Sarea, ciocolata, zaharul si mierea sunt nerecomandate copiilor sub 1 an

 
Sarea, ciocolata, zaharul si mierea sunt nerecomandate copiilor sub 1 an
Primul an al puiutului este decisiv pentru dezvoltarea lui ulterioara, de aceea alimentatia trebuie sa fie corecta pentru a-i da bebelusului un start bun in viata.

Sare. Sarea in bucate nu are ce cauta deoarece rinichii micutului nu sunt suficient de dezvoltati si pot fi grav afectati de excesul de sare. Legumele si fructele contin cantitatea de sare necesara celui mic, nu te ingrijora. In plus, necunoscand gustul de sare, nici nu-i va simti lipsa.





Ciocolata. Desi vedem mai mereu poze cu bebelusi murdari de ciocolata la gurita, aceasta este interzisa cu desavarsire pana la varsta de doi ani. In primul rand pentru ca cacaua pe care o contine nu poate fi digerata de stomacul bebelusilor. In al doilea rand contine cafeina, iar acest lucru se traduce printr-o stare de iritabilitate si agitatie la cei mici.

Zahar si miere. Nu este sanatos, mai ales in primul an de viata deoarece are un aport caloric crescut si influenteaza aportul caloric al celorlalte mese. Laptele matern sau cel praf, fructele, legumele, cerealele sunt suficiente pentru a asigura necesarul de glucide. Mierea este sanatoasa, dar nu in primul an de viata, din cauza riscului de botulism, o boala infectioasa grava.

Alimente alergenice. Galbenusul de ou il poti introduce de la opt luni, iar albusul dupa un an. Alergia la crustacee este cea mai frecvent intalnita la copii. Pestele, in special somonul si codul sunt potential alergeni, deci este recomandat sa-l introduci in alimentatie dupa zece luni si doar o data pe saptamana. Fructele alergene sunt: capsunile, kiwi, zmeura, murele, afinele.

Carnea de porc. Aceasta este extrem de toxica pentru organismul celor mici (porcii nu au glande sudoripare, toxinele fiind eliminate in organism). In plus, contine multe grasimi saturate care nu pot fi digerate de stomacul bebelusilor. Si nu in ultimul rand, carnea de porc poate contine paraziti (bacterii si virusi), existand pericolul contactarii unor afectiuni (trichineloza, de exemplu).

Alimente procesate. Mai nocive sunt mezelurile, acestea continand pe langa multe E-uri, sare si nitrit de sodiu, care este un conservant cu potential cancerigen. Gustarile ambalate: atentie, mamici, pufuletii nu sunt sanatosi! De asemenea, cerealele expandate cu zahar sunt departe de a fi o solutie pentru cei mici! Conservele, chiar daca sunt de fructe sau legume, uita de ele!

Risc de asfixiere. La aceasta varsta este indicat sa nu-i oferi deocamdata copilului urmatoarele alimente (deoarece sunt rotunde, tari sau lipicioase si copiii se pot ineca): alune, nuci si seminte, floricele de porumb, covrigei, morcovi cruzi si telina, fasole verde cruda, visine sau struguri, pepene, rahat dulce, dropsuri si bomboane, guma de mestecat, jeleuri.

Foto: www.copilul.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa