Fanul si florile de fan — indicatii terapeutice

 

Fanul este un amestec de specii ierboase din familia gramineelor si din peste saizeci de specii de plante medicinale. In mai toate fanetele intalnim trifoiul rosu, trifoiul alb, ghizdeiul, coada-soricelului, drobita, patlagina, cimbrisorul, busuiocul salbatic, piciorul-cocosului, clopoteii. In fanetele din zona de campie si de deal, mai apar trifoiul de balta, salvia de camp, cicoarea, lipicioasa, sanziana galbena. La munte, intalnim in fanete cretisoara, angelica, branca-ursului, arnica, tintaura. Asadar, afirmatia ca in fan se ascunde o adevarata farmacie nu este deloc exagerata, o multitudine de specii medicinale cu actiuni terapeutice din cele mai diverse fiind recoltate laolalta cu iarba.

Florile de fan
Florile de fan se obtin prin scuturarea fanului imediat dupa uscare. Atunci, prin „sita” facuta de paiele uscate, sunt cernute flori, seminte si frunze ale plantelor medicinale care cresc laolalta cu iarba. Pentru obtinerea acestor flori, fanul trebuie scuturat cat este proaspat (imediat dupa uscare), altfel se scutura singur si florile se pierd in timpul transportului si al diferitelor manipulari, ori se degradeaza in timpul depozitarii. Valoarea terapeutica cea mai mare o au florile obtinute din fanul din anul respectiv, in timp, ele pierzandu-si puterea curativa. Daca nu am obtinut din timp flori de fan, se poate folosi fanul ca atare, marind doar concentratia extractelor folosite de cinci ori. In sanatoriile cu traditie din Occident, care utilizeaza acest gen de remedii, este folosit de obicei fanul ca atare, fara a mai separa florile de el.

Retete cu fan si flori de fan
Baia fierbinte cu flori de fan
Mod de preparare
In cinci litri de apa fiarta se adauga 10-15 maini de flori de fan. Se lasa sa se infuzeze vreme de 15-20 minute, amestecand din cand in cand. Se filtreaza infuzia si se toarna fierbinte in apa de baie, potrivindu-se temperatura apei, asa incat sa se ajunga la 38-40°C. Baia dureaza 20-30 de minute, timp in care apa trebuie mentinuta mereu foarte calda prin adaugarea de apa fierbinte sau infuzie de flori de fan fierbinte.

Cateva indicatii si efecte terapeutice
Baia fierbinte cu flori de fan activeaza circulatia, permite preluarea rapida a principiilor active din plante, mareste pe moment capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Este un remediu excelent contra infectiilor renale si a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei (in faza incipienta). Este recomandat cu precadere persoanelor cu mare sensibilitate la frig si la curentii de aer rece.

Baile fierbinti partiale, cum ar fi cea de sezut sau a membrelor, se fac intr-un lighean, numai cu infuzie racita pana la temperatura de 37-39° C, fara adaos de apa.

Contraindicatii si precautii
La baia completa cu flori de fan, cresterea temperaturii se va face gradat, pornind de la temperatura de 36-37°C. Nu vor face aceste bai fierbinti persoanele hipertensive, care sufera de ischemie cardiaca, epilepsie, tromboflebita, arterita obliteranta in forme grave, care au suferit accidente vasculare.

Baia cu extract complet de flori de fan
Mod de preparare
In 5 litri de apa se pun la inmuiat 7-10 maini de flori de fan, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei (de dimineata pana seara). Se filtreaza maceratul si se pune deoparte intr-un vas. Florile de fan ramase, la care se mai adauga 3-4 maini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute in 5 litri de apa clocotita, dupa care se lasa sa mai infuzeze timp de 20-30 minute. Dupa ce s-a racit acest decoct, se filtreaza si se combina cu maceratul la rece obtinut initial, dupa care se toarna in apa de baie.
Acest extract contine, atat principiile active obtinute prin macerare, cat si cele extrase la temperaturi inalte, fiind din acest motiv cel mai activ.

Cataplasma cu flori de fan
Cataplasma calda
O mana de flori de fan se oparesc cu o cana de apa clocotita, vreme de 10-15 minute. Se scot apoi florile de fan si se filtreaza. Se invelesc in tifon si se aplica cat se poate de calde pe locul afectat.

Cataplasma rece
O mana de flori de fan se macina cu rasnita de cafea sau se maruntesc in piua. Se adauga peste ele apoi apa calda (la 37-42°C) si se lasa sa stea vreme de 1-2 ore; apoi se invelesc in tifon si se aplica pe locul afectat.

Boli care se trateaza cu succes cu ajutorul florilor de fan:
- Afectiuni ale nervilor periferici, dureri musculare. Se fac bai generale calde, cu extract complet de flori de fan, bai care vor avea o durata de 30 de minute. Tratamentul se face de 2-3 ori pe saptamana si are efecte blande, de reglare a activitatii sistemului nervos central, dar si de stimulare a nervilor periferici, de eliminare a durerilor musculare. Sunt indicate in parezele usoare, in nevralgii, in mialgii.

- Cistita si boli renale. Se recomanda baile fierbinti de sezut facute seara, vreme de 10-20 de minute. Intr-un lighean se toarna 5-7 litri de infuzie fierbinte de flori de fan, care se lasa sa se raceasca la 39°C. Dupa asezarea in lighean, se mai adauga din cand in cand infuzie fierbinte, pentru ca temperatura sa ramana constanta. Dupa baie, corpul nu se sterge, ci se invelesc salele intr-un prosop uscat si cald, dupa care pacientul se acopera cu o patura, vreme de o jumatate de ora.

- Reumatism. In reumatism se folosesc baile partiale si cele complete. De obicei, terapeutii naturisti recomanda baile complete foarte fierbinti, facute cu extract complet de flori de fan: se toarna in cada cu apa fierbinte (la 39-41°C) 5 litri de extract complet de flori de fan, se acopera cada cu o folie, asa incat doar capul si gatul sa iasa afara, restul corpului „inspirand” aburii de flori de fan din cada. Din cand in cand, se mai adauga infuzie fierbinte, pentru ca temperatura apei sa nu scada. Aceste bai se fac o data la doua zile, pe o perioada de minimum 10 zile; apoi se reduc treptat. Tratamentul este deosebit de eficient, deoarece la actiunea antireumatica, analgezica, antiinflamatoare articulara a plantelor se mai adauga un proces amplu de dezintoxicare. Reamintim ca aceste bai fierbinti sunt contraindicate persoanelor care sufera de boli cardiace si vasculare.

 - Boli de piele. Numeroase plante care cresc laolalta cu fanul au efecte antiseptice si modifica anumite procese metabolice la nivelul pielii, atunci cand sunt utilizate extern: trifoiul rosu combate ciupercile parazite, piciorul-cocosului este antibacterian, patlagina este antibacteriana si favorizeaza refacerea tesuturilor, sanziana galbena este cicatrizanta, cimbrisorul si coada-soricelului sunt antiinflamatoare si antialergice etc. Iata de ce baile cu extract complet de flori de fan sunt cat se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principala de tratament pentru eczeme, infectii bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii, sclerodermie. Exceptie fac infectiile in faza acuta, care necesita folosirea unor antiseptice puternice, precum si anumite dermatoze, care se agraveaza in mediu umed.

Pentru tratarea alergiilor, infectiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomanda bai partiale (in care sa fie introdusa doar partea afectata) cu extract complet de flori de fan. Se incepe cu o cura intensiva: 1-2 bai de 15-30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi se face o baie la 2 zile, timp de alte trei saptamani. In paralel, se fac cure de dezintoxicare cu plante, cum ar fi trei-frati-patati, soc, angelica.

- Migrena. Exista mai multe modalitati de aplicare a florilor de fan, in functie de tipul de pacient si circumstantele in care apare aceasta afectiune:

- Daca durerea se diminueaza la cald, se pune o cataplasma calda cu flori de fan pe ceafa, peste care se tine o sticla umpluta cu apa fierbinte (pentru ca temperatura sa nu scada). Aplicatia dureaza o jumatate de ora - o ora, timp in care pacientul ramane cat mai relaxat, intins pe burta, cautand sa respire cat mai profund.

- In cazurile in care durerea se agraveaza la caldura, se fac cataplasme reci cu flori de fan, pe frunte si tample, care se schimba la 10-15 minute. O astfel de procedura va fi facuta timp de maximum o ora pe zi.

- Baile complete cu extract la rece din flori de fan sunt indicate mai ales persoanelor surmenate, care lucreaza intelectual vreme indelungata, care se simt slabite si devitalizate. Se fac cure - o baie completa la 3 zile, vreme de 3 saptamani.

- Insomnie. Se recomanda baile complete cu extract complet din flori de fan facute seara, chiar inainte de culcare. Temperatura apei de baie va fi reglata asa incat pacientul sa se simta cat mai destins. Baia dureaza 30 de minute. In prima saptamana va fi facuta cate o baie pe zi, inainte de culcare. Apoi se face cate o baie la 3 zile.

- Adjuvant in boala canceroasa. Baile cu extract complet de flori de fan sunt un adjuvant pretios in tratamentul cancerului, datorita efectelor detoxifiante si anticancerigene ale anumitor plante din fan. Printre plantele purificatoare mentionam drobita, sovarful, chimenul, sanzienele albe, iar dintre cele anticancerigene: branca-ursului (frunza mai ales), iarba-sarpelui, cimbrisorul, trifoiul rosu. Baile contra cancerului vor fi facute de regula o data pe saptamana, maximum de doua ori pe saptamana, si vor dura jumatate de ora. Temperatura nu va fi nici prea mare, nici prea mica, pentru a nu suprasolicita organismul. Folosirea extractului complet va da acestei bai si valente revitalizante deosebite (datorita pastrarii anumitor proprietati bioenergetice ale florilor de fan).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa