Sumacul scade colesterolul, controleaza glicemia si ajuta digestia

 
Sumacul scade colesterolul, controleaza glicemia si ajuta digestia
Sumacul are un gust delicat de lamaie, o minunata culoare caramiziu-visinie si este specific bucatariei arabe. Desi la inceput si-a castigat popularitatea ca mirodenie, astazi se stie ca sumacul este inzestrat cu numeroase calitati terapeutice.

Sumacul (Rhus coriaria) creste in Europa si Orientul Mijlociu. Nu este prea cunoscut si folosit la noi, dar in tari precum Turcia, Libia, Iran, Siria este un ingredient culinar de baza. Mai nou, in bucataria mediteraneeana se foloseste destul de mult. Condimentul se obtine din fructele uscate si macinate ale plantei. Merge de minune la frigarui, carnuri, legume, orez, salate, sosuri. Ca mai toate mirodeniile, sumacul are si virtuti medicinale.


Cuprins articol:


Sumacul este un antioxidant puternic

S-a dovedit ca sumacul are o actiune antioxidanta mai puternica decat multe fructe si legume obisnuite. Dupa cum se stie, antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand imbatranirea prematura a organismului si prevenind maladiile cardiovasculare, diabetul si unele cancere.


Sumacul scade colesterolul si controleaza glicemia

Persoanele care sufera de obezitate, prediabet sau diabet de tip II (si nu doar ele) vor avea numai de castigat adaugand sumacul in dieta lor. Iata la ce concluzie a ajuns un studiu realizat recent in Iran: administrarea zilnica a 3 g de pudra de sumac pe o perioada de trei luni scade semnificativ nivelul glucozei din sange si al colesterolului rau, in timp ce nivelul colesterolului bun creste.


Sumacul este antimicrobian si antiinflamator

Acidul galic pe care il contine combate bacteriile, in special salmonela. Puteti spala fructele si legumele cu apa in care ati dizolvat pudra de sumac ca sa distrugeti eventualele bacterii de pe ele. Sumacul contine si substante cu proprietati antiinflamatoare (uleiuri volatile precum timol, geraniol, carvacrol), fiind de ajutor in caz de artrita, infectii respiratorii (raceala, gripa, dureri de gat, bronsita), inflamatii ale pielii. Daca aveti febra, tot la sumac puteti apela, fiindca are darul de a scadea temperatura corpului.


Sumacul ajuta digestia

Ca aproape toate mirodeniile, sumacul este prietenos cu digestia, ajutand la alinarea multor tulburari: indigestie, reflux gastroesofagian, constipatie, tranzit intestinal neregulat.

Daca pana in momentul de fata nu ati avut curiozitatea sa incercati sumacul, nu este tarziu nici acum. Cumparati-va o punguta cu acest condiment, testati-i aroma si gustul, iar daca va place, continuati sa-l folositi cu incredere!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.iran-daily.com


 

Sangele la control

 
Sangele la control
Sangele este un adevarat tezaur de informatii despre starea de sanatate, motiv pentru care este adesea supus investigatiilor in vederea evaluarii acesteia.

Cum este mai usor sa preveniti decat sa tratati si sa suportati consecintele bolii, verificati-va macar o data pe an nivelul hemoglobinei, glicemiei si colesterolului!


Cuprins articol:


Hemoleucograma

Hemoleucograma este unul dintre cele mai cerute teste de laborator. Desi cu ajutorul acestuia se obtin informatii esentiale in aprecierea starii de sanatate, datele obtinute nu sunt specifice si aproape niciodata suficiente pentru precizarea unui diagnostic. Si atunci la ce este bun? Indica faptul ca este ceva in neregula si ajuta medicul in prescrierea altor investigatii specifice.


Masurarea glicemiei

Testul de baza pentru depistarea diabetului este masurarea glicemiei (a cantitatii de zahar din sange). Nivelul acestuia nu este acelasi pe tot parcursul zilei, ci variaza in functie de ce mancati si de momentul cand faceti analiza. Cel mai ridicat nivel este imediat dupa masa, iar cel mai scazut, cand nu ati mancat nimic timp de 8-10 ore. Asadar, momentul potrivit pentru efectuarea testului este dimineata, pe nemancate. De regula, medicul stabileste diagnosticul de diabet dupa doua rezultate consecutive ale analizei de sange care arata ca valoarea glicemiei este ridicata.

Valori normale: intre 70 si 110 mg/dl dimineata, pe nemancate, iar la doua ore dupa masa, intre 100 si 140 mg/dl. Se poate vorbi de diabet doar atunci cand glicemia depaseste dimineata 125 mg/dl si daca, la doua ore dupa masa, atinge o valoare peste 200 mg/dl.


Colesterolul, important

Valoarea normala a colesterolului se situeaza intre 150 si 200 mg/dl. Un nivel intre 200 si 239 mg/dl indica o crestere moderata, ce nu trebuie insa neglijata. O valoare peste 240 mg/dl este alarmanta intrucat creste mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Colesterolul ar trebui masurat cel putin o data la cinci ani, iar barbatii peste 45 de ani si femeile trecute de 55 ar fi bine sa faca aceasta analiza o data la 1-2 ani.


SOS hepatitele!

Hepatita este cea mai frecventa dintre bolile contagioase grave. Chiar daca ficatul, organul afectat, este capabil sa se regenereze, cand este agresat de infectii virotice, se poate ajunge la afectiuni grave si ireversibile.

Multe cazuri de hepatita raman nediagnosticate deoarece debutul acestei boli seamana cu gripa. Asta insa doar cateva zile, dupa care se fac simtite pierderea poftei de mancare, oboseala, durerile musculare, articulare, abdominale, greata si varsaturile, simptome care ar trebui sa va determine sa mergeti la medic.


Deficit de vitamina D

Faceti un test pentru a afla nivelul de vitamina D! Carenta acesteia din sange este asociata cu un risc crescut de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare, cu tulburari cognitive la varstnici, astm bronsic sever la copii, ba chiar si cancer. In plus, studiile arata ca vitamina D ar putea avea un rol important in prevenirea si tratarea diabetului, hipertensiunii arteriale, intolerantei la glucoza, sclerozei multiple.

Avantajele donatorilor de sange

Pe langa salvarea unei vieti, zi libera, dar platita de la serviciu si tichete de masa, orice donator de sange are dreptul sa primeasca gratuit rezultatele testelor efectuate: detectarea anticorpilor HIV, a virusurilor leucemiei cu celule T, hepatitelor B si C, hemoleucograma si altele, altminteri destul de costisitoare.


Determinarea amilazei

O enzima produsa de pancreas pentru arderea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor si detectata in exces in sange ori urina reprezinta un indiciu pretios in diagnosticarea afectiunilor acestei glande. Nivelul crescut al amilazei din sange ar putea indica nu doar afectiuni ale pancreasului, ci si boli cardiovasculare, respiratorii, urogenitale, digestive, insuficienta hepatica ori hepatita cronica, colecistita acuta, cronica, boli de nutritie ori infectioase. Valorile reduse apar in hepatitele cronice, ciroze, carcinom hepatic, alcoolism cronic.


Proteina C reactiva

Pentru a afla daca suferiti sau sunteti predispusi la afectiuni cardiovasculare, puteti face o analiza a sangelui prin care sa fie masurat nivelul de proteina C reactiva. O valoare mare indica ingrosarea sau infundarea arterelor. De fapt, se considera ca nivelul crescut de proteina C reactiva reprezinta un risc mai mare de boli cardiovasculare decat cel al colesterolului marit.

Excesul de proteina C reactiva (peste 3 mg/l) poate fi, de asemenea, asociat cu manifestarea altor probleme de sanatate: diabet, hipertensiune arteriala, maladia Alzheimer.


Teste pentru tiroida

O glanda mica, dar capricioasa, invinuita de anxietate, nervozitate si de faptul ca va ingrasati. Puteti verifica daca intr-adevar tiroida este cea din cauza careia va confruntati cu una din aceste neplaceri printr-o simpla analiza de sange.

Tiroida secreta doi hormoni (T3 si T4) cu rol esential in reglarea principalelor functii ale organismului: consumul de energie, temperatura corpului, ritmul batailor inimii. Actioneaza insa si asupra tubului digestiv, sistemului nervos si aparatului genital, este responsabila de sanatatea pielii, a parului si unghiilor. Concentratia acestor hormoni in sange trebuie sa fie constanta, altfel apar dereglari. Motive suficiente pentru a va face o analiza de sange pentru a le depista valorile, nu-i asa? Mai ales ca, bunaoara, cancerul poate afecta aceasta glanda.

Cancerul tiroidei are o rata de vindecare de aproape 100% si nu afecteaza durata vietii daca este descoperit din timp.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro


 

Colonoscopia: indicii ingrijoratoare, pregatire prealabila

 
Colonoscopia: indicii ingrijoratoare, pregatire prealabila
Problemele aparatului gastrointestinal pot fi descoperite in urma unor investigatii la nivelul partii superioare sau inferioare a acestuia.

De sanatatea colonului depinde starea de bine a intregului organism. Cand colonul este plin de reziduuri alimentare toxice, constituind un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor neprietenoase, se ajunge nu doar la tulburari intestinale, ci si la cancer. Desi e cea mai severa si frecventa afectiune a aparatului gastrointestinal, cancerul de colon reprezinta a doua cauza de scurtare brusca a vietii in urma unei maladii maligne. Printr-o simpla analiza facuta din timp, o asemenea perspectiva sumbra poate fi exclusa.






Cuprins articol:



In ce consta colonoscopia?

O procedura de examinare a interiorului intestinului gros cu ajutorul unui tub flexibil, dotat la capat cu o camera ce transmite imagini catre un ecran, de mare ajutor in descoperirea polipilor, zonelor ulcerate, tumorilor sau a portiunilor inflamate ori hemoragice. In timpul colonoscopiei, se pot preleva probe in vederea biopsiei de la nivelul colonului sau rectului ori chiar sunt extirpate tumorile.






Indicii ingrijoratoare

  • pierderi de sange prin materiile fecale sau sangerari rectale;
  • dureri persistente in partea de jos a abdomenului;
  • tulburari de tranzit intestinal, diaree sau constipatie cronica;
  • anemie inexplicabila;
  • scadere in greutate fara a se tine o dieta in acest sens.

Pregatire prealabila pentru efectuarea colonoscopiei

  • curatarea colonului cu cateva zile inaintea investigatiei: inlocuirea alimentelor solide cu cele lichide si administrarea unui laxativ in ziua premergatoare analizei sau clisma;
  • reducerea aportului de lichide cu 6-8 ore inainte;
  • medicul trebuie sa stie daca pacientul sufera de vreo afectiune cronica (cardiaca, renala, diabet zaharat), ia medicamente, mai ales daca e vorba de insulina, antidiabetice, antiinflamatoare nesteroidiene, suplimente pe baza de fier, precum si daca acesta este alergic, in special la anestezice.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: sanatate.bzi.ro




 

Encefalograma. La ce-i bun testul si cat dureaza?

 
Encefalograma. La ce-i bun testul si cat dureaza?
Cativa electrozi pozitionati pe pielea capului si conectati la un computer permit inregistrarea activitatii electrice a creierului. La ce bun? Evaluarea unei posibile tumori cerebrale ori a vreunui traumatism cranian.

Procedeul, denumit encefalograma, permite vizualizarea modificarilor din activitatea cerebrala ce corespund anumitor afectiuni, precum si localizarea zonei din creier responsabile de respectiva anomalie.

Electroencefalograma (EEG) este un examen important in diagnosticarea epilepsiei. Mai poate fi indicat in diagnosticul sindromului confuzional, starilor de lesin, traumatismelor craniene, tumorilor, infectiilor cerebrale, furnizand informatii despre existenta si localizarea vreunei leziuni cerebrale sau a unui focar declansator pentru crizele epileptice.


Cuprins articol:


La ce-i bun testul?

Encefalograma este recomandata pentru diagnosticarea epilepsiei, pentru depistarea tipului de atac cerebral. Pentru acestea, dintre toate testele medicale, encefalograma este cea mai concludenta. Apoi, la encefalograma se poate recurge si in caz de pierderi de cunostinta sau dementa, pentru diagnosticarea unor probleme fizice precum afectiuni ale creierului, ale coloanei vertebrale, ale sistemului nervos.


Cat dureaza testul?

Adultilor li se aplica 21 de electrozi in forma de ace pe scalpul uns cu un gel conductor. Un examen standard dureaza aproximativ 20 de minute. Cand procedura se prelungeste pe durata a cateva ore, se poate efectua si in timpul somnului.


Pregatire prealabila

  • Cu 12-24 de ore inainte de efectuarea encefalogramei, nu se beau alcool, cafea, ceai negru ori cola si nu se mananca ciocolata.
  • Cu o zi inainte, se spala bine parul, dupa care nu se folosesc produse cosmetice pentru ingrijirea acestuia, precum spray-ul fixativ, spuma de par, lotiuni sau uleiuri.
  • Intrucat medicamentele anticonvulsivante si sedativele influenteaza activitatea electrica a creierului, nu se administreaza cu 1-2 zile inainte de efectuarea testului.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.cienciasneurologicas.net


 

Tomografia computerizata, investigatia PET/CT, RMN

 
Tomografia computerizata
Tomografia computerizata este o investigatie ce combina razele X cu tehnologia computerizata in scopul obtinerii de imagini detaliate (sectiuni transversale milimetrice) ale tesuturilor si organelor.

Marele avantaj al tomografiei computerizate consta in aceea ca prin intermediul ei sunt detectate afectiuni ce nu pot fi vizualizate prin radiografii. Tomografia ofera imagini detaliate ale structurilor interne de la nivelul regiunii cervicale, toracice, abdominale, pelviene si al membrelor.

In unele situatii, este necesara administrarea, orala sau intravenoasa, a unei substante de contrast pentru evidentierea vaselor sangvine sau pentru o mai buna vizualizare a organului supus observatiei.


Cuprins articol:


Investigatia PET/CT

Cea mai performanta metoda de investigatie imagistica, combinand tomografia computerizata cu tomografia cu emisie de pozitroni, investigatia PET/CT este folosita in special pentru depistarea formatiunilor oncologice, furnizand informatii pretioase despre tumora, daca e maligna ori benigna, stadiul evolutiei bolii, prezenta metastazelor, dar si a suferintelor neurologice si cardiace.


RMN

Vreti sa aflati totul despre starea de sanatate a corpului vostru? Faceti un RMN! Veti obtine date pe care alte tipuri de investigatie nu vi le furnizeaza. Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara (prescurtare RMN) este una din cele mai sigure metode de diagnosticare, dovedindu-se foarte eficienta in examinarea tesuturilor moi (creier, aparat cardiovascular, muschi, articulatii, coloana vertebrala, organe abdominale (vezica, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale, cai biliare) si a organelor genitale (ovare, uter, prostata, testicule).

Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara, cea mai complexa tehnica imagistica, foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor multiplan de inalta rezolutie, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica. La o asemenea investigatie se recurge si in ultimele doua trimestre de sarcina, cand la ecografie s-a observat o posibila malformatie a fatului.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: scandia-imagistica.ro


 

Slabirea din punct de vedere al sanatatii

 
Slabirea din punct de vedere al sanatatii
Nu este niciun secret in faptul ca majoritatea oamenilor contemporani cu noi prefera un corp cat mai suplu, cu un procent cat mai mic de grasime. Din pacate, de la preferinta pana la rezultat este o cale lunga, fapt ce a dus la o dezvoltare a unei adevarate industrii a slabitului. Pastile, ceaiuri, diete prin infometare si diverse retete minune, toate par a avea efect, insa este un efect de bumerang, care se intoarce cu probleme de sanatate si cu noi probleme ce tin de greutate.

Este adevarat, o slabire rapida suna tentant, insa niciodata cea mai scurta cale este si cea mai buna. Astfel, daca iti doresti cu adevarat sa slabesti, trebuie sa o faci in mod sanatos si sa faci fiecare pas cu gandul la intreaga viata pe care urmeaza sa o traiesti.


Cum faci sa slabesti in mod sanatos?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa slabesti este sa mergi la medic. Acesta iti poate calcula indicele de masa corporala (afla ce este acesta) si iti poate spune cu exactitate care sunt problemele de sanatate pe care le ai, ce anume trebuie sa eviti si ce anume trebuie sa consumi. Indicele de masa corporala poate sa fie aflat si fara a merge la doctor, insa o multime de alte detalii sunt obtinute doar prin vizita acestuia.

Dupa ce ai aflat detaliile despre corpul tau, este timpul sa te apuci de slabit. Uita de toate dietele minune, de pastilele de slabit si de secretele care iti promit un corp suplu in doar cateva zile. Singurul mod in care poti obtine corpul pe care ti-l doresti este prin munca, iar aceasta munca este reprezentata de doua actiuni: alimentatie sanatoasa si sport.

Daca vrei cu adevarat sa slabesti, incearca sa mananci mai putin, insa nu te infometa. Renunta la tot ceea ce inseamna dulciuri, alcool, sucuri acidulate, prajeli si grasimi si pune-ti la punct modul in care te alimentezi. Este bine sa iti faci un program strict de alimentatie si sa nu sari peste niciuna din mesele principale ale zilei. De asemenea, este indicat sa te hidratezi cat mai bine si sa mananci cat mai incet.

In ceea ce priveste sportul, simple modificari ale rutinei zilnice, cum ar fi mersul pe jos la munca sau urcatul pe scari pot sa faca minuni. Asadar, slabirea sanatoasa este simpla, dar in acelasi timp grea. Tot ce trebuie sa faci este sa mananci sanatos si sa faci sport.
 

Dermatoscopia analizeaza starea alunitelor si a petelor pigmentare

 
Dermatoscopia analizeaza starea alunitelor si a petelor pigmentare
Metoda prin care se analizeaza starea alunitelor si a petelor pigmentare, identificand eventualele modificari la nivelul acestora ce ar indica aparitia cancerului de piele, dermatoscopia, este si ea capabila sa salveze vieti.

Tineti minte ca nu toate alunitele sunt periculoase! Alunitele mici prezinta un risc mai scazut fata de alunitele mari, mai ales cand sunt de origine congenitala, de a se maligniza, melanomul fiind considerat cel mai periculos tip de cancer de piele.


Pete de culoare

Atata timp cat alunitele ce va impodobesc corpul nu isi schimba in niciun fel aspectul si nu creeaza disconfort, le puteti ignora prezenta. Tineti-le insa sub observatie, urmarind ca nu cumva sa apara vreo modificare: asimetrie vizibila, margini slab delimitate, neregulate sau sterse, crestere in diametru, ulceratii spontane sau sangerari, coloratie neuniforma. Ingrijorator este si cand prezinta senzatie de durere sau mancarime. In asemenea situatii, va trebui sa va consultati neaparat cu medicul dermatolog.


Cui ii este indicata dermatoscopia?

  • Dermatoscopia este indicata persoanelor care se ard usor la expunerea solara.
  • Dermatoscopia este indicata celor care au suferit arsuri solare pe portiunile cu alunite.
  • Dermatoscopia este recomandata persoanelor cu foarte multe alunite si cu antecedente in familie de melanom malign.
  • Dermatoscopia este indicata persoanelor cu alunite suspecte, atipice, traumatizate sau situate in locurile expuse frecarii cu hainele.
Deoarece radiatiile ultraviolete au efecte nocive asupra alunitelor, in special asupra celor atipice, evaluarea starii lor prin dermatoscopie este indicata inaintea verii.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: grupopedrojaen.com


 

Ecografia: tipuri, avantaje, limitari

 
Ecografia: tipuri, avantaje, limitari
Una dintre investigatiile imagistice cel mai des propuse, ecografia permite obtinerea unor informatii complexe despre tesutul sau organul examinat.

Unul din marile atuuri ale ecografiei consta in aceea ca permite examinarea multor organe: vezica biliara, ficat, rinichi, pancreas, vezica urinara, splina, tiroida, inima, prostata, uter, ganglioni, ligamente, vene, artere. Iar despre toate acestea ofera informatii privind structura interna (marime, localizare, consistenta, omogenitate), existenta eventualelor anomalii, precum infectiile, malformatiile, chisturile si tumorile.


Cuprins articol:


Cum functioneaza ecografia?

Doctorul trece o sonda speciala, ca un stilou mare si gros, care emite un fascicul de ultrasunete peste piele, in zona supusa investigatiei. Ultrasunetele patrund tesuturile, apoi se intorc la sursa, adica la sonda, cu ajutorul careia imaginile sunt proiectate pe ecran sub forma de imagini in miscare, organele aparand colorate in negru, tesuturile prin care trec ultrasunetele, in gri, iar oasele si calcificarile, prin care acestea nu patrund, in alb.


Tipuri de ecografie

  • Ecografia generala, recomandata in aproape toate domeniile medicale.
  • Ecografia Doppler, o tehnica speciala care permite evaluarea fluxului sangvin printr-un vas de sange, permitand detectarea anomaliilor vasculare: stenoze, tromboze, dilatatii ori anevrisme.
  • Ecografia 3D/4D realizeaza imagini tridimensionale in timp real. Este recomandata in obstetrica-ginecologie, examinarea sanului, tumorile hepatice, litiaza biliara, adenopatii.

Avantajele ecografiei

  • Ecografia este o investigatie total inofensiva si nedureroasa.
  • Ecografia nu iradiaza, cum este cazul radiografiei.
  • Ecografia le este indicata si gravidelor, si copiilor.
  • Ecografia poate fi repetata ori de cate ori este nevoie.
  • Ecografia este mai putin costisitoare decat alte investigatii imagistice.
  • Ecografia dureaza intre 15 si 35 de minute, in functie de organul examinat, rezultatele urmand a fi eliberate in doar cateva minute.
  • Ecografia nu are contraindicatii.

Limitarile ecografiei

Deoarece ultrasunetele sunt perturbate de aer si gaze, nu este indicata in investigarea intestinelor si nici a organelor acoperite de acestea, iar fiindca nu patrunde suficient oasele si articulatiile, nici in examinarea acestora.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.healthtap.com


 

Radiografia: avantaje, dezavantaje, precautii

 
Avantajele, dezavantajele si precautiile radiografiei
Sunt multi cei care, suferind de o boala sau alta, solicita investigatii imagistice, fara a le cunoaste potentialul de diagnosticare, avantajele, eventualele dezavantaje si limitari. In cele ce urmeaza vom raspunde la intrebarea: Radiografia este buna sau rea?

Radiografia este un test medical neinvaziv, de mare ajutor in diagnosticarea diverselor afectiuni. In timpul radiografiei, se capteaza imaginea clara a unui organ cu ajutorul razelor X, zona investigata fiind expusa unei doze mici de radiatii ionizante. Imaginea obtinuta se prezinta in alb-negru. Tot examene radiologice sunt urografia (pentru aparatul urinar), angiografia (imaginea volumului interior al unui vas sangvin), histerosalpingografia (investigarea radiologica a uterului si a trompelor).

Radiologia a inlocuit radioscopia, cea mai simpla metoda de examen radiologic, stiut fiind insa ca, in timpul acestei investigatii, atat bolnavul, cat si medicul radiolog sunt expusi pericolului iradierii.


Cuprins articol:


Avantajele radiografiei

  • Radiografia este o metoda accesibila si foarte rapida.
  • Radiografia nu costa mult.
  • Radiografia este inofensiva daca nu depasiti doza de radiatii de 20 mSv pe an.

Dezavantajele radiografiei

  • Desi este foarte mic, exista intotdeauna riscul de a face cancer din cauza expunerii excesive la radiatii, motiv pentru care este indicat sa se recurga cat mai rar la o asemenea investigatie.
  • Pentru a-si dovedi utilitatea, radiografia trebuie efectuata corect din punct de vedere tehnic, in caz contrar constatandu-se dificultati de interpretare sau chiar posibile erori.

Pregatiri speciale pentru radiografie

In examinarea tractului digestiv superior prin radiografia cu bariu, nu se mananca nimic cu cel putin sase ore inainte de efectuarea ei.


Limitele explorarii radiologice

Intrucat in investigarea unor afectiuni, precum gastritele acute, uneori si ulceratiile in caz de ulcer gastric sau duodenal, leziunile superficiale ori aspectul intortocheat al intestinului subtire, semnele radiologice pot lipsi, indicat este ca, in asemenea situatii, sa se recurga la alte investigatii.


Precautiile radiologiei

Iradierea este interzisa femeilor insarcinate (cu atat mai mult in primul trimestru), dar si copiii (mai ales daca au sub zece ani) trebuie feriti de expunerea la raze X daca nu este absolut necesara. Cel mai putin periculoase sunt radiografiile dentare (folosesc doze mici de raze X), iar la polul opus se afla radiografiile cu substante de contrast sau tomografiile. Studiile arata ca la noi in tara unu din trei pacienti este iradiat inutil, fara ca investigatia sa fie absolut necesara. Solicitati un document din care sa reiasa doza de radiatii la care ati fost expusi dupa orice investigatie!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: ampress.ro


 

Baile medicinale de acasa

 
Baile medicinale de acasa
Uneori, dupa o zi grea, tot ce va doriti este sa va relaxati in cada plina cu apa calda. De ce nu ati transforma aceasta mica placere intr-o adevarata terapie?

Nu aveti un somn odihnitor, va dor articulatiile, sunteti raciti, aveti pielea iritata? Uneori, cel mai simplu si la-ndemana remediu impotriva micilor probleme de sanatate este apa sub forma de bai medicinale. O baie cu apa calda in care ati adaugat amestecuri de plante sau uleiuri esentiale este tonifianta si relaxanta, dar si vindecatoare.


Cuprins articol:


Virtutile terapeutice ale apei

Caldura apei si substantele active adaugate in cada genereaza o reactie a intregului organism. In piele, se gasesc nu doar numerosi receptori nervosi, ci si o vasta retea vasculara. Temperatura ridicata a apei dilata vasele de sange si accelereaza circulatia sangelui. De asemenea, in timpul bailor terapeutice, musculatura se relaxeaza, spasmele sunt calmate, procesele inflamatoare se reduc, metabolismul este stimulat.


Bai medicinale cu sare marina

Baia cu sare marina este indicata in afectiuni reumatismale cronice, artroza, spondilita anchilozanta, discopatie lombara si cervicala, dureri musculare, nevralgii, entorsa, boli genitale (inflamatie cronica a uterului, tulburari menstruale). Mai mult, baia cu sare marina alunga stresul si oboseala, catifeleaza si curata pielea, elimina toxinele, stimuleaza circulatia.

Cum procedam? Intr-un bol, puneti un pahar cu sare marina, doua pahare cu bicarbonat de sodiu si doua lingurite cu ulei de masline. Turnati amestecul in cada (sa aiba 37-38°C) si stati in apa 15 minute. La final, faceti un dus cald, apoi infasurati-va in halatul de baie, bagati-va in pat si stati o jumatate de ora acoperiti cu o patura calduroasa.


Bai medicinale cu uleiuri esentiale

Toata lumea cunoaste binefacerile uleiurilor esentiale, care actioneaza in primul rand asupra sistemului nervos, reechilibrandu-l. De ce nu ati respira si voi aromele lor atunci cand faceti baie?

Cum procedam? Umpleti cada, puneti in palma o lingurita cu sapun lichid, adaugati 20-30 de picaturi de ulei esential, amestecati si imprastiati in apa din cada. Relaxati-va in cada 20 de minute. Temperatura apei poate oscila intre 36 si 39°C (scazuta pentru tonificare si crescuta daca vreti sa va relaxati). Baile aromatice sunt remedii eficiente pentru:

  • stres, insomnie, oboseala: lavanda, busuioc, mandarina;
  • reumatism: mesteacan, rozmarin;
  • gripa, raceala, infectii respiratorii: eucalipt, brad, lemn de cedru, pin, molid, cimbru;
  • dureri musculare sau menstruale: mesteacan, eucalipt, grepfrut, lavanda, rozmarin;
  • eliminarea toxinelor: ienupar, lamaie, chimen, ghimbir.

Bai cu plante medicinale

Baile cu plante medicinale se fac de regula la 37°C (la o temperatura mai mare, substantele eliberate de plante se evapora). Dupa fiecare baie, odihniti-va o jumatate de ora, ca sa permiteti organismului sa incheie procesul de tratare si vindecare.

Cum procedam? Puneti doi pumni plini din amestecul de plante in trei litri de apa, lasati sa dea intr-un clocot (nu le fierbeti), apoi acoperiti vasul si tineti la infuzat zece minute. Filtrati si puneti in cada decoctul obtinut. Pe durata baii (5-10 minute), aveti grija ca temperatura apei sa ramana constanta, adaugand apa calda cand este nevoie. Alegeti plantele de care aveti nevoie:

  • Dureri. Pentru dureri menstruale, de spate, musculare sau articulare, folositi cretusca, flori de musetel, coada-soricelului, coaja de salcie-alba.
  • Raceala. Faceti o baie de 15-20 de minute in care ati adaugat o infuzie preparata din frunze de urzica si flori de tei. Daca nu aveti febra, nu suferiti de hipertensiune sau de o boala cardiovasculara, apa din cada poate avea 40-42°C.
  • Insomnie si nervozitate. Faceti baie cu infuzie de musetel, tei sau levantica.
  • Eczema. Adaugati in cada doua cesti cu bicarbonat de sodiu. Sau puneti intr-un ciorap de nailon doua cesti cu fulgi de ovaz, leagati-l si agitati-l in apa in timpul baii. Contra dermatitei, folositi frunze de nuc uscate: intr-un litru de apa, fierbeti 20-30 g de frunze timp de 15 minute. Strecurati si adaugati infuzia in apa din cada. Daca este nevoie, faceti doua bai pe zi.

Tineti minte!
  • Pentru efecte maxime, este indicat sa faceti noua bai in trei saptamani (trei pe saptamana). Pentru afectiunile grave sau cronice, este nevoie de o serie de 21 de bai, cate una la doua zile (o zi da, una nu).
  • Este recomandat sa faceti baie inainte de masa. Daca nu este posibil, faceti baie la o ora dupa ce ati mancat ceva usor sau la doua ore dupa o masa consistenta.
  • Nu adaugati uleiurile esentiale inainte sa umpleti cada cu apa pentru ca acestea se evapora repede.
  • Cand faceti baie cu uleiuri esentiale, nu va spalati cu sapun. Faceti-o doar pentru relaxare si terapie!


Autor: Angelica Ciltan. Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: lataifas.ro