Hotii de energie: cele mai comune cauze ale oboselii

 
Hotii de energie: cele mai comune cauze ale oboselii
Lipsa somnului este prima cauza la care te gandesti cand oboseala isi face simtita prezenta, insa exista si alte motive ingrijoratoare, asa ca nu ignora acest simptom, considerat de multe ori banal!

Toate bolile, in special cele insotite de durere, te fac sa te simti obosit. Daca un somn bun nu-ti reda energia sau daca de regula dormi opt ore pe noapte, dar tot te simti epuizat, fa-ti cateva analize sau fii atent la obiceiurile care te secatuiesc de energie. Iata care sunt cele mai comune cauze ale oboselii:


Cuprins articol


Intoleranta alimentara

De obicei, intoleranta la gluten consuma mult din resursele energetice ale organismului. Alte simptome pot fi diareea, anemia sau pierderea in greutate. Un test de sange determina daca este sau nu vorba despre asa ceva.


Anemia

Deficienta de fier este o afectiune frecventa, mai ales in randul femeilor si copiilor. Organismul nu este bine oxigenat pentru ca fierul care transporta acest gaz vital lipseste. De obicei, te simti vlaguit fara motiv, ai o senzatie de disconfort muscular, fara cauza, iar daca faci un efort moderat, obosesti foarte repede.






Apneea de somn

Oprirea respiratiei in somn pentru cateva secunde in mod repetat duce la scaderea nivelului de oxigen din sange si, implicit, la o proasta oxigenare a creierului. Sforaitul este unul dintre efecte, dar din pricina ca te trezesti de multe ori noaptea, iar somnul este insuficient, te simti epuizat in ziua urmatoare. Excesul de greutate, alcoolul si fumatul duc la apneea de somn, iar in timp, creste riscul afectiunilor cardiace.


Afectiunile tiroidiene

Cand tiroida secreta prea putini hormoni, se instaleaza oboseala. Cresterea in greutate si durerile musculare sunt alte semne care trebuie sa-ti dea de gandit. Acestea apar cel mai adesea la femei. O simpla analiza de sange iti spune cum stai la acest capitol.


Diabetul

Prea mult zahar in sange o perioada indelungata duce la vlaguirea organismului si la aparitia starii de oboseala. Alte simptome-cheie in aceasta afectiune sunt senzatia de sete, drumurile dese la toaleta si pierderea in greutate. Nivelul glicemiei se testeaza rapid printr-o analiza de sange.






Infectiile virale

Ca e vorba de gripa, raceala sau de alt tip de infectie virala, organismul consuma multa energie in batalia cu virusurile si nici nu-i de mirare ca apar stari prelungite de oboseala care pot persista de la doua, trei zile pana la cateva saptamani, in functie de gravitatea infectiei.


Depresia si anxietatea

Cand esti trist, te simti golit de energie. Gandurile negre iti provoaca insomnii, te macina si toate au ca rezultat oboseala fizica, nu doar psihica.


Picioare nelinistite

Acest disconfort pe care-l simti la nivelul picioarelor te poate tine treaz o buna parte din noapte. Ca simti nevoia sa misti picioarele tot timpul sau ai furnicaturi ori dureri, somnul este perturbat, iar a doua zi esti coplesit de oboseala.






Ai kilograme in plus

Organismul simte aceasta greutate suplimentara ca pe o povara. Presiunea pe oase, durerile de spate, nivelul crescut al tensiunii arteriale si chiar o proasta respiratie au printre efecte si oboseala.


E posibil sa fii gravida

Una dintre modificarile din timpul sarcinii este starea de oboseala din pricina furtunii hormonale, dar si a presiunii sangvine in crestere. Se instaleaza de obicei in primul trimestru de sarcina. Si in ultimul trimestru apare oboseala, dar atunci e justificata.


Stiati?

Oboseala cronica este un sindrom care n-are legatura cu extenuarea fizica si care include si alte simptome ce te pot induce in eroare: dureri in gat, musculare, articulare si de cap. Oboseala este severa si tine de la sase luni la cativa ani daca nu este tratata. Cauzele sunt inca necunoscute.






La unele persoane, acest simptom apare dupa o infectie, iar la altele imunitatea scazuta poate fi cauza. Cele mai multe cazuri sunt semnalate in intervalul noiembrie - februarie. Tratamentul nu consta in somn, ci in limitarea activitatilor zilnice, practicarea exercitiilor fizice usoare si psihoterapie.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa