Nucile verzi: sirop, vin si lichior contra anemiei, bolilor de stomac, gutei

 
Nucile verzi sunt bune contra anemiei, bolilor de stomac, gutei

Cei mai multi dintre noi apreciaza miezul nucilor coapte, cele verzi fiind indeobste destinate prepararii rafinatei dulceti, cu aroma dulce-amaruie si savoare unica. Odinioara totusi, aceste fructe neajunse la maturitatea deplina, culese cam pana pe la jumatatea lunii iunie, cand este sarbatoarea Sanzienelor, erau considerate veritabile medicamente naturale, remediile obtinute din macerarea lor in diverse licori stand la loc de cinste.

Efectele revitaminizant, remineralizant (au potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu), protector cardiovascular (contin acizi grasi esentiali omega-3), profilactic in diabet si cancer etc. au fost de altfel certificate de studii stiintifice extrem de elaborate.






Veniti de hac colitei!

Colita este o afectiune care, desi nu prezinta un pericol grav pentru sanatatea generala a organismului, cauzeaza un disconfort notabil. Am sa va spun cum sa-i veniti de hac, anume cu ajutorul rachiului de nuci verzi.

Luati 20 de fructe, taiati-le in sferturi si introduceti-le intr-o sticla cu gatul larg. Turnati deasupra un litru de rachiu de secara, avand grija ca lichidul sa depaseasca cu doua-trei degete nucile maruntite. Astupati sticla cu un dop de pluta si lasati sa stea trei saptamani la soare, avand grija sa agitati in fiecare zi, de mai multe ori, recipientul. Apoi strecurati si trageti lichidul in sticle inchise la culoare.

Luati zilnic o lingurita de extract, dupa masa de pranz. In cel mult doua saptamani de terapie, tulburarile si deranjamentele provocate de colita vor inceta. (I. M., Fagaras)






Lichior delicios, bun contra gutei

Puneti intr-un borcan o portocala taiata rondele, adaugati 15 nuci verzi, taiate in patru, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu, 200 g zahar. Lasati la macerat doua luni, apoi filtrati. Beti cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese. (A. A., Buzau)


Sirop util in bolile de stomac

Se toaca trei pumni de coji bine spalate in prealabil, apoi se pun la fiert pentru zece minute intr-un litru de apa. Se adauga si trei cuisoare aromate. Se lasa lichidul sa se raceasca, dupa care se strecoara si se amesteca cu un kilogram de zahar. Se toarna siropul astfel obtinut in sticle de culoare inchisa, ce se astupa cu dopuri de pluta. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de sirop, dupa mesele principale. (C. T., Medias)






Vin antianemic de exceptie

Puneti la macerat doua duzini de nuci verzi, despicate in patru, intr-un litru de vin rosu, pentru sase saptamani. Filtrati apoi si aduceti lichidul la punctul de fierbere. Adaugati dupa aceea 50 ml vodca si 150 g zahar. Dati amestecul in trei clocote, lasati-l la racit, imbuteliati-l. Beti cate 50 ml vin, de trei ori pe zi, inainte de mese. (P. S., Bucuresti)


Calmant gastric cu eficienta sigura

Se taie cojile verzi (sau chiar nucile verzi intregi daca veti face tinctura in aceasta perioada a anului) cu un cutit de inox, pe un fund de lemn. Se pun intr-un borcan de sticla, amestecate cu zahar (un pahar de zahar la fiecare zece nuci). Se asaza vasul la soare (sau intr-un alt loc calduros) pentru zece zile, dupa care, pentru alte zece zile, la intuneric. Dupa acest interval se adauga peste ele tuica curata de casa (cate 250 ml la fiecare zece nuci). Se lasa la macerat doua saptamani, apoi se strecoara. Se ia cate o lingura de tinctura cu 20 de minute inainte de fiecare masa. (R. T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa