Beneficiile pepenului pentru sanatate. Ce boli vindeca pepenele?

 
Beneficiile pepenului pentru sanatate. Ce boli vindeca pepenele?
Cele mai delicioase si racoritoare deserturi ale verii, pepenii, atat cel rosu, cat si cel galben, au o multime de beneficii pentru sanatate. Sa le descoperim impreuna! Desi multi ar spune ca pepenele contine apa si zahar, informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata cu totul alt lucru si anume ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti.


Rosu, ca focul

Stiai ca alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste activitatea cardiovasculara si osoasa? In compozitia pepenelui rosu se regasesc: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B6 (piridoxina), acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, colina, licopenul si betaina. Pepenii sunt relativ saraci in calorii - contin intre 19 si 31 calorii la 100 de grame, in functie de specie.



Beneficii cu carul

Continutul mare de apa (92%) stimuleaza activitatea renala. De asemenea, datorita continutului mare de apa si fibre, pepenele rosu regleaza digestia, previne constipatia si contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv. Pepenele rosu contine vitamina A, un nutrient necesar producerii de sebum, care asigura o hidratare optima a pielii. Aportul de vitamina C, furnizata de pepenele rosu in cantitati mari, este necesar pentru productia de colagen, esentiala pentru structura parului si a pielii.



Pepenii galbeni

Cantalupii cu pulpa portocalie se numara printre cele mai hranitoare soiuri de pepene. 100 g aduc mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, acest pepene fiind si o sursa buna de betacaroten. Ambele substante sunt antioxidanti, ca si licopenul, pigmentul rosu din pepenele rosu. Pepenii cu pulpa mai verzuie sau galben-deschis, ca si pepenii verzi, contin mai putina vitamina C.







Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa