Complicatiile si tratamentul tusei convulsive (tratarea tusei magaresti)

 
Complicatiile tusei convulsive; tratamentul tusei convulsive; tratarea tusei magaresti

Accidente

Ulceratie sublinguala, varsaturi, hemoragii (subconjunctivale, retiniene, palpebrale, nazale, cutanate, meningiene), emisiuni involuntare de urina si fecale, prolaps rectal, hernie (inghinala, ombilicala), emfizem pulmonar, pneumotorax.


Complicatii

Febra, in perioada de stare, anunta complicatii care pot fi rinite, rinofaringite, laringite, laringospasm, bronsita, bronhopneumonie (acuta, subacuta, trenanta, supraacuta), encefalite. Recidivele sunt rare.


Tratament

Regimul la pat este indicat in prima faza a bolii si numai in caz de febra si complicatii. Camera bolnavului trebuie sa fie bine aerisita. Aerul rece, proaspat, are efect favorabil; cvintele devin mai rare, copilul se calmeaza si adoarme.

Vara va sta afara cea mai mare parte a zilei, iar iarna, 4-5 ore. Adultii trebuie sa se ocupe mai mult de copiii bolnavi pentru a le indrepta atentia asupra altor lucruri, in acest fel obtinandu-se rarirea acceselor de tuse.

Hrana va fi cat mai bogata in calorii, intrucat varsaturile epuizeaza organismul. Alimentatia bolnavului nu trebuie sa fie deosebita de cea a copilului sanatos. La sugari este de preferat alimentatia la san.

Tratamentul medicamentos consta mai mult in administrarea de tonice. Numai complicatiile se trateaza cu antibiotice (cloramfenicol, streptomicina, hidrazida). Fiind o boala contagioasa din grupa B, copilul va fi internat facultativ in spitalul de boli contagioase, numai cand este mic si are complicatii.


Profilaxie

Contactii vor fi izolati pana la 21 de zile. Bolnavii vor fi izolati la domiciliu timp de 21 de zile. Dezinfectia se face cu metode cunoscute. Cazurile de boala trebuie anuntate circumscriptiei sanitare. Vaccinarea cu vaccin antipertussis da rezultate bune.


Foto: www.copilul.ro


 

Ce este sancrul moale? Diagnosticul si tratamentul sancrului moale

 
Ce este sancrul moale? Prin ce mod se transmite sancrul moale? Apare numai la barbati sau si la femei? Care este tratamentul sancrului moale?

Ce este sancrul moale?

Sancrul moale este o boala veneriana caracterizata prin ulceratii dermoepidermice contagioase, localizate de obicei la nivelul tegumentelor si mucoaselor genitale. Sancrul moale se prezinta sub forma unei mici pustule cu un halou inflamator care, rupandu-se, se ulcereaza. Aceasta ulceratie are marginile rosii, neregulate, este inconjurata de un chenar roz albicios caracteristic si acoperita cu un puroi cremos, galben-verzui. La palpare, acest sancru este infiltrat difuz, dar moale. Nu se insoteste in general de o adenopatie satelita si se vindeca in 2-3 saptamani.


Diagnosticul sancrului moale

Pe frotiul facut din secretie si colorat cu Ziehl diluat se pot descoperi streptobacilii Ducrey, dar pentru asta frotiul trebuie repetat de cateva ori. Se poate practica autoinocularea cu puroi din leziune pe fata anterioara a antebratului, sub protectia unei sticle de ceasornic fixata cu leucoplast. Rezultatul este pozitiv cand in 48 de ore apare o pustula, care ia aspectul sancrului moale si in secretia careia gasim streptobacili. I.D.R. cu vaccin antisancros nu este practicabil decat la 8-10 zile de la aparitia sancrului.

Diagnostic diferential cu sancrul sifilitic (ulceratie superficiala, regulata, dura si nedureroasa); sifilide secundare (sunt multiple, erozive, cu suprafata curata, R.B.W.+); sancrul limfogranulomatos (mic, superficial, indolor, putand trece neobservat); herpesul (buchete de vezicule care rupandu-se dau nastere unor eroziuni superficiale si policiclice); balanita eroziva circinata (roseata difuza cu exulceratii superficiale si flora fuzospirilara).


Tratamentul sancrului moale

Tratamentul sancrului moale consta in bai locale antiseptice si pudraj cu sulfamida. Tratament cu streptomicina (1 g/zi) timp de 4-5 zile, iar in cazuri complicate cu adenopatie, se continua timp de 8-10 zile.


 

Am blenoragie? Diagnosticul si tratamentul blenoragiei le poti afla aici!

 
Am blenoragie (gonoree)? Diagnosticul si tratamentul blenoragiei (gonoreei) le poti afla aici!
Boala infectocontagioasa, cu localizare primitiv uretrala, datorita gonococului. In raport de evolutie, blenoragia este acuta sau cronica. Blenoragia debuteaza prin congestia si tumefierea meatului, usturimi si mancarimi in timpul mictiunii, scurgere purulenta uretrala de culoare galben-verzuie.

