De ce imbatranesc mainile? Alege o crema pentru maini fine!

 
De ce imbatranesc mainile? Alege o crema pentru maini fine!
Si mainile imbatranesc odata cu noi, ba chiar intr-un ritm mult mai alert, fiind supuse multor provocari pe parcursul fiecarei zile. Fantana tineretii inca nu s-a descoperit, dar avem la indemana multe moduri in care putem preveni si trata imbatranirea mainilor. Totul este sa constientizam gesturile care duc la uscarea, ridarea si patarea lor si sa le evitam sau sa le contracaram la timp.


Acorda-le atentie!
Asa cum ne ingrijim tenul, asa trebuie sa ne ocupam de mainile noastre. Aplicarea cremelor nu trebuie facuta doar cand ne simtim mainile uscate si aspre, ci zi de zi, de mai multe ori. Pare complicat, insa odata ce-ti va intra in obicei acest gest, vei vedea ca e usor sa-ti ingrijesti mainile cu mai multa sarguinta. E de preferat ca dupa fiecare spalare pe maini sa aplici putina crema. Daca nu poti de fiecare data, macar de 2-3 ori pe zi.






Supletea se mentine prin alimentatie...
Mananca cele mai bune alimente pentru piele si ii vei aduce substante valoroase anti-imbatranire. Cel mai simplu tratament este sa consumi proteine (peste, galbenus, nuci). Acestea aduc pielii colagen si elastina, prin urmare pielea va fi mai ferma si mai fina.


Protejeaza-le de soare!
Petele maro ce apar pe maini sunt cauzate de soare, pentru ca mainile sunt expuse la soare mai mult decat restul corpului si din acest motiv, odata cu varsta, melanina se secreta intr-o cantitate mai mare si neuniform, devenind vizibile pete. Vestea buna de la dermatologi este ca se pot preveni aplicand creme de protectie solara pentru fata si pe maini, pe timpul verii sau in zilele insorite de primavara sau toamna, in plus, razele UV descompun colagenul si imbatranesc pielea - iata inca un motiv sa folosesti factor de protectie solara. Factorul de protectie ideal este peste 30, iar crema trebuie sa contina filtre UVA si UVB.

Exista si modalitati de tratare: cremele cu vitamina C, retinoizi sau hidrochinona, dar si maceratul de ceapa (taiata felii si macerata 10 zile in otet). Poti face si o programare la medicul dermatolog, pentru un tratament cu laser sau un peeling chimic.


Tratamente intensive...
Cand imbatranim, pierdem in greutate, iar grasimea pierduta la nivelul mainilor lasa in urma o piele subtire si uscata. Specialistii ne recomanda tratamente cu parafina o data pe luna in timpul iernii si bai caldute de ulei (cat suporta pielea) pentru catifelarea pielii.


Sterge ridurile!
Cand vezi ca pielea de pe maini deja incepe sa se increteasca, nu mai astepta! Incepe de urgenta tratamentul antirid. Exista multe creme pentru maini cu formule bogate in colagen si acid hialuronic, dar poti folosi la fel de bine crema pentru fata, ba chiar si serul pentru o hidratare mai intensa si mai profunda. Foloseste aceleasi produse de ingrijirea fetei si pe maini, dimineata si seara si vei vedea ca aspectul lor se va imbunatati.






Manusile sunt de baza...
Atunci cand cureti casa folosind diverse substante degresante, e musai sa porti manusi de menaj, care sa impiedice aceste substante sa usuce pielea. Chiar daca purtarea lor este incomoda, afla ca este un mod sigur sa pastrezi tineretea mainilor si in timp te vei obisnui. Mai mult - si manichiura se va pastra astfel mai multe zile.


Exercitii pentru suplete...
Sportul ne mentine tineri. E valabil si in cazul mainilor. Gimnastica mentine articulatiile sanatoase si pielea tonica. Iata cateva miscari care te vor ajuta:
• descrie forma literei opt cu incheieturile mainilor;
• strange in maini, pentru cateva secunde, o minge de cauciuc sau de tenis. Repeta alternativ cu ambele maini pentru 2-3 minute;
• strange pe rand fiecare deget si apoi deschide-le pe toate;
• indoaie degetele spre palma si strange, apoi relaxeaza si repeta de cateva ori;
• fa exercitii ca si cand ai canta la pian, pentru cel putin un minut.


Maseaza-ti mainile!
Profita de momentul in care iti aplici crema seara si fa-ti un masaj care sa stimuleze circulatia si sa hraneasca pielea. Maseaza fiecare mana in jur de trei minute. Incepe din varful degetelor spre coate si mana dreapta. Insista pe fiecare deget, apoi pe mana si, la sfarsit, pe incheietura.


Recomandarile noastre

Crema de maini cu galbenele si fosfolipide


Crema de maini Jasmine 100 ml Herbagen


Crema nutritiva de maini 50 ml Apidava


Crema de maini Sanzaiana 40 ml Prisaca


Foto: www.ele.ro





 

Sarea, ciocolata, zaharul si mierea sunt nerecomandate copiilor sub 1 an

 
Sarea, ciocolata, zaharul si mierea sunt nerecomandate copiilor sub 1 an
Primul an al puiutului este decisiv pentru dezvoltarea lui ulterioara, de aceea alimentatia trebuie sa fie corecta pentru a-i da bebelusului un start bun in viata.

Sare. Sarea in bucate nu are ce cauta deoarece rinichii micutului nu sunt suficient de dezvoltati si pot fi grav afectati de excesul de sare. Legumele si fructele contin cantitatea de sare necesara celui mic, nu te ingrijora. In plus, necunoscand gustul de sare, nici nu-i va simti lipsa.





Ciocolata. Desi vedem mai mereu poze cu bebelusi murdari de ciocolata la gurita, aceasta este interzisa cu desavarsire pana la varsta de doi ani. In primul rand pentru ca cacaua pe care o contine nu poate fi digerata de stomacul bebelusilor. In al doilea rand contine cafeina, iar acest lucru se traduce printr-o stare de iritabilitate si agitatie la cei mici.

Zahar si miere. Nu este sanatos, mai ales in primul an de viata deoarece are un aport caloric crescut si influenteaza aportul caloric al celorlalte mese. Laptele matern sau cel praf, fructele, legumele, cerealele sunt suficiente pentru a asigura necesarul de glucide. Mierea este sanatoasa, dar nu in primul an de viata, din cauza riscului de botulism, o boala infectioasa grava.

Alimente alergenice. Galbenusul de ou il poti introduce de la opt luni, iar albusul dupa un an. Alergia la crustacee este cea mai frecvent intalnita la copii. Pestele, in special somonul si codul sunt potential alergeni, deci este recomandat sa-l introduci in alimentatie dupa zece luni si doar o data pe saptamana. Fructele alergene sunt: capsunile, kiwi, zmeura, murele, afinele.

Carnea de porc. Aceasta este extrem de toxica pentru organismul celor mici (porcii nu au glande sudoripare, toxinele fiind eliminate in organism). In plus, contine multe grasimi saturate care nu pot fi digerate de stomacul bebelusilor. Si nu in ultimul rand, carnea de porc poate contine paraziti (bacterii si virusi), existand pericolul contactarii unor afectiuni (trichineloza, de exemplu).

Alimente procesate. Mai nocive sunt mezelurile, acestea continand pe langa multe E-uri, sare si nitrit de sodiu, care este un conservant cu potential cancerigen. Gustarile ambalate: atentie, mamici, pufuletii nu sunt sanatosi! De asemenea, cerealele expandate cu zahar sunt departe de a fi o solutie pentru cei mici! Conservele, chiar daca sunt de fructe sau legume, uita de ele!

Risc de asfixiere. La aceasta varsta este indicat sa nu-i oferi deocamdata copilului urmatoarele alimente (deoarece sunt rotunde, tari sau lipicioase si copiii se pot ineca): alune, nuci si seminte, floricele de porumb, covrigei, morcovi cruzi si telina, fasole verde cruda, visine sau struguri, pepene, rahat dulce, dropsuri si bomboane, guma de mestecat, jeleuri.

Foto: www.copilul.ro




 

Cea mai eficienta metoda de a te lasa de fumat este auriculoterapia

 
Cea mai eficienta metoda de a te lasa de fumat este auriculoterapia
George Taranu, auriculoterapeut si specialist in combaterea adictiilor prin medicina alternativa (www.stop-smoking.ro), ne-a explicat cum ne ajuta aceasta forma de tratament, ce combina principiile acupuncturii si presopuncturii, alinand diverse afectiuni prin stimularea unor puncte-cheie situate pe pavilionul urechii.


Ce este auriculoterapia si cum functioneaza?
Este o varianta a acupuncturii chinezesti care are o vechime de peste 2.000 de ani, adusa in Europa la inceputul anilor '50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit ca in pavilionul auricular se gasesc 200 de centri nervosi (meridiane) corespondenti fiecarui organ intern.






Care sunt afectiunile tratate cu succes prin auriculoterapie?
Poti apela la auriculoterapie daca suferi de reumatism, sciatica, dureri de spate, migrene sau nevralgii, daca ai menstruatii dureroase sau daca suferi de zona zoster. Auriculoterapia te poate ajuta si in cazul unor tulburari functionale respiratorii (astm, tuse cronica, sinuzita cronica, bronsita), digestive (colite, tulburari de tranzit), sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczema, urticarie), daca suferi de stres, angoase, anxietate sau insomnie. De asemenea, te poate ajuta sa te lasi de fumat.


Este posibil chiar sa diagnosticati anumite boli cu ajutorul acestei terapii?
Da, pe pavilionul auricular se pot depista diverse afectiuni prin reactia pacientului la stimularea anumitor centri ce corespund organelor afectate. Potrivit Institutului pentru Auriculoterapie din SUA, tehnica poate sa depisteze peste 200 de boli, cum ar fi problemele organelor interne, problemele ginecologice, ale organelor senzoriale, precum si maladiile psihice.


Cum a ajuns sa fie posibila tratarea dependentelor prin auriculoterapie, este o practica noua?
Punctele din zona pavilionului auricular, pe care se lucreaza pentru adictii, sunt putin diferite fata de cele din acupunctura din medicina traditionala chineza. De exemplu, in urma cu 2.000 de ani nu exista in China consumul de nicotina sau consumul de alcool in abundenta, consumul de zahar rafinat, dar si altele care creeaza dependenta. Atunci, francezul Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adictiilor noastre, ale europenilor.


Cum se desfasoara o sedinta cu o persoana care vrea sa renunte la fumat si cam cat dureaza?
Inainte de toate, stau de vorba cu pacientul si ii explic procedura. In primul rand pentru a vedea daca este pregatit sa renunte la anumite vicii. In cazul renuntarii la fumat, sedinta dureaza aproximativ 15 minute, timp in care se electrostimuleaza toate punctele meridiane corespondente acestei adictii, se ridica nivelul endorfinelor, iar pacientul nu mai simte nevoia fizica de a fuma. Inainte de procedura, pacientul este supus si unei sedinte de spirometrie, pentru a se vedea presiunea pulmonara. Pacientul nu mai simte nevoia de a consuma nicotina, de altfel un bun stimulent al neurotransmitatorilor, deoarece nivelul endorfinelor este ridicat prin ajutorul electrostimularii punctelor meridiane. Pentru dependenta de tutun este de ajuns o singura sedinta, pentru celelalte dependente repetam procedura la 9-10 zile si analizam raspunsul fiecarui pacient in parte. Evident ca mai departe, pe acest drum, totul tine de vointa fiecaruia, dar noi suntem alaturi de pacienti atat inainte, cat si dupa efectuarea terapiei.






Cum difera tratamentul dependentei de tutun de tratamentul reumatismului, spre exemplu?
Diferenta dintre cele doua tratamente este aceea ca in dependenta de tutun si alte adictii sunt stimulati in mod direct neurotransmitatorii, ridicand nivelul serotoninei, iar in cazul durerilor reumatice se vor electrostimula centrii nervosi ce au legatura directa cu zonele afectate.


E dureros?
Nu este un tratament dureros, dar pacientul are o mica senzatie de ameteala si simte un gust metalic in zona papilelor gustative.


Functioneaza si pentru persoanele sceptice?
Si pacientul are aportul sau in renuntarea la acest viciu. Atat timp cat eliminam dorinta fizica (sevrajul), pacientul trebuie sa constientizeze efectul tratamentului si sa nu aprinda tigara dintr-un gest reflex, prin asociere cu diferite situatii sau din diverse motive personale.


Dar daca dependenta de tutun nu se rezolva din prima, se repeta procedura?
In mod normal, in cazul fumatului procedura nu trebuie repetata, dar in cazurile in care pacientul prezinta un nivel ridicat de gudron si nicotina, daca este nevoie, se poate repeta.


Exista contraindicatii?
Este o metoda noninvaziva si fara contraindicatii, dar nu o recomandam persoanelor cu stimulator cardiac si femeilor insarcinate.


Care sunt rezultatele care v-au adus cea mai mare satisfactie?
In ziua de astazi, sunt foarte mandru ca, in ultimul an, mai mult de 220 de persoane au renuntat la fumat prin auriculoterapie in cabinetul nostru, Stop Smoking Romania, unde beneficiem de cel mai performant aparat de acest fel din lume si singurul (tot de acest fel) din Romania.

Foto: doc.ro





 

Ce este ungurasul? Cui i se recomanda si la ce ajuta ungurasul?

 
Ce este ungurasul? Cui i se recomanda si la ce ajuta ungurasul?
Din cand in cand, ai senzatia ca inima sare peste o bataie, falfaie, se zbate, bate prea repede ori prea incet? De mare ajutor iti poate fi ungurasul.

In capul listei afectiunilor in care este recomandat ungurasul se situeaza modificarile de ritm cardiac pe fond nervos. Chiar daca palpitatiile, in termeni medicali aritmii, adica modificari ale ritmului cardiac normal, pot parea inofensive, nu le trece cu vederea. Cand inima bate prea rapid fata de ritmul normal, e vorba de tahicardie, iar cand bate prea incet, de bradicardie. Vinovate ar putea fi hipertensiunea arteriala, diabetul sau hipertiroidismul. Apoi, poate ca fumezi cam mult, exagerezi cu cafeaua, te stresezi din te miri ce, apelezi des la diuretice. Inlaturand excesele, e foarte posibil sa scapi si de palpitatii. Altfel, trebuie investigate de medicul cardiolog, in anumite situatii cauzand complicatii fatale. Cand e vorba de calmarea simptomelor, un bun adjuvant este ungurasul.






Cum te ajuta ungurasul?

Extractele din partile aeriene ale plantei, recoltate in perioada infloririi, datorita azotatului de potasiu si colinei din compozitie, au efecte pozitive in aritmia cardiaca. Iata sub ce forma le poti folosi:
Infuzie. Se prepara dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa, lasata la infuzat timp de 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, inaintea meselor principale. Celor carora nu le surade consumul unei cantitati mari de lichide pot opta pentru o infuzie concentrata din doua linguri de planta la o cana cu apa, din care se iau cate doua linguri inaintea meselor principale.
Pulbere. Planta uscata se trece prin rasnita, iar pulberea obtinuta se administreaza zilnic, 2-3 portii cat un varf de cutit, cu putina apa.


Alte recomandari ale ungurasului

Ungurasul este indicat si in tratarea astmului bronsic, bronsitelor cronice, gripei, racelilor si starilor febrile, tusei convulsive si spastice, putand fi administrat fie sub forma de infuzie, fie de pulbere de planta uscata, pusa sub limba. Este interzis in timpul sarcinii si al alaptarii.


Foto: www.sanatate.bio





 

Cat dureaza digestia? Ce sa mancam seara? Sfaturi pentru o digestie buna

 
Cat dureaza digestia? Ce sa mancam seara? Sfaturi pentru o digestie buna
De ce dupa ce consumi un anumit aliment ti se face foame in scurt timp, in vreme ce dupa altul te simti satul ore la rand? Nu depinde doar de marimea portiilor, ci si de timpul de digestie, care difera de la o mancare la alta.

Dupa fiecare masa, alimentele pe care le consumi urmeaza un traseu complex, bine determinat. Ele trec prin esofag, stomac, prin intestinul subtire, colon, acest parcurs avand o durata mai mica sau mai mare in functie de ceea ce mananci. E drept, poti stimula digestia consumand fibre, probiotice sau facand miscare, insa cat de usor sau de greu se digera un aliment depinde in primul rand de categoria din care face parte. Vezi in continuare care este timpul aproximativ de digestie pentru cele mai importante grupe de alimente.






Fructele, pe primul loc

Cu cat sunt mai bogate in apa, cu atat se digera mai usor. Mai ales daca sunt preparate sub forma de suc, dar si intregi, crude, fructele precum merele, citricele, prunele, pepenele, fructele de padure, rosiile nu raman in stomac decat aproximativ o jumatate de ora, cel mult o ora. Se spune ca este ideal sa le consumi dimineata, pentru ca sunt bogate in glucide si se pot depune cu usurinta daca nu faci miscare dupa ce le consumi. Verdeturile si legumele fara amidon, inclusiv supele de legume, fac parte din aceeasi categorie de alimente usor digerabile.


Undeva la mijloc

Legumele si fructele cu amidon (in aceasta categorie intra avocado, bananele, broccoli, conopida, dovleacul), cerealele, dar si unele produse lactate, se digera in 2-3 ore. Acestea mentin senzatia de satietate timp indelungat.


Grasimile, codase

Dintre toate alimentele, organismul are nevoie de cel mai mult timp pentru a digera grasimile. E vorba aici in principal de carne, chiar daca in grasimi sunt bogate si nucile, maslinele, semintele sau uleiurile vegetale. Aceste alimente ar trebui consumate la ora pranzului si nu mai tarziu de sase seara, altfel risti sa mergi la culcare cu senzatia de stomac plin si sa nu te odihnesti bine.


Ce sa mancam seara?

Se stie ca cina trebuie sa fie cel mai putin consistenta masa a zilei. Si este bine sa nu contina alimente care se digera greu, in special grasimi, iar portiile sa fie mici. „In ceea ce priveste masa de seara, singura recomandare de bun simt este sa nu consumam preparate in cantitati mari si cu continut lipidic crescut, pentru ca in acest fel timpul alocat digestiei este mai lung si poate interfera cu somnul. Este de preferat o masa mai usoara, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, in care sa predomine legumele si sursele de proteine, cu continut redus de grasime”, spune dr. Serban Damian, nutritionist.






De retinut!

Pentru o digestie buna si o silueta supla, nu conteaza atat combinatiile de alimente, cat calitatea lor si cantitatea in care le consumam. Mesele regulate, echilibrate, care contin toate grupele de alimente benefice nu sunt daunatoare organismului si nici digestiei, chiar daca amesteci mai multe feluri de alimente.

Exista combinatii de alimente pe care ar trebui sa le evitam, pentru ca au timp de digestie diferit?

„Este adevarat ca alimentele au timpi diferiti de digestie, in functie de compozitia lor. De asemenea, alimentele si preparatele isi incep digestia in anumite segmente ale tubului digestiv, tot in functie de macronutrientii pe care ii contin. O lunga perioada de timp s-a considerat ca nu ar trebui facute anumite combinatii de alimente, pentru ca in acest fel se ingreuneaza procesele digestive si apar probleme. In ciuda acestor opinii, pe care inca le mai intalnim si astazi prin anumite publicatii si mai ales pe Internet, stiinta a aratat ca indiferent ce combinatii si asocieri facem, organismul nostru este suficient de bine pregatit pentru a le digera fara probleme. Manifestarile neplacute ce apar la unii oameni, in situatii particulare, tin doar de caracteristicile individuale si nu trebuie sa fie generalizate”, spune dr. Serban Damian (www.superfit.ro).

Foto: obiectivbr.ro





 

Sfaturile dermatologului. Intrebari frecvente si raspunsuri de la dermatolog

 
Sfaturile dermatologului. Intrebari frecvente si raspunsuri de la dermatolog
Sunt cateva intrebari care stau pe buzele multor femei. O rutina de ingrijire adecvata te scapa de cele mai multe probleme cand vine vorba de frumusete, insa intotdeauna sfaturile unul specialist te ajuta sa urmezi calea dreapta.

Fardurile si cremele nu sunt mereu solutiile cele mai fericite pentru problemele parului sau tenului. Chiar daca ai o varietate de produse la dispozitie, uneori alegerea este dificila. Stim ca tot ce e prea mult strica si ca unele aspecte trebuie tratate cu multa grija, pentru a ne pastra frumusetea si sanatatea. Dr. Ariana Carmen Nicula, medic specialist dermato-venerolog ne spune cum stau lucrurile si ne da cele mai bune sfaturi pentru cateva probleme si curiozitati pe care sigur le-am avut la un moment dat.






  • Daca ma spal zilnic pe fata cu lotiune de curatare e posibil sa-mi irit tenul? Tenul nu se va irita daca va fi curatat cu o lotiune de curatare adaptata tipului de ten. Putem curata tenul doar cu apa simpla, insa este recomandat sa folosim o lotiune spumanta, deoarece este singurul produs care elimina sebumul si impuritatile de la nivelul porilor.
  • Cat de des pot sa-mi exfoliez tenul fara sa-i fac rau? De 2-3 ori pe saptamana sau chiar zilnic daca tenul permite (de exemplu tenul gras, seboreic) si nu da semne de iritare. Exfolierea facuta la domiciliu cu scrubul facial este una superficiala, cu probabilitate foarte mica de a produce leziuni. Este chiar recomandat sa ne exfoliem tenul cat mai des posibil, deoarece exfolierea reprezinta cel mai bun stimul pentru reinnoirea straturilor celulare ale epidermului!
  • Pot sa scap de cicatricele adanci lasate de acnee si varsat de vant? Tesutul cicatricial, odata format, este imposibil de indepartat definitiv. Aspectul lui poate fi doar imbunatatit prin metode dermato-cosmetice minim invazive, precum laser ablativ, peeling cu acid tricloracetic, microneedling, subcizie (pentru cicatricele deprimate), injectare de cortizon (pentru cicatricele hipertrofice) sau produse cu concentratie mare de retinol.
  • Care este cea mai buna protectie solara pentru o crema de zi? Pentru o crema de zi este recomandat sa avem un factor SPF minim 30, pentru un ten fara probleme sau patologie asociata si neaparat 50+ pentru un ten cu probleme dermatologice (rozacee, acnee, lupus, melasma, alergii si eruptii solare). Pe langa SPF este obligatoriu sa contina filtru si pentru radiatiile UVA, iar unele dintre cremele actuale contin si filtre pentru lumina infrarosie si lumina vizibila de energie mare.
  • Alunitele aparute la soare sunt toate periculoase sau cum le deosebim? O alunita aparuta la soare nu este periculoasa, este normal sa ne apara alunite de-a lungul vietii, in special pe zonele fotoexpuse. O alunita poate deveni periculoasa in momentul in care observam modificari de dimensiuni, forma, culoare, aspect. Daca avem suspiciuni legate de o alunita, trebuie sa ne adresam medicului dermatolog, singurul in masura sa stabileasca, cu ajutorul dermatoscopului, daca acea alunita este displazica si necesita urmarire periodica, sau este vorba de un melanom in situ, care trebuie excizat de urgenta.
  • Ce alimente trebuie introduse in dieta pentru un ten si o piele sanatoasa? Pentru a mentine o piele sanatoasa, avem nevoie de o alimentatie echilibrata, cu proteine in primul rand, peste oceanic, legume proaspete, fructe (dar nu in exces, deoarece contin foarte multe zaharuri, iar acestea sunt nocive pentru piele si corp in general) si cat mai multe lichide.
  • Putem scapa de cuperoza sau doar o tinem sub control? Cuperoza (rozaceea) este o afectiune inflamatorie cronica a vaselor mici din derm si a matricei dermului, de cauze inca incomplet elucidate. De aceea, putem doar sa o tinem sub control prin tratament (local, sistemic, laser vascular) si nu sa o vindecam definitiv. Poate avea perioade de ameliorare de lunga durata, uneori chiar ani, dar si perioade de recadere.
  • Cat de mult putem folosi o crema depigmentanta? Cremele care contin hidrochinona pot fi folosite pe o perioada de 4-5 luni maximum. Cele cu alte tipuri de ingrediente depigmentante, de tipul arbutin, acid azelaic, acid kojic, retinol, vitamina C pot fi folosite pe termen nedefinit.
  • Pot scapa de matreata folosind numai sampon? Matreata este produsa de o ciuperca ce face parte din flora noastra microbiana normala (toti oamenii o avem), insa la anumite persoane ea se inmulteste excesiv si are ca rezultat matreata simpla sau asociata cu eritem si inflamatie (dermatita seboreica). Din pacate, nu se poate scapa de ciuperca definitiv. Prin tratament cu sampon antifungic ii putem doar limita sau stopa temporar activitatea pentru a inlatura aspectul inestetic al scuamelor.
Foto: danabratu.ro





 

Curatarea tartrului in mod natural. Produse pentru indepartarea tartrului

 
Curatarea tartrului in mod natural. Produse pentru indepartarea tartrului
Dinti albi si sanatosi, oricine si-i doreste, mai ales ca zambetul impecabil si mirosul proaspat al respiratiei cresc increderea in sine. Medicii dentisti ne recomanda, pentru sanatatea dintilor, sa facem un detartraj la fiecare sase luni. Este, insa, destul de costisitor si de incomod. Cauti solutii la indemana? Cel mai important este sa actionezi din timp, sa nu lasi tartrul sa se sedimenteze, altfel devine tot mai greu de indepartat in lipsa instrumentelor medicale. In schimb, piatra abia formata poate fi inlaturata destul de usor cu preparatele de mai jos.


Bicarbonat de sodiu plus suc de lamaie

Bicarbonatul este unul dintre cele mai cunoscute, dar si eficiente remedii pentru albirea dintilor si indepartarea tartrului. Tot ce trebuie sa faci este sa presari bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti umezita cu cateva picaturi de suc proaspat de lamaie si sa iti periezi dintii asa cum o faci in mod obisnuit, insistand asupra zonelor in care se formeaza tartrul. Doua minute de periaj sunt suficiente. Poti repeta de 2-3 ori pe saptamana, dar nu mai des, pentru a nu afecta smaltul dentar.






Sare de mare

Bogata in iod, sarea de mare are proprietati antibacteriene. Aceasta creeaza o bariera care protejeaza smaltul dintilor, eliminand insa placa bacteriana. Aplica pe o periuta de dinti sare de mare si periaza. O alta varianta: dizolva o lingura de sare intr-un pahar cu apa calda si clateste, timp de 30 de secunde, gura cu solutia obtinuta.


Periajul dupa masa este esential

Dupa ce bem sau mancam, fragmentele alimentare ramase in cavitatea bucala se combina cu saliva dand nastere unei placi bacteriene care, sub actiunea sarurilor de calciu, magneziu, sodiu si zinc prezente in mod normal in saliva, se mineralizeaza, transformandu-se intr-o materie dura. Procesul incepe la 4-8 ore dupa ce am mancat, urmand ca in doua zile placa bacteriana sa inceapa sa se mineralizeze, iar dupa alte 12 zile sa se transforme in tartru. Acesta este motivul pentru care se recomanda periajul dentar dupa fiecare masa, de 3-4 ori pe zi.

Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.vivanatura.ro





 

Infuzia, uleiul, pulberea si siropul de catina. La ce ajuta cura cu catina?

 
Infuzia, uleiul, pulberea si siropul de catina. La ce ajuta cura cu catina?
Aceste fructe contin aproape tot ce are organismul nevoie: vitamine, minerale, acizi grasi omega, antioxidanti si multi alti nutrienti vindecatori. Fructele de catina au de 12 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Insa intregul lor profil nutritiv este absolut impresionant: au 14 vitamine esentiale (A, B-uri, C, E, K, PP etc.), peste 20 de minerale (fosfor, calciu, fier etc.), acizi grasi omega 3, 6, 9 si inclusiv mai rarul omega 7 si sunt incarcate pana la refuz cu antioxidanti si sute de alti fitonutrienti. Nici ca poti gasi o polivitamina naturala mai buna.

Gratie bogatiei fantastice in vitamina C, micile fructe galben-portocalii sunt un antidot excelent impotriva oboselii si un intaritor miraculos al imunitatii. Asadar, daca tocmai ai traversat o perioada epuizanta din punct de vedere fizic si intelectual sau vrei sa te energizezi inainte sa infrunti sezonul rece, o cura cu catina va face minuni.






Cura cu catina

Fiind o adevarata comoara de nutrienti, catina ne ajuta organismul pe toate planurile: combate tulburarile gastrointestinale, inclusiv ulcerul, trateaza infectiile, reduce colesterolul, stimuleaza imunitatea si circulatia limfatica, reduce inflamatiile din corp, imbunatateste vederea, mentine sanatatea pielii si parului, incetineste procesul de imbatranire, creste vitalitatea celulara, vindeca eczemele si multe alte probleme cutanate etc.

O poti consuma sub forma de ceai, sirop, pudra, ulei, tinctura, vin, gem. Alege una dintre retetele de mai jos:
Infuzia se prepara cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita. Se acopera vasul pentru 30 de minute, apoi se strecoara. Licoarea se bea fractionat, pe parcursul zilei. Cura dureaza 2-3 saptamani.
Ulei de catina. Ca sa-ti intaresti rezistenta la boli si sa tii departe de tine virozele de sezon, ia inca din toamna cate 20 picaturi de ulei pe zi, timp de 4-8 saptamani. Ca tratament pentru ulcer, gastrita, alergii, diaree, reumatism, anemie, boli endocrine si hepatice, se iau 10-20 de picaturi de 3 ori pe zi, simple sau cu miere. Verifica pret!
Pulberea obtinuta din fructe uscate macinate cu rasnita de cafea este excelenta pentru vitaminizarea si remineralizarea organismului. Ia o lingurita de pudra de trei ori pe zi, dizolvata in putina apa ori amestecata cu miere. Cura dureaza o luna. Verifica pret!
Siropul este un remediu excelent in caz de oboseala, astenie, anemie, lipsa de vitamine, slabiciune, epuizare fizica sau intelectuala, convalescenta. Se iau 1-3 linguri de sirop pe zi, diluat cu apa, timp de 2-3 saptamani. Verifica pret!

Uleiul de catina

Extern, uleiul de catina face minuni in tratarea multor probleme de piele: iritatii, acnee, rani, leziuni, arsuri, urticarie, previne ridurile. Acizii omega 3 si 7 reduc inflamatia, roseata, senzatia de usturime, mancarimea, iar vitamina E ajuta pielea sa se vindece rapid si previne formarea cicatricelor.

Bibliografie: Sanatatea de azi.





 

Importanta nucilor pentru sanatate. Nucile au contraindicatii?

 
Importanta nucilor pentru sanatate. Nucile au contraindicatii?
Pe cat de savurosi sunt miejii aramii, pe atat sunt de minunati pentru sanatate. Ca si celelalte fructe oleaginoase, sunt foarte bogate in calorii: 30 g iti ofera 190 calorii. Ce le deosebeste insa de suratele lor cu cochilie este continutul mare de acizi grasi nesaturati, in special omega 3 - aceste grasimi bune reduc colesterolul total si trigliceridele, cresc colesterolul „bun” (HDL) si il scad pe cel „rau” (LDL). Gratie acestor efecte benefice, nucile ne ajuta sa ne mentinem in buna forma vasele de sange si ne pot feri de maladiile cardiovasculare si diabet.






Substante binefacatoare

Dintre toate fructele oleaginoase, nucile sunt cele mai bogate in zinc, mineral indispensabil bunei functionari a sistemului imunitar, dar ele sunt o sursa excelenta si de cupru, mangan, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu, iod, vitaminele A, B, C, E, K. In plus, nucile ne ofera portii generoase de antioxidanti si substante antiinflamatoare. Printre vitaminele B prezente in nuci se numara si B1 (stimuleaza activitatea sistemului nervos), B2 (catifeleaza pielea si scade glicemia), B3 (imbunatateste circulatia sangelui), B5 (combate stresul), B6 (creste rezistenta la infectii), B9 (previne anemia).


Cura cu miez de nuca

Cura dureaza minimum o luna, timp in care se consuma in fiecare zi miezul a 10 nuci. Este preferabil ca miejii sa fie hidratati, adica sa fie tinuti in apa cateva ore. Pe durata curei se recomanda sa bei mai multe lichide: apa de izvor, ceaiuri din plante, sucuri naturale din legume si fructe. La ce ajuta cura cu nuci? Lista beneficiilor e surprinzatoare: protejeaza inima si curata vasele de sange, scade colesterolul, regleaza somnul, intareste oasele, combate anemia, alina durerile reumatice, stimuleaza memoria. Datorita efectului vermifug, nucile combat si parazitii intestinali, in special tenia.






Frunzele de nuc

Ceaiul din frunze de nuc trateaza inflamatiile benigne ale pielii, alina mancarimile, eczemele, arsurile minore, combate transpiratia excesiva a mainilor si picioarelor. Se pun 2-3 g de frunze uscate la 100 ml apa si se fierb la foc mic 15 minute. Decoctul se filtreaza si se foloseste sub forma de comprese aplicate pe zonele afectate sau sub forma de bai (de exemplu, de maini sau picioare). Daca e nevoie, se repeta procedura de 2 ori pe zi. Impotriva inflamatiilor mucoasei bucale si a gingiilor, se poate face gargara cu infuzie din frunze de nuc (2-3 frunze la 200 ml apa clocotita).

ATENTIE!
Nucile pot provoca iritatii ale mucoasei bucale. Pentru a evita aceste neplaceri, bea un pahar cu apa imediat ce ai mancat fructele.

Foto: www.sfatulmedicului.ro





 

Cum se trateaza tendinita? Cat dureaza tratamentul medicamentos?

 
Cum se trateaza tendinita? Cat dureaza tratamentul medicamentos?
Este cat se poate de neplacut sa ai o mana sau un picior scoase din functiune din cauza durerii provocate de tendinita. Nimic grav, doar ca vrei sa stii cum scapi cat mai repede de disconfort.

Ei bine, repede nu prea se poate, pentru ca tendinita inseamna, dupa cum e lesne de inteles, inflamatia tendonului (un tesut care face legatura intre muschi si os) ca urmare a rupturii unor fibre de colagen la acest nivel, insotite uneori de umflaturi si intotdeauna de dureri.

O astfel de problema nu trece de la o zi la alta. De ce te-ai pricopsi cu tendinita, din moment ce n-ai cazut si nici nu te-ai lovit? Pentru ca, printr-o miscare brusca sau, in timp, prin miscari repetate si solicitante, ai lezat tesuturile de care vorbeam.



Cel mai adesea, cu tendinita se confrunta sportivii de performanta, dar si indivizii foarte activi sau cei in varsta, acestia din urma din cauza procesului de imbatranire.

De unde stii ca ai tendinita? Primul si principalul indiciu este durerea puternica. Aceasta apare la miscare, la apasarea pe punctul de intalnire a tendonului cu osul din zona respectiva, la solicitarea musculaturii care-l sustine. Ea poate fi permanenta sau poate sa apara doar cand faci miscari ce solicita respectivul tendon.


Consultul medical, necesar

De foarte multe ori, simpla examinare prin palpare este suficienta. Medicul ar putea solicita si investigatii suplimentare - radiografie, RMN sau ecografie - cu scopul de a exclude o posibila confuzie cu vreo afectiune ce mimeaza simptomele unei tendinite, o fractura, de exemplu.

In ce consta tratamentul si recuperarea ne-a explicat dr. Daniel Ciuta, medic specialist ortopedie-traumatologie: „Scopul tratamentului tendinitei este de a reduce durerea si de a scapa de inflamatie, insa el difera in functie de severitatea tendinitei si localizarea ei. Primele etape ale tratamentului sunt reprezentate de repaus, folosirea unei orteze speciale asociate cu aplicatii reci si tratament antiinflamator local si oral. In cazul unei tendinite grave, acest tratament nu este suficient si este nevoie de administrarea unor infiltratii locale pentru a reduce edemul si a grabi vindecarea. Sunt si situatii in care este nevoie de tratament chirurgical prin care se indeparteaza zona de inflamatie sau se trateaza complicatiile, cum ar fi rupturile de tendon. O alternativa este si fizioterapia, care poate dura pana la cateva saptamani (in special in cazul tendinitelor cronice).”

Cateodata tratamentul medicamentos poate dura cateva saptamani sau luni, in care repausul este absolut necesar.


De ajutor

Desi nu este un diagnostic grav, tendinita poate conduce la un disconfort insuportabil in timp, daca nu este tratata. Iata cateva ajutoare la indemana:

Ai nevoie de repaus. E important sa se protejeze zona afectata prin repaus dar, pentru a nu se ajunge la atrofierea musculaturii, trebuie doar diminuata solicitarea tendonului lezat, nu intrerupta cu totul. Urmeaza intocmai sfaturile medicului tau.



Foloseste crema sau gel de arnica. Pentru a linisti zona inflamata, frictioneaz-o de doua sau trei ori pe zi cu crema sau gel de arnica. Pe langa alinarea durerii, o asemenea procedura va reduce umflatura si inflamatia, in cazul in care acestea exista.

Ba rece, ba cald. Se incepe cu racirea articulatiei pentru a scapa de durere si inflamatie cu ajutorul cuburilor de gheata. Se infasoara cateva cuburi intr-un prosop si se aplica pe locul dureros, pentru 10-20 de minute. Se repeta de trei-patru ori pe zi, timp de cateva zile. Apoi, se trece la incalzirea zonei afectate, caldura accelerand circulatia sanguina. Se poate folosi o perna electrica sau o compresa calda.


Ce masuri pot lua cei care fac sport sau au o viata foarte activa pentru a nu se confrunta cu tendinita?

Iata cateva masuri ce ar trebui respectate in acest scop:
→ intarirea musculaturii pentru a reduce solicitarea tendoanelor;
→ evitarea suprasolicitarii tendonului, fiecare cunoscandu-si limitele;
→ efectuarea exercitiilor de incalzire de fiecare data inainte de a face sport;
→ evitarea mentinerii unei articulatii in aceeasi pozitie pentru prea mult timp - daca simtim aparitia unei dureri, este important sa oprim imediat exercitiul sau activitatea;
→ evitarea miscarilor repetitive.

Toate acestea sunt foarte importante pentru ca tendinitele netratate sau neglijate pot duce la complicatii grave sau chiar la ruptura tendonului afectat.

Dr. Daniel Ciuta, medic specialist ortopedie-traumatologie, Spitalul Polisano

Foto: brotac.ro


 

Cine ar fi bine sa se vaccineze? Inainte de a te vaccina, ia aminte!

 
Cine ar fi bine sa se vaccineze? Inainte de a te vaccina, ia aminte!
Vaccinarea anuala este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei: vaccinul este eficient in 95-97% dintre cazuri.

Dupa administrarea vaccinului, care contine fragmente de virus inactivat sau virus viu atenuat, chiar daca gripa iti va da tarcoale, organismul nu-i va permite sa-si faca de cap, gratie anticorpilor pe care i-a fabricat in urma vaccinarii.

Compozitia vaccinului gripal este modificata in fiecare an pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care stabileste care sunt tulpinile virale ce vor produce gripa in acel an. Conform prevederilor OMS, imunizarea se face in lunile octombrie-decembrie.




Cine ar fi bine sa se vaccineze?

Specialistii spun ca toata lumea, dar in special persoanele aflate in grupe de risc, precum varstnicii (peste 65 de ani) si copiii mai mici de 4 ani, care pot dezvolta forme mai severe de boala.

Intr-o alta grupa de risc intra cei care sufera de boli cronice (diabet, afectiuni renale, pulmonare sau cardiace, cancer etc.), stiut fiind ca gripa poate determina agravarea acestora si are o evolutie mai severa pe fondul tarelor preexistente.

Risc crescut de contractare a virusului gripal au si personalul medico-sanitar si persoanele care, prin natura activitatii zilnice, stau mult timp in locuri aglomerate: copiii care merg la gradinita, elevii, studentii, personalul didactic etc.

De mentionat ca formula vaccinurilor moderne nu prezinta pericol pentru femeile insarcinate, carora li se recomanda, de asemenea, sa se vaccineze, dar nu in primul trimestru de sarcina, ci numai dupa a 14-a saptamana.




Inainte de a te vaccina, comunica-i medicului daca:

→ Ai alergie la medicamente sau alimente. Vaccinurile au in compozitie proteine de ou, urme de antibiotice etc., substante ce pot declansa reactii persoanelor cu hipersensibilitate.

→ Ai o infectie respiratorie sau orice boala acuta insotita de febra. Daca te-ai imbolnavit in ajunul vaccinarii, e recomandabil sa o amani. Fa vaccinul la doua saptamani dupa vindecare.

→ Suferi de o afectiune cronica sau acuta ori urmezi vreun tratament. Exista boli si tratamente care modifica raspunsul imunitar si este bine ca medicul sa stie acest lucru pentru a aprecia daca e indicata sau nu vaccinarea.

Bine de stiut:

• Daca te-ai vaccinat, este posibil ca la cateva zile dupa aceea sa apara simptome asemanatoare gripei (febra, oboseala, dureri musculare), dar trebuie sa stii ca vaccinul nu produce gripa. Acele simptome dovedesc ca sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva virusului din vaccin.

• Vaccinul impotriva gripei nu te fereste si de raceala sau de celelalte afectiuni de sezon (amigdalita, rinofaringita, laringita etc).

Sursa: Sanatatea de azi. Foto: suceavalive.ro