Reducerea dioptriilor, fara durere - intrebari si raspunsuri

 
Intrebari si raspunsuri despre operatiile de micsorarea a dioptriilor

Operatiile de micsorare a dioptriilor devin din ce in ce mai ingenioase, evoluand odata cu trecerea timpului. Dr. Andrei Filip, Medic Primar Specialist Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, ne propune doua tipuri de operatii fara durere, prin doua metode revolutionare: ReLEx Smile si FemtoLasik.


Cand este o persoana pregatita, din punct de vedere medical si psihologic, pentru o operatie de reducere a dioptriilor?

„Din punct de vedere medical, pacienta/pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani si dioptrii stabile de minim un an. Din punct de vedere psihologic, persoana trebuie sa-si doreasca sa scape de ochelari. Exista cateva boli la care sunt contraindicate aceste operatii, precum diabetul, keratoconusul sau interventii anterioare pe ochi, cum ar fi glaucomul. Este bine ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa faca operatia dupa. Daca pacientul respecta indicatiile medicului, riscurile in urma operatiilor pentru reducerea dioptriilor tind spre zero.”


La ce trebuie sa fim atenti inainte de a recurge la operatia propriu-zisa?

„Atunci cand cineva decide sa faca aceasta operatie, trebuie sa inceteze purtarea lentilelor de contact cu sapte-zece zile inainte de consult, investigatii si operatie. Si, cu doua zile inainte de operatie, sa urmeze un tratament cu picaturi cu antibiotic si sa ia vitamina C.”


Care sunt metodele pentru reducerea dioptriilor?

„Sunt tehnicile cu laser si implantul de cristalin artificial in scop refractiv. Cele cu laser se numesc PRK/Lasek, cu laser excimer, FemtoLasik - cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss si laser excimer - si ReLEx Smile - cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss. Implantul de cristalin artificial in scop refractiv se face in cazul dioptriilor foarte mari, atunci cand nu este posibila o operatie cu laser. Alegerea tehnicii depinde de dioptrii si de particularitatile anatomice ale ochilor. De exemplu, la miopie, eu recomand PRK/Lasek pana in -2 dioptrii si ReLEx Smile intre -2 si -10 dioptrii. Pe site-ul www.scapadeochelari.ro persoanele interesate pot citi despre afectiunile oftalmologice si metodele de reducere a dioptriilor.”


Operatia se poate face si in cazul celor care au corneea prea mica si care nu pot face alt gen de operatii?

„Nu as putea sa particularizez raspunsul numai referindu-ma la dimensiunea corneei, sunt mai multi factori care conteaza. De aceea, inainte de operatie, se fac investigatii amanuntite, menite sa masoare toti parametrii ochiului si sa indice tehnica operatorie la care se califica pacientul. In cazul in care unui pacient nu i se potriveste o tehnica de reducere a dioptriilor cu laser, fie pentru ca are dioptriile prea mari, fie din cauza altor factori, se poate face implant cu cristalin artificial in scop refractiv.”


Cele trei tipuri de operatii cu laser sunt dureroase?

„In timpul interventiei chirurgicale pacientul nu simte nimic. Anestezia este locala, cu picaturi. Dupa operatie, depinde de tehnica folosita. In urma ReLEx Smile si FemtoLasik cu VisuMax Carl Zeiss pacientul are o recuperare rapida si fara durere, doar usoare senzatii de jena oculara, usturime, care trec in cateva zile. La PRK/Lasek recuperarea este mai lenta si mai dureroasa. Dar si in cazul acestei tehnici depinde de pacient. Am intalnit pacienti care au avut dureri mai mari, iar altii au simtit doar usturime si jena.”


De ce ar alege un pacient o clinica privata in locul unui spital de ochi, de stat?

„Din cate stiu, nu se fac astfel de interventii la spitalele de stat.”


De la ce varsta pot sa inceapa parintii controlul oftalmologic la copii?

„Primul consult oftalmologic la copil este recomandat in jurul varstei de trei ani sau mai devreme, daca parintii sau medicul pediatru constata ca este ceva in neregula (prezenta strabismului, a nistagmusului, pupila alba). Daca la consultul de trei ani totul este in regula, atunci urmatorul trebuie facut pe la varsta de sase-sapte ani, inainte de inceperea scolii. In cazul in care parintii sunt purtatori de ochelari (miopie, hipermetropie, astigmatism), copilul trebuie dus la control oftalmologic in fiecare an.”


Ama Optimex este prima si singura clinica din Romania si una dintre cele trei din Europa Centrala si de Est dotata cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss, cel mai precis si sigur laser din lume, la ora actuala. Cu ajutorul acestui laser sunt realizate procedurile ReLEx Smile si FemtoLasik. Preturi: PRK/Lasek - 2.100 lei/ochi, FemtoLasik - 4.500 lei/ochi, ReLEx Smile - 6.900 lei/ochi. Pretul implanturilor depinde de tipul cristalinului si de dioptrii si variaza intre 4.800 si 9.500 lei/ochi. In timp, preturile pot suferi modificari. Informatii suplimentare pe www.amaoptimex.ro si www.scapadeochelari.ro

 

Intoxicatia cu ciuperci necomestibile

 
Intoxicatia cu ciuperci necomestibile
Ciupercile responsabile de intoxicatii acute s-au impartit in trei mari categorii, dupa gravitatea intoxicatiei pe care o pot declansa.


1. Ciupercile suspecte

Ciupercile suspecte (Entoloma lividum si Tricholoma tigrinum), care se confunda cu ciuperca comuna de camp sau de balegar, provoaca indigestii mai mult sau mai putin severe, dar niciodata mortale. Ele contin substante rezinoide si acid helvetic, substante cu efect purgativ puternic, care realizeaza sindromul holeriform precoce sau entolomian.


2. Ciupercile periculoase

Ciupercile periculoase sunt ciuperci care cresc vara si toamna, din genul Amanita muscaria (muscarita) si Amanita pantherina (buretele bubos). Ele contin ca principii toxice: muscarina, cu actiune parasimpaticomimetica si miceatropina, un alcaloid asemanator atropinei. Aceste toxine dau nastere, respectiv, sindroamelor muscarinian sau sudoral si panterinian sau atropinic.

Ceea ce constituie o caracteristica, important de retinut pentru aceste intoxicatii, este faptul ca fenomenele patologice survin dupa putina vreme de la consumul de ciuperci, la 1-2 ore.

In sindromul muscarinian, manifestarile clinice constau in colici abdominale puternice insotite de diaree apoasa, de transpiratii profuze, salivatie abundenta, lacrimare, dispnee si miozis. Rareori mortale (1-2%), aceste intoxicatii au avantajul ca insotindu-se de varsaturi prompte, reduc doza de muscarina absorbita prin evacuarea spontana a continutului gastric.

In sindromul panterinian se intalneste acelasi sindrom de gastroenterocolita acuta, cu varsaturi si diaree incoercibile, dar si fenomene psihice de excitatie cerebrala de tip ebrios (halucinatii, delir furios). Si in aceste cazuri bolnavul cade apoi intr-un somn profund din care se scoala, de obicei, vindecat.


3. Ciupercile omoratoare

Ciupercile omoratoare (Amanita phalloides, Amanita citrina) contin un principiu toxic fallina sau falloidina, responsabil de sindromul faloidian. La fel de periculoasa este ciuperca Gyromitra esculenta, care contine o hemolizina responsabila de icterul hemolitic din cursul sindromului helvelian sau hemolitic.


Caracteristic pentru aceste intoxicatii grave este debutul tardiv (la 6-24 ore, uneori la 30 de ore de la ingestie) al fenomenelor patologice, care constau intr-un tablou holeriform de intensitate extrema: colici abdominale penibile, varsaturi incoercibile, diaree fetida, abundenta, cu mucus si sange, sete violenta. Hipotermia, cu cianoza si extremitati livide si reci, insoteste tabloul. Uneori, urmeaza o perioada de acalmie inselatoare de cateva ore, in care „otrava prepara insidios lovitura mortala” (Gillot), dupa care va surveni iarasi o faza acuta, care se va termina de obicei cu exitus prin stop cardiac.

In caz ca bolnavul se dovedeste mai rezistent sau daca doza de faloidina a fost mai mica, atunci se instaleaza icterul hemolitic, tradus prin fenomene de insuficienta hepatorenala, tulburari nervoase de excitatie, pareze, care termina pana la urma tot prin exitus.


Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci

Tratamentul intoxicatiilor cu ciuperci implica masuri simptomatice generale, alaturi de unele interventii speciale, determinate de natura sindromului toxic dominant.

→ Golirea tubului digestiv de substanta toxica se obtine prin: provocare de varsaturi, spalatura gastrica cu solutie de permanganat de potasiu (1/5000).

→ Inainte de provocarea varsaturilor sau a spalaturii gastrice se administreaza antidot universal (4-6 lingurite la un pahar de apa calda) sau antidot Limousin (7 creieri si 3 stomacuri crude de iepure de casa, proaspete, tocate marunt).

→ Rehidratare intensa cu ser glucozat si solutie clorurosodica izotonica (1000-5000 ml).

→ Protectie hepatica prin administrare de solutie glucozata izotonica + insulina; arginina; vitaminoterapie (B12).

→ In sindromul muscarinian: atropina, 1-2 mg la intervale de 30-50 minute, pana la disparitia manifestarilor colinergice.

→ In sindromul panterinian: calciu gluconic i.v. si barbiturice.

→ In sindromul faloidian: antidot Limousin, ser antifaloidian 50-70 ml, hepatoprotectoare (arginina, B12, ser glucozat 5%).

→ In sindromul helvelian: transfuzie de sange.

Foto: www.contraboli.ro

 

Analizele de sange: de ce sunt importante si la ce interval trebuie repetate?

 
Analizele de sange. La ce interval trebuie repetate analizele de sange? Cat de importante sunt analizele de sange?

Sanatatea este, fara doar si poate, cel mai de pret bun pe care omul il poseda, tocmai de aceea evaluarea periodica a acesteia este recomandata de medici. Unul dintre cele mai importante instrumente in acest sens sunt analizele de laborator.


Cat de importante sunt analizele de sange pentru o persoana activa care, aparent, nu are nicio boala?

„Indiferent de varsta, orice persoana, chiar daca aparent se afla intr-o stare de deplina sanatate, ar trebui sa se prezinte la medic pentru un control periodic. Pe baza examenului clinic general, a antecedentelor personale si heredocolaterale (afectiunile rudelor), a conditiilor de viata si munca, medicul indica examene suplimentare de laborator sau alte investigatii in vederea stabilirii unui diagnostic. Aceasta actiune, denumita preventie primara, are ca scop diagnosticarea bolii in stadii presimptomatice sau chiar diminuarea riscului de aparitie a bolii, prin combaterea factorilor de risc, prin masuri aplicate individului sau mediului, prin vaccinare.”


Care sunt analizele recomandate pentru genul acesta de persoana? La ce interval trebuie repetate?

„Nu exista o regula general valabila pentru efectuarea investigatiilor de laborator la aceste persoane, deoarece difera foarte mult de la caz la caz, in functie de varsta, stil de viata, factori de risc aditionali. Un exemplu de test care se face pentru toate grupele de varsta este testul Babes-Papanicolau pentru femei, cu o frecventa de la 1 pana la 3 ani.”


De ce este importanta realizarea cu regularitate a testului Babes-Papanicolau?

„Este foarte util in depistarea unor anomalii celulare care pot reprezenta leziuni precanceroase sau leziuni canceroase incipiente la nivelul colului uterin. Se recomanda efectuarea lui la 3 ani de la inceperea vietii se#uale si la un interval de 1-3 ani pana la varsta de 65 ani (in functie de varsta, patologii asociate, comportament se#ual). Cu ajutorul unei periute se preleveaza celule de pe suprafata cervixului si, dupa analizarea lor la microscop, rezultatul se exprima sub forma unei clase de citologie care indica daca exista anomalii ale celulelor epiteliale (scuamoase sau glandulare).”


Orice pacient poate citi analizele sau este nevoie de sfatul medicului?

„Interpretarea rezultatelor nu se face doar pe baza valorilor «in limite normale» pe care le afiseaza laboratorul. Tot medicul este cel care trebuie sa puna un diagnostic, coroborand rezultatele de laborator cu alti factori.”


La ce varsta trebuie facut primul test al colesterolului si de ce?

„Determinarea profilului lipidic, conform ghidurilor internationale, este necesara la aproximativ 5 ani pentru persoanele de peste 20 de ani. In anumite situatii, testarea se face mai des - de exemplu, in caz de obezitate, diabet zaharat, insuficienta renala, fumatori, dislipidemia familiala mixta, sau chiar in perioada copilariei in cazul dislipidemei genetice.”


Ce inseamna colesterolul „rau”? Si cum trebuie tratat?

„Dislipidemia este un factor de risc care agraveaza prognosticul bolilor cardiovasculare. Lipoproteinele sunt compusi cu structura lipidica si proteica care transporta grasimile in sange. Prin ultracentrifugare se obtin patru fractiuni lipoproteice: chilomicroni (contin colesterol si trigliceride); VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); LDL (lipoproteine cu densitate mica) reprezinta colesterolul «rau» pentru ca este puternic aterogen. HDL (lipoproteina cu densitate mare), numit colesterolul «bun», are efect protector cardiovascular. HDL are in compozitie anumite enzime si proteine care extrag colesterolul din peretii vasculari, iar colesterolul va fi transportat catre ficat, unde va fi metabolizat.”


Care sunt analizele pe care trebuie sa le faca o femeie inainte de a ramane insarcinata?

„Trebuie sa ia in calcul analize pentru: depistarea anemiilor hemoleucograma, evaluare glicemie, incompatibilitate grup, Rh, evaluare tiroida, examen genital, Papanicolau, culturi col, prevenirea riscului de infectii congenitale, rubeola, CMV, HIV, hepatita VHB, VHC, toxoplasmoza, sifilis, Chlamydia trachomatis.”

Legenda: (#)=litera x.


Expert: dr. Corina Schepp, medic primar medicina de familie, reprezentant al Centrului Medical Matei Basarab. Foto: realitatea.net

 

Socul, excelent contra reumatismului si virozelor

 
Socul este excelent contra reumatismului si virozelor

Majoritatea am savurat spumanta si racoritoarea socata, preparata din arbustul ce infloreste in aceasta perioada a anului, facand intr-un fel trecerea de la primavara marcata de expansivitate la fierbintea vara plina de promisiuni. Iar cei care nu au consumat pana acum aceasta bautura ar trebui sa o faca, intrucat reprezinta un potentator de top al sistemului imunitar (lucru confirmat de cateva studii stiintifice) si este de departe mai buna decat sucurile pline de conservanti si alti aditivi. Preparate vindecatoare se pot obtine si din fructe si frunze de soc.


Remediu inedit in caz de acnee

Luati doua linguri de flori de soc, una de galbenele si una de eucalipt. Infuzati-le intr-un bol cu apa clocotita. Dupa cinci minute, cand apa nu mai este asa fierbinte, aplecati-va cu fata deasupra vasului in care se afla ceaiul, cu capul acoperit cu un prosop si faceti o baie de aburi timp de zece minute. Repetati acest tratament de doua ori pe saptamana, timp indelungat. Primele rezultate benefice apar dupa cel putin o luna. (Florina GRUIA, Bucuresti)Cel mai bun laxativ

La doua-trei zile beau seara, inainte de culcare, un ceai preparat din una-doua lingurite de flori uscate la 250 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit cateva minute, apoi se strecoara. Se bea infuzia cu inghitituri mici, dupa ce a fost indulcita in prealabil cu miere de salcam. (G.N., Fagaras)


Nectar util in calmarea tusei

Am fiert in patru litri de apa doua kilograme de fructe bine coapte si 500 g zahar. Cand s-au inmuiat, le-am strecurat prin presare si am lasat in continuare pe foc lichidul rezultat, pana a capatat consistenta unui sirop. Am asteptat sa se raceasca, am filtrat din nou si am turnat nectarul in sticle inchise la culoare, busonabile. Doua-trei linguri din acest sirop, luate seara, inainte de culcare, diluate intr-un pahar cu apa, au venit de hac chinuitoarelor accese de tuse. Pentru copii, doza este mai mica, de doua lingurite. Am urmat tratamentul doua saptamani. (Laura CRISAN, Radauti)


„Trei remedii folosite cu succes la noi in familie“

 1. Pentru ameliorarea artritei reumatoide, pentru „curatarea“ sangelui, pentru stimularea imunitatii. Se face o cura cu fructe de soc, ca atare sau sub forma de suc, sirop ori must, cat tine sezonul.
 2. Pentru tratarea eczemelor. Se fierb flori proaspete de soc in apa distilata (zece minute). Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se pun comprese curate, inmuiate in acest ceai, pe zonele afectate. Se pastreaza pe piele pana se zvanta si se inlocuiesc cu altele, de mai multe ori consecutiv. Se urmeaza tratamentul pana la vindecare.
 3. In caz de raceala, gripa, guturai. Se opareste un pumn de flori de soc uscate plus cateva frunze de menta cu un litru de apa fiarta. Se lasa ceaiul acoperit cateva minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere de tei si se bea cate o cana de trei ori pe zi, pana la vindecare. (Miorita LUCA, Cluj)

Stop durerilor de incheieturi

 • In uz intern, am luat in fiecare zi cate doua linguri de otet aromatic de soc, obtinut din doua linguri de flori uscate macerate intr-un litru de otet de vin timp de doua saptamani. Dupa acest interval se strecoara si se indulceste cu putina miere.
 • In uz extern, am utilizat sub forma de bai infuzia din 100 g flori, frunze si fructe de soc la trei litri de apa clocotita. Se lasa sub capac 20 de minute, apoi se strecoara si se adauga in apa din cada (a carei temperatura nu o depaseste pe cea a corpului). Sanda FILIP, Bucuresti
Remedii naturiste nr. 6 (98)

 

Ce boli trateaza afinele?

 
Ce boli trateaza afinele?
In privinta afinelor va dam cateva sfaturi: mancati-le cu gura plina, amestecati-le in salatele de fructe, faceti din ele siropuri, ceaiuri, compoturi, dulceturi, sucuri, prajituri. De ce? Deoarece, pe langa gustul absolut colosal, acrisor si racoritor, fiecare bobita inglobeaza sub invelisu-i brumat, negru-albastrui o fitofarmacie in miniatura, ajutandu-va sa scapati ori sa preintampinati numeroase suferinte.

Fructele afinului sunt bace sferice, foarte zemoase. Sunt foarte apreciate in alimentatie, fiind consumate ca atare sau conservate sub diferite forme, dar si in industria farmaceutica, din ele fabricandu-se chiar un medicament recomandat pentru prevenirea bolilor arterelor (joaca un rol deosebit in protejarea peretilor vaselor sangvine).


O compozitie de exceptie

Afinele constituie un adevarat depozit de vitamine (A, C, E, F, PP, B1 si B2) si saruri minerale (potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, clor, fier).

O cana plina cu astfel de fructe furnizeaza aproape o treime din ratia cotidiana optima de vitamina C, totodata mult potasiu si asta cu numai 80 de calorii.

Ce boli trateaza afinele? Afinele au un continut bogat de pectina, o fibra solubila care, asa cum au demonstrat studiile, reduce colesterolul. De mentionat ca elementele sunt foarte usor de asimilat.

Fructele proaspete si mai ales cele uscate ajuta la intretinerea venelor, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei. De asemenea, cresc sensibilitatea fotoreceptorilor oculari, neutralizeaza infectiile intestinale, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii.

Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, are un dovedit rol antibacterian, actionand rapid si fara echivoc. In plus, are efect hipoglicemiant, fiind de mare ajutor diabeticilor. Efectul de aparare contra radioactivitatii se datoreaza pigmentilor care dau nuanta caracteristica fructului. Tot acestia regleaza anumite procese imunitare.

Afinele mai sunt diuretice, antiinflamatoare, antidiareice si, foarte important, reduc riscul accidentelor coronariene, asigurand vitalitatea inimii si creierului.


Ce boli trateaza afinele?

 • In tratamentul aterosclerozei cerebrale si al tulburarilor de circulatie encefalica, se recomanda consumarea a 200-300 g fructe proaspete zilnic (inainte de fiecare masa). In afara sezonului, se inghite cate o lingurita de pulbere de afine uscate, de trei ori pe zi.
 • Contra diareei, pulberea de afine uscate este un leac care actioneaza fara gres! Se ia cate o lingurita rasa din doua in doua ore. Tot asa se procedeaza pentru ameliorarea enterocolitei de fermentatie.
 • In cazul enterocolitei de putrefactie, candidozei bucale si digestive, se face o cura de minimum o saptamana cu afine proaspete, cate 500 g zilnic, repartizate in trei portii egale (inainte de mesele principale).
 • Impotriva oxiuriazei, se face un decoct (fierbere 10 minute) din doua linguri de fructe proaspete zdrobite la 400 ml apa rece, care se bea peste zi. In afara sezonului, se pune pulbere de fructe in apa (aceleasi cantitati) si se lasa la temperatura camerei, peste noapte; se bea in trei reprize, pe parcursul unei zile.
 • Contra infectiilor urinare, folositi fructele uscate si macinate. Luati cate un varf de cutit de pulbere din doua in doua ore. La fel de eficienta este si tinctura, obtinuta dupa urmatoarea reteta: peste o cana de afine zdrobite si frunze de afin taiate marunt, turnati patru cani de rachiu tare; lasati la macerat doua saptamani, timp in care recipientul se scutura de doua-trei ori pe zi; se strecoara in sticle inchise la culoare; se beau doua-trei linguri pe zi.
 • In tratarea arteritei, sechelelor dupa infarct, coronaritei se recomanda maceratul de fructe uscate (o lingurita de pulbere la un pahar de apa). Cura se urmeaza in jur de sase luni si consta in consumarea zilnica a doua-trei astfel de doze.
 • In tulburarile produse de folosirea antibioticelor (scaderea imunitatii, dereglari digestive, hormonale etc.) se recomanda consumarea a cate 300 g afine pe zi, timp de doua saptamani (sau se beau zilnic doua cani de macerat din afine uscate).
Medicina naturista nr. 6 (166)

 

Principii de alimentatie sanatoasa

 
Principii de alimentatie sanatoasa
 • Evitati monotonia! Aceleasi feluri de mancare, pregatite in acelasi fel, nu ar trebui sa apara pe masa zi dupa zi, masa dupa masa. Mancarea este consumata cu mai multa placere, iar organismul este mai bine hranit cand hrana este variata.
 • Aveti grija la combinarea alimentelor! Tineti cont de faptul ca in stomacul dumneavoastra alimentele consumate la o masa se vor amesteca. Nu este bine sa se manance fructe si legume la aceeasi masa. Este mai bine sa se consume fructele la o masa si legumele la alta. Nu consumati desert dulce la masa la care ati consumat legume.
 • Este foarte important ca mancarea sa fie gustoasa. Daca nu gasim placere in ceea ce mancam, corpul nu va fi atat de bine hranit. Invatati sa gatiti cat mai bine!
 • Evitati supraalimentarea! Organele digestive nu ar trebui sa fie impovarate cu alimente in exces, chiar daca se consuma hrana sanatoasa.
 • Atentie la lichidele consumate la masa! Cu cat este ingurgitat mai mult lichid in timpul mesei, cu atat mai grea este digestia alimentelor, caci lichidul trebuie absorbit inainte sa inceapa digestia.
 • Hrana nu ar trebui consumata niciodata prea fierbinte sau prea rece. Cand este fierbinte sau foarte proaspata, painea, de orice fel ar fi, este greu de digerat. Un aliment sanatos este pesmetul (felii de paine uscate in cuptor, fara a fi rumenite).
 • Alimentele trebuie mancate incet si mestecate bine. Acest lucru este necesar pentru ca saliva sa poata fi bine amestecata cu hrana si sucurile digestive sa fie activate.
 • Nu mancati in momente nepotrivite, cum ar fi dupa un exercitiu fizic puternic sau excesiv, cand corpul este extenuat sau infierbantat!
 • La ora mesei, alungati grijile si gandurile nelinistitoare! Nu va grabiti, ci mancati incet si cu voiosie, cu inima plina de recunostinta fata de Dumnezeu pentru toate binecuvantarile Sale!
 

Cauzele imbolnavirii unei persoane

 
Cauzele imbolnavirii unei persoane

Iata o intrebare pe care si-o pune orice suferind. Oamenii stiu ca primul si cel mai important pas in orice lucru cu care te confrunti este sa afli cauza. Acest lucru te va ajuta sa rezolvi problema eficient si sa previi reaparitia ei. „De ce mi-a crescut tensiunea arteriala?”, „De ce mi s-a imbolnavit inima?” „De ce am dureri de cap?" „De unde vine reumatismul meu?” - iata intrebari importante care necesita un raspuns.

Boala nu vine niciodata fara o cauza. Organismul nostru functioneaza dupa anumite legi, iar boala apare din cauza nesocotirii acestor legi ale sanatatii. Multi incalca legile sanatatii din nestiinta si au nevoie de instruire. Altii au destule informatii, dar, din diverse motive, nu le aplica. Corpul omenesc nu este slab, ci, dimpotriva, are o mare rezistenta in fata agresiunilor si o mare capacitate de regenerare. In cele mai multe cazuri, va fi suficient sa se puna capat obiceiurilor rele pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, sanatatea sa fie restabilita.


Exista o mare putere care este neincetat la lucru in favoarea omului, pentru a-l sustine si a-l vindeca. Dumnezeu insusi este Cel care lucreaza zi de zi, ora de ora, clipa de clipa, pentru a ne tine in viata, pentru a ne zidi si reface. Cand oricare dintre partile corpului se imbolnaveste, incepe de indata un proces de vindecare; mecanisme naturale, prezente in noi, sunt puse la lucru pentru a restabili sanatatea. Insa puterea care lucreaza prin aceste mecanisme este puterea lui Dumnezeu. Toata puterea datatoare de viata este de la El. Cand cineva isi revine dupa o boala, Dumnezeu este Acela care il reface.

Agresiunile exterioare (evenimente stresante, poluare, microbi, radiatii) au, desigur, rolul lor in procesul de imbolnavire, dar nu sunt cauza principala. Un organism ingrijit corect va avea suficienta vigoare sa invinga toti acesti factori. Prin alegerile noastre putem favoriza vindecarea sau, dimpotriva, o putem impiedica. Atunci cand alegem sa avem un stil de viata sanatos, ne aliem cu Dumnezeu in lucrarea de vindecare.

Mancatul fara discernamant este adesea cauza imbolnavirii. In cazul multor persoane, bolile de care sufera sunt consecinta unor informatii gresite. Acesti pacienti cred cu tarie si aplica in viata lor sfaturi proaste, cum ar fi: „mancati putin si des”, „painea ingrasa”, „apa creste tensiunea”, „branza proaspata este un aliment de regim”. Astfel de persoane nu-si vor recapata sanatatea pana nu afla adevarul si nu fac o schimbare in viata lor.

Alimentatia este extrem de importanta pentru buna functionare a organismului nostru, deoarece corpurile noastre sunt constituite din alimentele pe care le consumam. Ar trebui alese acele alimente care furnizeaza cel mai bine elementele necesare construirii corpului. In aceasta alegere, apetitul (pofta) nu ghidati de este ghidul cel mai sigur. Prin aceste obiceiuri gresite de alimentatie, apetitul a devenit stricat. El cere adesea hrana care distruge sanatatea si provoaca slabiciune, in loc sa aduca tarie. De asemenea, nu ne putem conduce sigur dupa obiceiurile societatii. Boala si suferinta se intalnesc la orice pas, iar aceasta stare de lucruri scoate in evidenta faptul ca oamenii fac frecvent greseli, inclusiv in ce priveste alimentatia.

Nu as vrea ca cititorul sa ramana cu impresia ca alimentatia gresita este singura cauza a imbolnavirii. Legile sanatatii sunt mult mai multe si acopera fiecare domeniu al vietii. In primul rand, in domeniul fizic este cunoscut impactul semnificativ pe care il pot avea exercitiul fizic, folosirea apei, expunerea la lumina solara, cumpatarea, aerul curat si odihna. Exista, de asemenea, legi importante care guverneaza fiinta umana in domeniul psihic, spiritual si social.

Bibliografie: Pasi spre alimentatia ideala. Autor: dr. Ionel Bratu, medic specialist cardiolog.

 

Gama completa de haine pentru gravide

 
Haine ieftine pentru gravide: rochii pentru gravide perfecte pentru nunta, cununie civila, botez, petreceri sau birou; bluze, colanti si pantaloni disponibile in marimi de la S la XXL
In acest magazin gasiti o gama completa de haine pentru gravide si alaptare, de la lenjerie intima pana la rochii de ocazie concepute special pentru a imbraca confortabil si elegant burtici mari sau mici, de la luna a 4-a si pana in luna a 9-a de sarcina.

Magazinul prezinta noua colectie de primavara-vara, 2019-2020. Pentru ca sarcina este o perioada frumoasa din viata unei femei, dar si plina de provocari, acest magazin online face eforturi permanente pentru ca femeile gravide sa gaseasca un univers complex de articole pentru sarcina si alaptare.

In noua colectie gasiti calitate, materiale naturale si prietenoase, croieli speciale pentru protectia burticii in sezonul rece, rochiile elegante pentru gravidutele petrecarete, colanti si pantaloni gata de asortat cu cele mai indraznete topuri, dresuri pentru gravide, lenjerie intima, pijamale si camasi de noapte speciale pentru sarcina si alaptare, bluze cu imprimeuri amuzante, concepute cu elesatice reglabile, pense imcapatoare, mansete elastice ce se muleaza excelent pe burtica... si tot asa!

Haine pentru gravidute petrecarete. Rochii pentru gravide perfecte pentru nunta, cununie civila, botez, petreceri sau birou. Rochiile pot fi purtate atat in sarcina cat si dupa. Noile modele au fermoar ascuns in zona bustului pentru a usura alaptarea.


Graviduta Office & Casual: bluze, colanti si pantaloni pentru gravide disponibile in marimi de la S la XXL.


Vizitati acest magazin online cu produse de calitate la preturi accesibile, haine de gravide pentru orice situatie si ocazie, in marimi de la S la XXL.
 

Comunicarea persuasiva

 
Comunicarea persuasiva

Esti o persoana convingatoare? Esti sigur ca mesajul tau ajunge unde trebuie si nu se loveste de un zid? Vrei sa comunici mai eficient? Atunci citeste acest articol si aplica sfaturile care ti se potrivesc.

Nu ne vom lansa in discutii teoretice despre modele de comunicare persuasiva, acesta este un articol simplu si practic despre cum poti integra cateva trucuri de comunicare in viata ta pentru a convinge interlocutorii sa-si modifice comportamentul, atitudinea, opiniile. Cu alte cuvinte, sa-i „convertesti” la punctul tau de vedere.


Ca sa comunici eficient este nevoie sa identifici nevoile receptorului tau. Asadar inainte de a vorbi, asculta, observa intai. Chiar daca nu vorbeste, interlocutorul tau transmite anumite mesaje. Fii atent la limbajul corpului si al gesturilor, la felul in care este imbracat etc. Toate acestea iti pot da informatii foarte utile despre cine este si cum il poti aborda in discutie astfel incat sa-l poti convinge.


Fii un exemplu!

Daca vrei sa convingi pe cineva sa faca un anumit lucru, in primul rand trebuie sa te folosesti de exemple foarte concrete. Este simplu. Sa spunem ca vrei sa mobilizezi pe cineva sa participe la o actiune de voluntariat pentru salvarea padurilor. Povesteste cum ai plantat pomi si ce sentiment de implinire ti-a conferit acea experienta. Da exemple de voluntari celebri care sustin aceeasi cauza. Oamenii au tendinta sa faca ce vad la altii, asa incat sunt sanse foarte mari sa-i convingi prin puterea exemplului.


Apeleaza la emotii!

Oricat de rational si logic ar fi discursul tau, gandeste-te ca te adresezi oamenilor si trebuie sa-i atingi la „coarda sensibila”. Asadar, un discurs cu o anumita incarcatura emotionala va fi mult mai convingator decat unul sec si la obiect.


Atentie la formulari!

Discursul sa fie unul pozitiv, elimina din vocabular negatiile si reformuleaza-le pozitiv. Interlocutorul nu percepe negatia. De exemplu: „Nu-ti fie frica!”, paradoxal transmite interlocutorului sentimentul de frica. Foloseste cuvinte care exprima actiunea.


Ce obtii prin comunicarea persuasiva?

 • Vei putea deprinde abilitatea de a convinge persoane mai dificile.
 • Vei deveni stapan pe situatie in comunicarea de zi cu zi, atat in plan personal, cat si in plan profesional.
 • Vei sti cum sa dezamorsezi o situatie conflictuala, vei putea demonta argumentele si parerile interlocutorilor.
 • Vei putea dobandi capacitatea de a transmite mesaje subliminale (cele receptionate de catre subconstient).

 

Diete populare pentru slabit

 
Diete populare pentru slabit
Lupta cu kilogramele in plus este o problema foarte des intalnita in zilele noastre, datorita stilului haotic de viata si a alimentatiei nesanatoase, precum si a lipsei sportului din viata oamenilor. Oamenii care se confrunta cu astfel de probleme, apeleaza de obicei la regimuri alimentare sau diete de slabit. Iata cateva diete populare care ne ajuta sa scapam de kilogramele nedorite...
 1. Dieta Dukan – este una din cele mai populare diete care promit rezultate rapide, permanente si fara infometare. Dieta Dukan consta intr-un plan alimentar bogat si impartit in 4 etape. Succesul acestei diete se bazeaza pe consumul proteinei animale si lactate. Dieta Dukan este dieta prin care multi oameni au reusit sa obtina rezultate miraculoase, fara infometare sau efectul yoyo.
 2. Dieta Rina – se incadreaza in categoria dietelor disociate, ceea ce inseamna ca se pot consuma alimente intr-o zi dintr-o singura categorie. De exemplu, exista o zi in care se mananca carbohidrati, una in care se mananca proteine, amidon sau vitamine. Dieta Rina promite rezultate senzationale, intr-un timp destul de scurt, iar datorita faptului ca se consuma produse dintr-un singur grup alimentar se va facilita digestia, iar acest lucru grabeste procesul de slabire. Dieta este foarte putin restrictiva si este o dieta sanatoasa care a primit acordul a numerosi nutritionisti sau medici cardiologi.
 3. Dieta Daneza – dieta a fost conceputa astfel incat, dupa terminarea acesteia sa se poata reveni la regimul alimentar de dinainte, fara a ne preocupa de efectul yoyo. Efectele dietei pot dura pana la 2 ani. Dieta, insa, trebuie respectata cu strictete, fara nici cea mai mica abatere de la aceasta. Dieta propune reducerea grasimilor si a carbohidratilor, dar si a caloriilor, nu se consuma mai mult de 600 de calorii pe zi. Sunt eliminate din consum fructele, cartofii, zaharul, pastele sau cerealele. Se permite consumul moderat de oua, cafea, carne sau peste.
 4. Dieta Ketogenica – cu ajutorul acestei diete se poate slabi pana la 7 kg intr-o luna. Dieta Keto a fost descoperita recent si este considerata una din cele mai eficiente si sanatoase diete pentru slabit. Principiile dietei sunt putin atipice fata de celelalte deoarece aceasta se bazeaza pe consumul preponderent de lipide. Rezultatul reducerii cantitatii de carbohidrati si a cresterii cantitatii de lipide, determina organismul sa se focuseze pe arderea grasimilor.
 5. Dieta cu supa de varza – in opinia nutritionistilor, aceasta dieta ne ofera o solutie pe termen scurt, pentru cei care isi doresc sa slabeasca intr-un timp foarte scurt. Dieta a devenit populara incepand cu anii 80`, mai ales in randul actritelor si modelelor, care datorita carierelor, pierderea in greutate intr-un scurt timp era necesara. Preparatul principal pe care il vei consuma in aceasta dieta este supa de varza, fara restrictii cantitative. Singurul lichid permis este apa sau sucul natural de fructe.
 

Eczema la copii. Diagnosticul si tratamentul eczemelor la copii

 
Eczema la copii; diagnostic eczema la copii; tratament eczema la copii

Eczema reprezinta un termen general pentru un proces ce implica stratul superficial al pielii, marcat prin roseata, prurit, papule, vezicule in formele acute si ingrosare, descuamari si pigmentare cutanata. Exista mai multe tipuri de eczema: de contact, dishidrotica (iritarea pielii palmelor si plantelor cu formarea de basici), neurodermatita (dupa intepatura de insecta), numulara (placi circulare de piele iritata), seboreica, dermatita de contact alergica.


Diagnosticul si tratamentul eczemelor la copii

Diagnosticarea se bazeaza pe istoricul pacientului, examinarea leziunilor cutanate si teste specifice. Tratamentul eczemelor cuprinde masuri non-farmocologice de ingrijire a pielii si tratamente medicamentoase (corticosteroizi, antihistaminice, inhibitori topici de calcineurina, fototerapie).


Dermatita atopica

Este o boala cutanata cronica ce debuteaza cel mai frecvent in perioada de sugar si continua in copilarie. Dermatita poate afecta pana la 30% din populatia pediatrica a anumitor tari europene si SUA, mai frecvent populatia urbana si din climatele calde, cu o distributie egala intre se#e. Alimentele cum ar fi alunele si laptele pot provoca simptomele.

Legenda: (#)=litera x

Expert: dr. Ovidiu Berghi. Foto: blog.medici-de-familie.ro

 

Astmul la copii. Diagnosticul si tratamentul astmului la copii

 
Astm la copii; diagnostic astm copii; tratament astm copii

Alergia reprezinta o reactie exagerata a organismului prin intermediul sistemului imunitar fata de o substanta straina, pe care acesta o percepe in mod eronat ca potential periculoasa.


Astmul la copii

Alergiile respiratorii si infectiile virale respiratorii repetate sunt cele mai frecvente cauze de aparitie ale acestuia. Astmul este caracterizat prin: dispnee, tuse seaca persistenta cu durata peste o luna si respiratie suieratoare.


Diagnosticul astmului la copii

Se realizeaza pe criterii clinice (anamneza, examen clinic) pana la varsta de cinci-sase ani, ulterior la acestea adaugandu-se si probele functionale respiratorii (spirometrie cu test bronhodilatator). Diagnosticul se realizeaza prin testare cutanata alergologica prick sau prin depistarea in sange a anticorpilor specifici de tip IgE produsi de catre organism impotriva alergenilor. Alergenii respiratori sunt cei din interior (acarieni, mucegaiuri, epitelii de animale) si din exterior (polenurile de graminee - iarba verde, iarba parloagelor, pelinul, mesteacanul, frasinul).


Tratamentul astmului la copii

Cuprinde mai multe componente: evitarea alergenului, evitarea factorilor iritanti care pot determina aparitia sau agravarea simptomelor, tratamentul de baza farmacologic si inhalatori singuri sau in combinatii cu bronhodilatatoare) si tratament de desensibilizare alergenica pentru acarieni, polen, graminee etc.

Expert: dr. Ovidiu Berghi. Foto: mamabuna.blogspot.com

 

Candidoza la copii: clasificare, tratament, prevenire

 
Clasificarea candidozei la copii; tratamentul candidozei la copii; prevenirea candidozei la copii

Candidozele sunt afectiuni cauzate de fungiile saprofite ale tractului digestiv, cea mai importanta fiind Candida albicans. Cand in organism apare un dezechilibru, Candida devine patogena, creste in densitate si numar, rezultand astfel starea de boala.


Clasificarea candidozelor la copii

Candidozele se clasifica in candidoze ale mucoaselor, candidoze cutanate, candidoze unghiale si periunghiale.

Candidoza orala reprezinta, in principal, o problema minora. Fara tratament, insa, se poate complica cu durere, disconfort si anorexie. La nou-nascuti candidoza este de obicei transmisa in cursul nasterii, de la mama infectata.


Candidoza de scutec - in general copiii cu candidoza orofaringiana sunt purtatori de Candida albicans in intestine si materii fecale, candidoza de scutec fiind rezultatul unei colonizari progresive a tractului digestiv.

Intertrigo - o candidoza a pielii ce se intalneste adesea la nivelul axilelor, plicii inter si submamare, pliului interfesier, spatiilor interdigitale si ombilicului. Umezeala, caldura, frecarea si maceratia pielii sunt principalii factori predispozanti, iar obezitatea, diabetul zaharat, pansamentele ocluzive sau folosirea antibioticelor cu spectru larg sunt factori aditionali.


Tratamentul candidozei la copii

Tratamentul antifungic poate fi administrat oral (sistemic) sau local (topic). Majoritatea cazurilor de candidoza bucala sunt forme usoare si se pot vindeca prin simpla aplicare locala a unor solutii antifungice. Formele foarte usoare se pot vindeca si fara tratament medical. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maxim 14 zile.

In unele cazuri insa, candidoza poate persista timp de cateva saptamani chiar si sub tratament antifungic. In cazul sugarilor, se folosesc medicamente cu administrare locala, tratamentul fiind continuat cel putin 48 de ore dupa disparitia simptomelor. Badijonarea bucala cu iaurturi ce contin culturi vii de bacterii poate ajuta la vindecarea candidozei.


Prevenirea candidozei la copii

Tratarea infectiilor micotice vaginale, in special in ultimul trimestru de sarcina este importanta. Igiena riguroasa a tetinelor, jucariilor, recipientelor si stergerea cavitatii bucale cu o bucata de material moale si umed. Scutecele trebuie schimbate imediat ce au fost udate deoarece mediul umed favorizeaza cresterea ciupercilor.

Expert: dr. Valentina Meclea. Foto: baby.unica.ro

 

Bolile copilariei: varicela, rujeola, rubeola, scarlatina, oreionul

 
Informatii despre bolile infectioase ale copilariei
Bolile copilariei (varicela, rubeola, rujeola, oreionul si scarlatina) sunt considerate cele mai contagioase afectiuni infectioase.

In general, bolile copilariei debuteaza cu febra mare, varsaturi, stari de greata si cu stare generala de rau. Insa aceste simptome pot aparea si in caz de gripa sau de raceala si, de aceea, bolnavul ar trebui sa se prezinte la medic pentru stabilirea corecta a diagnosticului.


Cuprins articol:


Varicela

Varsatul de vant (varicela) este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Este foarte contagioasa si se transmite prin inhalarea picaturilor infectate sau prin contactul direct cu leziunile, perioada de incubatie fiind de 7-21 zile.

Eruptia varsatului de vant apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape tot corpul, inclusiv pe scalp si pe organele genitale si chiar in gura, si urechi. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici, rosii si apar in valuri eruptive.

Aceste pete eruptive se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului seros, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare.

Unii copii au febra, dureri abdominale sau chiar senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza trei-cinci zile, iar febra nu depaseste 39,4°C. Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii. Epidemia apare cu precadere in lunile februarie-aprilie.

Varicela dureaza intre sapte si zece zile la copii, dar are o perioada mai mare la adulti. Perioada contagioasa incepe la doua zile de la aparitia veziculelor pe piele si dureaza pana cand se acopera de cruste. Un copil cu varicela ar trebui izolat aproximativ sapte-zece zile.

Tratamentul varsatului de vant este orientat pe solutii de calmare a mancarimii si medicamente pentru scaderea febrei. Nu se prescrie antibiotic.


Rujeola (pojarul)

Este o boala virala foarte contagioasa care survine, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii si afecteaza mai ales copiii intre unu si trei ani care nu sunt vaccinati. Singura modalitate de a preveni rujeola este vaccinarea, care trebuie facuta pana la implinirea varstei de un an si jumatate.

Rujeola se manifesta prin febra mare, lacrimare, tuse uscata, secretii nazale abundente, instalarea unei stari de oboseala accentuate si lipsa poftei de mancare.

Eruptia cutanata debuteaza cu aparitia unor bubite mici si albe in interiorul obrajilor. Pe masura ce boala evolueaza, aceste bubite isi schimba culoarea in rosu inchis si se extind pe toata suprafata corpului unde persista timp de aproximativ o saptamana.

Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii. Este foarte important sa se evite contactul cu gravidele, deoarece exista riscul unei nasteri premature.

Tratamentul pojarului se axeaza in principal pe administrarea medicamentelor pentru scaderea febrei si nu se prescrie antibiotic.


Rubeola

Este o afectiune virala greu de recunoscut, care trece deseori neobservata deoarece are putine simptome. Contagiozitatea este moderata. Principala importanta a rubeolei este data de efectele sale devastatoare asupra fatului in infectia la gravide, cu infectie congenitala si efecte teratogene.

Rubeola se manifesta prin febra, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si eruptia cutanata care debuteaza cu aparitia unor bubite roz-rosiatice initial pe gat, pe fata si pe cap, dupa care se extind pe toata suprafata corpului unde persista timp de aproximativ o saptamana.

Copilul va fi contagios timp de aproximativ opt zile dupa aparitia bubitelor si de aceea este recomandata izolarea lui pe toata perioada de manifestare a bolii.

Tratamentul rubeolei se axeaza, in principal, pe medicamente care scad febra.


Scarlatina

Este una dintre bolile contagioase ale copilariei, mai putin frecventa, care este cauzata de o bacterie foarte raspandita numita streptococ beta-hemolitic de grup A. Streptococul se manifesta cu dureri in gat, febra, stare de rau, greata si dureri de cap insotite de o eruptie cutanata. Faringele este rosu si ganglionii cervicali sensibili la palpare. Cultura din exsudatul faringian confirma diagnosticul.

Transmiterea scarlatinei se realizeaza prin intermediul picaturilor de saliva ce contin particule infectate. Fata copilului este rosie, limba incarcata cu pete rosii proeminente (limba zmeurie). Dupa perioada de incubatie, apar puncte mici in regiunea inghinala, in axila, pe pliurile coatelor, care se extind apoi pe tot corpul.

Eruptia scarlatinei provoaca mancarimi, dar are o particularitate - nu apare in regiunea gurii, care ramane palida de jur imprejur. Eruptia dispare in cinci zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de doua saptamani. Medicul este singurul care hotaraste oportunitatea administrarii de antibiotic pentru a evita aparitia unor posibile complicatii de natura cardiaca, renala sau a articulatiilor. Este obligatorie izolarea.


Oreionul

Este o boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, care se manifesta in principal prin inflamatia glandelor salivare. Se transmite pe calea aerului si se manifesta mai ales iarna, cand apar epidemiile. Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile, fiind urmata de aparitia febrei moderate si de dureri in zona urechilor una-doua zile.

Copilul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si circa opt zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor salivare apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si este insotita de durere la masticatie. De asemenea, marea majoritate a copiilor acuza dureri de cap puternice.

Pacientul trebuie izolat pana in momentul remiterii inflamatiei glandulare, cu repaus la pat pe toata perioada febrila.

Tratamentul oreionului este simptomatic. Este recomandata imunizarea de rutina a copiilor peste un an cu vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola).


Vaccinarea copilului

Cand copilul are varsta de aproximativ doua luni, ar trebui sa se inceapa programul de vaccinari care sa-l protejeze impotriva celor mai severe boli infectioase. Atunci cand bebelusul este vaccinat i se administreaza un vaccin care contine variante nenocive ale germenului care produce boala.

Unii parinti refuza vaccinarea deoarece sunt ingrijorati de posibilele riscuri. Totusi, daca sunt vaccinati mai putini copii, bolile se pot raspandi mai repede, producand epidemii.

Expert: dr. Carmen-Liliana llies. Foto: aptanutricia.ro

 

Cum as putea incetini aparitia si mai multor riduri?

 
Recomandari pentru incetinirea aparitiei si mai multor riduri
Tenul imbatranit poate sa fie rezultatul expunerii la actiunea agresiva a factorilor externi (radiatiile solare, poluarea, utilizarea machiajului in exces), dar si interni (deficit de vitamine si minerale, dereglari hormonale, alimentatie necorespunzatoare).

Va recomandam un screening metabolic si analize biochimice pentru a stabili aportul optim de vitamine si minerale si un consult la dermatolog pentru a vi se indica tipul de creme pe care le puteti folosi in functie de tipul de ten.

In ceea ce priveste cremele, alegeti-le pe acelea care contin extracte de catina, sursa de vitamina A, C si E cu rol antioxidant, acid hialuronic cu rol de promotor al absorbtiei, ajutand apa sa ajunga in profunzimea straturilor pielii.

Alimentatia nu trebuie neglijata, trebuie crescut aportul de acizi grasi omega 9 (ulei de in, ulei de canepa, ulei de cocos, ulei de luminita noptii), vitamine si minerale din fructe si legume proaspete, carne slaba, orez, iaurt si cereale integrale.


Foto: caplimpede.ro

 

Sufar de alergii solare. Cum m-as putea proteja?

 
Metode prin care te poti proteja de alergiile solare
Alergiile solare sunt reactii de raspuns ale sistemului imunitar, cauzate de radiatii solare (UVA si UVB), manifestandu-se prin urticarie, roseata si pustule. Aparitia este sezoniera, asadar puteti recurge la cateva masuri de preventie:

 • evitarea expunerii la soare, mai ales in intervalele orare la care disconfortul termic este resimtit puternic (12:00 -18:00);
 • utilizarea lotiunilor cu filtre minerale pentru pielea sensibila de protectia UVA (cuantificabil prin PPD >3) si UVB (cuantificabil prin SPF 50 +): AVENE, BIODERMA, LA ROCHE POSAY, VICHY. Aplicarea se face cu 15-20 minute inainte de expunere si se repeta la doua ore;
 • imbracamintea trebuie sa fie lejera, mai larga, din fibre naturale, in nuante deschise;
 • purtarea palariilor cu boruri largi si a ochelarilor de soare;
 • hidratarea corespunzatoare (30 ml/kg corp de lichide).

In episoadele acute, se pot administra antihistaminice de zi atat oral si topic (Claritine, Aerius, Fenistil Gel) si este recomandata utilizarea apei termale.

 

Vara sunt frecvente toxiinfectiile alimentare. Cum le pot evita?

 
Reguli pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare
Toxiinfectiile alimentare sunt cel mai adesea de scurta durata (pana in cinci zile). Majoritatea au o cauza infectioasa, iar simptomele (scaune moi sau apoase, stare de frison - usor febrila, crampe abdominale) dispar treptat, fiind usor de combatut, daca se respecta cateva reguli:

 • evitarea consumului de alimente perisabile, usor alterabile (peste, fructe de mare, produse de fast-food si inghetata - unele din cele mal propice medii de dezvoltarea a culturilor de E.coli si Salmonella) sau a caror provenienta nu ne este cunoscuta;
 • pastrarea la frigider (sub 4 grade Celsius) a alimentelor (carne, branzeturi, lactate);
 • spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun inainte de fiecare masa;
 • spalarea atenta a fructelor si legumelor;
 • evitarea consumului de lactate nepasteurizate;
 • folosirea apei potabile pentru prepararea alimentelor;
 • prelucrarea corecta (termic) a alimentelor, consumul imediat al alimentelor si evitarea contactului prelungit intre alimentele neprelucrate si cele gatite.
In faza acuta, trebuie sa va asigurati ca beti cel putin doi litri de lichide, ca aveti un regim mai uscat (orez, morcovi, carne slaba, urda degresata) si ca evitati consumul de fructe zemoase sau al sucurilor din fructe si bauturilor carbogazoase. Daca simptomele se manifesta mai mult de cinci zile, se impune vizita la medicul gastroenterolog.


Foto: prescolar.ro

 

Statistici despre mortalitatea cardiovasculara

 
Statisticile bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezinta principala amenintare la adresa sanatatii populatiei la nivel mondial. In tarile dezvoltate, in ultimii 30 de ani, mortalitatea cardiovasculara a scazut, comparativ cu tarile in curs de dezvoltare, in care aceasta rata a crescut ingrijorator.

Romania ocupa primul loc in Europa la mortalitatea cardiovasculara. In Romania, conform datelor publicate de Societatea Romana de Hipertensiune, boala cardiovasculara determina peste 62% din totalul deceselor. Prevalenta hipertensiunii arteriale in Romania este in continua crestere.

In anul 2012, prevalenta hipertensiunii arteriale era de 40.4%, iar in 2016 rezultatele preliminare ale studiului Sephar III arata ca 49.5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sunt hipertensivi.

Pierderea capacitatii de munca este determinata in 30% din cazuri tot de bolile cardiovasculare. Atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt privite ca niste evenimente inevitabile si, din pacate, reprezinta adesea primul simptom al unei boli care evolueaza zeci de ani.

Romania este pe ultimul loc in UE la preventia si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Un studiu elaborat de Health Consumer Powerhouse - organism al Comisiei Europene care supravegheaza calitatea serviciilor medicale in Uniunea Europeana, situeaza Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste preventia si tratamentul afectiunilor cardiovasculare.

Bolile de inima pot fi evitate. Desi statisticile referitoare la mortalitate sunt sumbre, o atentie sporita trebuie acordata prevenirii acestor boli, fiind bine-cunoscut faptul ca este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi.

Insusirea unor cunostinte minime despre sanatate si boala, renuntarea la unele obiceiuri daunatoare sanatatii (cum sunt: excesul de alcool si fumatul, lipsa activitatii fizice, alimentatia nesanatoasa etc.), precum si vizitele periodice la medic sunt pasi importanti ce pot contribui la preventia si controlul bolilor cardiovasculare.

Foto: descopera.ro

 

Test de discromatopsie

 
Informatii despre testul de discromatopsie

De ce este necesar testul de discromatopsie?

Studiile arata ca, pe continentul nostru, intre 8 si 12% dintre barbati si 0,5% dintre femei prezinta o forma de discromatopsie. Din pacate, multi dintre cei care au aceasta problema nu-si pot da seama singuri ca percep, sub aspect vizual, mediul inconjurator diferit fata de ceilalti (in cazurile mai putin grave, se pot deosebi nuante, se poate recunoaste galbenul si albastrul, insa nu se poate deosebi rosul de verde).

Fara a fi o afectiune realmente invalidanta, fara a sabota acuitatea oculara, discromatopsia implica anumite inconveniente. De pilda, pentru adulti, limiteaza oarecum optiunile profesionale; cel putin deocamdata, determina imposibilitatea de a dobandi brevetul de pilot de avion sau carnetul de conducator auto.


In cazul minorilor, o astfel de tulburare de simt cromatic poate afecta dezvoltarea cognitiva (capacitatile de a-si insusi notiuni inedite si de a citi). Acestea ar fi principalele motive pentru care este intelept ca orice om sa faca testul de perceptie a culorilor (ideal ar fi cat mai devreme in viata, in jurul varstei de patru ani).Cateva idei de retinut!

De obicei, discromatopsia este pe linia rosu-verde (daltonism). In situatiile severe, nu este perceputa nicio culoare, ci doar albul, negrul si nuante de gri. Cazurile de discromatopsie in care anomalia apare la un singur ochi sau nu este diferentiata sunt extrem de rare.

Tulburarea de perceptie cromatica este netratabila, insa exista si pot fi usor deprinse anumite metode de adaptare.

Copiii diagnosticati cu discromatopsie trebuie asezati in clasa in asa fel incat sa fie evitata reflectarea luminii stralucitoare. Profesorii trebuie informati daca au vreun elev cu o asemenea tulburare, trebuind sa-si adapteze metodele de predare nevoilor speciale ale acestuia.

O modalitate de compensare a tulburarilor de vedere cromatice este folosirea lentilelor de contact sau a ochelarilor fumurii si cu filtru de protectie.


Rezultatele testului de discromatopsie se obtin pe loc!

Nerapindu-va mai mult de cateva minute, neimplicand absolut nimic neplacut (jena, dureri, intepaturi etc.), cei interesati de acest test vor privi cu atentie niste ilustratii discoidale alcatuite din puncte de diverse culori si marimi, avand „camuflate” in centru diferite numere si cifre.

Persoanele a caror vedere cromatica este intacta pot recunoaste lesne aceste modele, cele cu discromatopsie nu le vor putea identifica sau vor percepe doar anumite simboluri grafice. Daca testul sugereaza o tulburare vizuala, se impune o evaluare oftalmologica facuta de un specialist.


Foto: inran.it