Baile medicinale de acasa

 
Baile medicinale de acasa
Uneori, dupa o zi grea, tot ce va doriti este sa va relaxati in cada plina cu apa calda. De ce nu ati transforma aceasta mica placere intr-o adevarata terapie?

Nu aveti un somn odihnitor, va dor articulatiile, sunteti raciti, aveti pielea iritata? Uneori, cel mai simplu si la-ndemana remediu impotriva micilor probleme de sanatate este apa sub forma de bai medicinale. O baie cu apa calda in care ati adaugat amestecuri de plante sau uleiuri esentiale este tonifianta si relaxanta, dar si vindecatoare.


Cuprins articol:


Virtutile terapeutice ale apei

Caldura apei si substantele active adaugate in cada genereaza o reactie a intregului organism. In piele, se gasesc nu doar numerosi receptori nervosi, ci si o vasta retea vasculara. Temperatura ridicata a apei dilata vasele de sange si accelereaza circulatia sangelui. De asemenea, in timpul bailor terapeutice, musculatura se relaxeaza, spasmele sunt calmate, procesele inflamatoare se reduc, metabolismul este stimulat.


Bai medicinale cu sare marina

Baia cu sare marina este indicata in afectiuni reumatismale cronice, artroza, spondilita anchilozanta, discopatie lombara si cervicala, dureri musculare, nevralgii, entorsa, boli genitale (inflamatie cronica a uterului, tulburari menstruale). Mai mult, baia cu sare marina alunga stresul si oboseala, catifeleaza si curata pielea, elimina toxinele, stimuleaza circulatia.

Cum procedam? Intr-un bol, puneti un pahar cu sare marina, doua pahare cu bicarbonat de sodiu si doua lingurite cu ulei de masline. Turnati amestecul in cada (sa aiba 37-38°C) si stati in apa 15 minute. La final, faceti un dus cald, apoi infasurati-va in halatul de baie, bagati-va in pat si stati o jumatate de ora acoperiti cu o patura calduroasa.


Bai medicinale cu uleiuri esentiale

Toata lumea cunoaste binefacerile uleiurilor esentiale, care actioneaza in primul rand asupra sistemului nervos, reechilibrandu-l. De ce nu ati respira si voi aromele lor atunci cand faceti baie?

Cum procedam? Umpleti cada, puneti in palma o lingurita cu sapun lichid, adaugati 20-30 de picaturi de ulei esential, amestecati si imprastiati in apa din cada. Relaxati-va in cada 20 de minute. Temperatura apei poate oscila intre 36 si 39°C (scazuta pentru tonificare si crescuta daca vreti sa va relaxati). Baile aromatice sunt remedii eficiente pentru:

  • stres, insomnie, oboseala: lavanda, busuioc, mandarina;
  • reumatism: mesteacan, rozmarin;
  • gripa, raceala, infectii respiratorii: eucalipt, brad, lemn de cedru, pin, molid, cimbru;
  • dureri musculare sau menstruale: mesteacan, eucalipt, grepfrut, lavanda, rozmarin;
  • eliminarea toxinelor: ienupar, lamaie, chimen, ghimbir.

Bai cu plante medicinale

Baile cu plante medicinale se fac de regula la 37°C (la o temperatura mai mare, substantele eliberate de plante se evapora). Dupa fiecare baie, odihniti-va o jumatate de ora, ca sa permiteti organismului sa incheie procesul de tratare si vindecare.

Cum procedam? Puneti doi pumni plini din amestecul de plante in trei litri de apa, lasati sa dea intr-un clocot (nu le fierbeti), apoi acoperiti vasul si tineti la infuzat zece minute. Filtrati si puneti in cada decoctul obtinut. Pe durata baii (5-10 minute), aveti grija ca temperatura apei sa ramana constanta, adaugand apa calda cand este nevoie. Alegeti plantele de care aveti nevoie:

  • Dureri. Pentru dureri menstruale, de spate, musculare sau articulare, folositi cretusca, flori de musetel, coada-soricelului, coaja de salcie-alba.
  • Raceala. Faceti o baie de 15-20 de minute in care ati adaugat o infuzie preparata din frunze de urzica si flori de tei. Daca nu aveti febra, nu suferiti de hipertensiune sau de o boala cardiovasculara, apa din cada poate avea 40-42°C.
  • Insomnie si nervozitate. Faceti baie cu infuzie de musetel, tei sau levantica.
  • Eczema. Adaugati in cada doua cesti cu bicarbonat de sodiu. Sau puneti intr-un ciorap de nailon doua cesti cu fulgi de ovaz, leagati-l si agitati-l in apa in timpul baii. Contra dermatitei, folositi frunze de nuc uscate: intr-un litru de apa, fierbeti 20-30 g de frunze timp de 15 minute. Strecurati si adaugati infuzia in apa din cada. Daca este nevoie, faceti doua bai pe zi.

Tineti minte!
  • Pentru efecte maxime, este indicat sa faceti noua bai in trei saptamani (trei pe saptamana). Pentru afectiunile grave sau cronice, este nevoie de o serie de 21 de bai, cate una la doua zile (o zi da, una nu).
  • Este recomandat sa faceti baie inainte de masa. Daca nu este posibil, faceti baie la o ora dupa ce ati mancat ceva usor sau la doua ore dupa o masa consistenta.
  • Nu adaugati uleiurile esentiale inainte sa umpleti cada cu apa pentru ca acestea se evapora repede.
  • Cand faceti baie cu uleiuri esentiale, nu va spalati cu sapun. Faceti-o doar pentru relaxare si terapie!


Autor: Angelica Ciltan. Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: lataifas.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa