Corpii straini nazali si otici la copii

 
Informatii medicale despre corpii straini nazali si otici la copii

Copiii sunt foarte curiosi, de multe ori imprevizibili si este in natura lor sa experimenteze lucruri noi pentru a invata. Curiozitatea ii impinge uneori la actiuni care nu sunt tocmai bune pentru sanatate ci, dimpotriva, le pot face rau.

In general, copiii cu varste cuprinse intre unu si cinci ani sunt mai frecvent implicati in introducerea corpilor straini in nas. Descoperirea orificiilor nazale sau ale urechilor starneste curiozitatea si, implicit, „testarea“ acestora uneori si prin introducerea unor obiecte.


Obiectele

Introduse frecvent in nas sunt: organice — alimente, seminte (boabe de tot felul: fasole, porumb, mazare etc) si anorganice — margele, guma de sters, hartie, polistiren, nasturi, plastilina, fragmente de jucarii etc. Complicatii pot produce bateriile mici, de tipul celor pentru „ceasurile de mana“, care provoaca iritatie si arsuri chimice prin scurgerea continutului acid. Obiectele organice prezinta reactivitate crescuta si dificultate la extractie.


Simptome

Unii copii isi dau seama ca au facut ceva rau si le spun parintilor, altii ascund si sufla nasul des; aceia care nu stiu inca sa spuna pot deveni usor iritabili, agitati. Caracteristicile existentei corpilor straini nazali: secretii prezente doar la o singura nara (apoase sau, daca obstructia este mai veche, purulente), obstructia unei singure nari, sangerare nazala, durere, usturime, agitatie, iritabilitate. Principala complicatie este riscul aspiratiei. La ureche: durere locala, sangerare (in functie de forma obiectului), diminuarea auzului; traumatism secundar al conductului auditiv sau timpanului provocat prin incercarea de toaletare cu bete de curatat urechea.


Cum actionam?

Nu incerca sa scoti corpul strain nazal singur acasa pentru ca poti sfarsi prin a-l impinge mai adanc in nas, existand riscul de aspiratie catre caile respiratorii si sufocare! Linisteste copilul daca este agitat si adu-l de urgenta la cea mai apropiata unitate medicala cu garda de ORL si sala de operatie. Medicul poate efectua initial o examinare video-endoscopica nazala pentru a stabili pozitia si marimea corpului strain si apoi va verifica daca mai sunt resturi sau alte obiecte. Majoritatea corpilor straini sunt scosi in cabinet insa, uneori, este nevoie de sedare, in sala de operatie, pentru a-i elimina.


Preventia

Nu lasa la indemana copiilor jucarii sau alte obiecte care se pot dezmembra sau sparge in bucati mai mici, care pot fi inghitite sau introduse in nas. Respecta recomandarile producatorilor de jucarii privind varsta. Atentie deosebita la jucariile fratilor sau surorilor mai mari care pot ajunge la indemana celor mai mici. Supravegheaza copilul pe toata durata mesei.

Blu; Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL; foto: www.copilul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa