Ecografia: tipuri, avantaje, limitari

 
Ecografia: tipuri, avantaje, limitari
Una dintre investigatiile imagistice cel mai des propuse, ecografia permite obtinerea unor informatii complexe despre tesutul sau organul examinat.

Unul din marile atuuri ale ecografiei consta in aceea ca permite examinarea multor organe: vezica biliara, ficat, rinichi, pancreas, vezica urinara, splina, tiroida, inima, prostata, uter, ganglioni, ligamente, vene, artere. Iar despre toate acestea ofera informatii privind structura interna (marime, localizare, consistenta, omogenitate), existenta eventualelor anomalii, precum infectiile, malformatiile, chisturile si tumorile.


Cuprins articol:


Cum functioneaza ecografia?

Doctorul trece o sonda speciala, ca un stilou mare si gros, care emite un fascicul de ultrasunete peste piele, in zona supusa investigatiei. Ultrasunetele patrund tesuturile, apoi se intorc la sursa, adica la sonda, cu ajutorul careia imaginile sunt proiectate pe ecran sub forma de imagini in miscare, organele aparand colorate in negru, tesuturile prin care trec ultrasunetele, in gri, iar oasele si calcificarile, prin care acestea nu patrund, in alb.


Tipuri de ecografie

  • Ecografia generala, recomandata in aproape toate domeniile medicale.
  • Ecografia Doppler, o tehnica speciala care permite evaluarea fluxului sangvin printr-un vas de sange, permitand detectarea anomaliilor vasculare: stenoze, tromboze, dilatatii ori anevrisme.
  • Ecografia 3D/4D realizeaza imagini tridimensionale in timp real. Este recomandata in obstetrica-ginecologie, examinarea sanului, tumorile hepatice, litiaza biliara, adenopatii.

Avantajele ecografiei

  • Ecografia este o investigatie total inofensiva si nedureroasa.
  • Ecografia nu iradiaza, cum este cazul radiografiei.
  • Ecografia le este indicata si gravidelor, si copiilor.
  • Ecografia poate fi repetata ori de cate ori este nevoie.
  • Ecografia este mai putin costisitoare decat alte investigatii imagistice.
  • Ecografia dureaza intre 15 si 35 de minute, in functie de organul examinat, rezultatele urmand a fi eliberate in doar cateva minute.
  • Ecografia nu are contraindicatii.

Limitarile ecografiei

Deoarece ultrasunetele sunt perturbate de aer si gaze, nu este indicata in investigarea intestinelor si nici a organelor acoperite de acestea, iar fiindca nu patrunde suficient oasele si articulatiile, nici in examinarea acestora.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (84), 2015. Foto: www.healthtap.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa