simptome bine definite).

Stresul de contact. Apare atunci cand o anumita parte a corpului vine in contact cu obiecte tari sau ascutite. Stresul de contact poate duce la leziuni ale nervilor sau tesuturilor. Spre exemplu, sprijinirea pe o suprafata dura poate cauza stres de contact asupra cotului, sau ingenuncherea pentru a ajunge la un raft situat foarte jos, poate cauza stres de contact asupra genunchilor.


Recomandari pentru ridicarea, coborarea sau transportul obiectelor grele

• Stabiliti-va traseul inainte de a ridica si a transporta obiectele.
• Inainte de a ridica un obiect, testati-i greutatea pentru a vedea daca este suficient de usor pentru a-l ridica.
• Separati incarcaturile mari in pachete multe si mici si faceti mai multe drumuri, utilizati un carucior sau rugati un coleg sa va ajute.
• Utilizati un carucior pentru a impinge sarcina in loc de a o cara.
• Evitati prinderea si caratul sarcinii sub jumatatea coapsei si deasupra umerilor.
• Manipulati obiectele grele sau dezechilibrate din pozitia in picioare nu din pozitia sezut.
• Asigurati-va ca obiectul incape in spatiul destinat.
• Asigurati-va ca degetele mainii nu sunt sub obiectul pe care il asezati.
• Asigurati-va ca stati cu greutatea pozitionata intre picioare.
• Tineti bratele si greutatea cat se poate de aproape de corp.
• Nu rotiti sau aplecati spatele.
• Incordati-va muschii abdominali si ai trunchiului, dar nu va tineti respiratia.
• Indreptati-va talpile in directia de mers pentru a evita rasucirea spatelui.
• Nu faceti miscari rapide sau bruste cand ridicati sarcina, in special cand ridicati sarcini grele.


Recomandari pentru impingerea sl tragerea obiectelor grele

• Intotdeauna folositi-va de ambele maini cand impingeti sau trageti; nu trageti cu o singura mana intinsa in spatele corpului.
• Daca vederea va este blocata atunci cand impingeti o greutate din spate, impingeti incarcatura dintr-o parte; evitati sa trageti incarcatura.
• Tineti bratele lipite de corp, cu coatele indoite; tineti mainile la nivelul/sau usor deasupra nivelului taliei; talpile sa fie departate la nivelul umerilor.
• Indoiti usor genunchii si mutati incarcatura prin transferarea greutatii dumneavoastra. De exemplu, cand impingeti, pasiti plasand un picior inaintea celuilalt, indoiti genunchii si mutati incarcatura prin transferarea greutatii de pe piciorul din spate pe piciorul din fata.
• Deplasati-va cu pasi mici cand cotiti pentru a evita rasucirea spatelui.


Recomandari pentru prinderea obiectelor grele

• Utilizati dispozitive si alte unelte care sunt proiectate pentru a opera cu intreaga mana nu doar cu un deget sau cu degetul mare.
• Daca aveti nevoie de manusi, asigurati-va ca vi se potrivesc.


Recomandari pentru repetitia acelorasi miscari

• Alternati statul jos cu statul in picioare.
• Alternati pozitiile de lucru pentru a evita suprasolicitarea unui singur muschi sau a unui grup de muschi.
• Incercati sa combinati sau sa eliminati anumite sarcini de lucru.
• Alternati mainile pentru a indeplini sarcinile de lucru.
• Stabiliti un anumit ritm cand efectuati sarcini repetitive.

Expert: dr. Alin Nicolae Popescu, medic primar medicina sportiva. Foto: masaj24.ro
 

Persedon Zi & Persedon Noapte

 
Informatii despre suplimentul alimentar: Persedon Zi
Efect de relaxare si tonic general!


Persedon Zi

  • Persedon Zi reduce stresul cotidian, anxietatea si iritabilitatea.
  • Persedon Zi reduce oboseala si extenuarea.
  • Persedon Zi ajuta la mentinerea atentiei si capacitatii de memorare.
Mod de utilizare: 1-2 comprimate pe zi, intre mese. Se poate utiliza incepand cu varsta de 14 ani.

Informatii despre suplimentul alimentar: Persedon Noapte
Persedon Noapte faciliteaza instalarea somnului si creste calitatea acestuia.


Persedon Noapte

  • Persedon Noapte faciliteaza instalarea somnului.
  • Persedon Noapte contribuie la imbunatatirea calitatii somnului (somn odihnitor si relaxant; fara somnolenta diurna).
  • Persedon Noapte contine melatonina si extracte naturale standardizate.
Mod de utilizare: 1-2 comprimate pe zi, intre mese. Se utilizeaza cu cel putin o jumatate de ora inainte de culcare. Se poate utiliza incepand cu varsta de 14 ani.

Persedon Zi si Persedon Noapte sunt suplimente alimentare. Va rugam sa cititi cu atentie prospectele si informatiile de pe ambalaje.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

 

Drepturile si obligatiile platitorului de asigurari sociale de sanatate

 
Drepturile si obligatiile platitorului de asigurari sociale de sanatate
Asiguratii au dreptul la un pachet de servicii de baza, in conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.


Drepturile asiguratilor

  • Aveti dreptul sa alegeti furnizorul de servicii medicale, precum si casa de asigurari de sanatate la care va asigurati.
  • Aveti dreptul sa fiti inscrisi pe lista unui medic de familie pe care il solicitati.
  • Aveti dreptul sa va schimbati medicul de familie ales numai dupa expirarea a cel putin sase luni de la data inscrierii pe listele acestuia.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale.
  • Aveti dreptul sa efectuati controale profilactice.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de servicii medicale in ambulatorii si in spitale aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de servicii medicale de urgenta.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de unele servicii de asistenta stomatologica.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de tratament fizioterapeutic si de recuperare.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu.
  • Aveti dreptul sa vi se garanteze confidentialitatea privind datele.
  • Aveti dreptul la informatie in cazul tratamentelor medicale.
  • Aveti dreptul sa beneficiati de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in conditiile legii.
  • Aveti dreptul la ingrijirea sanatatii la cel mai inalt standard.


Obligatiile asiguratilor

  • Aveti obligatia sa va inscrieti pe lista unui medic de familie.
  • Aveti obligatia sa anuntati medicul de familie ori de cate ori apar modificari in starea voastra de sanatate.
  • Aveti obligatia sa va prezentati la controalele profilactice si periodice stabilite prin contractul-cadru.
  • Aveti obligatia sa anuntati in termen de 15 zile medicul de familie si casa de asigurari asupra modificarilor datelor de identitate sau modificarilor referitoare la incadrarea voastra intr-o anumita categorie de asigurati.
  • Aveti obligatia sa respectati tratamentul si indicatiile medicului.
  • Aveti obligatia sa fiti civilizati fata de personalul medico-sanitar.
  • Aveti obligatia sa achitati contributia datorata fondului si suma reprezentand coplata.
  • Aveti obligatia sa prezentati furnizorilor de servicii medicale documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.
Foto: www.ceccarbusinessmagazine.ro
 

Produsele cosmetice pentru copii

 
Produsele cosmetice pentru copii
Bebelusii au o piele delicata, predispusa la iritatii, ea fiind de trei ori mai subtire ca cea a adultilor, asa incat puteti realiza cat de repede pot patrunde in piele si in organism substantele chimice din anumite produse cosmetice.

Asadar trebuie avuta mare grija ce produse cosmetice folositi pentru cei mici. Dintre substantele chimice periculoase pentru cei mici amintim: alcoolul, parabenii, ftalatii, fenoxietanolul, propilen glicolul, glicerina, polietilen glicolul, colorantii sintetici, alergeni, sapunul, parfumul, sulfatii, alcalii, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), uleiul de parafina, aromele sintetice, materiile prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.



Asadar, cititi cu atentie etichetele produselor. Ca recomandare generala, cu cat sunt mai putine ingrediente in compozitia produsului, cu atat mai bine. Daca acestea sunt si bio, deja puteti spune ca acele produse sunt sigure pentru sanatatea copilului vostru.

De asemenea, termenul de valabilitate este primul aspect care trebuie verificat inainte de a cumpara produsul. Produsele cosmetice trebuie pastrate la temperaturi sub 22-24°C, ferite de umezeala si de razele soarelui.

Conform unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, peste 80% din sampoanele pentru copii pot provoca alergii, asadar fiti niste parinti informati si alegeti inteligent produsele cosmetice pentru copilul vostru!


Protectia solara a celor mici...

Indiferent daca mergeti cu cel mic in parc, la mare sau la munte, este nevoie ca pielea sa sa fie protejata de razele soarelui deci este nevoie de o protectie anti UV cu factor mare, de la 30 in sus. Crema de fata trebuie sa aiba un SPF +50, dat fiind faptul ca tenul este cea mai sensibila portiune de tegument, iar lotiunea de corp cu un SPF intre 30 si 50, 60, in functie de varsta, fototipul de piele si ora de expunere.

Pielea bebelusilor este deosebit de sensibila si folosirea unor produse cosmetice cu potential alergen poate declansa dermatita atopica. Se spune ca unul din cinci bebelusi dezvolta aceasta afectiune (caracterizata prin pete rosii, eruptii, piele descuamata, eczeme, mancarime). De aceea este foarte important ca in primul an de nastere sa se foloseasca sapun, sampon si detergent special create pentru pielea atopica.

Foto: www.ecomagazin.ro
 

Diagnosticul si tratamentul agranulocitozei

 
Diagnosticul si tratamentul agranulocitozei
Diagnostic clinic...

Hemopatie datorita in primul rand unei hipersensibilitati alergice fata de anumite substante (medicament, toxine chimice ori fizice) si care se caracterizeaza prin scaderea masiva, pana la disparitie, a granulocitelor, iar clinic prin ulceratii necrotice cu tendinta la suprainfectie, in special in cavitatea bucala.

In perioada de stare, bolnavul prezinta un sindrom toxiinfectios, cu stare generala alterata, febra, torpoare (stare de amortire generala fizica si psihica insotita cel mai des de momente de atipire), amigdale ulcerate si acoperite cu un depozit difteroid si ganglionii regionali mariti si durerosi.




Diagnostic paraclinic...

In sangele periferic se constata o leucopenie marcata (<2000/mm3) cu granulocitopenie, care merge uneori pana la disparitia completa a granulocitelor. Prezenta monocitozei si persistenta eozinofilelor imbraca o semnificatie prognostica favorabila.

In maduva oaselor se constata fie o hipoplazie mergand pana la disparitia seriei albe (forma aplastica), fie o bogatie de celule cu predominanta promielocitelor (inhibitia de maturare din forma hiperplazica).

In unele cazuri se produce si anemie cu trombocitopenie si manifestari hemoragice. V.S.H. accelerata. Hemoculturile pot fi pozitive, cu diversi germeni de invazie secundara. Rezervele medulare de granulocite pot fi stabilite cu ajutorul testului cu pyrexal; se injecteaza 0,1-0,2 g i.v. si dupa 3-5 ore numarul absolut al granulocitelor trebuie in mod normal sa se dubleze.


Diagnostic diferential...

Diagnosticul diferential trebuie facut cu unele boli infectioase: febra tifoida, rubeola, rujeola, gripa; cu diverse angine: angina difterica, angina Vincent, angina monocitara, stomatita ulceromembranoasa; cu unele hemopatii: leucoza acuta aleucemica si panmielopatia.


Tratamentul agranulocitozei...

Tratamentul urmareste: suprimarea cauzei; combaterea starii infectioase (penicilina) si stimularea productiei medulare de leucocite, cu inhibarea reactiei antigen-anticorp (Leucovorin, B12, transfuzii si mai ales corticoizi). In formele idiopatice, precum si in cele secundare dupa ce corticoterapia a esuat, se recurge la splenectomie (operatie de splina).

Foto: www.ymed.ro
 

Diagnosticul si tratamentul abcesului cerebral

 
Diagnosticul si tratamentul abcesului cerebral
Diagnostic clinic...

Se produce prin propagare directa de la un focar apropiat (sinuzita, otomastoidita) sau prin metastaze septice (in acest caz abcesele sunt de obicei multiple) pornite de la piodermite epicraniene sau faciale, supuratii pulmonare, interventii chirurgicale amigdaliene sau sinuzale.

Tabloul simptomatic:

- Sindrom de hipertensiune intracraniana cu cefalee, dureri nucale, bradicardie, varsaturi, uneori crize convulsive, apatie sau agitatie, somnolenta.

- Sindrom neurologic, variabil dupa localizare: lob frontal in caz de propagare de la sinus, lob temporal sau cerebel in cele otomastoidiene, care sunt cele mai frecvente. Crize jacksoniene la fata sau membrele superioare, hemipareza, paralizie faciala de tip central, afazie - cand afecteaza emisferul dominant; ataxie, tulburari de echilibru, nistagmus in localizarea cerebeloasa.

- Sindrom infectios exprimat nu prin frisoane si febra mare ci prin inapetenta, slabire in greutate, adinamie.




Diagnostic paraclinic...

L.C.R. cu tensiunea crescuta si pleiocitoza. Hiperleucocitoza si cresterea V.S.H. datorite mai mult focarului septic rinofaringian sau pulmonar.


Diagnostic diferential...

Uneori greu de diferentiat de o tromboza de sinus cerebral venos sau de o tumoare si este nevoie de investigatii speciale: ventriculo- sau pneumoencefalografia, scintigrafia etc.


Tratament...

Tratamentul vizeaza scaderea tensiunii intracraniene (injectii sau perfuzii i.v. cu ser glucozat hipertonic, sulfat de magneziu 25%, Manitol 10-20%) si combaterea infectiei (antibiotice cu spectru larg). Eventual drenaj chirurgical.

Foto: m.csid.ro
 

Eclampsia - prevenirea crizelor, tratament

 
Eclampsia - prevenirea crizelor, tratament
Convulsiile din eclampsie sunt expresia celei mai grave forme de toxemie gravidica si pot fi intalnite atat in timpul sarcinii, cat si al nasterii, sau dupa expulzarea placentei. Accesul de eclampsie prezinta o faza de invazie, alta tonica sau de contracturi, o a treia, clonica sau de convulsii si se termina cu o stare comatoasa.

Prevenirea crizelor de eclampsie este posibila si revine consultatiei materno-infantile din policlinica, care trebuie sa depisteze bolile predispozante la eclampsie (nefrita hipertensiva, hidramniosul, sarcina gemelara) si mai ales semnele premergatoare: albuminuria, edemul, hipertensiune, cefalee violenta, tulburari de vedere (ceata pe ochi, amauroza).

Un tratament judicios intreprins din aceasta faza impiedica aparitia eclampsiei. El va fi axat pe aceleasi elemente terapeutice ca si conduita din disgravidie: repaus izolat la pat, regim de foame si sete timp de 24—48 de ore, sedarea sistemului nervos cu neuroleptice, tranchilizante, hipotensoare pe cale intravenoasa, eventual flebotomie.

Prognosticul depinde de numarul acceselor, de profunzimea comei si de gradul de hipertermie.

Foto: www.momjunction.com
 

Hemoragia ginecologica. Tipuri de hemoragii ginecologice

 
Hemoragia ginecologica. Tipuri de hemoragii ginecologice
Pentru diagnosticul cauzal al acestui simptom dominant si frecvent intalnit in patologia aparatului genital la femeie, se cere efectuarea unei anamneze detaliate cu privire la cantitatea hemoragiei, aspectul ei, momentul aparitiei, manifestarile care au insotit-o etc.

Se trece dupa aceea la un examen general menit sa excluda cauzele legate de alte organe si sisteme susceptibile sa provoace o hemoragie, cum sunt: cardiopatiile (boala mitrala); modificarile provocate de o boala hemoragipara (coagulopatie, trombocitopatie, vasopatie); interventiile iatrogene (tratamente hormonale); cauzele nervoase (dizarmonii afective, surmenaj).

plantum.ro

Se evoca cu acest prilej unele cauze mai rare, ca de pilda: modificarile metabolice la nivelul endometrului (nu sunt satisfacute nevoile in glucoza si oxigen ale endomiometrului); carenta de fier si de citocromoxidaza, dar ne oprim mai staruitor la posibilitatea unei etiologii hormonale, frecvent incriminata in declansarea si intretinerea unei hemoragii ginecologice.

In acest scop se precizeaza cronologia hemoragiei: premenstruala (6-8 zile inainte de declansarea menstruatiei propriu-zise) indica o hipoplazie a endometrului sau o regresiune rapida a acestuia; postmenstruala (menoragie prelungita) survine in descuamarea incompleta a endometrului si cedeaza la doze mici de estrogeni; sub forma unor menstruatii dese (la 15-20 de zile) este provocata de insuficienta corpului galben.

Dupa ce ne-am asigurat ca nici unul din acesti factori nu sunt de incriminat, se porneste in mod organizat si topografic la cercetarea organelor genitale externe si interne, pentru descoperirea cauzelor locale.

1. Hemoragiile vulvovaginale pot fi:
- Traumatice: postcoituri; corpi contondenti; corpi straini (abundenta acestor hemoragii depinde de vascularizarea regiunii respective).
- Inflamatii: tbc (hemoragii capricioase, insotite de leucoree); cancer vegetant si papilar (hemoragii sporadice, de un rosu spalacit si fetide, cu aspect de „spalatura de carne”); fibrom pe cale de necrobioza (sangerare abundenta, capricioasa sau continua, care duce la anemie).

2. Hemoragiile uterine cervicale sunt datorate: eroziunilor de col (hemoragii rare si reduse care preced, succed sau prelungesc menstruatia); polipilor (hemoragii intermitente si mici cu sange negricios sau abundente, cu sange rosu aprins, ce apar spontan ori dupa o manevra ginecologica, dupa efort sau coit); fibromului (hemoragii mici insotite de leucoree); cancerului de col (la inceput hemoragii reduse amestecate cu leucoree, apoi mari, punand viata in pericol).

3. Hemoragiile uterine corporeale. Aici se situeaza in primul rand avortul: incipient (cateva picaturi de sange negricios dintr-un canal cervical inchis); iminent (sange rosu, abundent, dintr-un canal cervical intredeschis); in curs de efectuare (hemoragii abundente, cu cheaguri, care vin dintr-un canal cervical larg deschis si se insotesc de dureri intermitente, colicative); incomplet efectuat (sangerare abundenta, cu cheaguri, dintr-o cavitate care contine resturi; avort septic (sange modificat, mirositor, dintr-un uter moale, cu resturi vechi, organizate).

Aceasta eventualitate indepartata, sunt luate in discutie: mola hidatiforma (sangerarea apare din primele saptamani ale sarcinii, putand fi uneori abundenta si cu cheaguri, dar si cu vezicule; uterul depaseste cu mult varsta probabila a sarcinii); sarcina extrauterina (sange negricios, dar fara cheaguri, in cantitati mici si zilnic, care survin dupa o scurta perioada de intarziere a menstruatiei); fibromul submucos (la inceput metroragii, apoi sangerari abundente si insotite de colici dureroase); endometrita (menometroragii cu dismenoree); cancerul corpului uterin (metroragii putin abundente si care alterneaza cu pierderile seropurulente); metroanexita (hemoragii mici, repetate, intercalate de leucoree); prolapsul si retrodeviatiile (hemoragii mici, intermitente, mai ales sub forma de menoragii); ovarita sclerochistica si tumorile ovarului (metroragii).

Foto: sanatate.bzi.ro
apiland.ro
 

Durere la urinare - controlul medical si tratamentul

 
Durere la urinare - controlul medical si tratamentul
Evacuarea vezicii urinare, mictiunea, este o activitate elementara ce face parte din functionarea corespunzatoare a organismului. Ca si celelalte functii elementare, urinarea normala este un proces controlat voluntar, care goleste complet vezica urinara, care se produce in timpul zilei cu o anumita ritmicitate, care se desfasoara fara efort si, foarte important, fara durere.


Ce ascund durerile?

Durerea aparuta in momentul mictiunii, sau dupa ce aceasta s-a incheiat, semnaleaza existenta unei probleme la nivelul organelor aparatului urinar inferior, mai exact vezica, uretra, iar in cazul barbatilor, aceasta problema poate avea legatura cu prostata. Trebuie mentionat ca acest tip de durere nu poate fi cauzat de o boala a rinichilor sau ureterelor, acestea avand alt tip de manifestari.


In general, durerea este un semn al unei inflamatii care afecteaza unul sau toate organele enumerate anterior. La randul sau, inflamatia poate fi cauzata de o infectie si aceasta este situatia cea mai frecventa, dar pot exista si alte cauze, unele aparent banale, ca de exemplu expunerea la frig, umezeala, activitate fizica intensa etc. Cistita, inflamatia vezicii urinare, este cel mai frecvent diagnostic asociat cu durerea la mictiune.

Diagnosticul de cistita nu impune prezenta unei infectii ci, asa cum mentionam anterior, poate fi cauzata si de alti factori. Prostatita, un diagnostic rezervat barbatilor, are manifestari similare cu cistita la femei si, ca si in cazul acestora, nu este neaparat cauzata de o infectie.


Controlul medical...

In acest context, atunci cand mictiunea este dureroasa, atitudinea corecta este prezentarea la medic, pentru efectuarea investigatiilor care se impun astfel incat sa poata fi stabilita cauza acestor manifestari si pentru a se putea initia un tratament care, pe langa componenta simptomatica, sa adreseze si cauza care a generat simptomatologia.

Este important a fi mentionat faptul ca simptomatologia de cistita respectiv prostatita este similara indiferent daca boala este cauzata de infectie sau de alt factor, astfel ca un tratament care a fost recomandat unei persoane cu infectie probabil va fi mai putin eficient la un pacient cu inflamatie de alta cauza.


Tratament...

Tratamentul in aceste situatii va include, pe langa medicamente si o serie de recomandari privitoare la dieta, aportul de lichide, evitarea unor condimente, expunerea la frig si umezeala etc. Daca simptomatologia se datoreaza unei infectii transmise prin relatii intime, tratamentul partenerului este obligatoriu.

DUPA TRATAMENT...

Este important ca pacientul sa urmeze intreaga perioada de tratament, reducand riscul de reaparitie al simptomelor si, daca este cazul de dezvoltare a rezistentei bacteriilor la antibioticul administrat. Chiar daca simptomatologia a disparut in totalitate, este necesara confirmarea vindecarii prin urocultura sau alte probe bacteriologice, stiut fiind faptul ca, desi este administrat antibioticul corect, exista posibilitatea ca microbul sa nu fie distrus in urma tratamentului.

Expert: dr. Cristian Persu, medic urolog Metropolitan Hospital. Foto: es.slideshare.net
 

Ce sta la baza Theta Healing si cum imi poate imbunatati viata?

 
Ce sta la baza Theta Healing si cum imi poate imbunatati viata?
Theta Healing este considerata ca fiind o psihologie energetica, ea oferind vindecare emotionala, fizica si spirituala. Pentru mine, personal, este un dar, un miracol. Iti ofera posibilitatea sa te eliberezi de acele emotii negative (regrete, frici, judecati), poti schimba acele tipare, convingeri care sunt in subconstient (nu sunt destul de buna, nu pot, nu merit) inlocuindu-le cu convingeri care ne permit sa ne traim vietile frumos, usor, bine, cu gratie.


Ce sta la baza Theta Healing?

La baza acestei tehnici sta Iubirea Neconditionata a Creatorului - ceea ce pentru mine a insemnat enorm, dat fiind ca accesand aceasta iubire am putut sa am o noua viziune, un alt „prag al simtirii fata de ceea ce inseamna sa fiu si sa ofer compasiune, iertare, recunostinta.” Am mai invatat ceva ce nu stiam, sau poate stiam ca teorie si anume: echilibrul intre a primi si a darui. Am invatat ca in orice clipa pot accesa esenta unor sentimente nobile.

Practicand Theta Healing, tu esti un instrument in mainile Divinitatii. Este nevoie de practica, sa-ti permiti sa experimentezi orice traire, sentiment si sa-ti permiti sa primesti, sa accepti ca poti trai minunat, tu fiind Co-Creator al vietii tale.


Cum iti poate imbunatati viata?

Am lucrat si am intalnit oameni care cu ajutorul acestei tehnici si-au acceptat maretia, au acceptat succesul in viata lor, au intalnit un partener, au reusit sa puna capat unei relatii, reconstruindu-si viata, si-au iertat parintii, si-au schimbat convingeri din copilarie.

Sunt doua exercitii, pe care eu le onorez cu fiintele dragi care vin spre mine si care efectiv iti ating inima, iti dau jos orice masca si anume: Trimiterea iubirii copilului din pantec (lucreaza asupra noastra, asupra copiilor si parintilor nostri) si Cantecul inimii. Sunt multe exercitii in urma carora primim binecuvantari. Important este sa experimentezi, sa fii prezent, constient.

THETA HEALING ITI SCHIMBA VIATA...

Daca exista doar o tehnica energetica pe care sa o inveti, aceasta este! Tehnica este atat de simpla, este perfecta. Nu cere nimic din partea ta, nici nu trebuie sa renunti la alte invataturi. Theta Healing transcede dogme si merge dincolo de toate religiile, dar le accepta pe toate. Asa cum spunea Isus „toate acestea si mai multe voi puteti face”, in Theta Healing veti invata ca „nimic nu este imposibil daca indraznesti sa crezi”, spune Nini Guerard (master Theta Healing).

Expert: Raluca Mihaela Banut, terapeut holistic. Foto: caligali.ro
 

Hemoptizia (tusea cu sange)

 
Hemoptizia (tusea cu sange)
Hemoptizia (tusea cu sange) este un simptom important, polietiologic, care cere uneori investigatii multiple pentru stabilirea diagnosticului. Se poate confunda cu epistaxis (sangerare nazala), gingivoragie sau chiar cu o hematemeza, dar hemoptizia este precedata de o senzatie de caldura sau arsura retrosternala, are gust sarat, este aerata, cu reactie alcalina si neamestecata cu alimente.

