Cum putem combate sforaitul? Sfaturi impotriva sforaitului

 
Cum putem combate sforaitul? Sfaturi impotriva sforaitului
Daca aveti obiceiul sa sforaiti, iar cineva va reproseaza asta, ar fi bine sa luati masuri. Nu numai pentru o relatie armonioasa ci, in primul rand, pentru sanatatea dumneavoastra. Schimbarea pozitiei de somn poate fi suficienta pentru a rezolva problema, dar, in multe cazuri, secretul unor nopti linistite consta intr-un proiect mai complicat - si anume scaderea in greutate.
  • Nu mancati si nu beti inainte de culcare! Evitati mesele imbelsugate si bauturile alcoolice cu trei ore inainte de culcare. Acestea provoaca relaxarea excesiva a muschilor din interiorul gatului.
  • Renuntati la fumat! Fumul de tigara irita membranele mucoase, ceea ce duce la inflamarea gatului si ingustarea cailor respiratorii. De asemenea, fumatorii au mai multe probleme cu congestia nazala.
  • Treceti in revista ce medicamente luati! Unele dintre acestea - printre care si somniferele - agraveaza sforaitul.
  • Mariti umiditatea aerului! Aerul uscat favorizeaza sforaitul. Instalarea in dormitor a unui umidificator sau vaporizator cu aburi mentine umiditatea cailor respiratorii.
  • Dormiti pe o parte! Fireste, nu exista nicio garantie ca veti ramane astfel, dar cel putin culcati-va asa. Cand dormiti pe spate, limba si bolta palatina se sprijina de partea din spate a gatului, blocand caile respiratorii.
  • Ridicati-va! Puneti cateva perne in plus, ca sa stati cu capul ridicat.
  • Dati jos cateva kilograme! Daca slabiti, se reduce contractia cailor respiratorii.
  • Tineti narile deschise! Puteti folosi in acest scop benzi nazale cumparate de la farmacie. Acestea ridica si deschid narile, pentru a favoriza patrunderea aerului.
  • Scapati de alergeni! Pentru a combate congestia nazala, indepartati alergenii, dand cu aspiratorul. Schimbati des cearceafurile si fetele de perna.
  • Faceti gargara cu o apa de gura cu menta! Aceasta are ca efect contractarea mucoaselor din nas si din gat.

Foto: pufosenia.org


 

Cum sa faceti fata anxietatii

 
Cum sa faceti fata anxietatii
Fie ca este vorba de un sentiment persistent de ingrijorare si de neliniste sau de o instalare brusca a unei stari de panica, cu totii suntem familiarizati cu simptomele anxietatii. Schimbarile in plan fizic insotesc adesea modificarile de dispozitie: frecventa cardiaca si respiratorie crescute si, posibil, transpiratii si ameteli. Iata cum puteti face fata acestei probleme...
  • Plangeti, nu radeti! Ati putea crede ca rasul e cea mai buna modalitate de a risipi grijile, dar plansul este uneori un raspuns mai onest si mai util. Rabufnirea in plans ajuta literalmente la eliminarea hormonilor anxietatii.
  • Infruntati-va temerile! Puteti crede ca evitarea lucrurilor care cauzeaza anxietatea va ajuta sa va calmati. Dar psihologii spun ca reactia opusa este cea adevarata. Sunt suficiente doar 45 de minute pentru ca o stare de anxietate sa va devina familiara, dupa care aceasta dispare. Starea de teama tinde sa riposteze daca o reprimati. Infruntati-va fricile si vedeti cum se risipesc.
  • Mestecati guma! Mestecati guma cand va simtiti stresat - mestecatul calmeaza stresul si imbunatateste concentrarea. Rezultatele unui studiu australian arata ca persoanele care mesteca guma sunt mai atente si in acelasi timp mai relaxate, efectuand mai bine sarcinile complexe.
  • Vizualizati cum dispare anxietatea! Aceasta tehnica eficace, cunoscuta drept antrenament autogen, a fost initiata de un psihiatru german, in anii '30. Metoda include trei sesiuni zilnice de aproximativ 15 minute. In timpul fiecarei sesiuni, repetati o serie de vizualizari care induc o stare de relaxare. Tehnica poate fi utilizata pentru a alina multiple simptome fizice generate de anxietate. Stati asezati sau intindeti-va intr-o pozitie relaxata si concentrati-va asupra urmatoarelor ganduri:
    → Bratul meu drept este greu (repetati de trei ori).
    → Bratele si picioarele mele sunt grele si calde (repetati de trei ori).
    → Bataile inimii mele sunt calme si regulate (repetati de trei ori).
    → Abdomenul meu este cald (repetati de trei ori).
    → Fruntea mea este rece (repetati de trei ori).
    → Gatul si umerii mei sunt grei (repetati de trei ori).
    → Sunt linistit (repetati de trei ori).
  • Concentrati-va asupra unui singur lucru o data! Pentru o persoana ocupata, efectuarea sarcinilor multiple poate parea o cale eficienta de a obtine mai mult, dar acest lucru e contraproductiv. Incercarea de a indeplini mai multe sarcini deodata poate determina niveluri ridicate de stres, facandu-i incapabili sa finalizeze vreuna cu succes. Reduceti anxietatea facand o singura sarcina o data. Si relaxati-va dupa finalizarea fiecareia.
Va recomandam sa cititi si: Evaluati nivelul de anxietate

Foto: psihodad.ro


 

Paduden — cu ce te poate ajuta si cum se administreaza?

 
Prospect Paduden

Ce este dismenoreea si cum se manifesta?

Prin dismenoree sunt definite durerile aparute in timpul menstruatiei, localizate in abdomenul inferior sub ombilic si in spate in zona lombara. Acestea apar de obicei in prima zi a ciclului menstrual, dar pot aparea si cu o zi inainte, sunt de intensitate crescanda, uneori devenind insuportabile.

Deseori sunt insotite de greata, varsaturi, dureri de cap (cefalee). De regula dispar tot in prima zi (spre sfarsitul zilei), dar sunt si cazuri in care persista, cu diverse intensitati. Durerea poate aparea numai in timpul unor cicluri menstruale, iar in timpul altora nu.


Ce este Paduden?

Paduden este un medicament indicat in tratamentul simptomatic al durerilor din perioada menstruala.


Cu ce te poate ajuta Paduden?

✓ Are efect analgezic asupra durerilor menstruale.
✓ Ajunge rapid la locul durerii.
✓ Este bine tolerat de catre pacientele care sufera de dismenoree.
✓ Reduce intensitatea durerii menstruale, frecventa contractiilor musculaturii uterului si tensiunea la nivelul uterului.


Cum se administreaza Paduden?

Adulti si copii peste 15 ani: doza uzuala este de 400 mg ibuprofen (2 capsule Paduden 200 mg) de 2-3 ori pe zi - fara a depasi 1.200 mg ibuprofen pe zi.

Acest medicament contine ibuprofen si se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!



 

Meltus — sirop expectorant pentru copii si adulti

 
Prospect Meltus — sirop expectorant pentru copii si adulti

Cand ai nevoie de Junior Meltus?

In tratamentul tusei productive. Este eficient si in cazul in care tusea copilului este asociata cu gripa, raceala si infectii usoare ale gatului.


De ce Junior Meltus?

Pentru ca indeparteaza tusea copilul actionand rapid si sigur. Siropul are o actiune antibacteriana care distruge microbii din gat. Nu are contraindicatii si poate fi asociat cu alte medicamente. In plus, nu contine coloranti artificiali sau conservanti si are un gust placut care va fi apreciat de copilul tau.


Cum se administreaza Junior Meltus?

Copii intre 1 si 6 ani: 1 lingurita de 5 ml de 3-4 ori pe zi.
Copii peste 6 ani: 2 lingurite de 5 ml de 3-4 ori pe zi.

Nu se recomanda copiilor sub 1 an.


Cand ai nevoie de Adult Meltus?

In tratamentul simptomatic al tusei productive, asociata cu gripa, raceala si infectii usoare ale gatului.


De ce Adult Meltus?

Pentru ca actiunea sa directa indeparteaza simptomele in profunzime, iar prezenta unui agent antibacterian distruge microbii din gat. Poate fi luat fara grija deoarece nu are contraindicatii, nu produce efecte alergice si nu provoaca somnolenta.


Cum se administreaza Adult Meltus?

Adulti si copii peste 12 ani: 1-2 lingurite de 5 ml la fiecare 3-4 ore.

Nu se recomanda copiilor sub 12 ani.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!



 

Cura sezoniera curata organismul in profunzime

 
Cura sezoniera curata organismul in profunzime
Dieta sezoniera consta in impunerea unui regim de cruditati: este vorba de suprimarea „poluantilor” (grasimi saturate si/sau hidrogenate, zahar rafinat) — alimente a caror consum excesiv, in societatea moderna, este raspunzator de aparitia a numeroase boli grave — si de a va face plinul cu alimente regeneratoare si protectoare (vitamine, oligoelemente), aduse de fructele si legumele de sezon, eventual insotite de extrase de plante specifice.

→ Aceasta cura va poate fi recomandata de un naturopat sau puteti s-o urmati din proprie initiativa. Practicata de doua pana la patru ori pe an, curata organismul in profunzime si regenereaza toate organele digestive si excretoare.

→ Plantele sunt utilizate pentru a stimula si a curata intestinul si colonul, sistemul urinar, ficatul si vezica biliara, pancreasul, plamanii si pielea. Drenajul declanseaza o activitate care depaseste simpla functie de a elimina anumite deseuri, fortand functionarea organelor depuratoare.

→ Cura trebuie sa dureze trei sau patru saptamani. Acest interval este necesar pentru efectuarea ciclului complet de eliminare in profunzime, de drenaj al organelor si al tesuturilor, iar apoi de regenerare. Dupa prima saptamana, toxinele sunt evacuate de unde au fost depuse. Adevarata eliminare incepe din a saptea zi. Daca va intrerupeti in acest stadiu, nu veti elimina nimic - pana acum, nu ati facut decat sa „scormoniti cenusa”. Abia din a saptea zi veti incepe sa va simtiti bine. A va opri aici ar insemna sa va lipsiti de ceea ce e mai bun in cura, adica sa-i anulati efectele.

→ Adoptati o alimentatie vegetariana si bio, alcatuita doar din fructe si legume proaspete (nu folositi nici conserve, nici produse refrigerate) si din cereale, asezonate si preparate cu ulei de masline si verdeturi proaspete. Sunt interzise mezelurile, carnurile grase, prajelile, patiseriile cu crema, dulciurile, sosurile grele si grase, produsele chimice, colorantii, conservele. Trebuie evitate carnea, branza, zaharul. Sunt tolerate: pestele, pasarea, branza nefermentata, iaurtul si mierea.

Atentie! Se recomanda sa fiti supravegheat de catre un medic, care va adapta dieta nevoilor dumneavoastra sau va va prescrie suplimente alimentare. Se cere prudenta in cazul copiilor si al persoanelor varstnice. In varianta „dura” — fara peste, pasare sau carne — aceste cure sunt contraindicate persoanelor suferind de diabet tip 1.

Foto: www.femeia.ro


 

Masti cu vin pentru un ten mai tanar

 
Masti cu vin pentru un ten mai tanar
Vinul se gaseste in compozitia multor produse cosmetice. El are proprietatea de a creste elasticitatea pielii, de a indeparta ridurile si a intineri tenul. De asemenea, este bun si pentru prevenirea acneei. Iata cateva exemple de masti pentru fata, pe care vi le puteti prepara acasa...
  1. Compozitie: 1 pahar iaurt natural mai gras, 2 linguri miere, 5 linguri vin rosu natural. Se amesteca bine cele trei ingrediente pana devin o pasta, care se intinde pe toate zonele fetei, exceptand zona ochilor. Dupa 10-15 minute, masca se indeparteaza cu apa calduta.
  2. Compozitie: 1 lingura ceai verde, 1 lingura vin rosu, 1 lingura iaurt, 2 linguri miere. Se prepara o ceasca de ceai verde. Lasati-l sa se infuzeze 3-4 minute. Incalziti mierea intr-un pahar, pe care-l scufundati intr-un vas cu apa fierbinte. Strecurati ceaiul, pe care-l amestecati cu restul ingredientelor pana obtineti o pasta. Se aplica uniform pe toata fata si pe gat. Se lasa sa actioneze 10-15 minute.
  3. Compozitie: 1 albus de ou, 3 linguri vin rosu, 1 lingura miere, 1 lingurita zahar nerafinat. Masca se aplica masand usor fata cu degetele. Pentru ca aceasta contine si zahar nerafinat, miscarile trebuie facute foarte usor, fara sa apasati si nu mai mult de un minut. Se lasa sa actioneze zece minute, dupa care se clateste cu apa calda.
  4. Compozitie: 1 lingura iaurt simplu, 1 lingura vin, 1 lingura faina. Masca aceasta, care este eficienta si in cazul tenului acneic, se prepara amestecand cu grija cele trei ingrediente, pana se obtine o pasta omogena. Aceasta se lasa sa actioneze timp de 20 de minute.
  5. Compozitie: 2 linguri vin rosu, 1 lingura gel aloe vera, 1 lingura miere, 1 lingura pudra de alge marine. Se incalzeste mierea pana devine fluida si se amesteca cu restul ingredientelor. Se lasa pasta in bol timp de zece minute, inainte de a se aplica pe fata si pe gat. Apoi se intinde pe fata, iar dupa zece minute se clateste cu apa calduta.
  6. Compozitie: o jumatate de cana vin alb, o cana de ceai verde concentrat. Se amesteca cele doua lichide intr-o sticluta cu pulverizator si se aplica dimineata si seara pe fata, evitand zonele sensibile din jurul ochilor.
Foto: sanatate.acasa.ro


 

Ponturi care ne feresc de intoxicatie alimentara

 
Sfaturi, recomandari contra intoxicatiei alimentare
Alimentele contin in general cantitati infime de bacterii si virusuri, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Dar daca mancarea nu este manuita cum trebuie sau nu este gatita suficient, numarul microbilor poate ajunge la un nivel periculos, rezultatul fiind o usoara indispozitie stomacala sau o intoxicatie severa. Respectati urmatoarele reguli:
  • Separati carnea si pestele de restul alimentelor! Cand le cumparati, puneti-le in pungi de plastic, ca sa nu curga zeama. Impachetati-le separat.
  • Cumparati la sfarsit bunurile perisabile si puneti-le repede in frigider! Puneti carnea pe raftul de jos, pentru ca zeama sa nu se scurga pe alte alimente. Congelati carnea de pasare si carnea tocata daca nu o folositi intr-o zi-doua. Celelalte carnuri trebuie congelate in termen de patru-cinci zile.
  • Nu decongelati produsele pe masa din bucatarie! Microbii se inmultesc repede pe carnea lasata la temperatura camerei, chiar in timpul dezghetarii.
  • Planificati din timp si dezghetati alimentele in frigider! Puneti produsul congelat intr-o punga sigilabila. Asezati pachetul intr-un castron, in frigider si lasati-l pana se dezgheata.
  • Spalati-va pe maini inainte sa gatiti si ori de cate ori e nevoie! Spalati-va bine cu apa si sapun, 10-15 secunde, inainte de a va apuca de gatit. Stergeti-va cu un servet curat, de hartie sau textil.
  • Nu refolositi cutitele, plansetele sau alte ustensile care au intrat in contact cu carnea cruda inainte de a le spala temeinic! Serviti mancarea pe o farfurie sau un platou curat, nu pe un suport unde au stat alimente crude.
  • Gatiti bine carnea! Conform unor studii, culoarea carnii nu este un indiciu bun ca a fost gatita suficient. Carnea de vita tocata poate parea bine rumenita chiar daca temperatura in interior este de numai 55°C - cu mult sub cele 70°C necesare pentru a distruge bacteriile daunatoare.
  • Cumparati produse taiate, precum jumatati de pepene sau salata ambalata in pungi, doar daca sunt refrigerate sau inconjurate de gheata!
  • Pastrati in frigider produsele perisabile (capsuni, salata verde, plante aromate, ciuperci), produsele taiate si descojite!
  • Spalati fructele si legumele sub un jet de apa inainte de a le manca, taia sau gati, chiar daca le veti curata!
  • Aruncati frunzele exterioare ale legumelor, cum sunt varza si salata!
  • Nu consumati germeni cruzi, chiar daca ii cresteti acasa! Umezeala si caldura favorizeaza inmultirea bacteriilor periculoase.
Va recomandam sa cititi si: Intoxicatia alimentara: masuri, remedii

Foto: topremediinaturiste.ro


 

Calcularea caloriilor. Cate calorii au alimentele?

 
Calcularea caloriilor. Cate calorii au alimentele?
Numarul de calorii consumat este factorul ce determina greutatea corporala a unei persoane. O calorie este o unitate de energie exprimata sub forma de caldura: 1 kilocalorie (1 kcal) se defineste drept cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui kilogram de apa cu 1°C.

Majoritatea caloriilor din alimentele pe care le consumam sunt transformate mai intai in energie de catre organism, apoi sunt consumate. Insa caloriile neconsumate sunt depozitate in organism sub forma de grasime. Pentru producerea a 450 g grasime corporala sunt necesare 3500 calorii neutilizate.

Pentru a va mentine greutatea corporala la un nivel constant (in limite rezonabile), trebuie ca numarul de calorii pe care il obtineti din alimente si bauturi sa fie aproximativ egal cu cel al caloriilor pe care le consumati sub forma de energie, in activitatile din cursul zilei.


Numarul de calorii consumate in fiecare zi difera foarte mult de la persoana la persoana, in functie de constitutie fizica, varsta, metabolism, sanatate si intensitatea efortului fizic depus.

Pentru a va forma o idee generala despre numarul de calorii care se ard intr-o zi, inmultiti greutatea pe care o aveti in prezent (masurata in kilograme) cu 30 daca nu sunteti fizic foarte activ. Daca depuneti un efort fizic moderat, inmultiti-va greutatea cu 35, iar daca depuneti un efort fizic foarte intens, cu 40.

Veti putea obtine o cifra mai exacta decat cea rezultata astfel daca veti calcula numarul total de calorii pe care il consumati in fiecare zi (conform tabelului care urmeaza) si va veti cantari regulat. In cazul in care castigati in greutate, aceasta inseamna ca aveti un aport mai mare de calorii decat cheltuieste organismul sub forma de energie, iar in cazul in care pierdeti, mai putine.

Dupa ce ati aflat de cate calorii aveti nevoie pentru a va mentine greutatea in limite constante, folositi aceasta cifra drept ghid, marind aportul caloric cand aveti o activitate mai intensa si reducandu-l cand aveti una mai putin intensa. Pastrati-va intotdeauna o alimentatie echilibrata.

Trebuie sa stiti ca exercitiul fizic nu este un mod eficace de a pierde din greutate. Este necesar sa mergeti circa 80 km pe jos pentru a consuma doar 450 g de grasime corporala. Micsorarea aportului de calorii este o metoda mult mai eficace.


Cum mentinem controlul

Tabelul de mai jos infatiseaza numarul de calorii prezente in unele alimente comune, pentru portii de cate 100 g (o portie medie).

Cititi inscrisurile de pe ambalajele alimentelor conservate, congelate sau ambalate. Din ce in ce mai multi producatori mentioneaza astazi pe ambalaje numarul de calorii pe care le contine un anumit produs, exprimat si sub forma de calorii la o portie de 100 g (kcal la 100 g).

Nu uitati sa includeti in totalul zilnic si orice alte produse care se adauga la felurile de mancare consumate - de exemplu sosurile, grasimea folosita la gatit sau vinegretele.


CALORIILE CONTINUTE DE UNELE ALIMENTE (la 100 g):

  • Arahide (prajite)...570 calorii
  • Bacon (prajit sub forma de fasii subtiri)...500 calorii
  • Banane...80 calorii
  • Bauturi spirtoase...220 calorii
  • Bere (de tarie normala)...30 calorii
  • Biscuiti cu cacao...520 calorii
  • Branza (Cheddar)...300 calorii
  • Branzica de casa...100 calorii
  • Branza topita...310 calorii
  • Cafea (neagra)...5 calorii
  • Carnati (de porc, prajiti)...320 calorii
  • Carne de porc (cotlet la gratar)...330 calorii
  • Carne de vita (pulpa, prajita)...250 calorii
  • Carne de vita (tocata, inabusita)...230 calorii
  • Carne de vita din conserva...220 calorii
  • Cartofi (caserole la cuptor)...160 calorii
  • Cartofi (fierti)...80 calorii
  • Cartofi (prajiti)...250 calorii
  • Ceai (negru)...2 calorii
  • Branza cu mucegai...350
  • Conopida...10 calorii
  • Fasole iahnie...60 calorii
  • Ficat (de vitel, prajit)...250 calorii
  • Fulgi de porumb (cu lapte)...205 calorii
  • Iaurt (cu arome)...80 calorii
  • Inghetata cu lapte sau iaurt...170 calorii
  • Lapte...65 calorii
  • Margarina...730 calorii
  • Mazare (fiarta)...50 calorii
  • Mere...45 calorii
  • Miel (cotlete la gratar)...370 calorii
  • Migdale...570 calorii
  • Morcovi (fierti)...20 calorii
  • Orez (alb, fiert)...120 calorii
  • Oua...150 calorii
  • Paine (alba)...230 calorii
  • Paine (integrala)...213 calorii
  • Peste (alb, fiert la aburi)...80 calorii
  • Peste (alb, prajit in crusta)...200 calorii
  • Peste gras (hering)...243 calorii
  • Portocale...35 calorii
  • Prajitura cu fructe...350 calorii
  • Pui (prajit)...150 calorii
  • Rosii...15 calorii
  • Sardine (in ulei)...220 calorii
  • Smantana (servita separat)...210 calorii
  • Spaghete (fara sos)...120 calorii
  • Supa (crema de rosii)...55 calorii
  • Sunca...120 calorii
  • Unt...740 calorii
  • Varza (fiarta)...10 calorii
  • Vin...70 calorii
  • Vitel (cotlet prajit)...215 calorii
  • Zahar (lingurita)...24 calorii

Foto: ehealthromania.com


 

Plante medicinale pentru insomnie

 
Plante medicinale pentru insomnie

Plante medicinale pentru insomnie (uz intern):

  • Mac californian. Extract lichid, echivalentul a 1-2 g planta uscata, de 2 ori pe zi si la culcare.
  • Hamei. Infuzati 1-2 lingurite de hamei proaspat sau uscat intr-o cana de apa clocotita timp de 10 minute. Alternativ, infuzati 10 g de flori uscate intr-un litru de apa clocotita timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti o cana chiar la culcare.
  • Si lavanda face parte din categoria plantelor bune pentru insomnie. Infuzati 2-3 g de flori uscate intr-o cana de apa clocotita timp de 5-10 minute. Beti 3-4 cani pe zi intre mese.
  • Roinita este utila contra insomniei. Extract lichid, echivalentul a 0,5-1 g de planta uscata, inainte de mese, de 3 ori pe zi.
  • Florile de tei ajuta impotriva insomniei. Infuzati 2-4 g de flori uscate intr-o cana de apa clocotita timp de 5-10 minute, apoi strecurati. Beti o cana de 2 ori pe zi si una inainte de culcare.
  • Passiflora. Extract lichid, echivalentul a 500 mg-1 g de planta uscata, de 2 ori pe zi si o data la culcare.
  • Valeriana este probabil cea mai cunoscuta planta medicinala contra insomniei. Tablete, pana la echivalentul a 2 g planta uscata, luati o doza cu o ora inainte de culcare.
  • Portocal amar. Infuzati 5 g flori uscate in 150 ml apa clocotita timp de 20 de minute, apoi strecurati. Beti in fiecare seara inainte de culcare.
  • Menta. Infuzati o lingura de frunze uscate in 150 ml de apa clocotita timp de 10-15 minute, apoi strecurati. Beti o cana seara, pentru efectul sedativ.
  • Maghiran. Infuzati 1-2 lingurite de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita timp de 15 minute, apoi strecurati. Beti 1 cana de 3 ori pe zi.
  • Musetel. Infuzati 2 lingurite de planta uscata la o cana de apa. Beti cate 1 cana de ceai in fiecare seara.
ATENTIE! Nu folositi plantele din lista simultan!

Foto: xnn.ro


 

10 sfaturi pentru scaderea stresului fara medicatie

 
Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce nivelul de stres, fara a apela la medicamente. Aplicati cat mai multe dintre sugestiile din lista de mai jos:
  1. Dormiti suficient, adoptati o dieta sanatoasa, renuntati la fumat si nu beti prea mult!
  2. Impartasiti-va sentimentele cu prietenii si membrii familiei! Apoi ascultati si problemele lor.
  3. Faceti putin sport in mod regulat! S-a demonstrat ca exercitiile usoare, ca yoga sau Pilates, reduc stresul.
  4. Bucurati-va de munca pe care o faceti! Daca va treziti speriati ca trebuie sa mergeti la serviciu, cautati o alta sursa de venit.
  5. Invatati cand sa spuneti „nu”! Viata dedicata in intregime altora e o cauza majora de stres cronic.
  6. Cultivati-va optimismul! Cautati ce e mai bun in oameni si asteptati-va la lucruri bune.
  7. Stabiliti limite! Gasiti o metoda pentru a nu lasa comportamentul daunator al celor din jur sa va afecteze linistea sufleteasca.
  8. Faceti ordine si veti fi mai energici si mai multumiti!
  9. Alocati-va putin timp liber! Toti avem nevoie sa ne permitem sa privim pe fereastra, sa citim o carte sau sa ne bucuram de o baie relaxanta.
  10. Concentrati-va pe respiratia profunda! Aceasta e o metoda simpla, dar eficienta, de combatere a stresului. Puteti invata asta singuri, de la un profesor de yoga ori la un curs special de relaxare/meditatie.
Foto: www.avantaje.ro

 

La ce sunt bune florile de tei? Boli ce pot fi tratate cu flori de tei

 
Teiul este un arbore care atinge inaltimi de 20-40 m. Are o scoarta cenusie, neteda, care se crapa cu trecerea anilor.


Utilizari medicinale:

Administrate intern, florile de tei sunt prescrise pentru tulburarile minore ale somnului si pentru afectiuni nervoase. S-a demonstrat de catre cercetatori portughezi ca un hibrid al plantelor Tilia cordata si Tilia platyphyllos poseda proprietati sedative.

Apoi a fost demonstrat efectul antispastic al florilor de tei, atribuit compusilor fenolici ai plantei si floroglucinolului. Capacitatea de a relaxa musculatura neteda este apanajul scoartei moi. Florile de tei au si efect diuretic.

Florile de tei sunt recomandate in tratamentul hipertensiunii, al aterosclerozei (deoarece dilata vasele de sange) si al migrenei. Scoarta moale are efect purgativ si stimuleaza secretia si excretia bilei.

Este administrata intern pentru tratarea litiazei biliare, a aerofagiei si a problemelor digestive. Administrate extern, florile de tei pot calma pielea crapata, muscaturile de insecte si iritatiile cutanate.


Preparare sl dozaj:

In tratamentul tulburarilor hipnice minore. Infuzie: puneti 5 grame de flori uscate la 1 litru de apa clocotita; lasati sa infuzeze timp de 5 minute, apoi strecurati; beti 1 cana seara, inainte de culcare.

In tratamentul problemelor digestive din cauza hepatica, al litiazei biliare si al aerofagiei. Tinctura (1:5 in alcool 25%): luati 5 ml in apa de 3 ori pe zi, inainte de mese.


 

Cate feluri de memorie exista?

 
Cate feluri de memorie exista?
Exista diferite tipuri de memorie, iar creierul lucreaza cu ele in mod diferit. Medicii au identificat trei mari tipuri de memorie, folosite pentru a defini si a diagnostica diferitele afectiuni care pot afecta memoria.
  • Memoria senzoriala retine impresia tranzitorie a unei imagini, a unui sunet, a unui gust sau miros, de indata ce a fost perceput. Acest tip de memorie tinde sa se piarda imediat ce stimulul dispare. Insa amintirea unui miros special dureaza mai mult si este adesea corelata cu emotia pe care ati avut-o concomitent cu acesta.
  • Memoria de scurta durata este un depozit temporar, unde informatiile sunt stocate pentru cateva minute sau secunde. De exemplu, numarul de telefon pe care vreti sa-l formati sau numele persoanei pe care tocmai ati cunoscut-o. Pe masura ce inaintati in varsta, memoria de scurta durata devine din ce in ce mai putin eficienta.
  • Memoria de lunga durata este o arhiva pentru o perioada mai lunga, in care informatia este stocata ore, zile sau ani. Aceasta include memoriile declarative (simple intamplari sau amintiri ale anumitor perioade din viata dumneavoastra) sau memorii procedurale (cum este amintirea unor abilitati, precum inotul sau mersul pe bicicleta). Memoriile procedurale sunt adesea pastrate, chiar si atunci cand memoria de scurta durata este afectata.

Foto: adevarul.ro