Cum sa alegi hainele potrivite pentru nou nascuti

 
Cum sa alegi hainele potrivite pentru nou nascuti
Inainte de venirea pe lume a primului bebelus, fiecare parinte incearca sa se pregateasca cat mai bine si din timp cu cele necesare pentru cresterea micutului. Unele dintre cele mai importante articole necesare in primele luni de viata ale copilului, sunt hainele.


Ce ar trebui sa cumpar pentru inceput si cat de mult sa cumpar?

Aceasta intrebare este foarte relevanta pentru proaspetii parinti, pentru ca piata si magazinele online abunda in sortimente de imbracaminte pentru copii.

In primul an de viata, transformarea copilului trece prin trei etape, fiecare dintre ele necesitand o alta dimensiune pentru imbracaminte. Prima este perioada de la nastere si pana la 3 luni, a doua de la 3-6 luni iar cea de-a treia de la 6 luni pana la 1 an. In primul an de viata copiii cresc foarte repede. Pentru a evita sa ramaneti cu o multime de haine cu eticheta pe ele, incercati sa nu cumparati de la inceput o multime de produse de aceeasi marime ci sa continuati sa cumparati pe parcurs dupa cum este necesar.


Cum ar trebui sa fie imbracamintea?

Imbracamintea pentru nou-nascuti ar trebui sa fie confortabila astfel incat sa le permita sa se miste liber, sa nu impiedice miscarile copilului si sa fie usor pentru mama sa il schimbe.


Evitati produsele de calitate inferioara!

Prin produse de calitate inferioara trebuie sa intelegeti tesaturi sintetice care trebuie tratate cu precautie, deoarece acestea provoaca adesea iritatii pe pielea copiilor si diferite boli. Hainele pentru nou nascuti nu trebuie sa fie din materiale sintetice sau de calitate indoielnica, deoarece pielea copilasilor este foarte sensibila si predispusa la infectii.


Haine scumpe vs haine ieftine...

Nu exista niciun motiv ca in primele sase luni de viata sa cumparati haine scumpe pentru copil. Copiii dorm mult in aceasta perioada si in primul rand au nevoie de haine practice. Hainele scumpe si foarte frumoase pentru aceasta perioada sunt pur si simplu un moft al parintilor, de aceea este bine sa se amane achizitionarea pana la un moment ulterior.


Cum ar trebui sa fie imbracamintea pentru bebelusi?

In general, alegerea imbracamintei pentru copii trebuie facuta de catre parinti in mod responsabil, iar parintii nu trebuie sa uite ca siguranta celui mic este departe pe primul loc in selectarea hainelor acestora. Daca veti accesa magazinul online shop4kids.ro veti descoperi o gama variata de hainute practice, simple sau colorate dar si sfaturi importante pentru proaspetii parinti.


Retineti! Fara accesorii!

Spre exemplu, nu trebuie sa cumparati maieuri cu panglici care sunt fixate la gat, deoarece copiii se pot strangula. In niciun caz nu cumparati haine pe care exista diferiti „ciucuri”, nasturi sau alte accesorii pentru ca toti copiii au tendinta de a duce la gura tot ce prind in manutele lor, iar acest lucru poate duce la sufocare.

Si dragi parinti, nu uitati! Cumparaturile online va salveaza de oboseala de a merge prin diferite magazine si de orele de cautare prin diversitatea de obiecte vestimentare. Posibilitatea de a cumpara de pe internet, va economiseste banii si va ajuta sa cumparati la alegere din miile de sortimente de haine de calitate la cele mai mici preturi.
 

Sfaturi pentru astmatici. Aflati cum puteti preveni crizele de astm!

 
Sfaturi pentru astmatici
Incidenta astmului este in crestere, in majoritatea tarilor dezvoltate. Conform cercetatorilor, unul dintre motive ar fi ca in prezent copiii sunt mult mai putin expusi la microbi, insecte si murdarie decat cei din generatiile anterioare, iar sistemul lor imunitar nu invata sa reactioneze corespunzator la substante care sunt, in esenta, inofensive. Daca suferiti de astm, puteti face cateva lucruri pentru a preveni crizele.
  • Controlati-va greutatea! Daca sunteti supraponderal, riscul de a avea simptome persistente de astm este cu 66% mai mare decat daca aveti o greutate normala. De ce? Probabil din cauza compusilor inflamatori eliberati de celulele de grasime. Cercetatorii au inceput sa studieze efectele scaderii in greutate asupra simptomelor de astm. Intr-un studiu efectuat in Italia, la 12 femei obeze cu astm, care suferisera o operatie de micsorare a stomacului si slabisera considerabil in urma acesteia, s-a constatat o ameliorare cu 31% a factorilor ce masoara dificultatea respiratiei si reducerea cu 18% a utilizarii medicamentelor pentru cazuri de urgenta, comparativ cu pacientele care nu slabisera.
  • Cereti medicului un plan personalizat! 55% dintre persoanele cu astm moderat sau sever nu-si tin boala sub control. O cauza majora a acestei situatii este lipsa unui plan personalizat de control al bolii. Un asemenea plan va informeaza cum si cand sa folositi medicamentele zilnice si pe cele destinate situatiilor de urgenta, precum si cand sa utilizati spirometrul pentru a va monitoriza functionarea plamanilor. De asemenea, va ajuta sa va dati seama cand trebuie sa cereti ajutor medical de urgenta. Conform studiilor, utilizarea acestor planuri reduce crizele de astm si riscul de deces din cauza astmului.
  • Invatati sa folositi corect inhalatorul! Circa o treime dintre suferinzii de astm nu stiu sa utilizeze cum trebuie un inhalator. Acest lucru mareste riscul crizelor de astm, al spitalizarilor si chiar pe cel al decesului.
Curatenie de primavara cu produse bio

In peste o jumatate dintre locuinte exista cel putin sase alergeni detectabili, iar in celelalte, cel putin trei. Cu cat nivelul alergenilor este mai ridicat, cu atat sunteti mai predispus la astm. Pentru indepartarea lor e bine sa folositi la curatenie produse bio. O casa in care se folosesc articole din ingrediente 100% naturale, fara compusi sintetici, este mai sigura pentru sanatate. Ingredientele din produsele bio reduc si ele riscul alergiilor, astmului sau altor afectiuni respiratorii. lata ce ar fi bine sa faceti:

  • Stergeti podelele zilnic, cu un mop umed.
  • Astupati toate crapaturile si gaurile din usi si pereti, din jurul ferestrelor si din pod, precum si pe cele de langa prize, comutatoare si instalatii sanitare.
  • Pastrati alimentele in recipiente bine inchise. Cutiile de carton nu sunt bune.
  • Preparati un spray natural din 60 ml ulei de eucalipt sau de menta la 4 litri de apa. Folositi-l in bucatarie, in exterior, in jurul tevilor de apa.
  • Presarati putin acid boric in locurile unde ati vazut gandaci.
  • Distrugeti gandacii cu un amestec de faina, cacao, ovaz, acid boric si ipsos.
  • Spalati asternuturile cu un detergent bio la temperaturi ridicate.



 

Cum calmez psoriazisul? Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis le aflati aici!

 
Sfaturi pentru bolnavii de psoriazis
Psoriazisul se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor zone groase si solzoase, de obicei pe coate, genunchi si scalp. Este cauzat de accelerarea productiei de celule cutanate, care duce la ingrosarea si inflamarea stratului exterior al pielii. Cauza nu se cunoaste si boala este incurabila, dar puteti lua masuri pentru a reduce simptomele si a favoriza vindecarea pielii.
  • Cereti sfatul specialistilor! Cereti o trimitere la dermatolog, care va poate prescrie medicamente topice (se aplica de piele, de pilda, acid salicilic) sau fototerapie (terapie cu lumina).
  • Stati la soare! Expunerea la soare timp de 20 de minute, de trei-patru ori pe saptamana, va permite sa tineti psoriazisul sub control. Dar aveti grija sa nu exagerati, deoarece expunerea prelungita sau intensa poate sa agraveze boala sau chiar sa declanseze un puseu!
  • Mariti umiditatea aerului! Folositi un umidificator sau asezati boluri cu apa pe caloriferele fierbinti, pentru ca aerul sa nu agraveze uscaciunea pielii.
  • Folositi folie de plastic! Aplicati un unguent emolient pe zonele cu psoriazis si acoperiti-le peste noapte cu folie de plastic. Dimineata, spalati zonele cu apa calduta.
  • Luati suplimente cu ulei de peste! Acizii grasi omega-3 din uleiul de peste reduc inflamatia si calmeaza reactiile imunitare considerate responsabile de ingrosarea pielii in caz de psoriazis. Luati zilnic intre 1 si 3 g de ulei de peste, dar nu mai mult, deoarece dozele ridicate pot afecta mecanismul normal de coagulare a sangelui.
  • Hidratati-va des pielea! Aplicati o crema hidratanta seara, dimineata si de fiecare data cand va spalati, cat pielea este inca umeda. Nu aveti nevoie de marci costisitoare - si cremele ieftine sunt eficiente.
  • Faceti baie mai rar! Baia sau dusul indeparteaza uleiurile nutritive de pe piele - prin urmare, folositi intotdeauna crema hidratanta dupa aceea. O varianta este sa va spalati zilnic la subtiori, in zona inghinala si pe picioare cu un prosop inmuiat in apa, iar baie ori dus sa faceti o data la cateva zile. Evitati baile prelungite si folositi apa calda, nu fierbinte.
  • Evitati sapunurile aspre! Incercati sa nu folositi deloc sapun si sa va spalati in majoritatea zonelor doar cu apa calda, sau folositi o lotiune special conceputa pentru pielea uscata.
  • Alegeti tesaturile cu atentie! Pe cat posibil, alegeti materiale din fibre naturale, precum bumbac si matase, care lasa pielea sa respire - dar evitati lana, care va poate zgaria si irita. Folositi detergenti anorganici si fara parfum la spalatul hainelor, al prosoapelor si al asternuturilor.
Foto: www.libertatea.ro


 

Cerealele si boala celiaca

 
Cerealele si boala celiaca
Cerealele declanseaza, la tot mai multi oameni, boala celiaca (imbolnavirea cronica a intestinului subtire), care se manifesta prin balonare, greata si diaree.

Ne referim la o intoleranta la cerealele care contin gluten, ca graul, secara, orzul sau alacul. Intre timp, cercetarile stiintifice sugereaza ca boala celiaca si sensibilitatea sau intoleranta la gluten ar putea fi doar varful aisbergului bolilor inflamatoare si degenerative cronice ale prosperitatii, care sunt cauzate de o alimentatie foarte bogata in cereale si, in special, de asa-numitul grau de panificatie (graul comun).

Ce se afla intr-un bob? Desi, in general, cerealele sunt apreciate ca un aliment de baza sanatos, de curand s-a descoperit ca unele probleme de sanatate pot fi declansate chiar si de consumul de cereale integrale.

Expertii spun ca un motiv este modul in care bobul de cereale a dezvoltat numeroase substante, pentru a asigura pastrarea speciei sale: lectine toxice (printre care glutenul) si alte substante fitochimice, care ajuta plantele sa se apere impotriva daunatorilor. Aceste substante pot face rau si oamenilor, chiar daca prin coacere sau fermentare (dospire) sunt reduse partial, iar dupa consumul de cereale nu prezentam imediat afectiuni, intolerante sau alergii.

Foto: foodstory.stirileprotv.ro


 

Bacteriile orale sunt nocive

 
Bacteriile orale sunt nocive
Putini oameni inteleg ca neglijarea danturii poate avea un impact devastator asupra sanatatii generale. Studiile arata ca, atunci cand bacteriile streptococcus, care provoaca atat placa dentara, cat si gingivita, ajung in sange, creeaza o proteina care determina agregarea trombocitelor.

Aceasta poate conduce la formarea de cheaguri de sange, excrescente pe valvele inimii care le stanjenesc actiunea, sau inflamarea vaselor sangvine, care se umfla si blocheaza alimentarea cu sange a inimii si a creierului.

Streptococcus tigurinus, de pilda, a fost gasit in sangele persoanelor suferinde de endocardita (inflamarea invelisului inimii), meningita si inflamatie spinala. Se crede ca bacteriile intra in sange atunci cand gingiile infectate sangereaza.

Intr-un studiu realizat in anul 2011, cercetatorii americani care au analizat mostre de tesut provenite de la pacienti cu cancer intestinal au descoperit ca unele dintre ele contineau niveluri ridicate de Fusobacterium nucleatum - o tulpina bacteriana prezenta adesea in placa dentara. Se crede ca acest microorganism ar putea juca un rol in dezvoltarea cancerului.

Mai mult decat atat, inflamarea redusa care rezulta din infectarea bacteriana a gingiilor poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip II si a osteoporozei.

STIATI CA?

Algele de mare ar putea preveni carierea dintilor. Unele substante din compozitia lor ar putea sta la baza unei noi generatii de produse de protectie anticarie, cum sunt pasta de dinti sau apa de gura.

Foto: www.new-dent.ro


 

Cat conteaza ce fel de apa minerala bei si la ce temperatura

 
Cat conteaza ce fel de apa minerala bei si la ce temperatura
De multe ori neglijata, combinatia dintre felurile de mancare si apa minerala care le insoteste a devenit o practica uzuala, in special in marile restaurante. Si nu intamplator: gustul unor feluri de mancare poate fi accentuat, diminuat sau chiar usor modificat, in functie de tipul de apa minerala utilizat.

Ca si in cazul vinurilor, somelierii recomanda, pe parcursul unei mese, pentru fiecare fel, o anumita apa minerala. Desi nu exista reguli stricte, general valabile, pot fi enuntate anumite principii care stau la baza modului in care ne alegem apa minerala potrivita la masa.

Nu toti termenii ce caracterizeaza o apa minerala naturala au aceeasi importanta atunci cand vrem sa asociem cel mai bine apa cu mancarea: in proportie de 75% conteaza continutul apei in dioxid de carbon (textura sa), mineralizatia apei are o importanta de 20%, pentru ca, in final, pH-ului sa-i revina un rol minor de 5%, mai ales in cazul apelor plate.



Senzatia dezvoltata la nivelul gurii de bulele de dioxid de carbon este deci cea mai importanta si trebuie sa completeze cel mai bine textura mancarii. Ea poate, de asemenea, sa amplifice unele arome sau sa contribuie la persistenta lor la nivelul cavitatii bucale.

Cu mancarurile grase sau fripturile la gratar se potrivesc cel mai bine apele carbogazoase cu un continut ridicat de C02, in timp ce fructele de mare sau pestele slab se asorteaza cu o apa plata. Veti simti diferenta.

Luand in considerare principiul complementaritatii si al contrastelor, pentru mancaruri crocante, foarte picante sau la dulciuri cea mai buna apa este cea minerala usor carbogazoasa sau plata.

In ceea ce priveste temperatura, obiceiul de a bea apa rece de la frigider sau direct de la gheata nu este sanatos. Pe de o parte, apa foarte rece blocheaza digestia, pe de alta parte nu ne permite sa deosebim unele caracteristici subtile ale aromei.

Degustatorii rafinati sustin ca apa minerala trebuie consumata la temperatura sursei. Doar asa apa isi dezvolta toate aspectele gustului si ale texturii.

Apele imbuteliate romanesti prezinta temperaturi la sursa cuprinse intre 6-16°C. In general, se recomanda ca apele minerale sa fie consumate la temperaturi cuprinse intre 11-18°C.

Unii specialisti in gastronomie recomanda adaptarea temperaturii in functie de continutul apei in dioxid de carbon. Cu cat o apa imbuteliata contine mai mult C02, cu atat se recomanda o temperatura de consum mai ridicata, pentru a evita senzatia de „explozie” ce intervine la nivelul cavitatii bucale, in momentul iesirii gazului din apa.

Daca o apa plata poate fi bauta si la temperatura camerei (22°C), nu se recomanda ca apele carbogazoase sa se bea la temperaturi mai mari de 17°C.

Foto: www.libertatea.ro


 

Preventia impotriva accidentului vascular cerebral

 
Preventia impotriva accidentului vascular cerebral
Aproape 90% dintre accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt consecinta unui cheag de sange sau a placii care intrerupe irigarea cu sange a unei portiuni din creier. Celelalte au loc cand se rupe un vas de sange din creier sau din apropiere, intrerupand alimentarea cu oxigen a celulelor cerebrale din jur. lata cateva metode de preventie:
  • Mergeti pe jos de cinci ori pe saptamana! O plimbare de o ora in ritm rapid, de 5 ori pe saptamana, reduce aproape la jumatate riscul unui accident vascular cerebral. Iar o plimbare de o jumatate de ora il reduce cu aproximativ 25%. Dar orice activitate fizica viguroasa, care arde intre 1.000 si 3.000 calorii pe saptamana, reduce riscul producerii unui accident vascular cerebral.
  • Cultivati arta flexibilitatii! Respirati profund, cantati, faceti yoga sau dansati. Daca invatati sa lasati deoparte stresul si anxietatea, riscul producerii unui accident vascular cerebral scade cu 24%.
  • Mancati peste! Consumul de ton sau alte tipuri de peste, de 1-4 ori pe saptamana, gatit prin fierbere ori la cuptor, reduce riscul unui accident vascular cerebral cu 27%. Grasimile sanatoase din peste mentin flexibilitatea vaselor sanguine si inhiba formarea placii. Dar evitati pestele prajit si sendvisurile crocante cu peste de la fast-food!
  • Beti alcool cu moderatie! Cateva sorbituri de alcool diminueaza riscul producerii unui accident vascular cerebral, dar excesul il mareste. Aceasta este concluzia unor cercetatori chinezi, care au urmarit 64.000 de barbati, timp de noua ani. Intre unul si sase pahare de alcool pe saptamana au redus riscul cu 8%, dar peste 21 de pahare l-au marit cu 22%.
  • Mancati fructe! Creierul dumneavoastra adora portocalele, dar si capsunile, ardeii grasi rosii si grepfrutul zemos. Cercetatorii britanici au constatat ca participantii la un studiu cu cel mai ridicat nivel de vitamina C in sange aveau un risc de accident vascular cerebral cu 42% mai mic decat cei cu nivelul cel mai scazut.
Foto: sanatate.bzi.ro


 

Cele mai bune sfaturi pentru femeile insarcinate

 
Sfaturi pentru femeile insarcinate. Ce suplimente trebuie luate inaintea si in timpul sarcinii? Cum scap de greturile matinale din timpul sarcinii? Pe ce parte a corpului este bine sa dorm in timpul sarcinii?
O combinatie de metode traditionale si moderne va poate ajuta sa depasiti mai usor inconvenientele minore ale sarcinii si sa ii asigurati bebelusului cel mai bun start in viata.
  • Luati acid folic! Pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos este esential ca mama sa aiba, inainte de a ramane insarcinata si in timpul primelor luni de sarcina, cantitati adecvate din aceasta vitamina B, numita folat. Doctorii recomanda femeilor sa ia un supliment de 400 mcg pe zi (dublul dozei recomandate in mod normal adultilor) timp de o luna inaintea conceptiei si pe durata primelor 12 saptamani de sarcina. Acidul folic este vital in acest prim stadiu de dezvoltare a copilului, prevenind anomaliile tubului neural, care pot conduce la spina bifida, precum si anencefalia, o malformatie a creierului.
  • ... si apoi opriti-va! Nu mai trebuie sa luati suplimente cu acid folic dupa cea de a douasprezecea saptamana a sarcinii, desi este bine sa continuati sa mancati alimente bogate in folat (avocado, broccoli, spanac, fasole, cereale, portocale). Cand se iau suplimente in stadii mai avansate ale sarcinii, excesul de acid folic creste riscul de astm al copilului.
  • Luati vitamina D! Nevoile fatului in crestere pot reduce densitatea oaselor mamei. Includeti in alimentatie peste gras si cereale fortificate. Femeilor gravide le este recomandat sa ia zilnic un supliment cu 10 mcg de vitamina D.
  • Combateti greturile cu ghimbir! Ghimbirul este un leac stravechi impotriva senzatiilor de greata care apar in timpul sarcinii. Pentru multe femei, greata matinala poate transforma primele luni de sarcina intr-un chin, iar pentru unele chinul acesta poate dura chiar si noua luni. Ghimbirul contine gingeroli, niste substante cu gust intepator care calmeaza greata.
  • Dormiti pe partea stanga! In ultimele luni de sarcina poate fi greu de gasit o pozitie comoda in timpul somnului, iar dormitul pe spate poate provoca dureri de spate si chiar hipertensiune arteriala. Cel mai bine este sa dormiti pe o parte, iar daca alegeti partea stanga veti avea o circulatie placentara mai buna. Puneti o perna sub cap, alta sub genunchii indoiti, pentru a prelua din presiunea asupra soldurilor si inca una la spate, in dreptul mijlocului, pentru a nu va rostogoli pe spate.
Foto: unica.md


 

Ce este emfizemul pulmonar si cum puteti preveni boala

 
Ce este emfizemul pulmonar si cum puteti preveni boala
Asemenea unor baloane vechi sau sparte, milioanele de alveole din plamani nu mai functioneaza bine daca au fost lezate de fumul de tigara sau de factorii poluanti din mediu. Rezultatul: emfizem pulmonar. Va simtiti obositi si respirati greu, deoarece alveolele nu mai expulzeaza suficient aer statut din plamani. Pentru a preveni boala, este esential sa va protejati caile respiratorii impotriva fumului de tigara produs de dumneavoastra si de altii. Iata strategiile care va ajuta sa respirati mai usor:
  • Renuntati la fumat! Circa 90% dintre bolnavii de emfizem sunt fumatori. Daca fumati, riscul imbolnavirii de emfizem pulmonar este de 1 din 4. Fumul de tigara paralizeaza perisorii minusculi (cilii) care indeparteaza microbii din caile respiratorii, particulele si compusii iritanti. Ca urmare, factorii iritanti invadeaza alveolele de aer din plamani si, in cele din urma, le distrug. Riscul de emfizem este crescut si la cei care fumeaza trabucuri sau pipa. Renuntand la fumat, riscul producerii unor noi leziuni scade. La noua luni dupa ultima tigara, cilii functioneaza din nou normal. Desi renuntarea la fumat nu vindeca leziunile existente, incetineste evolutia bolii.
  • Evitati fumatul pasiv! Fumatul pasiv - acasa, la serviciu sau in oras - afecteaza plamanii sanatosi si mareste riscul crizelor de emfizem daca suferiti deja de aceasta boala. Cand cercetatorii americani au examinat plamanii a 61 de adulti, au descoperit ca 35% dintre cei expusi in mod regulat la fumul produs de altii prezentau semne de leziuni pulmonare incipiente.
  • Asigurati-va ca acasa respirati aer curat! Daca aveti deja emfizem, reduceti riscul crizelor evitand vaporii de vopsea si de parfum, mirosul de lumanari aprinse si de betisoare parfumate. Chiar si gatitul in casa va poate face sa tusiti sau sa respirati greu. Mentineti in locuinta o umiditate cuprinsa intre 40 si 50% si verificati lunar filtrele sistemului de aer conditionat. Curatati-le sau schimbati-le daca par murdare, pentru a avea parte de aer fara agenti iritanti.

Foto: www.romedic.ro


 

Detoxifierea organismului dupa Sarbatori

 
Detoxifierea organismului dupa Sarbatori
Mesele abundente de Sarbatori, consumul mai mare de alcool si lipsa miscarii isi pun amprenta asupra starii noastre de bine. Este posibil ca in aceasta perioada sa fi luat ceva kilograme in plus. De aceea ar fi indicat sa tinem cont de cateva reguli pentru detoxifierea organismului.
  • Mai bine mai putin decat deloc. Nu aveti timp pentru o plimbare de 30 de minute sau o sedinta la sala de 45 de minute? Atunci folositi cele 5, 10 sau 15 minute pe care le aveti la dispozitie. Numeroase studii arata ca 3 plimbari a cate 10 minute ard caloriile la fel de eficient ca o plimbare de 30 de minute, va ajuta sa va mentineti o tensiune arteriala normala si starea de bine pe tot parcursul zilei. Dansul, jocurile cu copiii, mersul la cumparaturi stimuleaza sanatatea sistemului cardiovascular la fel ca o sedinta de fitness.
  • Cateva reguli generale. Urmati o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale! Reduceti consumul de sodiu! De asemenea, incercati sa renuntati la fumat si dormiti sapte ore pe noapte. Limitati consumul de grasimi saturate!
  • Cumparati lapte si produse lactate dietetice! O cana de lapte degresat contine cu 4 grame de grasimi saturate mai putin decat una de lapte integral, iar branza degresata va ofera acelasi avantaj. Incercati branzeturi moi, cum este branza de capra! Acestea sunt in mod natural mai sarace in grasimi saturate decat branzeturile tari. Sau radeti peste mancare putina branza tare, cu gust intens.
  • Renuntati complet la unt si aveti grija cu ce il inlocuiti! Alegeti o margarina fara uleiuri hidrogenate, la fel de daunatoare pentru inima ca si grasimile saturate! Sau picurati peste paine putin ulei de masline in loc de unt.
  • Cumparati doar carne de vita foarte slaba! Un burger de 85 grame, preparat din carne de vita tocata cu 20% grasime, are 5,1 grame de grasime, iar unul preparat din carne de vita cu 10% grasime are 3,5 grame. Folositi doar carne de vita tocata foarte slaba (cu 5% grasime) si veti reduce cantitatea de grasimi saturate la 2,3 grame! Vreti sa reduceti si mai mult procentul de grasime? In loc de carne tocata, luati pulpa de vita de pe picioarele din spate. Evitati bucatile grase precum coastele sau fleicile! O bucatica de muschi la gratar de 85 grame are doar 6 grame de grasime.
  • Limitati carnea rosie la 120 grame pe zi! Conform unor studii despre cancer, cantitatile mai mari cresc riscul aparitiei tumorilor.
  • Consumati pui si curcan fara piele! Alte varietati de carne slaba sunt fileul de porc de la care s-au indepartat portiunile grase si chiar cotletul de porc.
  • Atentie la uleiurile tropicale! Uleiul de nuca de cocos si de palmier, bogate in grasimi saturate, sunt des folosite in prepararea biscuitilor din comert. Producatorii reintroduc aceste uleiuri in retete inlaturand grasimile trans (uleiuri partial hidrogenate, asociate cu risc de boli cardiace). Concluzia: daca pe eticheta scrie „fara grasimi trans”, verificati daca intre ingrediente nu figureaza uleiuri tropicale si vedeti care este continutul de grasimi saturate.
  • Consumati grasimi bune in locul celor rele! Mancati peste in loc de hamburgeri! Folositi ulei de masline in loc de unt! Iar in loc de gogosi sau chipsuri, rontaiti nuci, care reduc colesterolul „rau”.
Foto: www.divahair.ro


 

Fructele oleaginoase previn bolile cardiovasculare

 
Fructele oleaginoase previn bolile cardiovasculare
Fructele oleaginoase sunt cunoscute ca surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. De asemenea, acestea furnizeaza organismului nostru o serie de vitamine si minerale: A, E, B, zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru si fier. Datorita continutului in fibre si antioxidanti, fructele oleaginoase au un important rol in prevenirea bolilor cardiovasculare si ale celor asociate inaintarii in varsta.
  • Nucile. Conform unor cercetari recente, nucile (obisnuite) va ajuta la mentinerea siluetei, cu conditia sa nu mancati in exces. Acest lucru se datoreaza fibrelor, proteinelor si grasimilor „bune” din ele, care maresc sensibilitatea la insulina, ceea ce favorizeaza slabirea. Miezul de nuca reprezinta una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 (in afara de peste), jucand un rol esential in prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Este bogat si in vitamina E, un antioxidant care combate cancerul de prostata si pulmonar.
  • Migdalele. Mai multe fructe din familia nucilor (migdale, alune, fistic etc.) in alimentatie inseamna mai putini centimetri in talie. Intr-un studiu realizat de medici americani, peste 1200 de adulti au fost impartiti in trei grupe. Primul grup a urmat o dieta mediteraneana, care implica si consumul a 30 de grame de nuci zilnic, al doilea a urmat tot o dieta mediteraneana, insa cu un litru de ulei de masline pe saptamana, iar al treilea a reprezentat grupul de control. Grasimea abdominala s-a redus doar in cazul subiectilor din primul grup. La fel ca arahidele sau nucile obisnuite, migdalele contin steroli vegetali, despre care s-a demonstrat ca reduc nivelul colesterolului. Insa migdalele ofera un beneficiu suplimentar - calciul, care fortifica oasele.
  • Fisticul. Acesta contine doze importante de vitamine, aportul sau de vitamina A fiind cel mai mare in randul fructelor oleaginoase. Deoarece nu contine grasimi saturate nocive, scade riscul de dezvoltare a bolilor cardiace. Pe de alta parte este un bun furnizor de grasimi polinesaturate (sanatoase), care au rol in a ajuta organismul sa absoarba mai bine vitaminele A, D, E si K. De asemenea, fisticul contine acid oleic, care regleaza colesterolul total si il mentine in parametrii ideali.
  • Castanele. Dintre toate fructele oleaginoase, castanele au cel mai mic continut de calorii si grasimi. In schimb, ofera din plin carbohidrati si fibre, iar in forma lor cruda constituie o sursa importanta de vitamina C.
  • Alunele de padure. Alunele de padure au o proprietate importanta si anume aceea de reducere a nivelului homocisteinei, un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiace si Parkinson. Ele reprezinta si o sursa de acid folic.
Foto: www.puterea.ro