Fertilizarea in vitro: prima, a doua, a treia si a patra etapa

 
Fertilizarea in vitro: prima, a doua, a treia si a patra etapa
Citeste despre aceasta tehnica revolutionara ce poate aduce zambete si veselie in caminul oricarui cuplu care isi doreste copii.

Fertilizarea in vitro este prima si cea mai cunoscuta tehnica de reproducere umana asistata. Ea presupune fecundarea ovocitelor obtinute de la mama prin punctie, dupa hiperstimulare ovariana controlata, de catre spermatozoizii obtinuti de la tata, in laborator, apoi introducerea embrionilor rezultati in uterul mamei. Procedura de fertilizare in vitro are mai multe etape.



Etapele fertilizarii in vitro

  • Prima etapa este hiperstimularea ovariana controlata. Pacienta va efectua in mod regulat monitorizare ecografica si hormonala pentru a evalua numarul foliculilor si marimea lor.
  • A doua etapa este recoltarea ovocitelor, care se realizeaza sub ghidaj ecografic cu un ac de punctie de unica folosinta, ce este directionat spre folicul, al carui continut este aspirat. Momentul recoltarii ovocitelor este un moment cheie in ferilizarea in vitro! Recoltarea se face la 34-36 ore dupa injectia de declansare a ovulatiei. Exista si riscul de foliculi goi (lichid folicular fara ovocite), foliculi imaturi (ovocitul este lipit de perete si extras cu dificultate dupa spalari repetate ale foliculului) sau foliculi postmaturi (au eliminat deja ovocitul in peritoneu). Manevra se efectueaza sub anestezie generala intravenoasa.
  • A treia etapa consta in fertilizarea ovocitelor. Spermatozoizii sunt adaugati ovocitelor in mediul de cultura si fertilizarea are loc in mod spontan in laborator. A doua zi, se va putea observa la microscop cate ovocite au fertilizat si cate din ele prezinta caracteristicile fertilizarii normale.
  • A patra etapa este embriotransferul si reprezinta transferul embrionilor in cavitatea uterina cu ajutorul unui cateter special sub ghidaj ecografic. Embrionii nefolositi pot fi crioprezervati/vitrificati. Testul de sarcina, prin dozarea din sange a βHCG, va fi efectuat la aproximativ doua saptamani de la data embriotransferului. Rata de succes a ferilizarii in vitro variaza intre 25 si 40%. La femeile cu varsta peste 40 de ani rata de succes scade la 3-8%.
Expert: dr. Erna Stoian. Foto: www.eva.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa