Remedii sigure pentru afectiunile copiilor

 
Remedii sigure pentru afectiunile copiilor
In medicina traditionala, empirica, se folosesc din timpuri indepartate zeci (poate chiar sute) de remedii obtinute din plante, utilizate cu succes in diferitele afectiuni care apar preponderent la copii. De decenii bune, putem vorbi si despre intrebuintarea stiintifica a vegetalelor in scop terapeutic pediatric.

In prezent, s-au pus la punct chiar anumite „banci de date naturiste pentru parinti”, in care ierburile medicinale sunt clasificate, computerizat, pe specii, functie de indicatiile curative, de comunitatile umane si/sau zonele geografice.

De mentionat ca astfel de plante pot fi utilizate fara risc la copii, al caror organism este in plina dezvoltare (si aici includem si sistemul fiziologic defensiv), numai cu respectarea stricta a modului de prelucrare si de administrare.


Cuprins articol:


Uz intern

  • Raceala insotita de tuse rebela. Infuzie sau decoct din flori de tei, patlagina ori musetel, singure sau in asociere cu lemn-dulce, lumanarica, pin, nalba mare, ciubotica-cucului, anason (ultimele patru indicate in special in tusea cu expectoratie bogata). In farmacii exista siropuri sau comprimate antitusive din aceste vegetale.
  • Bronsita astmatiforma. Si in astmul bronsic infantil, la baza tratamentului stau tot cateva plante care contin xantine (substante spasmolitice). Administrate corect, pot combate puseul acut al bolii. Dintre acestea mentionam: Ephedra, arborele de cafea si Tea chinensis. In plus, se fac inhalatii cu uleiuri volatile din pin, menta, eucalipt, lavanda.
  • Gingivite, stomatite, gastrite, gastroenterite, colici abdominale, varsaturi, enterocolite, parazitoze intestinale. In suferintele ce implica traseul pe care hrana il parcurge in organism, se folosesc frecvent la copii, chiar incepand de la varsta primelor luni (cazul tratamentului colicilor intestinale), preparate fitoterapeutice sub forma de infuzie, decoct, macerat la rece, pe baza de musetel, sunatoare, salvie, sulfina, coriandru, menta, melisa, anason, turita mare, trandafir (in special sub forma mierii de trandafir). Chiar si constipatia se poate combate cu ajutorul plantelor cu efect bland asupra tubului digestiv: volbura, cupa vacii, porumbar, cicoare, seminte de in. Atentie! Preparatele din crusin, desi sunt foarte eficiente la adulti, sunt contraindicate fara discutie la copii!
  • Recuperare post-hepatita acuta. Copiii pot beneficia de efectul hepatotrofic al unor ceaiuri din armurariu, cimbrisor, schinel sau anghinare.
  • Boli cardiovasculare juvenile. Preparatele fitoterapeutice in aceste situatii sunt sigure doar daca se realizeaza intr-un laborator farmaceutic (substantele active implicate sunt extrem de puternice, o dozare incorecta putand fi fatala). In aceasta categorie terapeutica intra Digoxinul, obtinut din degetelul rosu sau din cel lanos, sau tonicele cardiace obtinute din saschiu, paducel, talpa-gastei, valeriana, levantica, castan salbatic.
  • Afectiuni renale. Desi la copii astfel de boli sunt relativ rare, unele preparate pot fi de folos: din muguri de plop, din nalba mare, din frunze de mesteacan, de cimbrisor, din fructe de ienupar, din matase de porumb, din merisor sau din coada-calului. In enurezisul infantil, se indica infuzii din coada-soricelului, sunatoare, musetel, mesteacan, turita mare, urzica.
  • Boli ale sistemului nervos. Se pot administra si la copii unele ceaiuri, comprimate ori capsule cu plante avand actiune neurotrofica: paducel, talpa-gastei, aloe vera, ginkgo biloba, ginseng.
  • Dereglari de nutritie si metabolism. Fitoterapia este recomandata ca tratament complementar in diabetul juvenil, implicand preparate din Galega, Juglandis, Bardanae, soia, linte, ghimbir, afin, brusture.

Uz extern

  • Baile, avand mod de aplicare lesnicios, se recomanda in terapeutica juvenila in cazul unor tulburari endocrine, in diverse dermatoze, in tulburari circulatorii periferice, in convalescenta dupa unele boli severe, in special infectocontagioase. Plantele ori uleiurile esentiale cu care se efectueaza imbaierea vor fi alese in functie de efectul dorit (revulsiv, calmant, trofic s.a.m.d.). Se practica fie sub forma de bai generale (in cada sau copaita), fie doar partiale, la micutii cu debilitate fizica, rahitism sau cu unele boli de piele. Ca plante sunt recomandate: fanul, frunzele de nuc, radacinile de osul-iepurelui, frunzele de cimbru etc.
  • Alte preparate din vegetale (infuzie, macerat, unguent, gel) se pot aplica pe cale externa la copii in cazul unor leziuni ale pielii, fiind indicate: papadia, musetelul, urzica moarta alba, arnica, galbenelele.
Foto: www.parenting-journals.com


Va invitam sa cititi si:




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa