M-a muscat o vipera! Ce pot face?

 
M-a muscat o vipera! Ce pot face?
Veninul de vipera contine neurotoxine cu actiune blocanta asupra neuronului periferic, o fosfolipaza care provoaca hemoliza, enzime proteolitice care deterioreaza fibrinogenul, proteaze responsabile de tromboze si polipeptide cardiotoxice, susceptibile sa conduca la un stop cardiac. Aceasta actiune complexa a veninului explica gama multipla a manifestarilor clinice pe care acesta o provoaca.





Local

Local, la cateva minute pana la un sfert de ceas de la muscatura de vipera apare o durere vie, insotita de roseata si de edem, centrate de 2 puncte mici care indica locul muscaturii si inconjurate de o coroana de vezicule. Edemul progreseaza rapid, cuprinzand intreg membrul.


Fenomenele generale

Fenomenele generale se instaleaza si ele foarte rapid: hemoragii (gingivoragii, epistaxis, hemoragii digestive si in specia] hematurie), tahicardie cu aritmie, adinamie cu stare de colaps, tulburari digestive (colici, diaree profuza, varsaturi), dispnee (pana la edem pulmonar acut), leucocitoza moderata.


Tratamentul local

Tratamentul local trebuie aplicat imediat dupa muscatura, cel mai tarziu la 3-5 minute. El consta in incizii subcutanate superficiale in X, urmate in mod obligatoriu de aspiratia veninului: prin succiune cu gura sau mecanic, cu ajutorul a doua seringi legate intre ele printr-un tub de cauciuc; una din seringi, fara piston, este asezata cu extremitatea larga la nivelul muscaturii, iar cu cea ingusta la tubul de cauciuc. Racirea locului cu gheata si punerea in repaus complet a membrului, eventual legarea lui cu o banda Esmarch la radacina, incetinesc viteza de absorbtie a veninului.


Tratamentul general

Tratamentul general urmareste prevenirea si tratarea socului prin administrarea de hemisuccinat de cortizon (150-1000 mg in primele 6-8 ore). Pentru prevenirea infectiilor se recurge la antibiotice (penicilina, tetraciclina). La acestea se adauga terapia specifica cu ser antiviperos polivalent (20-100 ml, dupa gravitatea cazului) administrat local si chiar intravenos si ser antitetanic.

Foto: sanatate.bzi.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa