Ridichea neagra: o comoara terapeutica peste iarna

 
Ridichea neagra: o comoara terapeutica peste iarna

Recoltata premergator ingheturilor hibernale, cu gust picant, intepator, dar totodata racoritor, extrem de revigorant, ridichea neagra se numara printre putinele vegetale proaspete de care ne putem bucura pe parcursul anotimpului rece. Includeti-o cat mai des in alimentatie, deoarece furnizeaza elemente (vitaminele C, B1 si B2, magneziu, fier, calciu, iod etc.) ce fac din ea un adevarat campion al sanatatii. Fie ca tusiti (datorita substantelor sulfurate, fluidizeaza secretiile bronsice) ori ca aveti probleme cu bila, fie ca va supara ficatul sau ca suferiti de artroza, veti gasi in aceasta vegetala un aliat de incredere.


Un remediu neintrecut in afectiunile biliare si digestive

Vitaminele si mineralele din compozitie nu doar ca elibereaza ficatul de toxinele acumulate, dar dreneaza colecistul, crescand cantitatea si fluiditatea bilei. In plus, ridichea neagra optimizeaza activitatea intestinala si stomacala. Iata de ce este deseori recomandata pentru a atenua colicile stomacale, migrenele cu origine hepatica, icterul, colecistitele, dischinezia si litiaza biliara, atonia digestiva. In plus, continutul bogat in fibre si apa face ca ridichea neagra sa favorizeze tranzitul intestinal, prevenind constipatia si consecintele exceselor alimentare.

Pentru a beneficia de toate aceste calitati, o puteti consuma cruda, sub forma de salata ori de suc, sau de extract standardizat, de la farmacie. (Dr. Veronica VALCU, Galati)


Antitusiv de exceptie

Aveti nevoie de un exemplar mai mare, hrean ras si un borcanel cu miere de tei (sa fie curata, cumparata de la apicultori). Se cobeste ridichea, scotandu-se cam o treime din miez. In golul format puneti ingredientele in parti egale, cat sa se umple si lasati pana a doua zi, cand intr-un pahar scurgeti siropul format. Daca va grabiti, bagati bulbul la cuptor pentru o jumatate de ora. In caz de tuse productiva rebela, luati cate patru linguri de astfel de remediu pe zi, pana la vindecare. Daca s-au asociat si dureri de piept, luati cate doua lingurite de cinci-sase ori pe zi.

Contra tuberculozei. Ridichea se da pe razatoare, se amesteca cu morcov ras si putin zahar candel zdrobit, se pune in apa si se lasa sa se plamadeasca o zi. Se bea lichidul strecurat, mai multe zile la rand. (Ilie PARVU, Iasi)


Contra artrozei, incercati maceratul in vin

Se rade fin o ridiche neagra, mare, necuratata de coaja (doar spalata bine inainte cu o pere aspra). Se lasa acest piure la macerat intr-un litru de vin alb, sec, de calitate superioara, timp de doua saptamani. Se agita sticla in fiecare zi. Dupa acest interval, se filtreaza si se depoziteaza la rece. In fiecare dimineata, pe nemancate, se bea cate un pahar din acest preparat. Cura se poate relua de trei ori pe an. Se recomanda cure de cate trei saptamani, de cel putin trei-patru ori pe an. (Dan COSTEA, Vaslui)


Mi-am revenit cu un simplu sirop

Preparat pe baza de ridiche neagra, care se recomanda in tratarea bolilor hepatice si ale cailor respiratorii. Se pun Intr-un vas ceramic straturi succesive de ridiche neagra, curatata si taiata felii si zahar brun. Se lasa la macerat doua zile, rastimp in care se formeaza un sirop, din care se inghit cate sase linguri pe zi. (Radu TRUFASU, Fagaras)


Elixirul ficatului sanatos

Tratament cu suc de ridiche neagra pentru hepatita cronica. Cu ajutorul storcatorului electric extrag cam o cana de zeama pe care o combin cu suc de morcovi, pastarnac si patrunjel,. Beau cocteilul pe parcursul unei zile. Acest remediu la indemana oricui este indicat si celor care prezinta calculi biliari de mici dimensiuni, ce se pot topi si elimina mai usor, insa cantitatea de suc de ridiche neagra (care se bea simplu) se creste progresiv, pornindu-se de la 100 ml si ajungandu-se, dupa sase saptamani, la 400 ml pe zi. (Sanda FILIMON, Medias)

Remedii naturiste nr. 2 (94)
 

Stimulati in mod natural circulatia periferica

 
Stimulati in mod natural circulatia periferica

Milioane de oameni din intreaga lume sufera de insuficienta circulatorie periferica. Mainile si talpile aproape in permanenta inghetate, amortelile si furnicaturile resimtite la nivelul membrelor sunt cele mai frecvente manifestari. Luati masuri din timp, intrucat aceasta problema poate influenta in sens negativ functionarea creierului si a altor organe vitale (ficat, rinichi, inima), ducand la complicatii dintre cele mai severe. E bine de stiut ca plantele cu actiune vasodilatatoare si anticoagulanta pot reoptimiza deplasare sangelui.


Ceai vasodilatator pentru uz intern

Faceti un amestec in parti egale din urmatoarele plante: coada-soricelului, cimbru, sunatoare, vasc, troscot si anason. Preparati o infuzie, punand doua linguri cu varf din aceasta plamada in 500 ml apa clocotita. Strecurati dupa zece minute, indulciti cu miere de salcam si beti peste zi. (George BUZICA, Braila)


Extractul de ginkgo mi-a schimbat viata!

Extractul din frunzele acestei plante creste fluxul sangvin si mentine elasticitatea vaselor, intareste membrana celulelor si previne instalarea aterosclerozei. De asemenea, ginkgo dilata venele periferice si are efect antioxidant, recomandandu-se in tulburarile venoase, tromboze si in caz de oboseala cronica. (Otilia OPRESCU, Ploiesti)


Apelati cu incredere la tinctura de castane

Se dau castanele prin masina de tocat, apoi se pun intr-un borcan si se acopera cu alcool. Se agita o data pe zi. Dupa doua saptamani se strecoara, storcand materia vegetala. Tinctura se aplica prin masaj usor, pornind de la degete spre genunchi, respectiv spre coate. (Vasilica MUSAT, Iasi)


Masaj aromatic cu rezultate imediate

Omogenizati cate trei picaturi de uleiuri de rozmarin si de piper negru intr-o lingura de ulei cald de masline. Masati cu preparatul obtinut palmele, antebratele, gambele si labele picioarelor, dimineata si seara. (Paula IOAN, Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 2 (94)
 

Medicina babeasca impotriva panaritiului

 
Remedii naturiste impotriva panaritiului

Panaritiul reprezinta un proces infectios minor, un abces localizat la marginea superioara a unei unghii, cu origine bacteriana. Apare ca o complicatie a unei intepaturi ori taieturi de la forfecuta, a unei unghii crescute in tesutul adiacent sau, acum, in sezonul rece, a umezelii ori a rosaturilor cauzate de incaltamintea solida, dar nu prea comoda. In cazurile cand nu se impune interventia chirurgului, problema poate fi stopata cu ajutorul remediilor apartinand terapeuticii populare.

Decoct complex salutar

Tratament impotriva panaritiului. Se combina, in parti egale, patrunjel de camp, nalba mare, radacini de feriga si flori de soc, toate maruntite bine. Se pun 15 g amestec intr-o jumatate de litru de vin alb si se lasa sa stea peste noapte in apa rece. A doua zi, maceratul se incalzeste pana ajunge la punctul de fierbere. Se introduce degetul vatamat in vinul caldut, unde se tine cam o jumatate de ora. La final, se sterge degetul si se razuie deasupra panaritiului niste creta. Se leaga deasupra o bucatica de tifon steril. Tratamentul se reia pana la vindecare. (M. D., Braila)


Folositi cu incredere sucul de aloe

O modalitate extrem de simpla de a stavili evolutia acestui proces infectios este badijonarea degetului bolnav cu suc de aloe vera. Acesta se recolteaza de la plante de peste cinci ani, crestandu-se nervura principala de la o frunza mai groasa, din care se scurge asa-numitul latex vegetal.

Se pun in 100 ml apa fiarta si racita opt linguri de suc de aloe. Se tine degetul in acest lichid cateva zeci de minute. Remediul are efect antibacterian si calmant, determinand aproape instantaneu o usurare a durerii. (D. M., Hunedoara)


Amestec antiinfectios cu efect sigur

Se amesteca bine trei linguri de glicerina, o lingurita de miere de tei, o jumatate de pahar cu apa, o lingurita de amoniac, un varf de cutit de borat de sodiu (se gaseste la farmacie). Se frictioneaza de trei ori pe zi unghia bolnava cu aceasta solutie. (F. T., Bucuresti)


Terapii cu rezultat imediat

  • Se leaga degetul afectat de panaritiu intr-un vas in care a fost turnat otet de mere si apa. Se repeta procedura de trei ori pe zi, dimineata la pranz si seara. Durata unei aplicatii este de o jumatate de ora.
  • Se imbiba in tinctura de propolis un tifon si se pune pe locul inflamat. Se schimba pansamentul de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.
  • Se prepara o cafea tare la ibric, fara zahar si se scufunda in ea degetul bolnav pentru zece minute. Se repeta tratamentul de mai multe ori pe zi. (M. P., Craiova)
Remedii naturiste nr. 2(94)
 

Naturopatie pentru bolile prostatei

 
Naturopatie pentru bolile prostatei

Exista numai la barbati si pozitionata sub vezica, prostata are in conditii firesti dimensiunile unei nuci. Necazurile apar cand, o data cu inaintarea in varsta, volumul acestei glande se mareste (hipertrofie benigna, necanceroasa) ori cand ea se inflameaza (prostatita), ca urmare a unui proces infectios sau a exercitiilor fizice ce impun sarituri, efectuate cu vezica plina. Baile cu decocturi sau infuzii, o dieta corecta si administrarea anumitor ceaiuri pot usura considerabil astfel de afectiuni.


Dieta este importanta pentru ameliorare
In caz de hipertrofie benigna de prostata, introduceti in alimentatie semintele de dovleac, fructele de mare, radacinoasele, avand mult zinc, element benefic in astfel de cazuri. Sporiti aportul de produse pe baza de soia, intrucat contin izoflavone, utile atat in tratamentul, cat si in prevenirea afectiunii. Mancati cu regularitate porumb dulce, linte, nuci si fasole, deoarece au in compozitie un aminoacid (acid glutamic), care reduce dimensiunile glandei. Totodata, evitati pe cat posibil carbohidratii rafinati, laptele si produsele derivate, alcoolul si bauturile care contin cofeina.

Prostatita impune un aport masiv de legume si fructe proaspete. Puteti lua si suplimente nutritive cu zinc si seleniu. Mancati saptamanal cel putin trei portii de peste oceanic; acizii lor grasi omega-3 ridica imunitatea, prevenind si combatand infectiile (puteti lua si ulei de peste).

Atat in tratamentul hipertrofiei si prostatitei, cat mai ales in profilaxia cancerului de prostata (si aici riscul creste la barbati dupa 40-50 de ani), din dieta nu trebuie sa lipseasca tomatele proaspete, dar in special gatite; rosiile contin un flavonoid (licopen) extrem de benefic!

In fine, urmatorul ceai obtinut dintr-un amestec de plante este foarte util in bolile prostatei: se pun laolalta 10 g de frunze de salvie si cate 20 g flori de nalba si frunze de merisor, plus cate 25 g frunze de mesteacan si de parti aeriene de coada-calului. Se infuzeaza trei linguri din acest amestec intr-un litru de apa clocotita. Se beau trei-patru cani de astfel de ceai strecurat pe zi.

Dr. Marcel POPESCU, Bucuresti


Terapie vindecatoare complexa!
Pentru uz intern, se face o infuzie din doua lingurite de frunze de strugurii-ursului bine uscate si maruntite la o jumatate de litru de apa clocotita. Se lasa un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate treptat peste zi.

Bai de sezut cu urmatoarea fiertura: se amesteca cate 10 g muguri de pin si flori de urzica moarta alba si cate 20 g radacini de tataneasa, flori de musetel, de galbenele si iarba de busuioc. Se prepara un decoct (fierbere 10 minute) din trei linguri de plamada la un litru de apa. Se sta in ceaiul caldut cam zece minute. (Catalin POSTELNICU, Dealu Mare)


Tratamente pentru uz extern
Se umple o perna cu paie de ovaz si iarba de coada-calului, se incalzeste bine si se pune pe zona unde se resimt dureri.

Se fac clisme cu infuzie de musetel sau de coada-soricelului, obtinuta din patru linguri de flori la un litru de apa clocotita.

Se combina cate 100 g de paie de ovaz, flori de fan, iarba de coada-calului si radacini de valeriana. Se infuzeaza intreaga cantitate de plante in cinci litri de apa clocotita. Se fac bai de sezut cu acest ceai.

Urmatoarea formula de tratament este preluata din lucrarea unui renumit fitoterapeut francez, Maurice Messegue. Se ia cate un pumn de flori de paducel, flori de limba mielului, iarba de rostopasca si radacini de nalba-mare si o jumatate de pumn de nalba-neagra. Se fierb zece litri de apa timp de cinci minute, se da deoparte, iar cand devine calduta se pune amestecul de plante maruntite. Se lasa la macerat cinci ore, apoi se strecoara. Se fierb doi litri de apa, se lasa cinci minute, se adauga 250 ml din solutia obtinuta mai inainte si se fac bai de sezut fierbinti seara, inainte de culcare. Preparatul de baza se pastreaza la frigider si se poate folosi vreme de opt zile. (Radu TUDORACHE, Bucuresti)


Ceaiul de ghimpe nu da gres
Tratament pentru prostatita. Se fierbe un gram de pulbere de planta in 300 ml apa timp de zece minute. Se mai lasa in repaus un sfert de ceas, dupa care se strecoara. Se beau doua doze pe zi, dimineata, pe stomacul gol si seara, cu o jumatate de ora inainte de cina, timp de sase luni, apoi cate o cana pe zi, un an. In tot acest interval se interzice consumul de alcool si de condimente tari (piper, boia iute, mustar etc.), iar sarea se reduce la minimum. Tratamentul se continua pana la final chiar daca se constata o ameliorare evidenta, caci simptomele sunt reversibile. (Mirel DOBRE, Iasi)


In trei saptamani, simptomele s-au redus considerabil
Tratament - hipertrofie benigna de prostata. Se fierb 250 g boabe de grau bine spalate in prealabil intr-un litru de apa timp de 20 de minute, apoi se lasa la macerat zece ore (peste noapte). Dupa aceea se filtreaza si se bea din lichidul obtinut 100 ml in fiecare dimineata, pe stomacul gol si cate 100 ml dupa masa de pranz si dupa cina. (Ioan DOGARU, Slatina)

Remedii naturiste nr. 3 (95)
 

Cervicita: cele mai bune ceaiuri pentru spalaturi vaginale

 
Tratamente naturiste contra cervicitei

Cervicita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a colului uterin, determinata de cele mai multe ori de agenti patogeni transmisibili pe cale sexuala. Afectiunea, foarte frecvent intalnita in randul femeilor tinere, mai poarta si numele de „rana pe col“, definind astfel exact fenomenul. Cele mai bune tratamente naturiste in caz de cervicita sunt spalaturile vaginale cu decocturi si infuzii de plante care au calitati dezinfectante si antibacteriene.


Remedii naturiste:
  • Tratament cu decoct de muguri de plop. Se pun doua linguri de muguri zdrobiti la o jumatate de litru de apa si se fierb timp de zece minute, dupa care se strecoara. Se fac doua spalaturi pe zi. (D. P., Bucuresti)
  • Tratament cu ceai de pelin. Patru linguri de planta intreaga se pun in doi litri de apa. Se da la foc mic pentru o jumatate de ceas, apoi se strecoara prin tifon impaturit si se foloseste. (F. O., Suceava)
  • Tratament cu ceai de scanteiuta. Se pun doua lingurite de parti aeriene maruntite la 500 ml apa. Se fierb cateva minute, se acopera un sfert de ora, dupa care se strecoara. Se foloseste ceaiul doar in uz extern, sub forma de spalaturi vaginale, repetate dimineata si seara. (C. D., Bucuresti)
 

Tratament naturist contra rahitismului

 
Remediu naturist contra rahitismului
Preparat din coji de oua si suc de lamai:

Se fierb cojile de oua in mai multe ape. Se pun apoi la uscat in cuptor, cu usa intredeschisa, pentru a nu se arde. Este necesara o temperatura in jur de 40-50 grade Celsius. Cojile se macina apoi cu rasnita de cafea, transformandu-se intr-un praf, care se cerne cu sita fina si se pune intr-un borcan. Deasupra se toarna zeama de lamaie bine filtrata, socotind, la o parte, praf, patru parti de suc. Se lasa patru-cinci zile la macerat, timp in care se amesteca cu o lingura de lemn de mai multe ori pe zi. Recipientul se tine la temperatura camerei, acoperit cu un tifon. Daca se formeaza spuma la suprafata, se arunca. Dupa intervalul mentionat, se filtreaza lichidul printr-un tifon. Se amesteca cu un galbenus batut spuma si se mai lasa trei zile la macerat, rastimp in care se spumuieste si se mai adauga din cand in cand putina zeama de lamaie limpede. Pentru un gust mai bun, se poate pune miere, suc de zmeura, de coacaze sau din alte fructe de padure. Se administreaza, in functie de varsta copilului, intre una si trei lingurite pe zi. Copiii mai grasunei vor lua preparatul inainte de mesele principale, deoarece acesta taie pofta de mancare. Cei slabi il vor lua dupa masa. Se va face o cura de minimum 30 de zile, dupa o pauza de sapte zile putandu-se repeta.

Catalina T., Bucuresti
 

Decoct pentru calmarea blefaritei

 
Tratament naturist impotriva blefaritei si conjunctivitei

Multe persoane se confrunta, mai ales in perioada aceasta a anului, cand vantul duce praful, polenul si microbii de colo-colo, cu infectii la nivelul pleoapelor. Impotriva blefaritei si conjunctivitei, da rezultate foarte bune un decoct combinat, obtinut din frunze si flori de silur, flori de salvie, flori de roinita.


Se amesteca aceste plante, uscate si maruntite, in parti egale. Se pun doua lingurite de plamada la o cana cu apa rece. Se asaza vasul pe foc si se lasa sa fiarba acoperit, la foc mic, circa cinci minute. Cand ceaiul a devenit caldut, se strecoara si se pun pe pleoape comprese inmuiate in el (ochii se tin inchisi). Dupa o jumatate de ora, se indeparteaza. Se repeta tratamentul de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.
L. P., Braila
 

Doua vegetale pentru refacerea ficatului!

 
Doua vegetale pentru refacerea ficatului!

De mare folos pentru imbunatatirea ori chiar restabilirea functiei hepatice se dovedesc legumele si fructele. Iata cateva exemple de vegetale care se gasesc in camara sau frigiderul oricarei gospodine:
  • Morcovi. Se beau zilnic intre 50 si 500 ml suc extras din radacini, o portie dimineata, pe nemancate si una seara, inainte de culcare. Sucul de morcovi se dovedeste benefic in ameliorarea hepatitelor de orice fel, putand fi administrat si copiilor, cu conditia sa fie diluat cu apa sau lapte.
  • Salata verde. Este un bun drenor hepatic. Se consuma ca atare, prelucrata in diverse preparate culinare ori sub forma de decoct. Se pun 60-80 g frunze de salata si un litru de apa pe foc foarte mic. Se lasa 15-20 de minute. Se acopera vasul si dupa ce fiertura s-a racit, se strecoara. Se beau patru cani pe zi.
Crina Giurgiu, Constanta
 

Remedii naturiste impotriva acneei

 
Tratamente naturiste impotriva acneei

  • Faceti un amestec dintr-o lingurita de praf de scortisoara si doua linguri de miere. Aplicati-l pe zona afectata de acnee seara, inainte de culcare, iar dimineata indepartati-l cu apa calduta. Efectele benefice se remarca dupa doua saptamani. Pudra de scortisoara este eficace si in combinatie, in doze similare, cu sucul de lamaie, aplicatiile fiind facute de asemenea in fiecare seara.
  • Curatati un catel de usturoi proaspat, taiati-l pe jumatate si frecati cu el zilnic, in mod repetat, zona afectata.
  • Amestecati sucul de la o lamaie cu o cantitate egala de apa de trandafiri. Aplicati preparatul pe ten si lasati-l sa actioneze o jumatate de ora. Spalati apoi cu apa calduta. Tratamentul trebuie sa dureze doua saptamani.
  • Dati prin storcatorul de fructe o papaya, cu tot cu coaja si seminte. Aplicati ce a rezultat pe zona cu acnee. Eficient este si sucul de castravete, folosit la fel.
  • Combinati 250 ml ulei de masline extravirgin cu 100 de picaturi de ulei esential de levantica. Cu un tampon de vata aplicati putina solutie pe cosuri si frictionati usor, pana ce intra in piele. Repetati operatiunea de mai multe ori pe zi, dupa curatarea tenului cu apa si sapun neutru. Primele efecte pozitive apar dupa cateva zile.
  • Amestecati doua linguri de miere (de preferinta de salcam) cu una de branza de vaci slaba, cinci picaturi de ulei esential de arbore de ceai si doua picaturi de ulei esential de rozmarin. Udati-va fata cu putina apa calda, apoi intindeti masca in strat ceva mai gros, pe zonele mediane ale fetei (frunte, nas, barbie). Lasati sa actioneze 15 minute inainte de a clati cu apa rece, in care ati adaugat putina zeama de lamaie.
  • Turnati peste doua linguri de coada-soricelului un litru de apa clocotita, acoperiti vasul si lasati-l astfel toata noaptea. De trei sau patru ori pe zi, obligatoriu dimineata si seara, curatati-va fata cu acest ceai.
Medicina naturista nr. 10 (158)
 

Paralutele curata plamanii

 
Paralutele curata plamanii

Pentru cei care nu stiu, paralutele sunt niste floricele mici, cunoscute si sub denumirea de banutei, de culoare alba, foarte delicate, care cresc pe la margini de padure (liziere), prin pasuni si in parcuri.


Dupa ce se aduna materia prima din zone curate, nepoluate (pentru o salata este nevoie de 30 de flori proaspete, fara codita sau cu codita cat mai scurta), se spala bine, in mai multe randuri de apa, apoi se taie si se amesteca cu doua lingurite de otet de mere, o lingurita de miere mai lichida, trei lingurite de apa, putin patrunjel si un strop de sare. Cu o jumatate de ora inainte de masa de dimineata si de cina, se consuma cate o astfel de portie de salata. Cura dureaza zece zile, cu scop preventiv si o luna, in scop curativ. Tratamentul este eficient in combaterea oricaror forme de bronsita, in astm, sinuzita, faringita si laringita cronica.

Laura TANASA, Arad
 

Banuteii — un veritabil energizant

 
Banuteii — un veritabil energizant

Salata de banutei se obtine din frunzele si florile proaspete ale plantei, care se spala bine, se toaca marunt, se asezoneaza cu marar maruntit, putin suc de lamaie amestecat cu apa plata si o lingurita de ulei de masline, dupa care se lasa un sfert de ceas sa se macereze. Se consuma o portie (cam cat o farfurie de supa) pe stomacul gol, dimineata, apoi cate una inainte de fiecare masa. Tratamentul face foarte bine mai ales persoanelor care au probleme cu digestia, care sufera de balonare ori constipatie.
E.U., Medias
 

Laptucile amelioreaza functia biliara

 
Tratament naturist pentru fiere lenesa


Remediu naturist pentru fiere lenesa:

Inainte cu un sfert de ora de masa de pranz si de cina, mananc un bol mare de laptuci maruntite, asezonate cu putin ulei de masline, sare si otet balsamic. Cura dureaza doua saptamani si poate fi reluata ori de cate ori este nevoie.

Angelica ROGOJINARU, Galati
 

Ginsengul: inamicul starilor de epuizare

 
Tratament naturist pentru combaterea asteniei


Remediu naturist pentru combaterea asteniei:

Ceaiul se prepara din 50 g radacina la un litru de apa. Se fierbe amestecul zece minute, apoi se strecoara. Se beau cate trei-patru cesti pe zi. Cand nu mai am radacina ca atare, trec pe capsule cu pulbere de ginseng de la farmacie, care sunt la fel de eficiente.

Ecaterina LACATUSU, Bucuresti
 

Cataplasme pentru tratarea fisurilor anale

 
Tratament naturist impotriva fisurilor anale


Remediu naturist util impotriva fisurilor anale:

Luati cateva tulpini proaspete de praz, curatati-le de foile exterioare, apoi tocati-le grosier. Puneti-le la fiert intr-un litru de apa, iar cand s-au inmuiat bine, strecurati lichidul si opriti planta. Cu un pisalog, zdrobiti temeinic prazul, astfel incat sa obtineti un terci fin. Puneti una-doua linguri de terci intr-un tifon steril, impaturiti-l si aplicati-l pe zona lezata. Mentineti cam un sfert de ceas. Repetati procedura de doua ori pe zi, dimineata si seara, pana la vindecare.
Dorel FILIPACHE, Timis
 

Ideal in terapia afectiunilor cailor respiratorii

 
Tratament naturist impotriva rinitei, laringitei, faringitei, bronsitei, traheitei, raguselii, tusei

Remediu naturist impotriva rinitei, laringitei, faringitei, bronsitei, traheitei, raguselii, tusei:

Prazul contine mucilagii foarte pretioase, utile in combaterea a numeroase boli, printre care si cele respiratorii.


Introduceti 500 g tulpini proaspete de praz (partea alba a acestora), taiate in bucatele in prealabil, intr-o jumatate de litru de apa rece. Puneti vasul pe foc mic si lasati amestecul la fiert pana cand se terciuieste. Strecurati, aruncati lichidul in care a fiert planta, indulciti cu trei linguri de miere de salcam. Consumati zilnic trei linguri din aceasta marmelada.

Florentina NITU, Iasi
 

Difteria

 
Informatii despre difterie

Ce este difteria?
Difteria este o boala bacteriana ale carei simptome clinice sunt legate de producerea unei toxine de catre Corynebacterium diphtheriae. In forma respiratorie, functie de localizarea infectiei, difteria afecteaza amigdalele, faringele, laringele si nasul; la tropice, forma cutanata cauzeaza ulceratii ale pielii. Difteria afecteaza toate grupele de varsta, dar in special copiii sub 15 ani nevaccinati. Boala apare mai ales in timpul iernii si in zonele temperate.


Cum se transmite difteria?
Difteria se transmite pe cale respiratorie (prin tuse, stranut) si prin contactul apropiat. Bolnavul este contagios timp de 6 saptamani, in absenta tratamentului. In timpul izbucnirilor epidemice copiii purtatori de germeni, care nu prezinta semne si simptome de boala, pot transmite boala.


Care sunt semnele si simptomele?
Perioada de incubatie este de 2-6 zile, dar simptomele pot sa apara uneori dupa un interval de sase zile. Tabloul clinic depinde de localizarea si intensitatea procesului difteric. Forma laringiana este grava; forma nazala este mai putin severa, dar cu posibilitate de cronicizare. Numeroase cazuri sunt subestimate, deoarece infectia se poate manifesta si in forme inaparente. In angina si laringita difterica primele simptome sunt durerea in gat, pierderea apetitului (anorexie), febra moderata. Dupa 2-3 zile se formeaza false membrane alb-sidefii, aderente, care cuprind tot faringele, sangerande la incercarea de a le indeparta. Evolutia poate fi spre vindecare sau deces in urmatoarele zile. In forma cutanata, leziunile sunt dureroase. Orice leziune cutanata cronica poate fi infectata cu bacilul difteric.


Care sunt complicatiile?
Complicatiile se datoreaza mai ales toxinei difterice, care difuzeaza in organism, determinand fenomene toxice la distanta, afectand mai ales inima (miocardita) si sistemul nervos. In forma respiratorie, boala e mortala in 5-10% din cazuri.


Cum este tratata difteria?
Bolnavul ar trebui sa fie izolat pentru a evita transmiterea bolii. Pacientii devin non-infectiosi dupa doua zile de la inceperea tratamentului.


Cum poate fi prevenita difteria?
Modul cel mai eficace pentru prevenirea difteriei este mentinerea unui nivel inalt de imunizare in comunitate. In majoritatea tarilor lumii vaccinul antidifteric se administreaza concomitent cu vaccinul antitetanic si antipertussis (DTP). Este recomandat un rapel de vaccin asociat antidifteric-antitetanic la fiecare zece ani, pentru a prelungi imunitatea.

ABC-ul vaccinarii copiilor. Ghid adresat parintilor
 

Anatomia si histologia pielii: Embriologie

 
Anatomia  si  histologia  pielii: Embriologie

Embriologie.
Tegumentul ia nastere din cele doua componente embrionare:
- foita ectodermica din care se dezvolta epidermul si anexele;
- foita mezodermica precursoare a dermului.


Epidermul se dezvolta din luna a 2-a de viata intrauterina, structura sa devenind completa in lunile 7 si 8 ale sarcinii. Melanocitele iau nastere din melanoblastii crestei neurale, migreaza in derm si apoi ajung in epiderm dupa 11-12 saptamani. Ajunse in epiderm dobandesc proprietati melanogene cu dezvoltarea unui aparat enzimatic specific in jurul lunii 5.


In derm sunt prezente la inceput celule mezenchimale nediferentiate, structurate pe de o parte in sistemul fibrilar, iar pe de alta parte in elemente celulare, in ordinea aparitiei fiind histiocitii si fibrocitii iar ulterior mastocitele.


Anexele pielii se dezvolta intre lunile 3 si 5, aparatul pilo-sebaceu fiind reprezentat la inceput de germenele folicular care contine un strat germinativ, ulterior aparand papila foliculara si bulbul, iar in final firul de par care devine aparent in luna 5.


Glandele sudoripare si sebacee apar cu incepere din luna 4, primele dintr-un mugure epidermic care se infunda in derm, celelalte din portiunea laterala a mugurelui folicular.

Prof. univ. dr. Alexandru Oanta
 

Am palpitatii!

 
Tehnica pentru controlarea functiilor cardiovasculare

Armonizand prin respiratie sistemul neurovegetativ (cel care controleaza functiile respiratorii, digestive si cardiovasculare), veti beneficia de o senzatie globala de calm. Tehnica implica patru timpi a cate cinci secunde fiecare:
  1. Inspirati pe nas;
  2. Tineti-va respiratia;
  3. Expirati pe nas; 
  4. Tineti-va respiratia.
Repetati acest ciclu de opt ori la rand.
Medicina naturista nr. 1 (161)
 

Am migrene!

 
Recomandari impotriva migrenelor

Diminuati presiunea intracraniana practicand o activitate fizica care destinde, precum mersul pe jos sau ciclismul, cel putin o jumatate de ora pe zi. Faceti cate o pauza de un sfert de ora dupa fiecare doua ore de munca. Invatati sa va relaxati, indiferent prin ce metoda si astfel veti diminua frecventa migrenelor legate de stres.


Sfatul fitoterapeutului: mizati pe menta. Diluati trei picaturi de ulei esential de izma intr-o jumatate de lingurita de ulei vegetal neutru si masati cateva minute tamplele si zona de deasupra sprancenelor cu acest amestec.
Medicina naturista nr. 1 (161)
 

Ma enervez foarte usor!

 
Sfaturi pentru inabusirea furiei

Nervozitatea duce la hiperactivitate si chiar la violenta, mod de exprimare care nu face nimanui cinste catusi de putin.


Pentru a invata sa va inabusiti furia, insusiti-va tehnica coerentei cardiace, apeland la ajutorul unui psihoterapeut. Implica exercitii de control al respiratiei, cu scopul de a stabiliza variatiile ritmului cardiac. O data deprinse, vor putea fi puse in practica in orice circumstanta. Iata un exemplu de astfel de exercitiu: inspirati profund, umpland la maximum plamanii cu aer, acordati apoi sase secunde expiratiei; procedati asa timp de cinci minute. Repetati mai ales atunci cand simtiti ca furia ameninta sa se declanseze.


Eliberati-va de furie, prin metoda sofrologica

Urmatorul exercitiu se compune din cateva faze:
  • Stand in picioare, trasati mental un cerc in fata si imaginati-va ca asezati in centru lui, in mod simbolic, fireste, starea iritativa.
  • Inspirati incet pe nas, in timp ce va modificati pozitia corpului, adoptand-o pe aceea a unui arcas, cu un brat intins in fata si pumnul strans, iar cu celalalt indoit inspre spate.
  • Tineti-va respiratia cateva secunde, apoi expirati pe gura si aduceti bratul indoit in fata, ca si cum ati fi eliberat sageata catre tinta.
Procedati astfel de trei ori cu bratul drept la orizontala si de trei ori cu cel stang.

Medicina naturista nr. 1 (161)
 

Ma doare burta!

 
Sfaturi si recomandari impotriva durerilor de burta

Evitati alimentele acide sau care fermenteaza. Acestea nu vor face decat sa accentueze spasmele digestive provocate de stres. Printre alimentele vizate se numara citricele, rosiile, sparanghelul, lactatele, carnea rosie.


Sfatul fitoterapeutului: cimbrul si roinita sunt plante antispasmodice ce dau bune rezultate in astfel de situatii. Prima poate fi utilizata sub forma de ulei esential pentru masaj local (doua-trei picaturi diluate intr-o jumatate de lingurita de ulei vegetal neutru), iar a doua sub forma de ceai (o cana dimineata, alta dupa-amiaza).
Medicina naturista nr. 1 (161)
 

As dori sa-mi gestionez mai bine emotiile!

 
Sfaturi si recomandari pentru stapanirea emotiilor

Plansul din senin, accesele de nervozitate sunt de multe ori manifestari ale anxietatii sau ale accesului de stres. Din fericire, exista metode pentru a va regasi echilibrul.


Am sa invat gandirea pozitiva!
Gandurile negre generate de anxietate determina un comportament inadecvat (persoana devine tematoare, ezitanta, sufera blocaje). O solutie pentru a elimina aceasta problema este practicarea unei activitati relaxante (de exemplu, yoga, ce se bazeaza pe educatie si exercitii de respiratie, menite sa dezamorseze tensiunile). Cateva sedinte de terapie comportamental-cognitiva la un psihoterapeut nu pot face decat bine. Specialistul va va ajuta sa identificati factorii anxiogeni, emotiile si chiar simptomele fizice pe care vi le provoaca. Apoi, va gasi impreuna cu dumneavoastra strategiile prin care sa va schimbati modalitatea de abordare a acestor factori si sa reactionati altfel. Daca, de exemplu, va imaginati de obicei un scenariu tragic atunci cand copilul intarzie de la scoala, tratamentul va consta mai intai in constientizarea ca o astfel de idee nu are un fundament real. Dupa aceea, este necesara alungarea din minte a gandurilor negative, concentrandu-va, de pilda pe respiratie.

Medicina naturista nr. 1 (161)
 

Vreau sa-mi revizuiesc atitudinea fata de hrana!

 
Sfaturi pentru revizuirea atitudinii fata de hrana

Starea psihica precara are repercusiuni asupra comportamentului alimentar, deregland serios apetitul. Mai exact, stresul si anxietatea pot creste pofta de mancare sau, dimpotriva, o pot diminua masiv.


Mananc prea mult, nu conteaza ce!
Majoritatea persoanelor care se refugiaza in mancare avand senzatia ca asa isi vor rezolva angoasele sunt atrase in special de produsele concentrate, dulci sau sarate. Consecinta se masoara in kilograme in plus.
  • Proteinele (carne, peste, oua, lactate) trebuie sa fie prezente la doua dintre mesele principale, iar glucidele lente (paine, orez, paste) cel putin la pranz. Nu uitati fructele si legumele, care ocupa un volum mare in stomac si sunt satioase.
  • Cu cat veti savura mai temeinic fiecare imbucatura de mancare, cu atat veti avea tendinta sa consumati mai putina hrana. Concentrati-va pe senzatiile pe care vi le procura fiecare aliment: culoare, aroma, savoare, textura... Mestecati lent si puneti tacamurile jos intre doua imbucaturi.
  • Optati pentru alimentele care pot destinde. Fructele si legumele bogate in vitaminele C si B (salata verde, varza, spanac, portocale, kiwi, patrunjel) sunt aliate pretioase in lupta cu stresul. Carnea contine mai ales vitamina B3, care va poate ajuta sa diminuati presiunea din viata. Alegeti varietatile cu mai putine calorii si grasimi, cum este curcanul sau puiul. Pestele si fructele de mare furnizeaza oligoelemente neintrecute in lupta cu anxietatea. Includeti asemenea alimente macar de doua ori pe saptamana in meniu. Cerealele sunt o sursa excelenta de magneziu si vitamina B1, ambele importante in lupta cu surmenajul. Magneziu mai puteti procura din ciocolata neagra si apa minerala.
Sfatul homeopatului: luati Anacardium 15 CH. Daca stresul va provoaca o crestere a apetitului alimentar, cate trei granule dimineata sunt de ajuns.


Mi-a disparut pofta de mancare!
Acest lucru nu este neaparat grav, cata vreme nu dureaza mai mult de doua sau trei zile. In schimb, daca refuzul hranei devine un obicei, sporeste riscul de a va destabiliza organismul si a-i creste astfel si mai tare vulnerabilitatea la stres, anxietate si depresie. Privilegiati alimentele care, de obicei, sunt blamate de nutritionisti, dar care determina o stare de satisfactie interioara: crema de ciocolata, macaroane cu branza si dulceata, dulciuri in general, tot ce va face placere si va poate reinvia pofta de mancare.
Medicina naturista nr. 1 (161)
 

Rostopasca stopeaza caderea parului

 
Tratament naturist cu rostopasca impotriva caderii parului


Remediu naturist impotriva caderii parului:

Luati flori de rostopasca, maruntiti-le bine sau dati-le prin masina de tocat, apoi puneti-le intr-un borcan de un kilogram, pana la trei sferturi. Deasupra turnati otet de mere si lasati la macerat trei saptamani, intr-un loc racoros si intunecos. Strecurati apoi printr-un tifon curat si frictionati pielea capului cu un dram din aceasta solutie, de doua-trei ori pe saptamana.

M. R., Vrancea
 

„Am scapat de mastoza in trei luni“

 
Tratament naturist mastoza fibrochistica


Remediu naturist mastoza fibrochistica:

In primul rand, se dau prin razatoarea fina 200 g morcovi si 100 g patrunjel (radacinile, fireste) si se combina ce a rezultat cu doi litri de apa distilata. Se bea intreaga cantitate peste zi. In al doilea rand, se amesteca 100 g terci din radacini proaspete de brusture, 100 g miere de salcam, 100 g ulei de ricin si sucul de la doua lamai. Se pune plamada aceasta intr-un tifon si se aplica cataplasma pe sanul cu problema, lasandu-se toata noaptea. Se repeta tratamentul zi de zi vreme de doua saptamani. Se face pauza zece zile, apoi se repeta.

Mioara CARJALIU, Baia Mare




 

Cum se stimuleaza cresterea genelor

 
Metoda pentru stimularea cresterii genelor


Stimularea cresterii genelor:

Se frictioneaza cu mare atentie la radacini genele, cu un dram de ulei de ricin pus pe un betisor cu vata. Procedura se aplica seara, inainte de culcare, pentru ca remediul sa actioneze peste noapte. A doua zi dimineata se clatesc ochii inchisi cu multa apa. Tratamentul se face de trei ori pe saptamana, pana cand se obtine rezultatul dorit. Apoi, pentru intretinere, se poate repeta de doua ori pe luna.
Cornelia LASCAR, Craiova
 

Erizipelul — tratament naturist

 
Tratament naturist pentru erizipel

Erizipelul sau branca, cum mai este cunoscuta afectiunea popular, este o forma de dermatita destul de severa, produsa de streptococul hemolitic, ce apare pe fondul unei angine acute sau a unei plagi cutanate incorect tratate.


Debutul bolii este brusc, cu frisoane si febra.


Eruptia se iveste cam dupa o zi, fiind precedata de tensiune locala si de tumefierea dureroasa a ganglionilor limfatici aferenti. Formele recidivante, fara o simptomatologie violenta, cum se intampla la prima imbolnavire, pot beneficia de tratament naturist, mai multe solutii fitoterapeutice existand in acest sens.


Remediu naturist erizipel:

Folosit cu precadere in tratarea ranilor si bubelor de orice fel, decoctul de anin negru se dovedeste foarte eficient in combaterea erizipelului sau brancii.


Se fierb timp de cinci minute 10 g pulbere de scoarta de anin negru in 250 ml apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se spala locurile afectate de mai multe ori pe zi cu bucati de vata sau de tifon inmuiate in ceai. Pentru un plus de eficienta, decoctul mai poate fi folosit si in uz intern, dar nu mai mult de o cana pe zi.
V. F., Vaslui
 

Hipertrofia benigna de prostata — tratament naturist

 
Tratament naturist hipertrofie benigna de prostata


Remediu naturist hipertrofie benigna de prostata:

Se foloseste tinctura de propolis (20% propolis si 80% alcool). O luna, se ia zilnic cate 40 de picaturi, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Inainte de a le inghiti, diluati tinctura intr-un pahar cu apa rece.
Tudor ONCIU, Mehedinti
 

Prostatita: Leacurile stupului bat uneori medicamentele

 
Tratament naturist prostatita


Remediu naturist prostatita:

Se iau 40 g propolis brut si se taie marunt. Se pun bucatelele, impreuna cu 200 ml ulei de migdale, pe baia de aburi, lasandu-se pana se dizolva. Alaturi trebuie sa fie pregatite o seringa si un cateter. Se trag trei pana la cinci mililitri de amestec lichid in seringa, se fixeaza cateterul la ea si se introduce celalalt capat in intestinul gros aproximativ cinci centimetri. Se apasa pistonul. Se repeta procedura zilnic, inainte de culcare.
Paul ILIESCU, Barlad
 

Decoctul de roinita ajuta in caz de ulcer

 
Tratament naturist pentru bolnavii de ulcer gastric


Remediu naturist pentru bolnavii de ulcer gastric:

Se fierb 50 g radacina rasa intr-un litru de apa pentru zece minute. Se lasa sa se macereze peste noapte, apoi se strecoara. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi, procedandu-se astfel timp de trei saptamani. Se face apoi o pauza de zece zile, dupa care tratamentul se poate relua, daca mai este cazul.

Din pacate, cura nu poate fi urmata de catre persoanele care sufera si de hipertensiune arteriala, intrucat le poate agrava starea.
D. P., Bucuresti
 

Vinul de angelica combate balonarea

 
Tratament naturist impotriva balonarii


Remediu naturist impotriva balonarii:

In trei litri de vin rosu, de buna calitate, pun la macerat un kilogram de radacina uscata si maruntita de angelica. Adaug o lingurita de pulbere de scortisoara, un praf de nucsoara rasa si patru cuisoare (condimentul). Las sa se patrunda 20 de zile, rastimp in care agit zilnic damigeana, pentru o mai buna omogenizare. Dupa aceea strecor printr-un tifon curat. Inainte de fiecare masa beau cate un paharel din aceasta bautura, care nu e deloc rea la gust si nu mai am probleme cu balonarea.
Dorin MARACINE, Dambovita
 

Arterita — solutii calmante la indemana oricui

 
Tratamente naturiste impotriva arteritei


Remedii naturiste impotriva arteritei:

  • Puneti 100 g faina de mustar intr-un saculet de panza, apoi scufundati-l intr-un lighean cu apa calduta. Faceti bai de picioare de circa 15-20 de minute in fiecare seara inainte de culcare.
  • Fierbeti 15 minute doi pumni de rizomi de feriga maruntiti intr-un litru de apa cu putin otet balsamic. Inmuiati bucati de panza in ceaiul caldut si aplicati-le pe zonele unde simtiti mai acut durerile provocate de arterita.
Marian STRAMBU, Focsani
 

Tusea

 
Informatii si recomandari contra tusei

Tusea reprezinta un act reflex prin care se elimina flegma, praful sau corpurile straine de pe tractul respirator. Cel mai frecvent, tusea apare ca urmarea a inflamatiei bronhiilor in cursul unei raceli, gripe sau infectii produse de virusuri sau bacterii, dar ea poate fi provocata si de factori alergici sau de afectiuni nervoase.


Pentru provocarea expectoratiei cel mai puternic remediu este sucul antitusiv preparat din ceapa. Aceasta drege gatul si plamanii, calmeaza tusea si elimina infectia respiratorie. Puneti la fiert 2 cepe intregi, cu tot cu coaja, intr-o cana si jumatate de apa, timp de 15 minute. Beti decoctul obtinut cat mai cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol. Daca supravietuiti gustului acestui elixir, sigur va vindecati.


Pentru calmarea tusei din bronsita cronica se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii.


Contra tusei rebele spalati un stiulete cu boabe cu tot si puneti-l la fiert intr-un litru de apa. Cand lichidul incepe sa se coloreze, se strecoara si se bea caldut, tusea disparand dupa 2-3 zile.


Puneti pe piept comprese fierbinti sau cataplasme calde cu cartofi fierti in coaja si zdrobiti, cu faina de mustar sau cu flori de fan introduse intr-un saculet de panza si inmuiate in apa fierbinte.


Tineti in gura o bucatica de radacina de tataneasa, sugand-o ca pe o bomboana pentru a se extrage principiile active din planta. Aceste principii regenereaza epiteliul tractului respirator, calmeaza tusea si favorizeaza expectoratia, tratamentul fiind util mai ales in tusea seaca si iritanta, in faringite si amigdalite.

Tratamente naturiste