Hemoptizia (tusea cu sange) este inofensiva cand provine din ruperea unui vas sanguin traheal din cauza unei tuse violente, fara alte leziuni parenchimatoase sau bronsice. Hemoptizia (tusea cu sange) apare frecvent in cursul tuberculozei pulmonare, dar nu este specifica acestei boli. Expectoratia cu sange se mai poate intalni in cursul bronsitelor fuzospirilare, micotice, spirochetozice, in sindromul Goodpasture, care este o alveologlomerulita hemoragica.



Hemoptizia (tusea cu sange) poate surveni - dar nu obligator - in cursul carcinomului bronsic; al bolilor cavitare pulmonare; in abcesul pulmonar, chistul aerian, chistul hidatic.

In toate hemoptiziile de origine pulmonara este absolut necesar sa se faca analiza sputei pentru B.K., micoze, spirochete, celule atipice precum si o radiografie pulmonara de fata si profil.

Infarctul pulmonar este caracterizat prin hemoptizie cu sange rosu sau negricios, junghi toracic uneori violent, dispnee, anxietate, iar ca semne obiective intarirea zgomotului II la focarul pulmonarei, galop; leucocitoza, ulterior cresterea bilirubinemiei si subicter conjunctival. Survine dupa o tromboflebita profunda (durere la calcai sau in gamba la bolnavi imobilizati sau la cardiaci, tegumentele usor cianotice, edem vizibil sau exprimat prin cresterea circumferintei gambei si impastarea musculara, durere la flexiunea fortata a piciorului - semnul Homans -, debut cu tahicardie, frisoane si febra moderata) sau din cauza unui embolus detasat din cavitatile drepte ale inimii (stenoza sau insuficienta mitrala, boli cardiace congenitale).

Hemoptizii pot apare in boli vasculare (anevrisme micotice, angiom sau scleroza arteriolelor pulmonare).

Hemoptizia (tusea cu sange) de origine cardiaca apare in stenoza mitrala prin ruperea anastomozelor dintre vasele bronsice (ale marii circulatii cu cele ale micii circulatii).

Foto: jurnalul.ro

 

Calmotusin sirop si comprimate

 
Informatii despre suplimentul alimentar Calmotusin sirop si Calmotusin comprimate
Calmotusin® te scapa natural de toate tipurile de tuse. Fie ca este tuse uscata si deranjanta fie productiva si dureroasa, te poti baza pe siropul si comprimatele Calmotusin.

Formula complexa si eficienta de plante calmeaza si elibereaza caile respiratorii: patlagina antiinflamatoare, scai vanat fluidifiant, ghimbir si ciubotica-cucului cu actiune expectoranta, lemn-dulce calmant, nalba-mare protectoare si 5 uleiuri esentiale - menta creata, eucalipt, pin, cimbru si roinita.


Calmotusin sirop 200 ml:

  • Calmotusin sirop are efect expectorant si emolient in cazul tusei productive.
  • Calmotusin sirop linisteste si decongestioneaza caile respiratorii in cazul tusei uscate.
  • Calmotusin sirop favorizeaza eliminarea mucusului (efect expectorant) prin fluidificarea mucusului si cresterea volumului secretiilor traheobronhice.
  • Calmotusin sirop protejeaza mucoasa formand o bariera impenetrabila ce limiteaza contactul mucoasei cu agentii iritanti, cu microorganismele patogene (bacterii, virusuri) sau factorii de mediu.
Contraindicatii:
  • Diabet zaharat, sarcina, alaptare, intoleranta la oricare dintre componentele produsului.

Calmotusin 60 comprimate:

  • Calmotusin comprimate are efect expectorant si emolient in cazul tusei productive.
  • Calmotusin comprimate linisteste si decongestioneaza caile respiratorii in cazul tusei uscate.
  • Calmotusin comprimate sunt create pentru cei care nu agreaza gustul si consistenta siropurilor de tuse.
  • Calmotusin comprimate previne spasmul cailor respiratorii si stimuleaza dilatarea acestora (efect bronhodilatator).
  • Calmotusin comprimate contine propolis, ce completeaza formula cu un puternic efect antimicrobian si antibiotic.
  • Calmotusin comprimate reduce intensitatea tusei si numarul de accese si diminueaza reflexul de tuse.
Contraindicatii:
  • Intoleranta la propolis sau la oricare dintre ingredientele produsului.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

Foto: www.catena.ro
 

Reactin, aliatul tau in lupta impotriva alergiei

 
Reactin, aliatul tau in lupta impotriva alergiei
Doar 1 capsula pe zi amelioreaza simptome multiple ale alergiei:
  • nas infundat si hipersecretie nazala;
  • stranut;
  • ochi iritati;
  • piele iritata.

Eficienta:
  • Reactin este un antihistaminic sistemic care amelioreaza simptomele alergiei si contine diclorhidrat de cetirizina 10 mg/capsula, fiind eficient in ameliorarea simptomelor alergiei, pentru ca tu sa te bucuri de fiecare zi asa cum iti doresti.
  • Actiune rapida, efect de lunga durata.

Siguranta:
  • Doze si mod de administrare: administrare orala. Se administreaza o capsula, o data pe zi. Capsula nu trebuie mestecata! Capsulele se inghit intregi, cu putina apa.
  • Varsta: adulti, adolescenti si copii cu varsta de 12 ani si peste.
  • Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului. Viza de publicitate nr 934/25.04.2016

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!

 

Ce este sincopa? Cum ofer primul ajutor in caz de sincopa (lesin)?

 
Ce este sincopa? Cum ofer primul ajutor in caz de sincopa (lesin)?
Clinic, semnele fundamentale ale sincopei sunt: pierderea constiintei si suprimarea functiilor vegetative vitale (circulatie, respiratie). Durata opririi circulatorii conditioneaza severitatea anemiei cerebrale si gravitatea simptomatologiei.

Astfel:

- In formele majore, sincopa se manifesta prin pierderea constiintei, paloare livida cutaneomucoasa, puls periferic si zgomote cardiace imperceptibile, prabusire tensionala, oprire respiratorie si midriaza rapid progresiva. Bolnavul in sincopa este inert, lungit, in stare de moarte aparenta.


- In formele minore (lipotimia) insuficienta oxigenare a S.N.C. ramane moderata, astfel incat bolnavul se afla intr-o stare de obnubilare, fara pierderea completa a constiintei si fara abolirea totala a functiilor vegetative vitale; se mai percep din cand in cand contractii cardiace si miscari respiratorii.


Diagnosticul diferential...

Se face in primul rand cu coma, in care desi constiinta este pierduta, in schimb functiile vitale - circulatia si respiratia - persista. In colaps functiile vitale sunt reduse mult, dar nu sunt abolite.


Tratamentul...

Se sprijina pe reanimarea cardiorespiratorie de urgenta care urmareste combaterea anoxiei cerebrale prin reoxigenarea organismului si restaurarea functiilor circulatorie si respiratorie.

Schematic, tehnicile de reanimare in cursul sincopei trebuie sa parcurga urmatoarele etape principale:

- primul gest terapeutic este aplicarea viguroasa de lovituri la nivelul hemitoracelui anterior stang, in aria perimamara;

- daca sub aceasta manevra inima nu isi reia activitatea normala in decurs de 20 de secunde, se trece la manevrele majore: insuflatia „gura la gura” sau „gura la nas” ori respiratia manuala asociata cu masajul cardiac extern (M.C.E.). Aceste manevre trebuie efectuate simultan, caci nu se poate concepe punerea in circulatie a sangelui fara oxigenarea lui.

Pentru aceasta reanimatorul se asaza la capataiul bolnavului (manevra Sylvester) sau lateral in stanga (pentru insuflatia „gura la nas”). Compresiunea se exercita asupra jumatatii inferioare a sternului, apropiind planul anterior de coloana vertebrala prin intermediul palmei drepte, a carei forta de compresiune este intarita de suprapunerea mainii stangi.

In eventualitatea M.C.E. de durata, pentru evitarea oboselii, se recomanda schimbarea pozitiei mainilor. La copil este suficienta folosirea unei singure maini, iar la sugar a doua degete sau chiar numai flectarea coapselor cu presiunea ritmica asupra abdomenului sau asupra bazei toracelui. Ritmul optim al M.C.E. este de 60/minut. Se va efectua o insuflatie la 5 compresiuni sternale.

Evident ca acolo unde este posibil, se da preferinta aparatelor de insuflare mecanica. Tentativele de reanimare nu se abandoneaza in general decat daca dupa 10 minute de la instalarea opririi circulatorii, ele au ramas fara rezultat si midriaza fixa, invariabila, vine sa confirme degradarea cerebrala grava si ireversibila.

Foto: www.bendo.ro