In formele foarte acute, se inflameaza si glandul si preputul, dand nastere fimozei. Trecuta in faza cronica, blenoragia se reduce la o picatura uretrala (guta matinala) sau manifesta simptome discrete dupa bauturi alcoolice (forma inchisa), evoluand astfel indefinit. La femeie, uretrita acuta are un aspect mai discret, accentuandu-se in cursul menstruatiilor.


Diagnostic clinic

Confirmarea diagnosticului clinic se obtine prin examenul frotiului colorat cu gram (diplococ gram-negativ).


Diagnostic diferential

In diagnosticul diferential vor fi luate in consideratie uretritele cu germeni banali (vindecare usoara sau cronicizare); uretritele amicrobiene, virotice subacute (incubatie lunga, secretie alba-cenusie, putin abundenta); uretrita tricomonazica (secretie alb-spumoasa, prezenta de trichomonas); uretrite chimice (instilatii uretrale intempestive); leucoree.


Tratamentul blenoragiei

Penicilina 6000000 u.i. (150000 u.i./3 ore) sau Efitard (la 24 ore). In caz de rezistenta se trece la Cloramfenicol (1,5 g/zi timp de 5 zile). In formele cronice se poate asocia vaccinul antigonococic (0,05-0,1 i.v./3 zile), 4-5 injectii.

Atentie! Netratarea bolii sau tratamentul urmat incorect poate duce la complicatii severe!

Foto: www.romedic.ro


 

Prematuritatea. Diagnosticul si tratamentul prematuritatii

 
Informatii despre nasterea prematura. Diagnosticul si tratamentul prematuritatii

Diagnostic clinic

Prematuritatea este definita printr-o greutate la nastere sub 2500 g si o lungime sub 47 cm. Prematuritatea se caracterizeaza prin fontanele si suturi larg deschise, fata triunghiulara, pavilioanele urechilor fara relief, tegumente subtiri, unghii care nu ating extremitatea falangelor, abdomen evazat cu perete subtire, respiratie superficiala, tipat slab, termolabilitate, tendinta la colaps si la hipotermie, usurinta de a face criza de apnee si cianoza, predispozitie la hemoragii.


Diagnostic diferential

Este necesara urmarirea, pe cat posibil, continua (monitorizarea) a parametrilor vitali: temperatura corporala, ritm cardiac, frecventa respiratiei.


Diagnostic paraclinic

Probleme de diagnostic pun o serie de imbolnaviri oligosimptomatice ale prematurului: bronhopneumonia latenta, hemoragia cerebromeningeala, septicemiile, fibroplazia.


Tratament

Prematurii sub 1800-2000 g si cei traumatizati sau bolnavi impun ingrijire in incubator, unde vor fi asezati de preferinta complet dezbracati, pentru a se putea observa culoarea pielii, miscarile respiratorii, atitudinea.

Temperatura se va regla in raport invers cu greutatea copilului, incepand de la 37° in jos; umiditatea va fi de la 90% in jos; oxigenarea de 30-40%. In lipsa incubatorului, scutecele vor fi captusite cu vata si prematurul asezat intre sticle calde. Curatenie si asepsie riguroasa.

Alimentele pentru prematur, in ordinea preferintei: laptele matern, lapte de la doica, lapte praf semiecremat. Cantitatea zilnica de lapte pana la varsta de 2 saptamani se va calcula dupa formula (pentru ziua n): Ln=(n-1)x1/50 din greutate; seva completa cu lichide (ceai cu 5% zahar, solutie glucoza 5%) cate 5-10 ml la fiecare masa.

Tehnica de administrare: la prematurii care au prezent reflexul de deglutitie si cel de supt - san sau biberon; la cei care nu au reflex de supt - cu lingurita, sau cu pipeta; la cei care nu au nici supt, nici deglutitie - gavaj.

Medicamente: vitamina K 1/2 fiola intramuscular, vitamina C, vitamina P, vitamina B complex. Calciu si vitamina D de la varsta de 10 zile (doze fractionate). Fier de la o luna si jumatate.

Foto: www.divahair.ro


 

Intoarce-te in copilarie!

 
Intoarce-te in copilarie!
Invata de la copilul tau bucuriile simple ale vietii. Lasa in urma grijile, seriozitatea si preocuparile de adult si paseste in lumea pura si luminoasa a primilor ani de viata. Te simti incordata? Joaca-te in zapada. Esti anxioasa? Mergi la muzeu. Ti-e teama chiar si de umbra ta? Citeste o poveste. Iti lipsesc vlaga si pofta de viata? Creeaza hainute pentru papusi. Da cenusiul vietii de adult pe curcubeul zilelor copilariei! Iata in ce moduri mai poti copilari:

  • Iarta si da uitarii! Iti amintesti? Te suparai pe parinti pentru o nimica toata si spuneai ca nu o sa ii ierti toata viata. Acum, nu iti mai amintesti de la ce va luati la cearta. Dar, cu siguranta, iti staruie in minte ca nu te puteai duce la culcare fara sa ceri iertare si fara ca mama sa te sarute tandru pe frunte. Cand suferi de insomnie, adu-ti aminte sa te impaci la timp cu cel care te-a necajit!
  • Permite-ti sa gresesti! Ca parinte, ti se pare de neconceput sa o dai din cand in cand in bara in fata propriilor copii. Nimic mai fals! Nu ai puteri paranormale, asa ca ia-o incetisor si accepta ca a gresi este omeneste, nu este o forma de neputinta. Fii flexibila, procesul de invatare nu se termina in copilarie, ci dureaza toata viata. Razi atunci cand gresesti si mergi mai departe!
  • Relaxeaza-te! Copiii nu se streseaza. O sa zici ca problemele lor nu sunt la fel de mari ca ale noastre. Te-ai gandit insa ca adultii exagereaza din cand in cand? Lasa timpul sa lucreze in favoarea ta, nu te ingrijora pentru ziua de maine - daca problema se rezolva, asta e foarte bine, iar daca nu, la ce bun sa te mai agiti?
  • Exerseaza ingaduinta! Pe masura ce imbatranesti, ai tendinta sa vezi doar jumatatea goala a paharului. Percepi lumea ca pe un loc mai sumbru si mai periculos decat e in realitate si inmagazinezi aceleasi idei in mintea copilului tau. Ce-ar fi sa te lasi prada „hazardului”? Ai intalnit copii care sa isi faca griji pentru ziua de maine? Priveste-i cu cata intensitate se bucura de prezent si invata de la ei!
  • Urmeaza-ti visurile! Cand erai copil, aveai multe visuri. De ce sa renunti la ele cand devii adult? Poate ca nu mai ai cum sa ajungi astronaut, dar inca ai timp sa inveti sa canti la pian, sa iei lectii de dans ori sa inveti o limba straina.
Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.edusoft.ro
 

Terapia cu ventuze din silicon, eficienta pe mai multe planuri

 
Terapia cu ventuze din silicon, eficienta pe mai multe planuri
Va invitam sa faceti cunostinta cu cel mai bun aliat in domeniul cosmeticii si a sanatatii: ventuza pentru masaj din silicon. Acest instrument simplu va va schimba modul in care aveti grija de intreg corpul. Cu ajutorul acestora veti descoperi ca e simplu sa aveti o piele frumoasa si sanatoasa, celulita si ridurile vor deveni de domeniul trecutului, dar, in acelasi timp, o sa reusiti sa combateti gripa si raceala, deoarece masajul cu ventuze ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Tot cu ajutorul acestor miraculoase ventuze de silicon reusiti sa eliminati si tensiunea care se acumuleaza in zona umerilor si a spatelui sau durerile musculare oferindu-va, in acelasi timp si relaxarea dupa care tanjim cu totii in aceasta era a vitezei. Sunt suficiente doar 10 minute pe zi de masaj pentru a va bucura de rezultatele pe care le asteptati. Cel mai important este faptul ca acest masaj il puteti efectua singuri, in confortul propriului camin, fara sa mai cheltuiti o avere in saloanele de cosmetica. In plus, ventuzele sunt fabricate din silicon medicinal, deci nu cauzeaza alergii.

Ventuzele de masaj le gasiti in patru variante: mari pentru zone ca abdomenul, coapsele si spatele, medii pentru brate, piept si gambe, pentru fata si pentru ochi. Cel mai indicat este sa le folositi cu o crema hidratanta sau un ulei natural (migdale, masline, etc.) sau, in cazul masajului anticelulitic, cu o crema anticelulitica sau ulei de grapefruit.

Haideti sa incepem cu afectiunile pe care aceste ventuze le acopera. Masajul cu ventuze reuseste sa reinnoiasca si sa intinereasca pielea prin cresterea fluxului sanguin si prin cresterea productiei de colagen, din care rezulta o piele mai sanatoasa, cu riduri vizibil reduse.


Masajul facial

Cu ajutorul ventuzei pentru fata, pe langa efectul anti-aging, mai acopera si alte afectiuni ca: dureri de cap si presiuni ale sinusurilor. Haideti sa vedem cum se realizeaza masajul facial, pentru a va bucura de rezultate in cel mai scurt timp. In primul rand, se aplica uleiul, crema sau demachiantul preferat, pentru a facilita miscarea lina a ventuzei medicinale pe ten. Se ia instrumentul magic, se strange usor pentru a crea un vacuum delicat, apoi se plimba pe fata, ideal de jos in sus. Acelasi procedeu este valabil si in lucrul cu ventuza pentru ochi.

Pentru durerile de cap (migrene) se foloseste ventuza pentru fata pe frunte, initial cu miscari de sus in jos, apoi laterale. Pentru eliberarea presiunii din sinusuri de plimba ventuza de la nas spre pometi, apoi spre tample.


Masajul anticelulitic

Masajul cu aceste ventuze silicon pentru masaj anticelulitic garanteaza o piele ferma, supla, cu aspect tonifiat si, cel mai important aspect, fara celulita. Cu un masaj de 10 minute, de 3-4 ori pe saptamana, veti vedea rezultatele rapid.

In primul rand, haideti sa vedem cum functioneaza acest procedeu. Datorita suctiunii se elimina lichidele care sunt asociate cu celulita (tesutul adipos) si dreneaza sistemul limfatic.

Masajul cu ventuze anticelulitice se realizeaza astfel:
  • Daca doriti sa-l faceti pe pielea uscata va recomandam sa folositi un ulei sau o crema mai grasa. Daca doriti sa folositi o crema anticelulitica masajul va fi usor dureros si usor costisitor, deoarece crema intra rapid in piele, fiind nevoit sa consumati o cantitate generoasa. Oricum ventuza este anticelulitica, asa ca va sfatuim sa va ocupati mai degraba de hidratarea intensa a zonelor afectate. Se ia ventuza, se strange usor, pentru a nu crea disconfort si se plimba pe coapse cu miscari de sus in jos si in zig-zag. In timp puteti sa mariti puterea de strangere, in functie de cat de rezistenti sunteti la durere, dar sa stiti ca nu e nici pe departe una intensa.
  • Acest masaj se poate realiza si in dus, pe pielea umeda, mai ales daca doriti sa folositi o crema anticelulitica. Procedeul de masaj este acelasi ca in cel realizat pe piele uscata, doar ca aici in loc de ulei folositi gel de dus. Apoi, dupa ce v-ati clatit, puteti sa aplicati crema preferata.

Un singur produs - multe utilizari

Va invitam sa experimentati aceasta terapie cu ventuze de silicon de la Ventussa, care este folosita de secole, pentru a combate si trata numeroase afectiuni. Pe scurt, masajul cu aceste ventuze ajuta la:

  • cresterea circulatiei sanguine;
  • intarirea sistemul imunitar, ferindu-va astfel de raceli si gripe;
  • imbunatatirea functiilor digestive;
  • reducerea inflamatiilor musculare;
  • eliminarea durerilor de: cap, gat, umeri, spate si de picioare;
  • reducerea vergeturilor datorita imbunatatirii elasticitatii pielii;
  • detoxifierea organismului;
  • calmarea crampelor abdominale.
Probabil va intrebati care este diferenta dintre masajul cu ventuze de silicon si masajul standard sau presopunctura. „In timp ce masajul standard comprima muschii si tesuturile, masajul cu ventuze decomprima, aspira si ridica in mod eficient lichidele nedorite la nivelul tesutului”, afirma specialistii de la Ventussa.

Moduri de utilizare:
  • Dinamic: se deplaseaza ventuze in miscari de zig-zag sau circulare.
  • Static: se aplica ventuza intr-un sigur loc o perioada mai lunga de timp, fara a o deplasa.
  • Combinat: se aplica apoi se elibereaza, repetand acest procedeu de mai multe ori in aceeasi zona, fara a tine ventuza stransa mult timp.

Contraindicatii

Nu utilizati ventuzele daca sunteti insarcinate, aveti rani deschise sau arsuri ale pielii, suferiti de boli de inima sau luati anticoagulante.
 

Controlul medical periodic – un moft sau o necesitate?

 
Controlul medical periodic – un moft sau o necesitate?
Deviza noastra este ca a trai nu inseamna doar a fi viu, ci a fi activ, sanatos, chiar... perfect. De aceea, controlul medical periodic trebuie sa devina o obisnuinta pentru fiecare dintre noi, sanatatea fiind atributul pe care trebuie sa-l pretuim cel mai mult. Mergand regulat la medic, nu numai cand suntem bolnavi, inseamna totodata un semn de educatie, civilizatie si cel mai important, principalul mijloc de preventie, oferind o detectie precoce a diferitelor boli.

Asadar, examenul fizic anual efectuat la medicul de familie este o necesitate, indiferent de varsta. Acesta poate identifica orice modificare patologica chiar in absenta simptomelor clinice aparente, prin analize medicale de laborator, ecografii, electrocardiograma etc. Astfel se pot descoperi hipertensiunea arteriala, maladii endocrine in faza precoce, cresterea lipidelor in sange, denumita si hipercolesterolemie sau, Doamne fereste, un cancer, care cu cat este descoperit timpuriu, cu atat mai mult cresc sansele de a fi tratat.

Bineinteles ca unele dintre aceste investigatii le putem efectua chiar noi insine daca dispunem de aparatura de specialitate, iar un bun exemplu in acest sens il reprezinta luarea tensiunii, proces care se efectueaza cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. Pentru acest demers, pe internet este plin de tensiometre digitale, care, in teorie au avize pentru lansarea lor pe piata. Acestea din pacate, daca faceti un test cu 3-4-5 masuratori, o sa observati diferente relativ mari intre masuratori.

Tensiometru Riester
Pentru o precizie mai buna, se recomanda intotdeauna tensiometrele clasice, precum tensiometru riester. Chiar daca tensiometrul clasic este mai greoi de utilizat deoarece trebuie sa ai niste cunostinte minime de a identifica valorile corecte, aparatele digitale folosesc componente electronice pentru a determina aceste valori ale tensiunii arteriale, urmand a fi afisate pe un ecran cu cristale lichide fara mai folosi stetoscopul.

Fara indoiala ca pana la o anumita varsta, mersul regulat la medicul de familie a cazut in responsabilitatea mamelor sau a bunicilor, dar si adultul trebuie sa aiba grija de propria persoana, iar de cele mai multe ori lucrurile stau exact pe dos, multi considerand acest demers un moft.

Trebuie sa tineti seama ca medicul de familie este singurul care poate - pe baza informatiilor pe care i le dati, referitoare la regimul dumneavoastra alimentar, efortul fizic depus, somn, obiceiuri nocive (fumat, consum de alcool), antecedentele personale (alergii , boli, medicamente administrate) si afectiuni existente in familie – sa va recomande analizele si investigatiile cele mai potrivite pentru dumneavoastra.

Hartie ekg
Iar acestea, oricat de autodidact ati fi, nu mai pot fi efectuate de catre dumneavoastra insiva, ci de laboratoarele si medici de specialitate.

Un control amanuntit la inima presupune, de exemplu, o electrocardiograma (EKG sau ECG) – care se efectueaza cu ajutorul unor electrozi atasati pe piele, ce sunt conectati la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hartie ekg, poate chiar si o angiografie, radiografie toracica sau poate chiar o tomografie computerizata.


Iar daca suferiti de o anumita boala cardiaca sau daca aveti in antecedentele familiale persoane cu anumite maladii, frecventa vizitelor la medic este obligatoriu sa creasca.
 

Feedback-ul negativ

 
Feedback-ul negativ
De multe ori suntem nervosi, stresati, agitati si luam lucrurile mult prea personal. Cum sa facem sa raspundem pozitiv la criticile negative? Cu mult exercitiu, rabdare si incredere in noi insine!

De obicei persoanele cu stima de sine scazuta reactioneaza foarte rau atunci cand sunt criticate. Iata ce poti face pentru a nu fi foarte afectat de un feedback negativ si a putea sa fructifici situatia respectiva. Atunci cand nu poti schimba o situatie, cu siguranta poti schimba felul in care reactionezi in fata ei.
  • N-o lua personal! Asadar, in primul rand incearca sa separi critica de persoana. Nu o lua personal! Cineva s-a indoit de o actiune a ta, nu de tine. Nu te identifica cu acea actiune! Oamenii mai pot gresi, dar asta nu inseamna ca sunt niste ratati. Critica este o parere despre ce ai facut, nu despre cine esti tu.
  • Pune intrebari! Incearca sa afli de ce persoana respectiva crede ca tu ai gresit. Nu intreba nici acuzator, nici nu te simti lezat in propriul orgoliu. Mai bine incearca sa gasesti pareri cu adevarat pertinente care te vor ajuta sa procedezi mai bine, mai departe. Intreaba cum ar fi procedat respectiva persoana in situatia data. Apoi incearca sa-ti impui si tu punctul de vedere!
  • A gresi este omenesc... Sa spunem ca ai gresit si ca feedback-ul negativ pe care l-ai primit este... pe deplin meritat. Mu te invinovati mai mult decat este cazul! Toata lumea greseste, dar nu toata lumea invata din greseli. Fa din esec o victorie si invata lectia pe care trebuie sa ti-o insusesti din experienta aceea negativa! Cu siguranta vei iesi mai castigat decat daca iti reusea din prima. Data viitoare vei fi mult mai pregatit.
  • Feedback negativ la serviciu... Cum reactionezi atunci cand te confrunti cu aceasta situatie la locul de munca? In primul rand, ramai calm. Este vorba despre business, nu este nimic personal. Discuta cu persoana respectiva, afla intreaga poveste si incearca sa rezolvi situatia in cel mai profesional mod cu putinta. Asuma-ti responsabilitatea si nu pasa problema altui coleg. Chiar daca este neplacut sa primesti feedback-uri negative, ele sunt o oportunitate extraordinara de a invata mai mult si de a creste business-ul, iti arata exact zonele unde este nevoie de mai multa implicare pentru ca totul sa mearga perfect.
Foto: www.everydayinterviewtips.com
 

Postul poate fi o buna dieta pentru sanatate

 
Pregatirea pentru post; alimente de post; cum mananci dupa post
Postul poate fi o buna dieta pentru sanatate si te ajuta sa scapi de kilogramele nedorite. Pe langa latura religioasa, postul are darul de a curata organismul de toxine si de a il pregati pentru o alimentatie mai usoara si proaspata. Dupa ce toata iarna ne-am hranit cu multa carne si grasime pentru a face fata frigului, acum este timpul pentru un nou regim. Iar ca sa beneficiem din plin de vitamine si minerale, carnea, ouale si lactatele trebuie eliminate din dieta pentru o perioada.
  • Eficient pentru slabit. Desi multi spun ca se ingrasa in post, daca nu abuzezi de paine, paste, cartofi si iti faci un aliat din salate, scapi lesne de toxine, cel mai mare obstacol care te impiedica sa slabesti in mod normal. Asadar, doua beneficii intr-o singura cura! Odata cu eliminarea toxinelor, corpul functioneaza mai bine, metabolismul este eficient si surplusul de grasime este eliminat rapid. Toate verdeturile de sezon (de baza in acest post) sunt pline de vitamine, minerale si au putine calorii, dar si dezavantaje: sunt sarace in proteine si calciu, elemente de care organismul are nevoie si pe care trebuie sa le procuri din alte surse, dar tot vegetale.
  • Arma contra bolilor. Daca suferi de vreo afectiune, postul este un bun mod de a lupta mai aprig cu boala (in cazul in care ai acordul medicului), pentru ca alimentatia este un mijloc terapeutic de dezintoxicare, mecanism prin care organismul isi regleaza procesele metabolice. Nutritionistii recomanda sa tinem post cel putin trei zile pe luna pentru a scapa de toxine si a ne curata sangele si cate zece zile de doua ori pe an pentru a ajuta organismul sa isi intareasca sistemul imunitar. Ca tii tot postul sau doar o parte, beneficiile se vor vedea inclusiv pe ten, care va deveni luminos si tonic.
  • Avantaje ale sucurilor de legume si fructe: asigura un necesar energetic substantial (de exemplu, 500 ml suc de morcovi echivaleaza cu 700 de calorii); principiile active sunt mai usor digerabile fata de alimentele solide; efortul digestiv de asimilare este mic si pierderile de energie prin digestie sunt neglijabile; sunt adevarate concentrate de vitamine, fermenti, minerale, oligoelemente, acizi grasi, substante colorante active biologic; sunt bine suportate de bolnavi, fiind placute la gust.
  • Pregatirea pentru post. Daca inca nu ai inceput postul, ar fi bine ca in primele 2-3 zile sa consumi mai multe fructe si legume decat alte alimente si apoi sa treci doar pe vegetale. Pe tot parcursul postului, este recomandat sa consumi sucuri de legume, ceaiuri neindulcite si multa apa. Este un mod usor da a aduce satietate fara calorii.
  • Cele mai bune vegetale. Sucurile de legume sunt adevarate mine de sanatate, fara sa aduca multe calorii, precum cele de fructe. Salatele din legume crude se prepara rapid, sunt savuroase si satioase. Dar, cum nu toata lumea agreeaza acest fel de mancare, legumele se pot consuma preparate - de preferat, in baie de aburi sau la cuptor, pentru a isi pastra o cantitate cat mai mare de nutrienti.
  • Pretioasele postului. Ciupercile si soia sunt alimentele „verzi” care inlocuiesc carnea si lactatele. Au proteine vegetale de calitate, iar o alternativa buna a laptelui de vaca este cel de soia, orez, susan, hrisca, ovaz, pentru ca este bogat in calciu. Laptele de cocos, pe langa faptul ca este foarte bun la gust, contine mult fier, un alt element pe care il procuri mai greu din alimentatie in aceasta perioada.
  • Alimentul de baza. Ciupercile sunt un ingredient ideal pentru orice mancare de post. Se pregatesc usor, sunt gustoase si hranitoare si contin putine calorii. Crude (in salate), marinate (in ulei si otet), fierte (in ciulama) sau coapte, de ciuperci nu ne putem plictisi. Iar cand vrem sa ne rasfatam, putem alege ciupercile umplute sau o delicioasa pizza de post (cu ardei, ciuperci, vinete taiate marunt, sare, piper si mult sos de rosii). Truc: ca sa scapi de curatatul si spalatul ciupercilor, cumpara ciuperci conservate!
  • Cum mananci dupa post? Dupa intensul efort de dezintoxicare depus de intregul organism, rezervele consumate trebuie reimprospatate cu acelasi tip de preparate naturale. In primele 2-3 zile, se pot consuma alimente considerate „grele” si anume cele care contin principii nutritive bogate din punct de vedere calitativ si cantitativ, toate naturale: lactate, oua si ciuperci. Specialistii considera ca este necesara o perioada de refacere, in care se consuma cu precadere alimentele neprelucrate termic.
  • 3 reguli de aur: 1) sucurile de legume nu se combina cu cele de fructe; 2) pe timpul postului, nu se mesteca guma, pentru ca accelereaza digestia; 3) uleiul, de preferinta de masline, se adauga in cantitate mica, dupa ce este gata mancarea.
Stari neplacute...

Cand elimina toxinele, organismul reactioneaza intr-un mod nu tocmai placut. Pot aparea stari de oboseala, nervozitate, dureri de cap, ameteli, eruptii cutanate, diaree, urina inchisa la culoare, expectoratii, mirosul dezagreabil al pielii si un gust neplacut, dar si probleme de vedere sau auz. Nu trebuie sa intri in panica, ci sa ii lasi timp organismului sa se curete. Atenuezi toate aceste probleme consumand suc de lamaie, fiindca are proprietati antioxidante.

Foto: blog.bioplanetshop.ro
 

Respiratie grea. Dispneea laringiana, pulmonara si cardiaca

 
Respiratie grea (dispneea). Informatii despre dispneea laringiana, pulmonara si cardiaca
Ce este dispneea? Respiratie fortata, ampla sau frecventa, uneori chinuitoare, care are de scop sa mareasca concentratia de O2 in aerul alveolar si in sange. Se produce in cazurile de limitare a aportului de O2 si de eliminare a CO2, adica in scaderea saturatiei de O2 in sangele arterial sub 80% si cresterea presiunii partiale de CO2 peste 40 mmHg in acelasi sector circulator. Hipoxemia si hipercapnia modifica rezerva alcalina si echilibrul acido-bazic.

Dispneea survine in pneumopatii (insuficienta respiratorie obstructiva sau restrictiva cu tulburari de ventilatie, difuziune si circulatie pulmonara), in cardiopatii (fie prin scurtcircuitarea si amestecul sangelui arterial cu cel venos, fie prin hiperutilizarea O2 in tesuturi), in arteriopatii (scleroza arterelor pulmonare, anevrism arteriovenos), in hemopatii (anemii, modificari de pH sau de hemoglobina), in encefalo- sau neuropatii (tumori, hemoragii, inflamatii).

Dispneea poate imbraca forme clinice variate:
Tahipneea sau accelerarea ritmului respirator peste 20/min.; daca aceasta tahipnee atinge 60/min. provoaca sufocarea prin hipoxie acuta, determinata de scurtarea timpului de contact alveolo-capilar al gazelor respiratorii.
Bradipneea este respiratia rara dar profunda care se intalneste in intoxicatiile acidotice.
Ortopneea este dispneea in pozitie sezanda cu toracele ridicat.
Respiratia Cheyne-Stokes are o amplitudine progresiv crescanda, apoi descrescanda pana la apnee; apare in inflamatiile sau intoxicatiile centrului respirator bulbar.
Respiratia Kussmaul, rara si profunda, se vede in coma diabetica.
Aritmia respiratorie - la uremici sau in alte intoxicatii sau infectii - are ritmul neregulat.
Respiratia Biot reprezinta o faza mai inaintata de intoxicatie a centrului respirator anuntand moartea iminenta.


Cuprins articol:


Dispneea laringiana

Se produce la copii, acestia fiind mai expusi din cauza laringelui ingust cu foliculi limfoizi proeminenti si in lumen. Apare brusc, prin edem stenozant al mucoasei, dupa o boala infectioasa - rujeola, gripa, tuse convulsiva - sau alergica, precum si prin corpi straini inghititi.

Dispneea este predominant inspiratorie, facies vultuos si cianotic, transpiratii si cornaj (zgomot caracteristic, ca un suspin sau fluierat) iar, in faza inaintata, apare si tiraj (depresiunea spatiilor supraclaviculare, intercostale si epigastrice). Semnele de gravitate sunt: ortopneea, cianoza care se intensifica, dispneea se atenueaza prin epuizare si daca nu se intervine urgent urmeaza sufocarea si moartea prin asfixie.


Dispneea pulmonara

Este cauzata mai frecvent de astmul bronsic care realizeaza o stenoza functionala de natura alergo-hiperergica prin spasmul muschilor circulari, edemul mucoasei si mucusul abundent si vascos, concurand impreuna la stramtorarea lumenului si reducerea fluxului aerian. Debutul accesului este precedat uneori de stranut (coriza spastica), apoi respiratia devine rara, expiratia este prelungita, insotita de raluri ce se aud de la distanta, sete de aer, expectoratie perlata care nu usureaza respiratia; in sputa se gasesc eozinofile, cristale Charcot-Leyden, spirale Curschmann. Probele functionale respiratorii arata o scadere a VEMS (volumul de aer expirat in decurs de o secunda precedat de o inspiratie profunda) si cresterea aerului rezidual in alveole.

Dispneea din pneumotoraxul spontan apare brusc, creste in intensitate devenind uneori sufocanta - mai ales in pneumotoraxul cu ventil - cu junghi toracic difuz, care ingreuneaza si mai mult respiratia. Radioscopic: plamanul turtit spre hil, hipertransparenta omogena, cu disparitia umbrelor pulmonare, mediastinul deviat si balant in formele grave cu ventil. Se intalneste la tineri sau la cei de varsta mijlocie si este determinat de ruperea pleurei viscerale prin chist aerian, tubercul, caverne situate in vecinatate.

Infarctul pulmonar are debut brusc, dispnee si junghi moderat si este insotit de sputa sanguinolenta, rosie sau negricioasa; este cauzat de embolia pornita fie dintr-o flebita periferica, fie din cord.

Tuberculoza miliara sau granulia poate oferi uneori tabloul unei dispnei acute, chiar sufocante. Se recunoaste dupa datele clinice si anamnestice, leucopenie cu limfopenie, iar la radiografia pulmonara apar granulatii generalizate cu distributie apicocaudala (spre deosebire de carcinoza miliara, la care nodulii opaci sunt preponderent bazali) si uneori granulatii retiniene la examenul oftalmoscopic.

In edemul pulmonar acut dispneea este rapid progresiva mergand pana la forma sufocanta, cauzata de inundarea alveolelor cu lichid de edem. Survine in insuficienta cardiaca stanga, stenoza mitrala, infectii sau intoxicatii pulmonare, prin cresterea tensiunii capilare si a permeabilitatii epiteliului alveolo-capilar. Se caracterizeaza prin: dispnee intensa cu ortopnee, participarea muschilor respiratori auxiliari, sete de aer nepotolita, expectoratie abundenta sanguinolenta, galop cardiac, hipertensiune sau hipotensiune arteriala (in infarct miocardic).

Intoxicatia cu CO consecutiva formarii de carboxihemoglobina, care se disociaza greu si impiedica transportul normal de O2 se recunoaste prin: tegumente rosiatice, pupile largite in midriaza, convulsii si clonii musculare (traducand suferinta neuronilor din nucleii bazali encefalici, care sunt foarte sensibili la hipoxie). Diagnosticul de certitudine il da spectroscopia sangelui sau reactia chimica caracteristica (cu sol. tanin 1%). Tratamentul intoxicatiei cu CO constituie o urgenta medicala, numai astfel putandu-se evita gravele sechele neurologice.


Dispneea cardiaca

Apare in insuficienta ventriculara stanga si este cauzata de tulburarea circulatiei pulmonare cu staza, care are drept consecinta diminuarea elasticitatii, scaderea ventilatiei, hipoxemie si cresterea CO2 - excitantul centrului respirator bulbar. Formele clinice ale dispneei cardiace sunt...

Dispneea de efort care duce la cresterea parametrilor descrisi din cauza necesitatii marite de O2 a muschilor si a metabolismului.

Dispneea de decubit se explica prin trecerea sangelui acumulat in membrele inferioare si in plexurile abdominale - favorizata de pozitia orizontala - in cordul drept, determinand dilatarea atriului si cresterea stazei pulmonare.

Dispneea vesperala apare la aortici, hipertensivi, coronarieni, dupa efortul facut in timpul zilei, care determina cresterea transudatului alveolo-bronhial.

Dispneea paroxistica nocturna sau astmul cardiac apare noaptea dupa primul somn. Dispneea poate fi mai usoara sau mai grea.

Ortopneea, cand bolnavul se ridica la marginea patului, respiratia este grea, uneori zgomotoasa si se face cu ajutorul muschilor respiratori accesorii; printre factorii fiziopatologici care intervin in realizarea acestei forme mentionam: coronaroconstrictia - indusa de hipervagotonia nocturna si ridicarea diafragmului in clinostatism care reduce excursiile in sens vertical ale toracelui.

Edemul pulmonar acut este forma cea mai grea si mai periculoasa a dispneei cardiace. Bolnavul este gasit in ortostatism cu mainile inclestate pe pat sau pe scaun, respiratia devine suieratoare, clocotitoare si zgomotoasa, fata vultuoasa, cianotica si acoperita de broboane de sudoare; expectoratie abundenta, anxietate cu senzatia de moarte iminenta. La auscultatie: raluri umede care se ridica de la baze spre varf; cord tahicardic, uneori galop. Este rezultatul inundarii progresive a alveolelor si bronhiilor cu lichid de edem, produs de cresterea brusca a presiunii hidrostatice venocapilare si permeabilizarea filtrului capilaro-alveolar.

Foto: www.romedic.ro