Diabet zaharat

 
Intrebari si raspunsuri despre diabetul zaharat

Cum poate afecta diabetul diferite parti/organe ale corpului meu?

Diabetul zaharat determina complicatii cronice (cum ar fi retinopatia diabetica - afectiune oculara, nefropatie diabetica, afectarea rinichiului, neuropatie - afectarea sistemului nervos periferic etc.) prin multiple mecanisme. Produsii derivati din metabolismul alternativ, cel care se activeaza in cazul diabetului zaharat, cum sunt radicalii liberi sau compusii de glicozilare, afecteaza structurile normale ale sistemelor mai sus amintite.


Care sunt cele mai bune remedii daca sufar de diabet zaharat?

In caz de diabet, vizitele frecvente la medicul specialist diabetolog vor putea stabili remediile cele mai bune, particularizate cazului tau, fie ca e vorba de dieta, stil de viata, medicamente sau insulina.


La ce semne ar trebui sa ma prezint la camera de garda?

Simptomele cel mai des intalnite sunt: setea excesiva, consumul de cantitati mari de apa, scaderea ponderala, chiar in contextul unui consum mai mare de alimente decat de obicei, urinarile frecvente, insa, in foarte multe cazuri, diabetul zaharat se descopera intamplator, in absenta unei simptomatologii evidente. De aceea, este recomandata efectuarea unui set de analize uzuale cel putin o data pe an.


Ar trebui sa merg si la alti medici, cum ar fi la oftalmolog?

Consultul oftalmologic este absolut obligatoriu in cazul pacientului cu diabet zaharat, anual sau ori de cate ori este nevoie. Nu ocoli nici specialistul cardiolog, fiindca diabetul este o cauza importanta pentru boala de inima si accidentul vascular cerebral!


Daca sunt supraponderal, ar trebui sa slabesc pentru a ma simti mai bine?

Numai un medic specialist nutritionist poate stabili ritmul de slabit si numarul optim de kilograme necesare scaderii riscului de a dezvolta una dintre afectiunile determinate de obezitate.


Diabetul gestational imi poate afecta bebelusul?

Daca diabetul este preexistent sarcinii si nu este controlat ca la carte, creste riscul ca bebelusul sa dezvolte malformatii congenitale (defecte in formare) ale inimii si vaselor, ale creierului, ale membrelor - gradul de severitate variaza de la defecte minore pana la defecte incompatibile cu viata.

Asa ca ai foarte mare grija cum iti controlezi diabetul! Daca diabetul apare spre sfarsitul sarcinii, pericolul aparitiei unor malformatii aproape dispare. Apare insa o alta problema: zaharul trece usor prin placenta si organismul micutului se va confrunta cu niveluri mari de glucoza. Reactia este prompta - pancreasul lui descarca cantitati mari de insulina pentru a introduce glucoza in celule. Insulina determina organismul micutului sa depuna grasime in exces si sa sintetizeze multe proteine.

Toate aceste fenomene fac ca bebelusul sa creasca mult in greutate si la nastere sa cantareasca in jur de 4 kilograme. Fiind asa de mari, acesti copii se vor naste cu greu pe cale naturala (sunt prea mari si parcurg dificil canalul de nastere), producand leziuni mari partilor moi ale mamei. Pentru a limita suferinta fatului, medicii recurg mai des la operatia cezariana (care comporta, la randul ei, anumite riscuri).

Medical, acesti copii se numesc „macrosomi“, insa deseori medicii le spun „colosi cu picioare de lut“ tocmai pentru a sublinia faptul ca, desi sunt mari si frumosi, pot avea probleme de sanatate imediat dupa nastere (se ingalbenesc - icter, pot avea perioade in care uita sa respire - apnee, ori inregistreaza scaderi marcate ale zaharului in sange - hipoglicemie). Toate aceste probleme se pot trata, insa cel mai bine este sa le previi printr-un control riguros al diabetului.


Stiai?

Consumul moderat de cafea reduce riscul de a face diabet datorita continutului de antioxidanti ce influenteaza nivelul de glucoza din sange.

Dr. Luana Sebestyen, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice


Ultimele articole din categoria: Diabet zaharat





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa