Terapia cu zapada

 
Terapia cu zapada
Haina alba a iernii tine de cald sanatatii. Folositi zapada nu doar pentru joc, ci si ca sa va intariti imunitatea in fata intemperiilor numite boli!

Unii primesc iarna cu bucurie, altii o fac cu teama de frig si de raceli. Daca ne amintim de copilarie, cand ne jucam cu orele in zapada si raceam cel mai rar in anotimpul alb (eram zdraveni, imbujorati, plini de energie), intelegem de ce patura de nea e sanatate curata.

Rolul terapeutic al zapezii este binecunoscut in tarile nordice, acolo unde soarele se arata cu dinti si cu zgarcenie. Putem profita si noi 2-3 luni pe an de binefacerile ei, cu conditia sa alegem zone inzapezite curate, cu poluare redusa, cum sunt cele de la sate sau de la munte.


Cuprins articol:


Frecatul cu omat

Masajul cu zapada proaspata si curata stimuleaza circulatia periferica, tonifica tenul, ajuta la vindecarea afectiunilor cutanate si creste rezistenta organismului in fata bolilor de sezon (raceala si gripa).

In plus, tonusul fizic si cel psihic sunt mult imbunatatite (joaca in zapada e un excelent antidepresiv). Dupa masaj, pielea trebuie protejata: aplicati o crema grasa daca aveti pielea uscata sau o lotiune puternic hidratanta in cazul tenului gras si al pielii sensibile la cosmeticele uleioase.


Bulgarii-medicament

Zapada are efect calmant, antiinflamator si anestezic si este un excelent medicament impotriva durerilor dentare si a vanatailor. Se face un bulgare (din zapada foarte curata) care, cu mana protejata de manusa, se plimba pe locul dureros.

Acest tratament se aplica doar in interior, intr-un spatiu de confort termic, astfel incat raceala zapezii sa fie resimtita doar in zona cu probleme. Tot cu un bulgare de zapada se calmeaza durerile in caz de entorse, lovituri in zona capului (cucuie), precum si usturimile cauzate de iritatii si zgarieturi.


Cu talpile goale

Cand este zapada pe strada, incaltati bocanci imblaniti, dar, in scop terapeutic, este recomandat sa pasiti desculti prin nameti. La metoda a apelat un preot pe nume Sebastian Kneipp, cel care a inventat, in secolul al XlX-lea, terapia prin frig, reusind sa se vindece de tuberculoza prin scufundari in apele reci ca gheata ale Dunarii.

Cum se procedeaza:

Mergeti prin zapada in picioarele goale, nu mai mult de un minut, apoi intrati in casa la caldura si puneti-va o pereche de sosete groase de lana. Iesiti iar afara si mergeti prin zapada, in sosete, cateva zeci de metri, apasand bine solul cu talpa (nu pe varfuri). Veti simti o senzatie ciudata si placuta de incalzire, circulatia sangvina fiind astfel stimulata.

Daca stati la curte sau va aflati la o cabana la munte, puteti face acest exercitiu in fiecare zi, prelungind progresiv (fara sa depasiti cinci minute) timpul de plimbare prin omat in ciorapi.

Aceasta metoda de terapie previne cistita, anexita, artrita, reumatismul, carceii si senzatia continua de picioare reci, dar nu este recomandata persoanelor deja bolnave, convalescente sau cu imunitatea slabita.

Atentie: Persoanele cu boli respiratorii cronice nu trebuie sa apeleze la terapia cu zapada.


Bibliografie si credite

  • Autor: Alina Grozea.
  • Foto: www.perfecte.ro
  • Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa