Bruceloza - informatii complete

 
Bruceloza este o boala comuna omului si animalelor avand o evolutie acuta sau subacuta si localizari pe diferite organe.

a)Agentul etiologic.Germeni din grupul Brucella cu mai multe tipuri (B. bovis ; B. suis ;B. ovis etc.).

b)Raspandirea geografica - frecventa.Universala, in general rara.

c)Sursa de infectie.Animalele (vite cornute, cai, porci, capre, oi) in faza acuta sau cronica de boala si care elimina germenii prin lapte, secretii vaginale, sange, urina, fecale, puroi din abcese, membrane fetale (placenta), cainii, sobolanii care elimina germenii prin urina.Posibil si pasarile prin oua.Omul bolnav poate fi in mod exceptional sursa de infectie, eliminand germenii prin urina, materii fecale, secretii genitale, lapte matern, sputa.

d)Modul de transmitere.Prin contactul cu animalele bolnave sau dejectiile lor.Boala se mai poate transmite prin alimente :lapte si derivate, carne si derivate, sau prin obiecte contaminate (vesela, lenjerie etc.).De asemenea transmiterea este posibila prin manipularea lanii, pielor etc. provenite de la animalele bolnave.Transmiterea interumana este exceptionala (alaptare, cale sexuala etc.).

e)Calea de patrundere.Tegumente (piele) si mucoase lezate sau chiar intacte.Poate exista si o cale de patrundere digestiva sau respiratorie.

f)Durata perioadei de incubatie.Cu limite intre 3 si 21 de zile, in medie 7 zile.

g)Simptomatologie.Debutul bolii este de regula lent, incepand cu cefalee, inapetenta, greturi dureri articulare, musculare, oboseala, transpiratii si o febra moderata, cu caracter ondulant.Perioade de febra (pana la 40 grade) de 8-12 zile alterneaza cu perioade afebrile de 7-10 zile.Bolnavii prezinta in acelasi timp si diferite tulburari neuro-psihice ca insomnie, neliniste sau apatie, fobii, halucinatii si uneori delir.

h)Durata perioadei de contagiozitate.Bolnavul este contagios in timpul perioadei septicemice si in mod discontinuu, in perioada de convalescenta sau in formele cronice.

i)Imunitate - receptivitate.Boala lasa o imunitate de tipul premunitiei.Receptivitatea este generala.

j)Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic.Sange, sputa, urina, materii fecale, puroi din abcese, lapte, lichid cefalorahidian, produse de punctie splenica, hepatica, ganglionara si sternala.

k)Diagnosticul bolii, examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic.Diagnosticul bolii rezulta din semnele clinice amintite, datele de ordin epidemiologic (tinand seama de persoanele expuse in mod deosebit infectarii) si dintr-o serie de examene de laborator ca hemocultura, medulo- si adenocultura, urocultura si izolarea si identificarea germenilor prin inoculare la cobai.

l)Tratamentul.Incepe cu repaus si un regim alimentar echilibrat (chiar supraalimentatie).Ca medicamente se administreaza in mod obisnuit timp de 21 de zile streptomicina + tetraciclina.In cazurile mai severe se poate apela si la corticoterapie.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa