Nikvorm, sirop eficient contra viermilor si parazitilor intestinali

 
Nikvorm, sirop eficient contra viermilor si parazitilor intestinali
Infectia cu paraziti intestinali este foarte frecventa in randul populatiei, afectand mai ales pe cei mici. Actiunea lor poate trece multa vreme neobservata, infectia raspandindu-se rapid si putand trece un timp indelungat pana cand apar primele simptome.

De multe ori, acestea sunt descoperite tarziu, deoarece sunt asociate altor afectiuni si nu infectiilor cu paraziti intestinali. Riscul de a contacta o asemenea infectie este foarte crescut, chiar daca suntem deosebit de vigilenti sau avem o atentie sporita.

Oricum, trebuie sa avem in vedere o igiena personala foarte stricta, sa ne spalam pe maini inainte de fiecare masa, sa spalam fructele si legumele inainte de a le consuma. Exista numeroase produse benefice in cazul tratarii acestor infectii cu paraziti, unul deosebit de eficient fiind Nikvorm. Poate fi achizitionat din farmacii, fara prescriere medicala.


Cuprins articol:


Prezentare

Nikvorm este un produs farmaceutic realizat pentru eliminarea parazitilor intestinali si pastrarea sanatatii sistemului digestiv. Nikvorm reface consistenta normala a scaunului atat in caz de diaree sau dizenterie cronica.

Este apreciat de copii datorita gustului sau care este destul de agreabil. Este un remediu natural din plante, selectionate pe baza experientei specialistilor din India. Nikvorm determina eliminarea toxinelor produse de viermii intestinali si amelioreaza efectele lor dezagreabile.

El elimina paraziti precum: Ascaris lumbricoides (limbricul), Helicobacteri pylori, Candida albicans, Enterobius vermicularis (tenie) etc. Viermii si parazitii intestinali (giardia, oxiuri, ascarizi), sunt eliminati, schimband chimismul mediului in care acestia se dezvolta. Actiunea sa se face simtita prin eliminarea parazitilor in primele 6-24 ore de la administrarea in doza unica.


Administrare:

  • Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani: cate 10 ml dimineata si seara, in cursul aceleiasi zile, dupa masa.
  • Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani: cate 15 ml dimineata si seara.
  • Pentru adulti: cate 30 ml dimineata si seara.
Medicamentul Nikvorm se repeta dupa 7 zile sau la recomandarea unui medic. Dupa terminarea tratamentului cu Nikvorm se utilizeaza 30 de zile cate 1 capsula pe zi de HIMOVIT C.


Compozitie:

Contine extracte vegetale preluate din:
  • Butea Monosperma (se foloseste in tratarea diareei si dizenteriei).
  • Terminalia Chebula (proprietatile adaptogene si hepatoprotectoare in hepatitele cronice).
  • Mallotus Philippinensis (se foloseste impotriva teniei intestinale, constipatie, flatulentei).
  • Embelia Robusta (ajuta la scaderea senzatiei de balonare).
  • Sousserea Lappa (ajuta digestia prin cresterea secretiei enzimelor digestive).

Alte detalii:

  • Administrarea de Nikvorm pe o durata lunga este sigura si nu are efecte secundare.
  • Siropul Nikvorm NU este recomandat pe perioada alaptarii sau a sarcinii. Poate fi administrat fara riscuri inainte de a ramane insarcinata.
  • Prezenta inulinei din Sousserea lappa la Nikvorm, in proportie de 18%, ofera plantei efecte probiotice redutabile si o eficienta sporita in domeniul terapiei sistemului digestiv.
  • Stimuleaza digestia si pofta de mancare, datorita proprietatilor din Sousserea Lappa.
  • Cura de deparazitare cu Nikvorm are caracter familial.
  • Copii, in general, sunt cei mai expusi si ar fi recomandat sa urmeze 2-3 cure pe an.
 

Cuperoza: evolutie, preventie, remedii naturale

 
Cuperoza: evolutie, preventie, remedii naturale
Obrajii rosii nu sunt neaparat un semn al frumusetii si sanatatii ci pot trada existenta unei afectiuni dermatologice cunoscuta sub numele de cuperoza. Cuperoza este des intalnita la persoanele cu piele deschisa la culoare, subtire sau mai putin elastica.


Cuprins articol:


Cum apare?

In conditii normale, vasele capilare se dilata pentru a permite fluxul mai mare de sange sa treaca in momentele de stres sau efort fizic, apoi revin la dimensiunile initiale. Capilarele mai slabe se dilata, insa nu mai revin la forma initiala, astfel aparand roseata.


Etapele evolutiei

Cuperoza este o boala cronica, cu o evolutie progresiva. Cuperoza reprezinta al doilea stadiu al rozaceei, o afectiune cutanata de natura inflamatorie.
  1. In prima faza apare inrosirea tranzitorie a fetei.
  2. In al doilea stadiu roseata devine permanenta din cauza unor dilatari ireversibile ale vaselor de sange.
  3. Al treilea stadiu este cel papulopustulos in care apar vezicule alb-galbui pline cu puroi.
  4. In ultimul stadiu (se ajunge mai rar), apar marirea in volum a nasului, barbiei sau a urechii.
Va recomandam sa cititi si: Acneea tarzie


Tratament si preventie

  • Evitati variatiile de temperatura, baile fierbinti, condimentele, expunerea neprotejata la soare, alcoolul, saunele.
  • Nu folositi produse pe baza de cortizon pentru ca desi reduc simptomele si aspectul inestetic, creeaza dependenta.
  • Folositi produse cosmetice speciale antiroseata.
  • Evita alimentele care pot agrava cuperoza: sosul de soia, mancarurile picante sau fierbinti, unele citrice, iaurtul si smantana, ciocolata, otetul.
Antibioticele orale pot fi prescrise pentru proprietatile lor antiinflamatorii. Tratamentul laser sau cu lumina intens pulsata pentru ameliorarea aspectului vaselor dilatate are rezultate spectaculoase.




Remedii naturale

  • Musetelul are efect antiiritant, antiseptic, antieritematos si antiinflamator. Puteti aplica pe zonele cu probleme comprese cu musetel (preparati o infuzie de musetel din 3-4 linguri de flori la 1l de apa). Lasati compresele sa actioneze 15 minute. Repetati de cateva ori pe zi.
  • Aloe vera are efect de hidratare datorita continutului de aminoacizi, precum si pentru efectul sau de film care se formeaza pe suprafata pielii. In plus este antiinflamatoare si sustine procesul de vindecare. Luati o frunza de aloe, zdrobiti-o si ungeti-va cu ea pe zonele cuperozice.
  • Levantica - preparati o infuzie cu doua lingurite de flori de levantica la o cana de apa si faceti tamponari pe zonele cuperozice. Repetati de doua ori pe zi.


Foto: www.romanialibera.ro
 

Remedii contra petelor brune, varicelor, oaselor batrane

 
Remedii contra petelor brune, varicelor, oaselor batrane
In articolul de fata va prezentam cateva remedii eficiente contra petelor brune, varicelor, oaselor batrane, anginei pectorale etc.


Cuprins articol:


Remediu contra petelor brune

Uleiul de ricin este eficient contra petelor brune, daca incepeti sa-l folositi de doua ori pe zi, tamponand locurile patate. Totodata, incepeti sa beti ceai de sunatoare si papadie (la un litru de apa clocotita se pun doua linguri de sunatoare si doua de papadie si se lasa la infuzat 15 minute), o cana cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa principala. Rezultatele nu apar imediat.

Va recomandam sa cititi si: Infuzii care te scapa de pete


Remediu contra varicelor

Va recomandam un unguent pe baza de castan salbatic, cu care va masati usor picioarele in fiecare seara. In paralel, incepeti sa mergeti pe jos mai mult, evitati ciorapii cu banda elastica si pantofii cu toc inalt. Durerile se vor diminua semnificativ.



Alifie pentru oase batrane

Se iau doua parti de unt proaspat (de casa) si o parte de muguri de mesteacan si se pun intr-un vas de lut (sau de sticla) inchis ermetic, alternand cele doua straturi. Vasul se tine intr-un loc cald 24 de ore. Se da apoi prin sita si se adauga o lingurita cu pudra de camfor. Se amesteca si se tine la racoare, iar inainte de culcare, se unge zona dureroasa. Se continua cateva seri la rand, iar efectele binefacatoare se vor resimti de indata.

Va recomandam sa cititi si: Plante pentru oase solide


Remediu contra anginei pectorale

Puneti intr-un vas de sticla (nemetalic) sapte linguri de macese uscate si zdrobite (cand e sezonul lor, puteti sa le folositi si proaspete) si turnati peste ele tot atatea pahare cu apa fiarta. Acoperiti vasul cu un capac, il infasurati intr-un prosop si lasati asa 24 de ore. Strecurati infuzia, stoarceti bine fructele si lasati apoi la rece. Din acest lichid beti trei pahare pe zi, la fiecare masa principala. Infuzia de macese este recomandata in toate afectiunile inimii.



Ulei demachiant natural

Chiar daca nu folositi farduri si multe cosmetice, seara, inainte de culcare, tenul vostru are nevoie de putina atentie. Va recomandam sa preparati si apoi sa folositi un ulei demachiant care face minuni pentru ten. Umpleti un vas de sticla cu flori proaspete de musetel si turnati deasupra ulei de soia (gasiti in magazinele naturiste sau chiar la supermarket). Puneti sticla la soare 10-12 zile. Strecurati lichidul printr-un tifon, stoarceti plantele macerate si strecurati lichidul obtinut, apoi turnati totul intr-o sticla inchisa la culoare. Tenul va fi curat si plin de prospetime dupa ce folositi acest preparat.

Va recomandam sa cititi si: Flori bune pentru ten


Foto: www.aflacum.ro
 

TEST: Reusesti sa-ti invingi complexele?

 
TEST: Reusesti sa-ti invingi complexele?
Probabil ca nu exista om care sa nu aiba macar un complex. Unii dintre noi reusesc sa le depaseasca, in timp ce altii dezvolta un puternic sentiment de inferioritate, pierzandu-si total increderea in ei. Tu cum te impaci cu complexele tale?


1. Ce simti cand te duci la o petrecere imbracata la patru ace?
  1. Esti in centrul atentiei.
  2. Ar mai fi loc de mici retusuri, dar esti multumita de felul cum arati.
  3. Nu conteaza, oamenii oricum par sa nu te bage in seama.
2. In magazin, observi ca doua tinere te privesc, susotesc ceva si incep sa rada.
  1. Zambesti si treci mandra pe langa ele.
  2. Te prefaci ca nu le-ai observat - sa rada, ce-ti pasa?
  3. Te grabesti sa iesi din raza lor vizuala.
3. La o cina mondena, discutia se invarte in jurul unui scriitor necunoscut tie.
  1. Schimbi subiectul, aducand in discutie filmul bun pe care l-ai vazut zilele trecute.
  2. Te faci mica, sperand sa nu te intrebe nimeni nimic.
  3. Participi la discutie, ascunzand ca n-ai auzit de acest scriitor.
4. Care e cea mai buna metoda de a depasi un complex fizic?
  1. Sa gandesti pozitiv si sa ai incredere in tine.
  2. Psihoterapia.
  3. O operatie estetica.
5. La ce te gandesti cand te uiti la fotografiile tale de pe vremea liceului?
  1. Aratam bine, dar, sa fim seriosi, nici acum nu arat rau!
  2. Ce a trecut vremea...
  3. Nu eram frumoasa nici atunci, dar macar nu aveam riduri.
6. La mare, ce preferi?
  1. Plimbarile lungi pe malul apei, in costum de baie.
  2. Sesiunile alternative de stat la soare/la umbra/inot.
  3. Odihna pe sezlong sub umbrela.
7. Consideri ca un complex trebuie:
  1. depasit;
  2. discutat;
  3. ascuns.
Majoritatea a - Increzatoare

Te accepti asa cum esti si te simti foarte bine in pielea ta. Chiar daca ai micile tale complexe, reusesti sa le depasesti atat de bine, incat nimeni nu ar putea crede ca uneori iti lipseste increderea in tine. Felicitari, esti un exemplu pentru multe femei!


Majoritatea b - Uneori da, alteori ba

Daca reusesti sau nu sa-ti invingi complexele depinde de moralul tau, care e cand pe culmi, cand la pamant. In unele zile, faci fata cu brio propriilor imperfectiuni, iar in altele, dimpotriva, ai o parere foarte proasta despre persoana ta. Fii mai des multumita de tine!


Majoritatea c - Complexata

Te subapreciezi. Dai dimensiuni exagerate imperfectiunilor tale, iar din aceasta cauza, relatiile sociale si cele personale au uneori de suferit. Ca sa-ti recapeti increderea si linistea, concentreaza-te asupra capacitatilor si calitatilor tale, nu a defectelor!


Foto: gandimrational.blogspot.com
 

Mituri despre bolile cu transmitere sexuala

 
Mituri despre bolile cu transmitere sexuala
Toata lumea a auzit ca exista boli cu transmitere sexuala, putini stiu prin ce se expun pericolului, de unde si o multitudine de mituri despre ele. Iata cateva dintre acestea!


Te poti infecta cu HIV printr-un simplu sarut.

NU-I CHIAR ASA. Ce-i drept, saliva celui infectat contine HIV, dar intr-o cantitate foarte mica, insuficienta pentru transmiterea infectiei. Doar atunci cand ambii parteneri au mari rani deschise in cavitatea bucala sau gingii sangerande sarutul prezinta risc de transmitere a virusului.


Poti contracta o boala cu transmitere sexuala de pe capacul WC-ului.

FALS. Prin simplul fapt ca te asezi pe capacul WC-ului nu te poti molipsi de o boala venerica. Nu inseamna insa ca esti in afara oricarui pericol. Pe suprafata acestuia, precum si in apa din vasul pe care il acopera pot exista numerosi agenti patogeni. Fa in asa fel incat sa nu te atinga stropii din aceasta, chiar daca nu exista riscul temutei molipsiri!


Daca folosesti doua prezervative, unul peste celalalt, cresti gradul de protectie.

FALS. Un asemenea procedeu creste forta de frecare si, in acest fel, probabilitatea ca ele sa se rupa. Prezervativele protejeaza doar daca sunt folosite corect. Exact asa cum este indicat in instructiuni.


N-ai de ce sa-ti faci griji atat timp cat nu ai niciun simptom.

FALS. Multe dintre bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice (nu prezinta simptome), in cazul altora acestea apar dupa o perioada, mai lunga sau mai scurta, de la infectare. Asadar, foloseste prezervativul si, din cand in cand, fa-ti analizele medicale!

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: polimed.ro
 

Intrebari si raspunsuri despre bolile cu transmitere sexuala

 
Intrebari si raspunsuri despre bolile cu transmitere sexuala
Nu-i asa ca sunt intrebari pe care ati vrea sa le adresati medicului, dar nu o faceti din jena sau de teama? Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, va ofera toate raspunsurile pe care le cautati.


Ce analize trebuie sa faca o femeie ca sa fie sigura ca nu are o infectie cu transmitere sexuala? Dar un barbat?

Este vorba despre HIV, VDRL (sifilis), hepatita B, chlamydia, herpes, HPV, urocultura, secretii vaginale (frotiu+culturi). La barbati, se fac aceleasi analize de sange, iar in loc de secretie vaginala, se recolteaza secretie uretrala.


Sexul in timpul ciclului menstrual creste riscul de infectii? Ar trebui evitat?

Da, sexul in timpul ciclului creste riscul de infectii, pentru ca acesta este cel mai riscant mod de a transmite boala. Urmeaza secretiile genitale si saliva. De aceea, este indicat sa se evite.


Cum se face corect igiena intima? Spalaturile vaginale interne sunt necesare?

Spalaturile vaginale sunt interzise. Ele sunt permise numai si numai in cazul unor patologii si doar la recomandarea medicului. Igiena in zona genitala se face doar la exterior, cu servetele/sapun, unele speciale pentru zona intima, care se sterge intotdeauna in directia dinspre vagin spre anus si in niciun caz invers.


Bolile cu transmitere sexuala precum HPV, gonoreea etc. se pot transmite si altfel decat pe cale sexuala (daca te pricopsesti cu boala, asta inseamna neaparat ca partenerul nu a fost fidel)?

Bolile cu transmitere sexuala se pot transmite, in general, prin sange si prin secretii (saliva, secretii genitale etc). La orice contact (de sange si secretii) intre doi oameni, se pot transmite bolile respective. Daca se ia o asemenea boala, asta nu inseamna neaparat ca partenerul nu a fost fidel, pentru ca in primul rand nu se transmit doar pe cale sexuala, iar in al doilea, se transmit, de obicei, cand avem sistemul imunitar slabit. Asta inseamna ca este posibil ca unul din parteneri sa aiba boala cu mult timp inainte de a fi impreuna cu actualul, care a luat-o abia dupa cateva luni sau cativa ani, pentru ca pana atunci a avut un sistem imunitar bun.


La ce probleme poate duce sexul oral/anal?

Bolile cu transmitere sexuala se transmit prin sange si prin secretii. Cel mai periculos mod de transmitere este prin sange. Daca exista contact sange cu sange, probabilitatea de transmitere a bolilor este aproape suta la suta. De aceea, din cauza ca la sexul anal apar eruptii cu mici sangerari, probabilitatea de transmitere BTS este mare. Este bine de evitat si sexul oral, din pricina posibilitatii transmiterii prin schimbul de saliva/secretie.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.realitatea.net
 

Hepatitele, transmise prin sex

 
Hepatitele, transmise prin sex
Desi ficatul este singurul organ capabil de regenerare, cand este agresat de infectii virotice, se poate ajunge la afectiuni grave, ireversibile.

Cinci virusuri sunt vinovate de instalarea hepatitelor virale, afectiuni ce conduc la distrugerea celulelor hepatice, cele mai cunoscute si raspandite fiind de tip A, B si C.


Cuprins articol:


Hepatita A

Se transmite, numita fiind si „boala mainilor murdare”, prin intermediul acestora sau la intrarea in contact direct cu agentul patogen. Pe cale sexuala transmiterea este posibila doar in cazul sexului neprotejat oral sau anal.


Hepatita B

Este foarte contagioasa. In primul rand, pentru ca sangele celui afectat devine contaminant cu mult timp inaintea manifestarii primelor simptome si ramane astfel pe toata durata infectiei cronice.

Apoi, virusul e foarte rezistent la mediul extern. Riscul infectarii prin intrarea in contact cu sangele, fie el si uscat, de pe vreun obiect sau altul este destul de mare chiar si o saptamana.

Simptome. La inceput pot fi asemanatoare cu ale unei viroze, dupa cateva zile se manifesta prin pierderea brusca a apetitului, dureri, varsaturi, urina inchisa la culoare, fecale decolorate, icter.

Este stadiul in care un sistem imunitar puternic poate favoriza vindecarea completa. Daca boala se cronicizeaza, poate evolua spre ciroza sau cancer hepatic.

Se transmite usor pe cale sexuala, dar si prin contactul cu sange contaminat, prin transfuzii, seringi refolosite, instrumente medicale si alte ustensile taietoare nesterilizate ori prin fluide corporale, precum sperma si saliva persoanei infectate.

In 80% din cazuri, se vindeca spontan, fara ca bolnavul infectat s-o stie, iar in celelalte, infectia se cronicizeaza si devine transmisibila. Nu se transmite pe cale aeriana.


Hepatita C

Se transmite prin sangele sau fluidele unei persoane contaminate. In 20% din cazuri, vindecarea este spontana, iar in celelalte, boala se cronicizeaza. Nu se transmite pe cale aeriana.


Folositi prezervativul si faceti-va analizele de sange pentru depistarea hepatitelor virale B si C. Astfel, puteti preveni ciroza.


Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: positivepeople.md
 

Noutati medicale (1)

 
Noutati medicale

Musetelul, un nou aliat contra cancerului?

Va place sa beti un ceai inainte de a va culca? Daca da, alegeti musetelul. Pe langa virtutile sale digestive si calmante, planta are si calitati anticancerigene.

Cercetatorii americani de la Universitatea din Ohio au descoperit actiunea anticancer a apigeninei, un compus chimic continut de planta. Printre altele, ea impiedica proliferarea celulelor canceroase, facandu-le mai sensibile la medicamente.

Efectul se adevereste mai ales in cazul cancerului de san, ale carui celule sunt foarte rezistente si se bucura de longevitate.

O veste si mai buna: apigenina se gaseste si in patrunjel, telina, menta si oregano. Depinde de noi sa le punem in farfurie cat mai des.


Cuprins articol:


Posetele - cuiburi de bacterii

„Gentile se afla permanent in contact cu maini si suprafete de contact murdare, de unde reiese ca riscul de a transmite microbi e foarte ridicat”, avertizeaza cercetatorii de la Washroom Hygiene din Marea Britanie.

O poseta din cinci, mai ales daca este din piele, contine milioane de bacterii nocive, care patrund si in tuburile de ruj prost inchise, in cele de mascara si in fardul de obraz.

Avertisment: nu va lasati gentile pe podea (la restaurant sau in WC-urile publice), nici pe tejghelele din piete sau magazine, pana platiti. Si nu uitati sa le curatati sistematic.


Bataturile la picioare se mostenesc

O echipa de la Facultatea de Medicina din Harward a realizat un studiu care dovedeste ca bataturile sunt cel mai adesea ereditare. 61% dintre persoanele supuse la test, toate cu bataturi la picioare, au spus ca si parintii lor sufereau de aceeasi boala.

Cercetatorii spera sa gaseasca tratamente preventive.


Tataneasa, pe locul intai

Farmacistii din Germania au declarat TATANEASA, planta anului 2014, cu recomandarea ca ea sa fie cultivata chiar si in ghivecele de pe balcon.

Pe cale interna, ea vindeca (sub control medical) cancerul de stomac si de intestin, iar pe cale externa, alifia de tataneasa vindeca ranile si alina durerile reumatice.


Rezultatele internetului!

66% dintre copiii care-si petrec multa vreme pe internet sunt incapabili sa recunoasca un praz, un dovlecel, o smochina sau o anghinare. Si mai surprinzator: 25% dintre ei nu stiu ca fulgii din pungi sunt facuti din cartofi. Pentru multi dintre ei, spaghetele si scoicile sunt legume.

Rezultatele, de-a dreptul inspaimantatoare, sunt continute intr-o ancheta realizata de Asociatia de sanatate a mediului din Franta (ASEF) pe un numar de 910 elevi, intre 8 si 12 ani.


Linsul biberonului face bine la sanatate

Un studiu realizat de cercetatorii de la Spitalul Regina Silvia din Suedia dovedeste ca saliva parentala ii ajuta pe nou-nascuti sa fie feriti mai tarziu de astm si de eczeme; 84 de copii au fost observati, vreme de trei ani.

La varsta de 18 luni, copiii ale caror biberoane au fost linse de parinti s-au imbolnavit cu 63% mai putin de eczeme decat lotul martor si cu 88% mai putin de astm bronsic. Studiul dovedeste ca sistemul imunitar al copiilor mici e intarit de saliva parintilor.


Imaginile socante de pe pachetele de tigari n-au efect

Conform unui studiu realizat pe 454 de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, avertismentele ilustrate, aparute in urma cu cativa ani pe pachetele de tigari (plamani bolnavi, cancer, scurtarea vietii etc.) sunt apreciate mai degraba scarboase decat convingatoare.

Cei chestionati au considerat ca genul acesta de sperieturi sunt penibile si nu-i ajuta pe dependenti sa se lase de fumat.


Sampania e buna pentru memorie

O veste buna! Conform unui studiu realizat in Marea Britanie, un pahar de sampanie baut in fiecare zi ne pastreaza memoria intreaga.

Mai bogata in compusi fenolici decat vinul alb, sampania previne pierderile cognitive.

Va invitam sa cititi si alte noutati medicale

Foto: lexcafe.ro
 

28 de adevaruri legate de sanatate

 
28 de adevaruri legate de sanatate
  1. Inainte de operatie. Daca va asteapta o interventie chirurgicala, insistati ca inainte de a ajunge la cutitsa-l cunosteti personal pe medicul care va va opera si sa stati de vorba cu el. Astfel va veti da seama daca va inspira incredere si, in acelasi timp, chirurgul va avea la randul sau posibilitatea de a evalua atitudinea voastra fata de boala si tratament. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru ca actul medical sa decurga cu bine.
  2. Memoria. Pana la varsta de 70 de ani, problemele de memorie au legatura mai curand cu stresul sau cu somnul neodihnitor, decat cu dementa senila. Nu va speriati fara motiv.
  3. Pieptanatura cu consecinte. Femeile care poarta zilnic parul impletit foarte strans in cozi sau legat la spate se pot confrunta, la un moment dat, cu o cadere masiva a lui. Daca radacinile firelor sunt deja afectate, podoaba capilara nu se va reface.
  4. Cititul pe furis. Nu va faceti griji cand va prindeti copilul cu cartea sub plapuma. Cititul la lumina slaba nu dauneaza ochilor.
  5. Veninul de viespe. Nu va faceti testul de alergie la veninul de insecte doar asa, ca sa va aflati in treaba. Multe persoane reactioneaza la test fara a fi cu adevarat alergice, iar de atunci inainte se panicheaza, indata ce vad o viespe zburand in apropierea lor. O alergie veritabila la veninul de insecte se recunoaste dupa faptul ca, in urma unei intepaturi la mana, se umfla brusc si fata. Cand cineva reactioneaza in acest fel, are motive temeinice sa se adreseze de urgenta unui medic alergolog, pentru a i se face un test.
  6. Valorile colesterolului. Asa-numitul colesterol „rau”, LDL, nu trebuie luat in considerare singuri. Riscul de afectiuni cardiovasculare provine din mult mai multi factori. Asa se explica faptul ca o femeie de 35 de ani, supla, obisnuita sa faca sport, nefumatoare, fara cardiaci in familie, poate trai foarte bine cu o valoare crescuta a fractiei LDL de 150 miligrame. In schimb, in cazul unui barbat in jur de 50 de ani, fumator, cu abdomenul voluminos, activitate fizica redusa si stres cat cuprinde, lucrurile arata cu totul altfel.
  7. Degenerescenta maculara si cititul. Numerosi pacienti cu degenerescenta maculara - o afectiune grava a retinei - citesc mai putin, in ideea ca astfel isi menajeaza ochii. Este o masura de prevedere complet lipsita de temei: cititul nu exercita nicidecum o influenta negativa asupra evolutiei bolii.
  8. Atentie marita in spital. Cand sunteti internati intr-o clinica, nu va jenati sa puneti intrebari, ori de cate ori ceva vi se pare ciudat. De exemplu, daca primiti dintr-o data alte pastile sau o doza schimbata, ar trebui sa intrebati de ce. In felul acesta, multe erori de tratament pot fi evitate.
  9. Bronzarea prealabila n-are rost. N-are niciun rost sa va pregatiti pentru concediu mergand la un salon de bronzat: razele ultraviolete din lampi va lasa epiderma neprotejata si nici nu fac pielea mai groasa, asa cum spera multa lume.
  10. Picioare umflate. Cand apare o retentie de apa la nivelul picioarelor, multi se gandesc in primul rand la o problema cu inima, uitand adesea de rinichi. Daca acestia nu-si mai indeplinesc corect functia de filtrare, se elimina o cantitate mai mare de albumina. Diagnosticul se poate pune rapid, pe baza unei simple analize: sumarul de urina.
  11. Lentilele de contact. Nu purtati lentile de contact atunci cand faceti dus sau inotati. Daca totusi preferati sa nu le scoateti, nu uitati sa le curatati atent dupa aceea, caci altfel riscati sa va alegeti cu o inflamatie periculoasa.
  12. Tomografia computerizata. Nu e cazul sa aveti emotii din pricina ei. Daca va e teama de spatiile inchise, ascultati in casti muzica preferata si puneti-va in picioare o pereche de sosete calduroase, in care sa va simtiti comod.
  13. Mesele zilnice. Respectarea unui ritm stabil al meselor ne ajuta sa rezistam tentatiilor aparute in cursul zilei si sa ne pastram sanatatea.
  14. Mancarime pe piele. Multa lume considera ca mancarimile cronice ar fi o problema de igiena, ceea ce nu e deloc adevarat. Exista enorm de multe cauze, iar in majoritatea lor este vorba, pur si simplu, de o piele uscata, lipsita de grasimea necesara. Singura solutie eficienta consta in aplicarea unei creme grase, cu o formula necomplicata, care sa nu includa substante aromatice.
  15. Daca sunteti insarcinata. Graviditatea nu justifica menajamentele exagerate. Dimpotriva, femeilor insarcinate li se recomanda sa faca mai multa miscare decat obisnuiau inainte. Sunt indicate mai ales inotul, mersul cu bete sau o jumatate de ora de plimbare pe zi.
  16. Igiena. Se spune, adesea, ca ar trebui sa le permitem copiilor nostri sa se joace cat poftesc chiar si in locuri mai putin curate, dupa exemplul celor crescuti in gospodariile taranesti, care n-ar suferi de atatea alergii ca orasenii, desi vin in contact cu tot felul de lucruri. Intr-adevar, nu e bine sa exageram cu igiena, incercand sa ne ferim odraslele de toti alergenii posibili. Dar nu aceeasi atitudine o vom adopta si fata de un copil care deja a reactionat alergic la polen, praf sau par de animale. Dimpotriva, vom avea grija ca el sa evite alergenii respectivi si il vom duce la medic, pentru o terapie de desensibilizare.
  17. Febra copiilor mici. Cand bebelusii fac febra in primele trei luni de viata, parintii ar trebui sa ia neintarziat legatura cu un medic sau o clinica. Daca temperatura este provocata de o infectie bacteriana, aceasta poate duce in scurt timp la septicemie. Abia din a patra luna, febra inceteaza sa fie atat de alarmanta. Cu toate acestea, e necesar sa mergeti cu micutul la pediatru.
  18. Raguseala. Daca va doare gatul cand vorbiti sau aveti vocea ragusita, puteti folosi un leac traditional: o compresa rece in jurul gatului, lasata de seara pana dimineata. Inmuiati in apa si stoarceti o bucata de panza curata sau un servet de bucatarie, pliati-l in lung si asezati-l imprejurul gatului, ca pe un fular. Puneti deasupra un al doilea servet uscat si un fular gros. Apoi culcati-va.
  19. Stresul cel de toate zilele. In cercul prietenilor si al cunoscutilor nostri, auzim din ce in ce mai des spunandu-se ca oamenii si-au pierdut bucuria de a trai. Au prea multe pe cap, traiesc intr-o goana continua si nici ceea ce ar trebui sa fie frumos nu le mai face placere. Insa faptul ca lumea inconjuratoare ne suprasolicita nu e deloc o lege naturala. Cuvantul magic - la care toti stramba din nas — este „disciplina”. Si anume, nu in sensul de a fi mai aspru cu tine insuti si de a te stradui mai mult, ci disciplina de a stabili niste limite ale efortului cotidian si a le respecta. Daca voi aveti nevoie de opt ore de somn, iar copilul vostru se trezeste deja la sase dimineata, atunci avem de ales. Fie insistati sa va petrecet serile, in continuare, ca pe vremea cand nu erati parinti, iar in zorii fiecarei zile sa suportati rigorile noii voastre vieti de oameni cu familie, fie va organizati seara in asa fel, incat sa va asigurati cele opt ceasuri de somn si sa va puteti bucura de primele ore ale diminetii impreuna cu copilul vostru. Asadar, atunci cand va simtiti coplesiti de oboseala, amintiti-va ce anume va face bine si considerati acel lucru prioritatea voastra numarul unu.
  20. Astmul. Astmaticilor li se recomanda sa faca sport cu regularitate. Acesta antreneaza musculatura aparatului respirator si favorizeaza buna functionare a plamanilor. Pentru prevenirea unei eventuale crize de astm, ar fi bine sa folositi, inainte de antrenament, un spray cu efect rapid de dilatare a bronhiilor.
  21. Oase rezistente. Se zice ca osteoporoza ii ocoleste pe barbati. Afirmatia e hazardata. In realitate, la cabinetele medicale se prezinta pentru tratament un numar aproximativ egal de barbati si femei. De aceea, ar fi bine ca si barbatii sa se gandeasca serios la o profilaxie a osteoporozei. Se recomanda cat mai mult sport, administrarea regulata a vitaminei D si, din cand in cand, o analiza de sange, pentru determinarea nivelului de calciu.
  22. Probleme cu somnul. Cine sta noaptea treaz si trage cu ochiul la ceas se streseaza. Intoarceti mai bine desteptatorul cu fata la perete, fiindca va enerveaza, iar enervarea chiar ca va va impiedica sa adormiti.
  23. Dezvoltarea vorbirii. Vorbiti cat mai des cu copiii dvs. Cititi-le povesti. Comunicarea emotionala cu mama sau tatal actioneaza deseori mai eficient decat orice terapie. Copiii au foarte rar nevoie de ajutorul unui logoped.
  24. Radiografii la coloana. Nu va grabiti sa faceti radiografie sau RMN mai ales pentru durerile de spate. La aproape toti adultii se constata modificari vizibile ale coloanei vertebrale si, de multe ori, nu ele constituie adevarata sursa a durerii. Insa, odata ce aveti in fata imaginea, va cuprinde frica. Trebuie sa stiti ca 80% dintre durerile de spate se pot trata cu succes si fara a apela la serviciile imagisticii medicale. De cele mai multe ori, sunt suficiente o examinare medicala amanuntita si chestionarea pacientului.
  25. Dialogul cu medicul. Ca pacienti, trebuie sa intelegeti ce v-a explicat medicul. Si nu oricum, ci in asa masura, incat sa puteti explica si voi altora. Daca nu, continuati sa intrebati.
  26. Febra copiilor. Cand copilul dvs. are febra, puneti-i comprese reci pe pulpe. Numai daca temperatura a urcat la 39,5 grade, se recomanda un medicament antitermic, ca Ibuprofenul sau Paracetamolul. Inainte de a i le da, consultati, totusi, medicul pediatru. Daca, pe langa febra, ii apare si o iritatie pe piele, duceti-l imediat la doctor.
  27. Apatia. Oboseala, lipsa de energie, caderea parului, lenevirea intestinului: de multe ori, toate acestea sunt provocate de hipotiroidie. Aceasta disfunctie a glandei tiroide este deseori trecuta cu vederea, mai ales la tinerii pe care-i vedem apatici si cu randament scazut in activitatile lor zilnice.
  28. Radiatiile ultraviolete. Copiii nu au intotdeauna nevoie de ochelari de soare, cand ii luam cu noi in concediu. Exceptie (valabila si pentru adulti): pe malul marii sau la munte, deoarece acolo radiatiile ultraviolete sunt mai puternice. In rest, o palarie cu borul lat sau o sepcuta de panza sunt suficiente ca protectie pentru ochii copilului.
Autor: Gilda Fildan. Bibliografie: As verde, nr. 119, 2014. Foto: cealalta-realitate.blogspot.com
 

HIV, cel mai de temut dintre virusuri

 
HIV, cel mai de temut dintre virusuri
Un virus responsabil de una dintre cele mai nimicitoare boli, SIDA, spaima societatii in care traim. Abrevierea pentru Human Immunodeficiency Virus (virusul imunodeficientei umane), HIV este cel mai de temut virus. Odata patruns in organism, nu poate fi eliminat.

Gravitatea consta in aceea ca are afinitate pentru limfocitele ajutatoare, celule ale sistemului imunitar care ne apara de infectii, pe care pur si simplu le distruge. In timp, ce-i drept. Slabind in felul acesta, pas cu pas, puterea de aparare a organismului pana la completa sa epuizare.


Cuprins articol:


Cum se transmite

  • prin contact sexual;
  • prin utilizarea in comun cu o persoana infectata a seringilor/acelor;
  • prin favorizarea contactului intre sangele sau fluidele sexuale ale persoanei infectate cu cele ale uneia neinfectate.

Cum se manifesta

Initial, in niciun fel, proaspatul purtator al virusului putand sa-i infecteze fara sa vrea pe altii. Din momentul infectarii pana la posibila depistare a virusului, prin metode de laborator, pot trece de la doua la sase luni.

Abia in stadiul de infectie acuta, care dureaza circa o luna, pot aparea simptomele: febra pana in 38°C, tuse persistenta, ganglioni mariti, pierdere in greutate, diaree cronica, oboseala persistenta, transpiratii nocturne, inflamarea ganglionilor limfatici, eruptii cutanate, inflamarea faringelui, dureri musculare, rani la nivelul gurii si al esofagului.

Urmeaza perioada de latenta, cu simptome putine sau deloc, care poate dura de la doua saptamani la 20 de ani. Chiar si mai mult. Sistemul imunitar e cel care hotaraste.


De la HIV la SIDA

Cand numarul limfocitelor ajutatoare a ajuns sa fie extrem de scazut inseamna ca s-a intrat in faza de boala, SIDA. Cumplita, fara leac.

Cel afectat devine extrem de vulnerabil la boli de tot felul, pe care altii reusesc sa le invinga, dar si la infectii grave precum encefalita, pneumonia, diareea infectioasa, tuberculoza. Cu un sistem imunitar total prabusit, oricare dintre acestea poate sa-i fie fatala.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.resonews.com
 

Papillomavirus si cancerul de col

 
Papillomavirus si cancerul de col
Un virus cu peste o suta de radacini identificate, din care 30 se transmit pe cale sexuala si doua au risc oncogen crescut, odata intrat in corp, nu-l mai paraseste. Uneori fara niciun fel de urmari, alteori cu urmari dintre cele mai grave.


Cuprins articol:


Papillomavirus si cancerul de col

Virusul Papiloma Uman (Human Papillomavirus, HPV) infecteaza celulele pielii si ale mucoaselor genitale. De cele mai multe ori, se transmite prin contact sexual.

Se intampla sa fiti purtator al unui asemenea virus fara s-o stiti, simptomele lipsind cu desavarsire si puteti sa-l transmiteti altora. Acesta este motivul pentru care infectia cu HPV este foarte raspandita. Se estimeaza ca aproximativ 75% din persoanele active sexual sunt infectate la un moment dat cu HPV.


Cum se manifesta

Perioada de incubatie este cuprinsa intre doua saptamani si opt luni. De multe ori, periculosul virus se cuibareste pentru o perioada indelungata in organism si nu da vreun semnal catusi de mic care sa-i tradeze prezenta, cel infectat fiind contagios pentru ceilalti. O va face insa chiar atunci cand fortele de aparare ale organismului sunt mult slabite, fapt ce-i favorizeaza manifestarea.

S-a constatat ca un organism cu un sistem imunitar puternic este capabil sa elimine (desi nu imediat, ci in vreo 2-3 ani) infectia din corp, virusul ramanand in acesta, dar fiind inactiv. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa, situatie in care infectia se mentine la nivelul organelor genitale.


Cum va aparati

Sta in puterea voastra sa reduceti considerabil, desi nu-l puteti elimina in totalitate, riscul infectarii cu HPV.
  • Cea mai sigura metoda de preventie este relatia monogama cu un partener neinfectat.
  • Nu acceptati absenta prezervativului, chiar daca nu va protejeaza in totalitate.
  • Evitati contactul sexual cu un partener ce prezinta papiloame vizibile la nivel genital. Faceti in mod regulat, o data pe an, testul Babes-Papanicolau.

Cum scapati de negii genitali

Prezenta negilor in zona genitala, chiar daca nu sunt durerosi si nu deranjeaza, constituie un motiv serios de ingrijorare. Micile leziuni cornoase, numite veruci, papiloame sau negi, colorate in gri, roz, galben sau alb, sunt de natura virala, fiind provocate de papillomavirus, si isi fac aparitia in zona genitala la circa 3-6 luni de la infectare.

Celulele infectate se modifica si cresc pana ce devin vizibile, sub forma de negi. Pe masura ce cresc, se grupeaza in formatiuni papilomatoase proeminente. Chiar daca nu sunt durerosi, prezenta lor poate fi insotita deseori de mancarime.

La barbati, negii se formeaza pe pielea penisului, preput, gland, zona anusului, precum si in interiorul uretrei, provocand dureri in timpul mictiunii.


Pericol major

Negii genitali din interiorul vaginului pot provoca o secretie neobisnuita, anormala sau sangerari dupa contactul sexual. Riscul infectarii cu HPV consta tocmai in transformarea acestora in leziuni precanceroase. Ceea ce-i si mai rau este ca, netratate la timp, pot duce peste ani la cancer de col uterin.

Datele statistice sunt nemiloase: 90% din cancerele de col uterin sunt provocate de infectia cu HPV.


Teste care salveaza vieti

Este important pentru sanatatea voastra sa faceti anual testul Babes-Papanicolau pentru a exclude sau depista eventuale modificari la nivelul colului uterin. Apoi, intrucat s-a constatat ca unele papiloame din interiorul vaginului duc la formarea tumorilor maligne, daca observati aparitia unor mici nodulete pe piele in locurile intime, nu intarziati sa consultati medicul!

In cazul in care rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal sau la limita, este posibil ca acesta sa va recomande si o testare ADN a HPV, ca test complementar sau de confirmare. Nici unul, nici altul nu sunt dureroase si nici nu dureaza mult. Dar v-ar putea salva viata.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: ino.sagepub.com
 

Tratamentul natural al cancerului genital la femei

 
Tratamentul natural al cancerului genital la femei
In medicina naturista, cancerul cu localizare genitala, fie el ovarian, de col uterin sau de alt tip, este tratat dupa aceleasi reguli de baza. In principal, terapiile vizeaza echilibrarea hormonala, marirea imunitatii si, nu in ultimul rand, echilibrarea psiho-emotionala a pacientei.

In ultimul deceniu, cercetarea asupra terapiilor naturale non-invazive a acestor forme de cancer a luat un avant uimitor. A fost vizata atat completarea actiunii si diminuarea efectelor adverse ale tratamentelor clasice (chirurgicale, chimio- si radioterapeutice), cat si gasirea unor alternative, acolo unde medicina clasica s-a dovedit neputincioasa.

Iar in momentul de fata, exista in lume clinici (cum ar fi cele din Mexic sau China) care - conform datelor pe care le pun la dispozitie - au o eficienta uimitoare in tratarea diferitelor forme de cancer genital, chiar si a celor in stadii avansate.

Sa cunoastem in continuare cateva dintre terapiile care s-au dovedit cele mai eficiente in aceasta boala:


Cuprins articol:


Plantele medicinale

  • Volbura (Convolvulus arvensis) - este vorba despre acea buruiana numita popular si rochita randunicii, care creste in orice gradina sau cultura agricola de la noi. Ea a intrat in atentia cercetatorilor, dupa ce o pacienta din Statele Unite, cu un cancer ovarian foarte avansat si considerat netratabil, a cunoscut o remisie completa dupa o cura de un an si jumatate cu aceasta planta. Uimiti de rezultat, cercetatorii au studiat vreme de patru ani aceasta planta, care nu parea sa atace celulele maligne si nici sa stimuleze spectaculos imunitatea. In final, s-a constatat ca volbura este unul din cele mai puternice inhibitoare ale angiogenezei tumorilor cunoscute. Cu alte cuvinte, ea opreste vascularizarea tumorii, impiedicand astfel hranirea acesteia, infometand-o si favorizand intrarea sa in remisie. Se administreaza sub forma de pulbere (obtinuta prin rasnirea partilor aeriene uscate), cate o lingurita, de doua ori pe zi.
  • Semintele de in (Linum usitatissimum) - sunt revelatia ultimilor ani in tratarea diferitelor forme de cancer hormono-dependente. Se consuma maceratul obtinut astfel: intr-un pahar de apa se pun seara 2-3 lingurite de seminte de in si se lasa la temperatura camerei toata noaptea, iar dimineata se consuma preparatul rezultat, cu tot cu semintele inmuiate. Administrarea semintelor de in incetineste evolutia cancerului, previne metastazele, iar actiunea lor este foarte bine completata prin planta de care vom vorbi in continuare.
  • Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - se consuma partile aeriene inflorite, sub forma de pulbere, din care se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi. Aceasta planta este printre cele mai puternice reglatoare hormonale din flora mondiala si, in plus, este si un foarte bun antitumoral. Cretisoara este foarte utila si dupa interventiile chirurgicale, deoarece accelereaza procesele de cicatrizare, dar si in formele de cancer genital insotite de hemoragii, datorita efectelor sale astringente si antihemoragice. De regula, se administreaza in tandem cu volbura si/sau cu semintele de in, efectele lor completandu-se.
  • Sofranul de India (Curcuma longa) si ciuperca tibetana (Cordyceps sinensis) - cele doua remedii sunt considerate campioane in lupta cu tumorile maligne, indiferent de localizare si de tipul lor. Ele sunt foarte eficiente in tandem, deoarece efectele lor se potenteaza reciproc, prin similitudine: ambele stopeaza proliferarea tumorilor, impiedica metastazarea lor si, in multe cazuri, determina intrarea lor in remisie. Au un puternic efect antioxidant si imunostimulent, fiind recomandate inclusiv in chimio- si radioterapie, pentru diminuarea efectelor adverse si pentru cresterea eficientei terapeutice. Se tin cure de 24 de saptamani, timp in care se administreaza cate 1200 de miligrame de extract de ciuperca tibetana si aceeasi cantitate de sofran de India, zilnic.

Doua remedii externe

  • Spalaturi cu coada-soricelului si rostopasca (Chelidonium majus) - in timpul sezonului cald, se folosesc partile aeriene verzi ale celor doua plante. Se recolteaza o mana de tulpini de coada-soricelului si 2-3 fire de rostopasca, care se pun intr-un blender, se adauga trei sferturi (150 ml) de pahar de apa si se mixeaza vreme de un minut. Dupa mixare, se filtreaza amestecul, iar lichidul obtinut, verde la culoare, se pune in irigator si se introduce in vagin, unde va fi tinut vreme de 15 minute (pentru aceasta, bazinul pacientei va fi tinut usor mai ridicat decat abdomenul). Tratamentul se face macar o data la doua zile. Are efect antitumoral direct, ajuta la cicatrizarea eventualelor leziuni de la nivelul aparatului genital, previne proliferarea tumorilor si stimuleaza intrarea lor in remisie.
  • Spalaturi cu tataneasa (Symphytum officinale) - se aplica mai ales atunci cand nu avem la dispozitie cele doua plante mentionate anterior, in stare proaspata. Radacina de tataneasa folosita sub forma de decoct combinat are efecte antitumorale si antiinflamatoare, fiind pe cat de blanda ca actiune locala, pe atat de puternica din punct de vedere terapeutic. Se fac irigatii cu preparatul obtinut astfel: doua lingurite de pulbere de tataneasa se lasa la macerat in jumatate de pahar de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe 3-5 minute in alta jumatate de pahar de apa, apoi se lasa sa se raceasca. In final se combina maceratul cu decoctul, iar preparatul se introduce in irigator, cu care se face o irigatie in modul descris anterior.

Zeolitul silicic

Este extrem de util in detoxifierea organismului, care e un demers de prima importanta in tratamentul bolii canceroase. Zeolitii sunt minerale naturale care au o structura de canale foarte fine, microscopice, in care sunt retinute metalele grele si toxice, precum si alte otravuri cu care intram in contact, cum ar fi: pesticidele, anumiti poluanti din apa si aer, unii xenoestrogeni etc.

Eliminarea, cu ajutorul zeolitului, a acestor toxine din corp ajuta la restabilirea rapida a imunitatii, contribuie la stoparea proliferarii celulelor maligne, ajuta anumite organe foarte solicitate in cazul cancerului, cum ar fi ficatul sau rinichii, sa functioneze normal. O eficienta deosebita o au zeolitii cu un grad foarte fin de macinare (de ordinul micronilor), care au o capacitate de absorbtie foarte mare si, in plus, traverseaza membranele tubului digestiv, actionand in profunzimea organismului.

Apoi, studiile au aratat ca asa-numitii „zeoliti silicici”, cu un continut scazut de aluminiu si cu unul ridicat de siliciu (raportul intre cele doua trebuie sa fie de peste 1:7), au efectele detoxifiante cele mai puternice. Contra cancerului, se tin cure de cate 3 luni, timp in care se administreaza zilnic cate 1,5-3 grame de zeolit silicic micronizat. Dupa cura de 3 luni, se face o pauza de 1-2 saptamani, apoi administrarea se reia.


Sapte reguli de alimentatie

Dieta are un rol decisiv in reusita tratamentului afectiunilor canceroase, care, in proportie de 90%, apar la persoanele cu o alimentatie nesanatoasa. Iata cateva indemnuri pentru corectarea alimentatiei:
  1. Renuntati la faina alba si la zahar - consumul acestora conduce la variatii mari ale glicemiei, care la randul lor perturba echilibrul hormonal si fac sa apara si sa progreseze rapid cancerul ovarian sau de col uterin. Studii de ultima ora arata ca un consum de zahar si cereale rafinate este la fel de periculos ca fumatul, din punctul de vedere al incidentei bolii canceroase.
  2. Cat mai multe alimente portocalii - ne referim aici la morcovi, caise, piersici, ardei, pepene galben, dovleac. Culoarea lor este data, pe langa vitamina A, de alti cativa pigmenti cu actiune antitumorala foarte puternica, cum ar fi zeaxantina, luteina, care au o eficienta deosebit de puternica in cazul cancerului genital si de san.
  3. Reduceti la minimum proteinele din carne - daca nu puteti renunta de tot la carne, atunci consumati-o doar o data pe saptamana si doar pe cea de la pasari crescute in curte sau de peste salbatic (nu de crescatorie). Animalele din fermele de tip industrial sunt crescute cu furaje concentrate, care contin hormoni de crestere foarte puternici, ce conduc la aparitia si dezvoltarea a diferite forme de cancer. Iar persoanele care deja au consumat multa carne trebuie, in mod special, sa consume, pentru detoxifiere, multe fibre alimentare, despre care vom vorbi in continuare.
  4. Asigurati-va doza zilnica de fibre - sunt acele substante nedigerabile din alimente, care, desi nu se asimileaza, sunt foarte importante pentru sanatate. Ele imbunatatesc tranzitul intestinal, retin toxinele, regleaza glicemia, colesterolul si unele procese hormonale. Cele mai la indemana surse de fibre sunt: cerealele integrale (grau, orz, ovaz), anumite fructe (capsuni, zmeura, mere, prune, gutui, pere), radacinoasele (morcov, patrunjel, telina), salata verde.
  5. Consumati grasimi nesaturate - obtinute din semintele neprajite si din uleiurile presate la rece. Mai ales in cancerul ovarian, de col uterin sau la san, aceste grasimi sunt un adevarat medicament, ajutand la incetinirea si chiar la stoparea evolutiei bolii. Se recomanda in mod special uleiul extravirgin de masline, de in sau floarea soarelui, dar si seminte neprajite, cum ar fi cele de dovleac, floarea-soarelui, miezul de nuca, alunele de padure.
  6. Eliminati complet E-urile toxice - ne referim la sumedenia de coloranti, indulcitori, conservanti, amelioratori de gust si aromatizanti sintetici omniprezenti in alimentele industrializate si preambalate. Mancarea va fi in proportie de 100% preparata in casa, din ingrediente pe cat posibil provenite din agricultura taraneasca sau certificata bio.
  7. Cat mai mult verde - expertii din clinicile specializate in tratamentul natural al cancerului spun ca o alimentatie care contine in proportie de peste 80% zarzavaturi, salate si legume crude mareste cu 50% sansele de vindecare a cancerului. Cele mai puternice sunt vegetalele foarte bogate in clorofila, adica urzicile, spanacul, salata verde, broccoli, patrunjelul si telina verde, leusteanul, mararul, diversele salate salbatice (frunze de papadie, untisor, nasturei etc.). Clorofila si alte substante asociate ei, din aceste vegetale, sunt agenti de detoxifiere, de reglaj hormonal si imunitar exceptionali, catalizand procesele de vindecare ale acestei maladii.

Vindecarea emotionala

Psihologia moderna demonstreaza ca vindecarea fizica a cancerului trebuie sa fie intotdeauna insotita si sustinuta de constientizarea si rezolvarea unor traume si suferinte emotionale, adanc ascunse in fiecare pacient. Inainte de a vorbi despre aceasta latura extrem de delicata si subtila, a traumelor psihologice, trebuie avute in vedere doua necesitati simple si foarte concrete:
  • Odihna - este indispensabila pentru echilibrarea emotionala, fiind prima masura care trebuie luata in cazul depistarii cancerului, chiar inainte de a ne schimba alimentatia sau a lua anumite tratamente. Somnul trebuie sa fie mereu in cantitati suficiente si la ore potrivite (culcarea nu trebuie sa fie, de exemplu, dupa ora 23), dar nu este suficient. El trebuie completat in timpul zilei cu reprize de macar cateva minute de relaxare fizica si psihica.
  • Prezenta in tot ce facem - pacientele bolnave de cancer trebuie sa-si tina atentia angrenata in tot ce fac, sa-si prepare singure hrana sanatoasa, sa-si faca aplicatiile externe, sa-si ia cu consecventa tratamentul fitoterapic si, acolo unde este cazul, sa si-l pregateasca. Seara, cand mintea este tentata sa faca scenarii horror si angoasele se exacerbeaza, trebuie facut programul cel mai strict, compus din exercitii fizice usoare, lecturarea unor carti sau vizionarea unor filme documentare din sfera vindecarii, a transformarii personale sau a spiritualitatii. Fiecare minut trebuie sa fie umplut cu ceva util, asa incat mintea sa fie hranita cu optimism, cu actiune, fara sa lase timp stresului bolii, spaimelor si regretelor sa prolifereze. Apoi, studiile facute de specialisti in medicina psihosomatica au aratat ca in peste 90% din cazurile de cancer bolnavii prezinta anumite traume emotionale, anumite reprimari extrem de puternice ale unor emotii. In cazul cancerului genital, de cele mai multe ori, traumele tin de viata erotica sau relationala, fiind vorba mai ales de repulsii, sentimente de vinovatie sau de frustrare. Din fericire, persoanele care ajung sa-si constientizeze si sa-si vindece aceste rani emotionale au sanse mult mai mari de vindecare, raspunzand foarte bine la tratamentele aplicate sau intrand chiar in remisii spontane, fara interventii exterioare. Constientizarea acestor emotii se face cel mai bine cu ajutorul unui specialist. Dar, daca nu vreti sau nu puteti ajunge la el, atunci experimentati urmatoarele atitudini, care va vor ajuta enorm...
  • Ascultati-va corpul - pastrati-va in fiecare zi 10 minute in care sa va reculegeti intr-o tacere totala. In acest interval, puneti o mana pe zona abdominala inferioara si, alungand orice alt gand, ascultati-va organismul, zona bolnava, simtiti-o. Nu se pune problema sa fabulati, sa va imaginati care ar fi cauza care a dus la imbolnavire, ci doar sa simtiti cu calm ce va spune organismul. Dupa aceasta ascultare, care va dura maximum trei minute, imaginati-va ca o energie alba, foarte curata, izvoraste din palma si inunda, lumineaza zona bolnava, alinand-o si vindecand-o.
  • Adoptati smerenia - incercati, in primul rand, sa va acceptati boala ca pe o lectie de viata. Renuntati la lamentari, la sentimentele de revolta sau rusine si in niciun caz nu va plangeti de mila, considerandu-va in mod eronat o victima a celorlalti sau a vreunui destin nedrept. Sfintii crestini spuneau ca doua lucruri pot intoarce foarte rapid omul spre propriul suflet si spre Dumnezeu, conducandu-l catre intelepciune sau chiar catre sfintenie: pustnicia si boala. Dar - se mai spunea - cea de-a doua, adica boala, este chiar mai puternica decat pustnicia. Si, pentru a intelege acest principiu de viata in profunzimea lui, practicati cat mai des rugaciunea.
  • Rugaciunea - chiar si atunci cand nimic nu pare a merge, ea singura ne poate salva complet, ne poate vindeca trupeste si sufleteste. Urmariti ca zilnic sa va rugati in tacere, dupa aceea lasandu-va mintea sa taca si ascultand, in suflet, raspunsul la rugaciune. Daca simtiti ca v-ati pierdut credinta, rugati-va sa o recapatati. Daca simtiti ca mintea si sufletul nu va asculta si nu vor sa participe la rugaciune, atunci faceti o scurta plimbare in natura, apoi reluati rugaciunea. Cand nu va puteti concentra sa vorbiti cu Dumnezeu in tacere, atunci spuneti rugaciunea cu voce tare sau solicitati pe cineva drag sa se roage cu dumneavoastra. Nu uitati insa ca fiecare rugaciune sa fie reala, sa va adresati lui Dumnezeu ca unei prezente concrete, careia ii vorbiti cu sinceritate, pentru ca este singurul care poate asculta, intelege si alina complet orice suferinta, orice boala, readucand pe deplin pacea.
Autor: Ilie Tudor. Bibliografie: As verde, nr. 119, iunie 2014. Foto: www.womensdiseases.net
 

Cancerul genital

 
Cancerul genital
- In topul formelor celor mai agresive se afla cancerul genital, a doua cauza de mortalitate in randul femeilor din Romania, dupa cancerul de san. Din ce cauza apare aceasta boala groaznica?

- Intr-adevar, in serviciul oncologic ne confruntam cu un numar mare de cazuri de femei cu cancere genitale, dar nu stiu daca datele statistice sunt exacte. Ca si in cazul altor tipuri de cancer, cauza exacta a declansarii bolii nu este deplin cunoscuta.

Putem vorbi despre un cumul de factori cauzali, care se pot suprapune pe o anumita predispozitie ereditara (dar nu neaparat!), sau care se imbina in mod nefericit cu anumiti factori de risc, despre care se cunoaste faptul ca pot contribui la aparitia bolii.

Cancerul se instaleaza atunci cand celulele sanatoase sufera o mutatie genetica si se transforma in celule anormale. Celulele sanatoase cresc si se multiplica intr-un ritm bine stabilit, iar in cele din urma mor si sunt inlocuite de altele noi. Insa celulele canceroase cresc si se multiplica fara control.

Mai mult, informatia genetica fiindu-le afectata de mutatie, ele nu mai mor, se acumuleaza si formeaza o masa tumorala. Celulele canceroase invadeaza tesuturile din jur si uneori se pot rupe din tumora initiala, raspandindu-se in alte parti ale corpului, ceea ce duce la aparitia metastazelor.

Din experienta medicala acumulata pana in prezent, va pot spune ca un „numitor comun” al cancerelor genitale la femei il reprezinta prezenta virusului Papilloma uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala care joaca un rol important in aparitia acestei cumplite boli.

In mod normal, atunci cand o persoana este expusa la HPV, sistemul imunitar previne multiplicarea virusului si in numeroase cazuri chiar reuseste sa-l anihileze. Cu toate acestea, la unele femei virusul supravietuieste chiar si ani in sir, avand o contributie majora la procesul de transformare a celulelor sanatoase in celule canceroase, cantonate la nivelul aparatului reproducator.


- Fiindca tot amintiti de localizari, cu ce tipuri de cancere va confruntati cel mai des in practica medicala?

- De departe, pe primul loc ca numar de cazuri, dar si din punct de vedere al gravitatii, este cancerul de col uterin. Apoi, in ordinea numarului de femei afectate, as aminti cancerul ovarian, cancerul de endometru (uterin), cancerul vaginal si - mai rar - cancerul vulvar (vezi poza la inceputul articolului).


Cuprins articol:


Cancerul de col uterin

- Sa incepem cu cel mai frecvent tip - cancerul de col uterin. Are aceasta afectiune o cauza aparte de aparitie?

- Cauza principala in declansarea acestui tip de cancer este, asa cum spuneam, virusul HPV. Pentru noi, este cert ca infectia cu HPV joaca un rol important, insa chiar daca este un virus comun, multe femei cu HPV nu dezvolta cancer de col uterin. Acest lucru inseamna ca si alti factori de risc, cum ar fi mostenirea genetica, factori de mediu sau factori nocivi, derivati din stilul de viata, intervin in dezvoltarea cancerului de col uterin.


- Ce factori de risc contribuie la instalarea bolii?

- Riscul de imbolnavire creste atunci cand o femeie are mai multi parteneri sexuali, posibilitatea de infectare cu HPV fiind mai mare. De asemenea, activitatea sexuala precoce creste riscul de infectare, sistemul imunitar al tinerelor fiind mai slab - ne confruntam cu o incidenta crescuta a bolii la fetele tinere, tocmai din aceasta cauza!

Prezenta in paralel a altor infectii cu transmitere sexuala (chlamydia, gonoree, sifilis sau HIV) da un risc crescut de dezvoltare a HPV. Sistemul imunitar slabit de o afectiune cronica sporeste sansele de dezvoltare a cancerului de col uterin, pentru ca nu poate lupta eficient cu virusul.

Chiuretajele repetate, care lezeaza colul uterin, favorizeaza implantarea virusului si aparitia bolii. S-a demonstrat ca fumatul, in prezenta unei infectii cu HPV, are o contributie majora in declansarea cancerului de col uterin!


- Exista simptome specifice ale bolii, care sa usureze diagnosticarea?

- Din pacate, nu exista o simptomatologie specifica, mai ales in faza initiala a afectiunii. Numai cand cancerul ajunge intr-un stadiu avansat pot aparea unele semne care ingrijoreaza: secretii vaginale apoase, cu miros neplacut, sangerari (uneori hemoragii grave), durere pelvina sau dureri in timpul actului sexual; sangerari vaginale dupa actul sexual, intre menstre sau dupa instalarea menopauzei.

In afara de hemoragii, de regula femeile nu dau mare atentie celorlalte semne, punandu-le pe seama unor banale infectii vaginale...


- Ce analize sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

- Daca exista simptomele amintite sau daca la testul Papanicolau se gasesc celule canceroase, pacienta va fi supusa unor teste suplimentare. Sunt reglementari internationale dupa care conducem examenul diagnostic, in functie de rezultatele analizelor anterioare.

Incepem cu examinarea vizuala a colului uterin, prin colposcopie, pentru a depista celule anormale. Daca identificam zone neobisnuite, luam un esantion de tesut pentru biopsie. In cazul in care diagnosticul se confirma, facem teste suplimentare pentru determinarea stadiului de cancer - un factor-cheie in stabilirea tratamentului.

Testele imagistice (raze X, tomografie computerizata, rezonanta magnetica) ne ajuta sa determinam daca celulele canceroase s-au extins dincolo de tesutul colului uterin.


- Ce optiuni de tratament au pacientele cu cancer de col uterin?

- Tratamentul cancerului de col uterin se stabileste in functie de stadiul bolii. Cea mai eficienta si mai sigura metoda este interventia chirurgicala de eliminare a uterului (histerectomie), utila in tratarea stadiilor primare ale bolii - cand invazia celulelor canceroase este mai mica de 3 mm in colul uterin.

Histerectomia simpla implica indepartarea tesutului tumoral si a cervixului. Atunci cand descoperim o invazie mai mare de 3 mm in colul uterin, se impune o histerectomie radicala, respectiv eliminarea colului uterin, a uterului si a unei parti din ganglionii limfatici apropiati - acesta fiind tratamentul chirurgical standard.

Practic, prin aceasta interventie radicala se poate vindeca stadiul incipient al cancerului de col uterin si se previne totodata recidiva, insa eliminarea uterului va face imposibila procrearea, ceea ce duce la traume psihologice in randul tinerelor.

Uneori, este nevoie de radioterapie sau/si chimioterapie inainte de operatie - pentru micsorarea tumorii, ori dupa interventia chirurgicala - pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase in tesut.


- Aspectul psihologic nu este deloc de neglijat! Unele femei sunt in stare sa refuze operatia, cu gandul ca poate vor deveni mame intr-o zi...

- Desigur, nimeni nu este pregatit pentru un diagnostic atat de crunt! Insa pacientele trebuie sa incerce sa-si gestioneze socul si sa ia cele mai bune masuri pentru a-si infrange boala. Tinerele care se confrunta cu acest diagnostic pot beneficia de consiliere psihologica.

In cadrul Institutului Oncologic avem psihologi calificati care le ajuta sa faca fata mai usor situatiei. Pana la urma, cantarind la rece situatia, oricat de cinic ar suna, este mai bine sa ramai in viata decat sa capitulezi in fata bolii, pentru ca nu poti avea un copil!


- Poate fi prevenit cancerul de col uterin?

- Din start vreau sa va spun ca pentru cancerul de col uterin exista un program national de screening, inceput din anul 2012. Este trist ca femeile nu stiu de acest program, iar medicii de familie nu le trimit la specialist, pentru ca nu i s-a facut deloc publicitate. Vin la cabinet tinere care isi fac controlul preventiv si de 2-3 ori pe an, cu toate ca nu le supara nimic, pentru ca au aflat despre acest program de pe internet!

Aici vorbim despre publicul educat, pentru care preventia conteaza! Insa una este sa te adresezi unui cabinet particular, unde se platesc consultatia si eventualele investigatii, iar alta este sa ai trimitere de la medicul de familie la policlinica de cartier, unde analiza Papanicolau se poate face gratuit!

Pentru femeile fara posibilitati materiale, acesta poate fi un impediment! La polul opus, ne confruntam cu femei cu varsta apropiata de 65 de ani, care ajung la cabinet doar cand le ridica SMURD-ul de-acasa, cu sangele siroindu-le pe picioare, la care depistam de obicei cancere avansate, depasite terapeutic, pe care nu mai avem cum sa le tratam! Este trist, dar adevarat: ignoranta ucide!

Revenind la subiect, riscul de aparitie a cancerului de col uterin se poate reduce prin cateva masuri simple: utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual, intarzierea primului contact sexual pana la o varsta optima, prezenta unui partener sexual stabil, evitarea fumatului, vaccinarea impotriva HPV.

Fac mentiunea ca vaccinul are eficienta sporita la fetele care nu si-au inceput viata sexuala! De asemenea, testele Papanicolau pot detecta conditii precanceroase ale colului uterin, astfel incat acestea pot fi tratate pentru a preveni aparitia bolii. Testele Papanicolau de rutina se fac incepand cu varsta de 21 de ani si se repeta anual.


Cancerul ovarian

- Cancerul ovarian ocupa locul doi in acest nefast top. In acest caz, care sunt cauzele imbolnavirii?

- Aici vorbim despre un caz aparte, in care virusul HPV nu este incriminat in declansarea bolii. Ca urmare, raman cauzele tipice oricarui tip de cancer, respectiv mutatiile genetice la nivel celular. In functie de celulele afectate, distingem mai multe tipuri de cancer ovarian.

Cand „o iau razna” celulele de la exteriorul ovarelor, apar tumori epiteliale - cel mai frecvent tip de cancer ovarian. Cand celulele producatoare de ovule se inmultesc necontrolat, intalnim tumori cu celule germinate - un tip de cancer ce apare mai des la femeile tinere.

Daca sunt afectate celulele din tesutul ovarian care produc hormoni (estrogen, progesteron si testosteron), avem de-a face cu tumori stromale. Tipul de cancer ovarian trebuie strict evidentiat, pentru a determina prognosticul si optiunile de tratament.


- Si aici intalnim factori de risc care „usureaza” instalarea bolii?

- Numerosi factori pot creste riscul de cancer ovarian. Specialistii din domeniul medical au descoperit ca, in destul de multe cazuri, cancerul ovarian este cauzat de o mutatie genetica dobandita. Genele care cresc riscul de aparitie a bolii sunt specifice cancerului de san: BRCA 1 si BRCA 2.

Femeile cu aceste mutatii, identificate mai ales in familiile cu cazuri de cancer de san mostenit, au un risc semnificativ crescut sa dezvolte si cancer ovarian. O alta legatura genetica cunoscuta implica sindromul ereditar de cancer colorectal nonpolipozic (HNPCC).

Femeile din aceste familii prezinta risc crescut de cancer al mucoasei uterine (endometru), colon, ovare si stomac. Daca alte femei din familie au avut cancer ovarian, exista un risc crescut de a face boala.

Posibilitatea de aparitie a cancerului ovarian creste odata cu varsta; desi poate fi intalnit la orice etate, cel mai des apare dupa menopauza! De asemenea, femeile care nu au ramas insarcinate au un risc mai mare sa sufere de cancer ovarian.


- Cu ce simptome se confrunta femeile care sufera de aceasta boala?

- Din pacate, de multe ori, cancerul ovarian se dezvolta nedetectat, pana cand se raspandeste in pelvis si abdomen. Bolnavele se simt bine si, deodata, se trezesc cu burta umflata, plina cu lichid de ascita!

In acest tip de cancer, simptomele nu sunt specifice. De multe ori „mimeaza” neplaceri produse de boli comune, cum ar fi problemele digestive.

Principalele semne care ar trebui sa ingrijoreze femeile sunt: indigestia persistenta, greata, balonarea; presiunea abdominala; modificarile tranzitului intestinal (constipatie); durerile pelvine - mai ales in prezenta chisturilor ovariene; modificarile aparute la nivelul vezicii urinare (nevoia frecventa de a urina); pierderea poftei de mancare sau senzatia rapida de satietate; cresterea in circumferinta a abdomenului; lipsa de energie; durerile lombare.


- Diagnosticarea cancerului ovarian este simpla, in absenta simptomelor?

- Sunt rare cazurile in care se depisteaza un cancer ovarian in stadiu curabil! Pentru diagnosticarea cancerului ovarian folosim, de regula, procedurile standard. In primul rand, este necesara o examinare genitala, pentru depistarea eventualelor anomalii.

Facem apoi o ecografie, care ne ajuta sa vedem marimea, forma si configuratia ovarelor. Daca la ecografie se descopera ceva suspect, se impune o analiza de laborator, pentru a depista markerii tumorali din sange - CA 125 este o proteina specifica, iar un nivel ridicat al acesteia indica suspiciunea prezentei cancerului ovarian.

Daca rezultatele testelor ne sugereaza diagnosticul de cancer ovarian, se impune o interventie chirurgicala minim invaziva, pentru confirmare. Chirurgul colecteaza mostre de lichid abdominal (ascita) sau de tesut, pentru o examinare anatomo-patologica.

In cazul in care analizele de laborator confirma diagnosticul, se poate face si o tomografie computerizata, pentru a aprecia stadiul bolii si localizarea exacta a tesutului tumoral.


- In ce consta tratamentul?

- Tratamentul depinde in mare masura de stadiul bolii. La pacientele diagnosticate intr-un stadiu incipient de cancer ovarian (stadiul I), interventia chirurgicala se poate limita la extirparea unui singur ovar si a unei trompe uterine, pastrandu-se astfel capacitatea de procreare.

De aceea este atat de importanta preventia! In stadiul II, chirurgul poate sa extirpe ovarele, trompele uterine, uterul, ganglionii limfatici din apropiere si tesuturile adiacente, pentru a indeparta, in masura posibilitatii, toate celulele tumorale.

In stadiul III C, de exemplu, cand abdomenul este invadat de ascita, posibilitatile de tratament sunt mai limitate. Bolnavelor trebuie sa li se faca mai intai chimioterapie si, daca au noroc, in sensul ca prognosticul este favorabil, pot fi operate. Din pacate, in stadiul IV, cancerul ovarian este avansat si foarte dificil de tratat, fiind adesea fatal, deoarece se extinde si la alte organe, in special la ficat sau la plamani.

Si dupa interventia chirurgicala se impune chimioterapia - un tratament cu medicamente special concepute pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase in tesuturi, chiar daca se cunoaste faptul ca au unele efecte secundare nefaste.


- Ce metode de preventie recomandati, in cazul acestui tip de cancer?

- Nu exista cale sigura de preventie a cancerului ovarian. Insa avem la dispozitie mai multe modalitati de reducere a riscului de aparitie a bolii. Pilulele contraceptive orale reduc riscul de dezvoltare a cancerului ovarian. Controalele ginecologice periodice sunt la fel de benefice.

De asemenea, cantarirea factorilor de risc este foarte eficienta. Daca in istoricul familial al unei femei au fost cazuri de cancer rhamar si ovarian, ea trebuie sa stea de vorba cu un specialist, care-i poate determina gradul de risc la care este expusa.

Medicul poate recomanda chiar si un test genetic (o analiza cam scumpa, dar foarte importanta!), pentru a depista o eventuala mutatie genetica mostenita. Daca este descoperita o astfel de mutatie, care creste foarte mult riscul de cancer ovarian, pacienta poate decide daca ia in considerare o interventie chirurgicala pentru eliminarea ovarelor!


Cancerul endometrial

- In ce conditii apare cancerul uterin?

- Cancerul endometrial se dezvolta in interiorul uterului, celulele canceroase afectand mucoasa uterina. Din fericire, este deseori detectat in stadiu incipient, deoarece produce frecvent sangerari vaginale anormale care alerteaza femeile si acestea se prezinta urgent la medic. Daca este descoperit la timp, indepartarea chirurgicala a uterului duce la vindecarea cancerului endometrial.

Tot la nivelul uterului pot sa apara si alte tipuri de cancer, de exemplu sarcomul uterin, dar este mai putin frecvent decat cancerul endometrial.


- Simptomele sunt la fel de inselatoare?

- Simptomatologia cancerului uterin este asemanatoare cu cea din alte tipuri de cancer genital: sangerari vaginale intre menstre si dupa instalarea menopauzei; aparitia unor secretii vaginale anormale, apoase sau sanguinolente; dureri pelvine; dureri in timpul actului sexual.


- Factorii de risc sunt comuni?

- In cazul acestui tip de cancer, lucrurile stau putin diferit. Un factor important care contribuie la declansarea bolii este modificarea echilibrului hormonal din organism. Ovarele secreta doi hormoni feminini principali - estrogenul si progesteronul.

Fluctuatiile in balanta acestor hormoni cauzeaza aparitia unor schimbari in endometru. Atunci cand din cauza unei alte afectiuni creste cantitatea de estrogen, dar nu si nivelul progesteronului, exista riscul de declansare a cancerului endometrial.

Un exemplu este ovulatia neregulata, care poate aparea la femeile cu sindrom de ovar polichistic, obezitate sau diabet. Femeile aflate la menopauza, care urmeaza tratamente cu hormoni estrogeni, dar nu iau si progesteron in paralel, au un risc crescut sa se imbolnaveasca de cancer endometrial.

De asemenea, prezenta in paralel a unui tip rar de cancer ovarian, in care ovarele secreta mai mult estrogen, poate declansa cancerul endometrial. Alti factori favorizanti sunt aparitia menstruatiei de la o varsta frageda (inainte de 12 ani - o situatie tot mai des intalnita in ultimii ani!) sau instalarea menopauzei cu intarziere - cazuri care cresc riscul de imbolnavire.

Cu cat menstruatia dureaza mai mult, cu atat endometrul este expus la mai mult estrogen! Femeile care nu au fost insarcinate niciodata prezinta un risc mai mare de aparitie a bolii decat femeile care au avut cel putin o sarcina. Varsta inaintata este un alt factor de risc. La fel si obezitatea, deoarece excesul de grasime altereaza echilibrul hormonal al organismului.

Terapia hormonala pentru cancerul de san, mai ales tratamentul cu Tamoxifen, creste riscul de a dezvolta un cancer uterin (pentru cele mai multe femei, insa, beneficiile Tamoxifenului depasesc riscul!). Cancerul colorectal nonpolipozic ereditar (HNPCC) este un sindrom care creste riscul de cancer uterin.


- Este nevoie de teste diferite pentru stabilirea diagnosticului?

- Nu, fiind vorba de cavitatea uterina, folosim aceleasi practici de diagnostic ca si in cazurile mentionate anterior. In plus, putem face si o histeroscopie a endometrului, cu ajutorul unui tub subtire, flexibil, cu o sursa de lumina in capat, pe care-l introducem in uter prin vagin si colul uterin, ceea ce ne permite sa examinam interiorul uterului si endometrul. Si in acest caz, este posibil sa recoltam un esantion de tesut pentru biopsia endometriala.


- Care este cel mai eficient tratament pentru cancerul uterin?

- Daca avem diagnosticul de certitudine, stabilim stadiul cancerului cu ajutorul radiografiei toracice, a unei tomografii computerizate, scanare PET si teste de sange. Tratamentul se diferentiaza in functie de caracteristicile bolii, insa la majoritatea femeilor cu cancer endometrial se recomanda extirparea uterului (histerectomie), dar si indepartarea chirurgicala a trompelor si a ovarelor (salpingo-ovarectomie), in cazuri mai avansate.

Si in acest caz, ne confruntam cu acelasi factor psihologic, dupa histerectomie fiind imposibila procrearea, in acelasi timp, odata ce ovarele sunt scoase, automat pacienta va intra in menopauza.

Medicul poate recomanda si radiatii, pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului dupa interventia chirurgicala. In anumite situatii, radioterapia poate fi utila si inainte de operatie, pentru micsorarea tumorii si eliminarea ei cu usurinta.

Daca ne confruntam cu un stadiu avansat al bolii si celulele tumorale s-au extins dincolo de uter, putem institui un tratament hormonal, care sa echilibreze balanta hormonala a organismului. In functie de particularitatile bolii, putem apela la un aport de progesteron sintetic in organism - care stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase, sau dimpotriva, putem reduce cantitatea de estrogen din organism. Celulele canceroase, care se „hranesc” cu estrogen, sunt distruse astfel.


Cancerul vaginal

Cancerul vaginal este foarte rar intalnit, de aceea voi trata acest subiect mai succint. Apare cel mai frecvent in celulele de la suprafata vaginului. Femeile depistate intr-un stadiu incipient au sanse mai mari de vindecare. Daca se extinde dincolo de vagin, afectiunea este mult mai dificil de tratat.

In faza incipienta, cancerul vaginal este asimptomatic. Pe masura ce progreseaza, provoaca simptome neplacute: sangerari vaginale neobisnuite (dupa actul sexual sau dupa instalarea menopauzei); scurgeri vaginale apoase; un nodul sau o umflatura aparuta din senin in vagin; urinari dureroase; constipatie; dureri pelvine.

Cancerul vaginal este impartit in mai multe tipuri, in functie de celulele implicate in declansarea bolii. Cel mai comun tip este carcinomul cu celule scuamoase vaginale, care afecteaza celulele plate de la suprafata vaginului. Adenocarcinomul vaginal implica celulele glandulare de pe suprafata vaginului.

Melanomul vaginal se dezvolta din celulele producatoare de pigment (melanocite) din vagin. Sarcomul vaginal apare ca urmare a inmultirii necontrolate a celulelor tesutului conjunctiv sau a celulelor musculaturii din peretii vaginali.

Factorii care sporesc riscul aparitiei cancerului vaginal sunt asemanatori cu cei din cancerul de col uterin. In plus, riscul creste odata cu varsta: cele mai multe femei diagnosticate cu cancer vaginal au peste 60 de ani. De asemenea, femeile care au luat medicamente pentru prevenirea avortului spontan pot dezvolta boala.

Cancerul vaginal poate fi descoperit in timpul unui examen pelvin de rutina, inainte sa dea simptome evidente. Testul Papanicolau, chiar daca este folosit mai mult pentru depistarea cancerului de col uterin, poate detecta si celulele canceroase vaginale. In cazurile in care se suspecteaza prezenta unei tumori in vagin, se face si o biopsie.

Daca diagnosticul de cancer vaginal se confirma, determinam stadiul bolii pentru a decide optiunile de tratament, cu ajutorul testelor imagistice.

Pentru tratamentul cancerului vaginal, de obicei intervenim chirurgical si cu radiatii. Astfel, putem extirpa tumorile mici sau leziunile suspecte aparute pe peretele vaginal. Tesuturile afectate, care se limiteaza la suprafata vaginului, pot fi indepartate chirurgical impreuna cu o portiune mica de tesut sanatos din jur, pentru a ne asigura ca toate celulele canceroase au fost eliminate.

In cazurile mai grave, putem „decupa” o parte din vagin (vaginectomie partiala) sau intregul vagin (vaginectomie radicala), pentru eliminarea tumorilor. In functie de gravitate, se poate ajunge si la histerectomie (extirparea uterului, a ovarelor si a ganglionilor limfatici din apropiere), in acelasi timp cu vaginectomia.

Daca se impune eliminarea chirurgicala a vaginului, organul poate fi reconstruit. Medicii chirurgi folosesc bucati de piele, sectiuni de intestin sau muschi din alte zone ale corpului in acest scop. Cu unele ajustari, un vagin reconstruit ii va permite pacientei sa aiba contact sexual vaginal, cu toate ca nu este acelasi lucru cu propriul vagin: nu va mai fi lubrifiat natural si creeaza o senzatie diferita atunci cand este atins, ca urmare a modificarii traseelor nervoase.

In paralel, se pot face si tratamente cu radioterapie si chimioterapie, daca este necesar.

Autor: Florentin Popa; D-na dr. Cristina Saptefrati poate fi contactata la Centrul Medical BIO-MEDICA din str. Vasile Lascar, nr. 42-44, sector 2, Bucuresti, tel. 031/9101. Bibliografie: As verde, nr. 119, iunie 2014. Foto: www.womensdiseases.net