Caderea parului: sfaturi, remedii naturiste

 
Caderea parului: sfaturi, remedii naturiste

Caderea parului nu este o problema rezervata exclusiv barbatilor. Si femeile ajung uneori sa-si piarda cantitati importante din podoaba capilara, la originea acestui fenomen putand sta o serie intreaga de factori, de la alimentatie necorespunzatoare, la afectiuni dermatologice. Abordat din pripa, diagnosticat corect motivul determinant si mai ales tratat corespunzator, fenomenul are toate sansele de corectare.

Asa cum numeroase animale, an de an, isi primenesc blana, la fel oamenii pierd zilnic o anumita cantitate de par. Acest proces este absolut normal, atata vreme cat se desprind doar cateva zeci de fire la fiecare pieptanat. Mai grav este cand incep sa apara pe pielea capului mici insulite cheloide. Vorbim in aceasta situatie de boala numita calvitie, care poate fi ireversibila, permanenta, unica solutie viabila, dar costisitoare, ramanand microgrefele (prelevarea de par din zona cefei si transplantarea lui in locurile dezgolite ale scalpului). La declansarea chelirii temporare insa stau factori (se poate ivi din cauza unor carente minerale, a unei seboree severe pe fondul unei sensibilitati sporite la secretia de hormoni masculini - androgeni, a unor maladii infectioase, a unor dereglari ale glandelor endocrine, dupa sarcina), care, o data eliminati, nu mai influenteaza negativ calitatea podoabei capilare.


Remediu pentru uz intern

Amestecati doua lingurite de miere, doua lingurite de otet de mere, 100 ml apa si o picatura de Lugol (se gaseste la farmacie). Persoanele cu greutatea peste 75 de kilograme trebuie sa puna doua picaturi din acest ultim produs. Se administreaza cate o astfel de doza trei zile pe saptamana, iar restul de patru zile se ia numai miere si otet. Terapia se urmeaza sase luni.


Alimentatia deficitara si stresul

Daca ati traversat o perioada mai solicitanta sau daca ati facut modificari importante in dieta (de pilda, daca urmati un regim de slabire drastic), este aproape firesc sa va confruntati cu pierderea masiva a parului. Surmenajul intens si prelungit este unul dintre cei mai de temut dusmani ai sanatatii globale a organismului, provocand dereglari la nivelul fiecarei functii fiziologice.

Incercati prin orice metode sa alungati stresul. Sportul, exercitiile de relaxare, meditatia, masajul etc. va pot fi de ajutor. De asemenea, „umblati“ si la meniul cotidian. Includeti alimente bogate in zinc, element util la nivel mental si nu numai. Cele mai bune surse in acest sens sunt fulgii de ovaz, taratele de grau, graul incoltit amestecat cu miere.


Anemia feripriva poate fi motivul

Lipsa de fier in organism determina o pleiada de simptome, printre care si caderea parului. Alte manifestari care duc cu gandul la o astfel de carenta sunt paloarea fetei, oboseala accentuata, senzatia permanenta de frig, mucoasele cavitatii bucale si nazale palide.

Faceti o hemograma, pentru a stabili care este cantitatea de hemoglobina din sange, si, daca se impune, luati preparate farmaceutice pe baza de fier. Totodata, procurati-va acest element din hrana. Cele mai bune surse sunt carnea rosie, ficatul de vita, polenul, graul, secara, morcovii, spanacul, urzicile, ceapa, cresonul, patrunjelul.


Uleiul de porumb alunga seboreea

Acest preparat se recomanda cu precadere atunci cand caderea parului are la origine o problema dermatologica, fiind recunoscut pentru calitatile sale emoliente si cicatrizante. Asadar, turnati putin ulei de porumb de buna calitate intr-un vas, incalziti-l usor, pana la temperatura corpului, apoi masati-va cu el tot capul. Infasurati-va cu un prosop inmuiat in apa fierbinte si bine stors. Ramaneti astfel o jumatate de ora. La final, spalati parul cu ou si clatiti-l cu infuzie de mesteacan. Repetati de cinci-sase ori pe saptamana.


Alifia cu rostopasca, excelenta impotriva matretii

Amestecati 6 ml suc de planta, sapun alb si unguent camforat, pana obtineti o pasta omogena. Radeti parul, spalati-va pielea capului, apoi aplicati pe tot scalpul o compresa cu infuzie de rostopasca (o jumatate de lingurita de planta la 200 ml apa clocotita; se lasa peste noapte, se strecoara). Dupa cinci minute, indepartati compresa, aplicati alifia si frictionati energic.


Folosirea exagerata a solutiilor de vopsit si permanentat

Desi probabil le-ati auzit de multe ori pe coafeze spunand ca astfel de produse cosmetice sunt total inofensive, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Folosite prea des, ataca structura firelor de par, care in timp devin fragile si se rup cu usurinta.

Renuntati macar pentru o vreme la vopsit si permanentat, folositi un sampon moale, nu mai utilizati foehnul cand va uscati la cap si, foarte important, aplicati cand si cand o masca hranitoare, care sa contribuie la refacerea texturii firelor.

Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: dermatology.svhm.org.au


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa